Sign in to follow this  
Eleven

Civava

Recommended Posts

Imam civavu staru 4 godine i nije se nikako parila, pokusavao sam sa par muzijaka ali nista.. Interesuje me moze li sta da joj se desi zbog toga sto se nije parila i ako moze, koje su mjere da se sprijeci? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne moraš da je pariš, ne vidim ni zašto bi morao. Ako želiš da je pariš onda bi to trebao biti proveren pas, priplodanjak, zdrav, ocenjen pozitivno, uporediš pedigre tvoje kuje i mužjaka a ne da se dovodi redom nekoliko pasa.
Generealno kuje mogu dobiti piometriju (upalu materice) ali se ovo dešava i kod kuja koje su parene ali u neznatno manjem procentu.
Jedini način da se spreči piometrija je sterilizacija (jer ako nema matericu nema ni šta da se upali).
Moja kuja NO je dobila upalu sa 11 godina, srećom uočeno je na vreme (+ ja nisam neko ko čeka par dana da vidi da li će psu biti bolje pa da tek onda idem kod veta) pa je tad sterilisana i doživela je 13-tu godinu.
Neko praktikuje da kuje steriliše sa 8-9 godina jer što su starije veće su šanse za dobijanje upale (mada je dobijaju i mlade kuje).
Svakako je izlažete većem zdravstvenom riziku dovođenjem raznih mužjaka (ako su neproverenog zdravstvenog stanja, tj nemaju urađene briseve) na parenje nego da je ne parite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas zbog te upale sam mislio da je parim, jedino zbog toga jer se smanjuje vjerovatnoca od upale ili je uopste nece biti. Takvu sam informaciju dobio i rijesio sam odje da pitam. Sad me interesuje da li pametno sad da je sterilisem? 

Hvala na objasnjenju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema kujica sad upalu pa da treba da je vodi kod veta. Piometra je ozbiljna upala i lečenje se uglavnom svodi na "sterilizaciju" tj uklanjanje upaljene materice a sami lekovi slabo tu mogu biti od pomoći.
@Eleven neznatno je smanjena šansa da će dobiti piometru ako bude skotna "samo" jednom. Negde sam naišla na podatak da su kuje koje su korišćene u priplodu (dakle rađale više puta) kačile piometru u starosti u 19% slučajeva a one koje nisu 25%. Šansa za upalom postoji posle svakog teranja. U toku teranja je grlić otvoren, postoje šanse da se usele bakterije u matericu koje se posle namnože kada se grlić nakon teranja zatvori. Ovo može da se desi pri svakom teranju, bez obzira da li je kuja prednodno rađala. Dakle parenjem/rađanjem nećete nešto posebno doprineti sprečavanju piometre.

Sterilizacija ima svoje benefite u smislu da je vlasniku lagodnije, kuja ne može dobiti upalu materice (može dobiti upalu "patrljka" koji ostaje nakon sterilizacije, ovo je jaaako retko ali jednako opasno naročito što niko ne posumnja na to jer je kuja sterilisana), nema teranja pa se ne "gnjavite" u toku tih dana itd. Ja ipak smatram da su psu (kao i nama ljudima) hormoni koji proizvode jajnici/testisi potrebni organizmu i razmlišljala bi o eventualnoj sterilizaciji možda u nekim poznijim godinama (ovo je moje lično mišljenje, nisam vet) a o piometri bi vodila računa tj pročitala bi malo o njoj, upoznala se sa simptomima i psa na prvi znak malaksalosti vodila kod veta. Svakako pročitajte i o sterilizaciji, razlozima za i protiv (ni vet struka se tu baš ne slaže), uglavnom ameri su za (i to što ranije) dok su evropski veterinari malo drugačijeg mišljenja. Popričajte i sa veterinarom od poverenja pa odlučite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this