Sign in to follow this  
Petite

'najbolje rase' i odgovornosti vlasnika

Recommended Posts

Svakodnevno čitamo 'belgijski ovčar najbolji pas', 'njemački oštrodlaki ptičar najbolja rasa za lov', ovaj pas (neke rase), najbolji za ovo, najbolji za ono....

To su veoma površne izjave. Baziraćemo se na rasne pse. Svaka rasa ima svoju predispoziciju i namjenu, pa su shodno tome i podijeljene po klasifikacijama FCI (baziraćemo se na FCI, kao krovnu kinološku organizaciju na ovim prostorima). 

Neće nijedan pas biti 'najbolji' - ako se ne radi s psom i ne daje se prilika psu da se pokaže da je 'najbolji'. Svaka jedinka ima urodjene i stečene osobine. Urodjene su one koje dobija nasljedstvom, a stečene su one koje stiče životom, uslovima u kojima živi i situacijama u kojima se nalazi. Na stečene osobine uglavnom utiče vlasnik. Da je u čoporu, svaki pas bi se sam izborio za svoju poziciju na hijerarhijskoj ljestvici čopora, pa bi shodno tome slijedio naredbe vodje čopora ili bi drugi slijedili njegove naredbe, ako se sam izborio za poziciju vodje čopora. Većina rasnih pasa ima vlasnike, koji treba da upućuju jedinku u suživot. Ako vlasnik ne uputi i ne povede psa u smjeru u kojem smatra da treba da imaju skladan suživot, dogadja se suprotno, pas preuzima vodjenje i radi što mu je prihvatljivije njegovoj psećoj prirodi i život svih oko sebe prilagodjava sebi. I toga smo svjedoci sve više, pa nerjetko dolazi do incidenata. Nijedan belgijski ovčar nije rodjenjem dobio poslušnost. Poslušnost je stečena osobina, u koju je uloženo mnogo truda i rada.  Svaki vlasnik koji pametno radi s psom, urodjene osobine i energiju psa  usmjerava u svrhu koja mu je potrebna.  

Metaforički rečeno - ako imam dijete koje ima predispozicije za sport, i ima volju da se bavi sportom - ono neće ni pokazati ni nadograditi svoje predispozicije za sport, ako ne trenira. Ako ja želim da moje dijete koje IMA fizičke predispozicije za sport upućujem da se bavi sportom, a dijete ne želi da se bavi sportom, rezultata neće biti. 

Znači - uzgoj, biranje i rad sa psima je ozbiljan posao koji nosi odgovornost za nove živote i za ono što se dogadja oko njih. Svaki uzgajivač, osim što treba da se brine o jedinkama, da izabere jedinke za uparivanje, podigne štence, treba da pravilno izabere  vlasnike, koji će pravilno da se ophode prema psu, i da svedu incidentne situacije na minimum, kao ODGOVORNI vlasnici, svjesni svoje pozicije i odgovornosti prema psu.

Pas se ne vaspitava sam, psa treba vaspitati. 

Svaki ljubitelj pasa, prije svega treba da shvati da je pas obaveza. I da je vlasnik odgovoran za sve što njegov pas uradi. Shodno tome, svaki vlasnik treba tako i da se ponaša. Ako neko nije u stanju da preuzme odgovornost za postupke svog psa, neka ne uzima psa, ni najmanjeg. A posebno ne onog koji može da napravi ozbiljne  probleme i vlasniku samom, a i okolini.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this