Sign in to follow this  
Berna22

Aujecki (Aujeszky) virus

Recommended Posts

Pročitah danas na Fejsu Mondo Animale veterinarske ambulante:

 

Quote

!!! VAŽNO OBAVEŠTENJE VLASNICIMA PASA I MAČAKA !!!

Protekle nedelje u našoj ambulanti Mondo Animale u Pančevu je klinički dijagnostikovana jedna jako opasna zarazna smrtonosna bolest za pse i mačke a to je Lažno besnilo - Aujeszky bolest!

Bolest Lažno besnilo je akutna bolest domaćih životinja i glodara. Uzročnik ove bolesti je virus koji napada centralni nervni sistem ali i ostale sisteme organa. Prirodni nosioci ove bolesti su svinje koje i nakon lečenja mogu ostati latentno inficirane.

Aujeckijeva bolest se klinički ustanovljava kada su znaci bolesti jasno izraženi i kada se bolest javlja u tipičnoj formi.
Psi i mačke oboljevaju od ove smrtonosne bolesti.

Bolest se može preneti inhalaciono i ingestijom ( konzumiranjem sirovog svinjskog mesa, iznutrica i kostiju zaraženih svinja ). Bolest mogu preneti glodari (pacovi ) i to ujedom ili ingestijom.
Vreme koje protekne od trenutka kada životinja pojede zaraženo meso do pojave prvih simptoma iznosi 1-6 dana. Zaraženi pas uginjava nakon 2-3 dana a nekada i za nekoliko sati. Zaražena mačka može uginuti i pre nego sto se pokažu bilo kakvi simptomi.

Klinički simptomi bolesti su apatija, depresija, odbijanje hrane, plašljivost, uznemirenost, pojačana salivacija, jak svrab, dolazi do samopovredjivanja... na kraju dolazi do paralize i smrti.

Lečenje ove bolesti kod pasa i mačaka ne postoji, smrtnost je 100 %.Kada su životinje koje su obolele u jako lošem stanju preporucuje se eutanazija da životinje ne bi umirale u najgorim mukama.Virus se ubija kuvanjem hrane i svaka temperatura iznad 37 unistava virus.

Da bi smo izbegli rizik od oboljenja naših ljubimaca od ove smrtonosne bolesti, OBAVEZNO JE KUVANJE SVINJSKOG MESA I IZNUTRICA !!! NIKAKO NE DAVATI SIROVO SVINJSKO MESO I IZNUTRICE !!!

Sirove kosti se ne smeju davati jer se virus može nalaziti i u njima, takodje i termički obradjene kosti ne smeju sa davati.

Naš slučaj
Podaci o psu - Pas rase srednjeazijski ovčar, starosti sedam godina, mužjak, mesto boravka Mramorak (okolina Pančeva ).
Anamneza
Od jutros je loše, teško diše i balavi, nije jeo slabije je aktivan.
Pas živi u šumi sa još drugih pasa, ovcama i drugim životinjama. Vakcinu protiv besnila posljednji put je primio 2017.godine. Protiv infektivnih bolesti nije vakcinisan od kada je bio štene. Nije testiran na srčanog crva, niti uzima neku vrstu preventive. Vlasnici su tokom proteklih dana davali živo svinjsko meso i svinjske kosti !

Klinički pregled
Telesna masa 36 Kg, temperatura 40.9 C, otežano disanje, hipersalivacija, bela pena u uglovima usana, jako raščesana desna strana glave, lica i uha sa otkom cele desne strane. Povreda oka i kapka. Glavu uvija oko ose u desnu stranu. Intenzivno se češe i trlja o podlogu, grize masku koja mu je stavljena, sto, kao i svoje noge. Uznemiren je i non stop menja položaj. Nije svestan okruzenja, dezorijentisan. U stanju agonije.

Klinička dijagnoza - tipična forma lažnog besnila odnosno Aujeckijeve bolesti.

Konačna dijagnoza
Dijagnostičkom metodom real time PCR na Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije u Beogradu u uzorcima tkiva potvrdjeno prisustvo genoma Aujeckijevebolesti pseudorabies virus PRV.

Ima i snimak na njihovoj stranici. Mondo Animale FB

 

Pošto je ranije bilo "ja dajem sirovu svinjetinu i mom psu nikad ništa nije bilo", e pa sa ovim se dešava jednom i kraj. Kuvajte svinjetinu ako je dajete psima! 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da gledam snimak  :cry: 

Nadam se da je ta vet ambulanta obavestila nadlezne institucije o otkrivanju laznog besnila kod psa kako bi se utvrdilo poreklo svinjskog mesa i preduzele mere za zaustavljenje daljeg sirenja zaraze. Virus je veoma zarazan i lako se prenosi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam zato i nisam htela da kačim snimak... Pas se drapa ali ne cvili i snimak nije sam po sebi uznemiravajuć, ono što je uznemiravajuće je gledati životinju koja nema šanse da preživi :(

 

Pretpostavljam da su preduzeli svi mere koje treba s obzirom da je dijagnoza postavljena na osnovu uzorka poslatog Naučnom Institutu za veterinarstvo Srbije. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this