Marko Čaktaš

Balkanske prevare - iskustva sa uzgajivačima

Recommended Posts

15.09.2018. na službeni email Kangal kluba za ex Yu stigao je email Kangal dog club of America (KDCA),

https://www.kangaldogamerica.com/

Kangal Dog Club of America (KDCA)  (otvoren je post o tome na njihovoj FB grupi)

te su zatražili mišljenje o pedigreu kojeg im je poslao vlasnik za registraciju kupljenog psa sa naših prostora, jer im se učinio vrlo čudan:

To whom It May Concern,

We would greatly appreciate your assistance and review of the attached pedigree. The document was sent to us by someone who has imported a dog with a pedigree from Bosnia Herzegovina, from an organization called UNIJA, which we are not familiar with. 

The person who has contacted us on behalf of the dog's owner is inquiring about the possibility of registering the dog with the UKC. 

The parents listed both have KIF registration numbers, which seems promising, but it seems unusual that there is no breeder name listed anywhere on the document. 

Thank you very much in advance for any information and insight you can provide. 

Kind regards, 

 

Detaljnija analiza pedigrea:

-PEDIGRE IZDAN OD STRANE UNIJE SA FCI ŽIGOM (UNIJA NIJE ČLANICA FCI!)
-BROJ RODOVNIKA ZAVRŠAVA SA "CC" ŠTO JE OZNAKA ZA PASMINU CANE CORSO!
-IME UZGAJIVAČA NE POSTOJI!
-OCU I MAJCI ŠTENETA SU PRIPISANI REGISTRACIJSKI BROJEVI TURSKOG KONOLOŠKOG SAVEZA (očev broj je broj MOG psa, makčin broj je broj kuje koja je bila u Hrvatskoj)
-BAKE I DJEDOVI IMAJU "JR" I "LIR" BROJEVE, ŠTO BI ZNAČILO DA SU U TURSKOJ PARILI UVEZENE PSE DA BI ŠTENAD REGISTRIRALI KAO TURSKI UZGOJ, ŠTO NIKAD NITKO NIJE NAPRAVIO!
-UNESENE SU KOD DJEDOVA, PRADJEDOVA I PRAPRADJEDOVA UZ NJIHOV BROJ I OZNAKE "CC" ŠTO JE OZNAKA PRI REGISTRACIJI PASMINE CANE CORSO! 
-SVI PSI SU UKRAŠENI SILNIM TITULAMA!
-OVJERA VOĐE UZGOJA I ŽIG JE UZETO OD KINOLOŠKOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE!

 

KDCA je uputio upit zvaničnim savezima, te se još čekaju reakcije istih.

 

 

 

37856344_10215347546535369_5501639775150407680_n.jpg

Edited by KANGAL KLUB EX YU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ja cu podeliti svoje iskustvo kao kupac.

Kupili smo pre godinu dana muzjaka srednjeg snaucera od coveka iz Paracina. Namerno ne pisem odgajivaca jer smo naknadnom proverom utvrdili da on uopste nema odgajivacnicu. Predstavio se kao predsednik kinoloskog drustva Paracin, sto nam je jelte zvucalo kao da je covek ozbiljan (ispali smo teske naivcine), i da se bavi se uzgojem srednjih, patuljastih i velikih snaucera-cesto imao glase na Kupujem Prodajem. 

Pa to je takav amater, on nema osnovnog znanja o zdravlju i higijeni. Uzeli smo stene puno buva, glista i na kraju proverom stolice utvrdili i da ima izosporu (koja se nikad u potpunosti ne izleci), a pritom je stene imalo svu pratecu dokumentaciju o vakcinama i ciscenju od parazita. Lecili smo ga nedeljama. Psa smo platili 300e,-znaci nije nam poklonjen, a takodje znam da to nije cena za vrhunsko stene.

Taj covek ocigledno siri zarazu medju svojim psima, ne cisti odrasle pse od buva i unutrasnjih parazita. Jedino sto i dalje ne mozemo da shavatimo da li je on potpuna neznalica ili samo prevarant

Posle godinu dana mogu slobodno reci da sem toga sto nas pas ima dobar karakter, on nema veze sa snaucerom. Ima sve diskvalifikacione mane, saranasta ledja, dlaku bez podlake, asimetricne usi, sitan je i nizak. Dosadilo nam je da objasnjavamo drugim ljudima koja je to rasa, pa kazemo da je mesanac.

Rodovnik smo dobili uredno, jer sta je njemu problem da dobije ocenu, ili mozda cak i neku titulu za psa, kad je na izvoru desavanja-organizovanja izlozbi.

I sad ko zna da mi odgovori, zasto je nekom u interesu da gaji ovakvu specificnu rasu, koja uopste nije popularna (kao npr. maltezeri), da bi pravio ovako los uzgoj i selekciju. Ionako ih je toliko malo, da je samo bio potreban ovaj lik da upropasti rasu.

 

 

Edited by sababela

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da i jos se secam kad smo ga pitali za zubalo da nam je rekao da nikad, ali bas nikad nijedan njegov pas nije imao neki problem, a posle nadjem u oglasima, psa iz njegove "odgajivacnice" koji ima podgriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.