Sign in to follow this  
Zoia's Human

Velike razlike u tezini stenaca

Recommended Posts

Pozdrav svima! 

Januara 2017. sam u Radnickoj ulici u Novom Sadu pronasla promrzlo stene koje je izgledalo kao rasan pinc od nepuna 2 mjeseca. Kasnije se ispostavilo da je "skoro rasna", pa vjerovatno zato i izbacena na ulicu. Na pinca lici po svemu (temperamentu, gradji, podignutim usima, obliku glave, boji) sem sto ima oko 5,5 kg, malkice duzu ridju dlaku koja je na plecima i u zoni repa blago prosarana crnim. Kako sam igrom slucaja dobila psa nevjerovatnog karaktera, izuzetno poslusnog i psa koji mi je razbio predrasude prema sitnim rasama (od rodjenja sam u kontaktu sa velikim psima), odlucila sam da joj dozvolim da ima jedan okot, odgajim stenice sa maximalnom ljubavlju i poklonim ih ljubiteljima pasa iz svoje okoline. 

 

Izbor je pao na sitnijeg cistokrvnog pinca (oko 4kg) koji nije nervozan i uopsteno ima dobar karakter. Uparila se s njim 11.5. Nedelju dana kasnije, 18.5. u parku smo upoznale vlasnicu takodje cistokrvnog pinca, nesto krupnijeg (oko 6kg), prelijepe gradje i drzanja. Misleci da ce ga odbiti i da joj je period ovulacije prosao, bila sam malo opustenija i ona se uparila i sa njim.

5 stenaca je rodjeno 16.7. i od starta su razlicite velicine. Medjutim, ta razlika se vremenom povecala i danas iznosi 1223gr, 1150gr, 884gr, 893gr i 695gr pa ne znam da li bih trebala da odvojeno hranim najmanje stene? Da li su u granicama normale te tezine za pinceve stare izmedju 3 i 4 nedelje? 

Od kako sam ih ocistila od parazita (21.dan) dajem im u par manjih obroka svezu mljevenu junetinu, ali to najmanje stene jede i mesa manje od ostalih i cesto i odbija, kao sto je to slucaj danas, pa ne znam da li bih trebala da brinem.

Da napomenem jos da granule nece da jedu, ni natopljene mlakom vodim, ni jogurtom. 

Unaprijed hvala svima, 

Milica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uparili ste mešanca i dobili ste mešance ne bi trebalo da vam je čudno što su različite veličine. To što vaš pas liči na pinča čak ne mora da znači da je mešanac istog, možda se samo tako potrefio izgled.
Vodite računa pri udomljavanju, i rasni psi često završe na ulici jer nisu više mali i slatki a mešanci često imaju još tužniju sudbinu. Probajte da se dogovorite sa budućim vlasnicima da ako naiđu na problem psa vrate vama, obavezni ih čipujte pri udomljavanju a probajte da se dogovorite sa njima i da ih dalje ne razmnožavaju (što bi generalno i vas zamolila).

Uglavnom videćete da nije lako udomiti mešanca a još teže je naći im dom u kom če provesti ceo život. Vodite računa o onima koji bi ga uzeli da odnesu nekome na poklon ili za dete ili ......
Granule odbijaju jer dobijaju meso (nisu naivni naravno). Do sad bi trebalo i da su očiščeni još jednom i vakcinisani (niste spomenuli da li ste to uradili)
Ne znam koje granule koristite možda im se jednostavno ne sviđaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this