Recommended Posts

Nov sam na forumu, prvi put sam vlasnik psa. Uzeo sam zlatnog retrivera pre 5 dana (trenutno ima 52 dana), odveo sam ga na vakcinaciju ali mi je veterinar preporucio da i dao mi da mu dam dontal tableticu i da dodjem za dva dana za vakcinu. Preporucio mi je da mu dam 1/4 tableticu s obzirom da ima 1,7kg posle obroka, sto sam i uradio. Nije bilo nikakvih problema sa povracanjem. Sad ono sto je mene uplasilo, on se iskakio posle jedno 4 sati od tabletice, kaka je bila malo tvrdja nego sto je to bio ranije slucaj (ge je uglavnom bio proliv), ali u kaki je bila bela glista poput spagete duzine najmanje 15 cm, zaprepastio sam se i iskreno uplasio. Da li je to normalno? Procitao sam dosta tema na ovom forumu o tome i o glistama uopste ali malo sam u strahu i voleo bih kad bi mi neko u ovom trenutku nesto napisao. Zanima me takodje da li ce on prilikom vrsenja sledece nuzde opet iskakiti toliko glistu? Da li ce mu proci to? Veterinar mi je preporucio da mu dajem dontal (u skladu sa tezinom) na svakih 20 dana do 6 meseci. Da li ce vakcina na koju idem za dva dana imati dejstvo s obzirom da je iskakio glistu zbog tablete? Takodje ono sto mene zanima, mog psa pustam po dvoristu kako bi obavio nuzdu, i da se igra, nije u dodiru sa drugim pisma s obzirom da nije primio vakcinu, svaki izmet odmah pokupljam za njim, jedino sto voli jeste stalno jede travu, ponekad cak i zemlju grize pretpostavljam zbog zubica, da li moze da mu naskodi to sve s obzirom da jos nije primio ni prvu vakcinu? Hvala unapred na pomoci, nadam se brzom odgovoru. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako štene ima gliste normalno je da će ih izbaciti nakon tableta za čišćenje. Gliste izgledaju tako ako kaako si i opisao, mislim da nema osobe koja ne bude iznenađena veličinom glisti, svi očekuju da su tanje i mnogo manje.
Da li si siguran da štene ima samo ,1,7kg a star je 7+nedelja? Trebalo bi da ima bar 3,5-4kg...
Drontal se obično ponavlja na svake 2 nedelje ako je štene izbacivalo gliste dok se ne završi sa vakcinacijom (vakcina i dve revakcine) mada ja nisam vet a on valjda zna što ti je rekao tako.
Moji nisu imali gliste pa sam im samo davala par dana pred (re)vakcine a sad kad su porasli dajem kad se setim, na svakih 5-7meseci onako radi reda (mada preporuka jeste na 3-4meseca) ali vodim računa o tome da li su nešto izbacili nakon tablete. Da se desi da izbace isto bi davala svake 2 nedelje dok se ne očiste.
Pregledaj i da li štene ima buve i uživajte u štenećim danima. 
Kupi mu i neku kvalitetnu hranu ili sam spremaj. Nemoj ga izvoditi tamo gde ima drugih pasa bar 10 dana posle prve revakcine.
Srećno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kad sam video kolika su klupka glisti, kod mojih štenaca izbačena, dobro je što se nisam onesvestio. A mislio sam da odgajam u sterilnim uslovima.

Izbacivali su još dva dana po koji komad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now