Sign in to follow this  
Sava

Seter - doterivanje

Recommended Posts

Mislim da sam pre neku godinu pomenuo negde na forumu da sam ja uveo doterivanje setera u Srbiju (iraca) pre nekih recimo +35 godina. Do tada to niko nije ozbiljno radio. Sećam se da je nešto radio dr. Šignjar iz Zagreba sa ircima, ali je to bilo skromno doterivanje. Prisećam se i Benčića iz Pazina sa englezima, ali ako me sećanje ne vara on je radio samo malo vrat.

Jedini čovek koji je u to vreme mogao da dotera setera bio je Aca Mitrović koji je između ostalog jedno vreme živeo u Londonu pa imao priliku da uči na izvoru. Još važnije od toga je da je čovek bio pravi umetnik i njemu je svaki ošišani-doterani primerak bio unikat. Bilo je par frizera u to vreme koji ako ošišaju 10 kokera svih 10 će da izađu isto ošišani. Aca je uvek prvo neko vreme gledao psa da uoči nedostatke kako bi ih prikrio frizurom.

Ne izgleda tako, ali seter je jedan od težih pasa za doterivanje i traži mnogo znanja i strpljenja. On se radi isključivo makazama i trimerom. Moguće je upotrebiti mašinicu samo na par skrivenih mesta, ali i to je bolje uraditi makazama.

Znam šta treba, imam alat, ali ne umem to da odradim ljudski. Poprilično sam ispao iz štosa, ali na izložbama koje sam posećivao uključujući i poslednje CACIB Beograd nisam imao prilike da vidim dobro doteranog setera. Posebno je ružno kada vidite sveže rađenog irca kojem izbije svetlija žućkasta dlaka pa se još vidi da je korišćena mašinica! To je tragedija za moje oko. Najgore je što ćete i na Youtube da vidite inostrane odgajivače koji setera ostružu mašinicom kao da su ovce. Zato sam bio vrlo zadovoljan što sam video na delu i upoznao čoveka koji drži salon u Beogradu i radi sve kako treba i dolikuje. Neću da ga imenujem da ne ispadne besplatna reklama. Pri tom ne pozajem ga, ali sam ga svojevremeno na ulici sretao sa šnaucerkom koja je bila svetski prvak i izgledala sjajno, a da tada nisam znao ni ko je on ni da mu je pas svetski prvak. Znao sam da je poznati frizer za pse, ali nisam znao koji je kalibar. To znači da čoveka ne poznajem, svratio sam do salona jer mi je poznanik doveo tamo (svetski)vrhunskog engleskog setera na doterivanje. Mislim da će mnogi da prepoznaju o kome se radi i reći ću jedino da mu se salon nalazi u ulici Vojislava Ilića.
Iskreno ne znam kako to drugi rade i da li on ima konkurenciju makar kod setera, a znam da sada gotovo svaki pet shop prima pse i na friziranje.
  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this