Pejak7

Potrebna pomoc oko steneta Azijata

Recommended Posts

Pozdrav ljudi, imam stenku Azijata staru 4.5 meseca, kod mene je 2 meseca. U pocetku kada sam je dobio sve je bilo ok. Medjutim u poslednjih mesec dana pocinje da pokazuje veliki strah prema ljudima. Nikakve traume nije prezivela kod mene, a verujem i kod prvog gazde jer ga licno poznajem u setnji, cim neko nailazi u susret, ili kada ide bicikli, ili neki motor, pocinje da pruza otpor u setnji, bezi iza mene, jako je nepoverljiva. Sa drugim psima je onako, kako koji joj odgovara sto bi se reklo, ali to nije tako strasno kao ovo. Ako bi neko mogao da podeli neki savet, bio bih veoma zahvalan. Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taj 4. famozni mesec je mesec strahova kod stenadi. Desi se da i jako samouvereno stene bez nekih strahova, odjednom u tom mesecu vidi neki nepoznati, novi predmet, desilo nam se sa muzjakom nemacke doge sa Sneskom Belicem, i odjednom se stene isprepada, batrga se u rikverc ako je na povodniku, ko kozica odskace unatrag. Pa ga prodje. 

E sad, ako su u pitanju strahovi od ljudi, pitanje je koliko i kako ste radili socijalizaciju, znaci, navikavali malu na okruzenje, ljude, pase, zvuke, mirise, buku, razne povrsine po kojima se hoda i to je vazno, sretala sam samosvesne sarplanince, nenavikle na klizavi pod i halu, pa se smanjili, plahi odjednom, puze gotovo kada se nadju na izlozbi koja nije na otvorenom, na travnatim terenima. Ozbiljno, trazili ovde kod mene na jednoj izlozbi kad im je dalo halu, da bez obzira na mogucu kisu sarplaninci dobiju ring na otvorenom. 

Vase je bilo otkako ste je uzeli, pretpostavljam da to prvi gazda znaci njen odgajivac, da je dakle socijalizujete, aranzirate i pustate da stekne pozitivna iskustva i sa nepoznatim ljudima i sa psima, nenasilno, polako i strpljivo. Takodje i da je odvedete negde u guzvu ili gde je buka, sami napravite larmu a stene bude dovoljno daleko da se ne oseti ugrozeno a i vi svojim ponasanjem da stavite do znanja da to nista nije. Znaci, ne umirujete, ne tesite jer to pojacava strah, vec se veslo obracate stenetu da pokazete, evo ja se veslim, nista to nije. 

Takodje vase je bilo, na vama je bilo da stene vaspitavate, postavite mu neka pravila i granice koje mora da postuje i da ga ucite koje ponasanje je pozeljno (pohvala, nagrada) koje je nepozeljeno (kod tako malog azijata dovoljno verbalno nezadovoljstvo). Sto vise stene vaspitavate i ucite osnovnoj najelementarnijoj poslusnosti, dosledno, to lakse gradite svoj autoritet a stene se oseca bezbedno, nije u stresu i cak i kada se u tom 4. mesecu uplasi, onda to nije tako dramaticno a sigurnost trazi kod svog coveka. 

Svakom newbie vlasniku steneta kazem da prouci faze razvoja steneta 

Ponesto je i logicno da se kod nje taj strah 4. meseca pojavio orijentisan na ljude, jer azijat je u pitanju, znaci rasa cuvarska, nepoverljiva prema strancima. Mi koji imamo takve rase sa izrazenom nepoverljivscu (moja jos oho ho gora) moramo da ulozimo vise truda u socijalizaciju steneta na ljude, jer moji nesocijalizovani umeju kao odrasli da otkidaju ruku stranca koja se na njih spustila da ih pomazi. Ne plasite se za cuvarska svojstva, nece azijat postati odrasli labica koji sve docekuje radosno i pusta u dvoriste zato sto su ga kao malog mazili strani ljudi. Nepoverljivost ce ostati, ali rezervisana jedna nepoverljivosti, ne bezanija i ne napad na stranca odmah, bez potrebe. 

Konkretni savet, nemojte nista na silu, kontraporduktivno je. Nego naredne dve nedelje, dovodite joj u goste razne ljude, imate prijatelje, poznanike, druge kuckare, svako ce pomoci i nek je ignorisu, nek je puste da sama pridje, da onjusi, pa onda kada se opusti, onda nek je samo onako ovlas, ko dodir povetarca pomaze po ledjima, ne po glavi. Kad izadjete u setnju i vidite da kao magarence pokusava da se skloni od opasnosti, usporite i udaljavajte se, ne natrag nego u stranu u luku polako zaobilazite, zaustavite se da gledate te prolaznike i te ljude onda kada vidite da se malo opustila. Dobar pokazatelj da nivo stresa vise nije toliki jeste kada prihvati da uzme zalogaj poslasticu kao nagradu. Pa polako pokusajte da prilazite, opet dokle je njoj zgodno i hvalite je kad prevazidje taj svoj strah i napravi korak ka sumnjivoj osobi. 

Nemojte nikada, ali nikada da kaznjavate za strah. Nikada. Rekoh, nemojte ni da umirujete, tetosite, sazaljevate, jer to stene shvata kao "ju, vidi, umiruje me, znaci imala sam razloga da se plasim". Pisala sam na drugim temama, najbolji sveznik u prevazilazenju straha vam je vase veselje. Znaci, kada pokusavam da provedem psa, posebno stene, kroz neku situaciju za koju znam da ce se stene isprepadati ili vidim prve znake, onda pocnem veselo da mu naglas pricam, neko prica sebi viceve, neko vesele pesmice "ko se boji vuka jos, tri za gros, tri za gros", smesno izgleda prolaznicima, ali, verujte, delotvorno je. Vase veselje je zarazno za psa i deluje zaista umirujuce a stene kad vidi da se njegov covek, njegov velik zastitnik tako veseli i raduje jedino sto pomisli jeste da je sve u redu i da ono nema razloga za strepnju. Oprobano, mnogo puta sa mnogo pasa. Bas zahvaljujuci tom "tri za gros tri za gro" ja mogu svoju hendikepiranu kuju da provedem kroz spalir petardi i novogodisnjih vatrometa. Mogu da je odvedem i u sred Praga u guzvu doceka. Doduse, ljudi su malo stavljali prst na celo, treste novogodisnji vatrometi, ja idem sa stenetom u petarde i raktelice i pevam Diznija iz Tri praseta (funny)

Sa bukom isto. Ima raznih vec spremnih snimljenih zvukova za stene da se kupi u pet shopovima da mu se puste. Ne mora, skinite sa interneta pa polako pustajte u blizini steneta, sta ja znam, motor, grmljavinu, raznu larmu, prvo tiho pa onda jace, pratite kako reaguje e kako bi to navikavanje islo postepeno, hvalite za svako ignorisanje toga, e dok ne dodjete do toga da moze da tresti. 

Drugo konkretno, vaspitavajte, radite osnovnu poslusnost. Rad na osnovnoj poslusnosti dobro dodje, pas ima neko ponasanje za koje zna da ce biti nagradjeno, nesto sto moze da izvede u stresu da se iz njega izvuce, preorijentise a ako vaspitavate dosledno i obzirno nenasilno, ucvrscujete svoj odnos sa psom i gradite svoj autoritet. 

A za jedno tri, cetiri nedelje takvog polako mic po mic rada, kada primetite da je strah opao onda se osmelite da je vodite u guzve. Autobuska stanica, zeleznicka stanica, pijaca. Ali opet, oprezno pratite sta vam ona kaze, da li se dize nivo stresa. Za pocetak stanite kod ulaza, negde malo na stranu pa sedite tu neko vreme. 

Postoji i varijanta da se umesto ove postepene "desentizacije"  ide na "preplavljivanje", znaci da se stene, pas odvede direktno u sred srede tih strahova a organizam pocne od preteranog stresa da sa brani tako sto sam sebe uvodi u letargiju, pa prestane da mu smeta. Ali za to koje stene moze da se oslobodi strahova i plahosti na taj nacin odluku mora da donese zaista iskusan znalac. Ja sam sa jednom od svojih kuja, bas plahom, ali genetski plahom, isla na tu varijantu preplavljivanja umesto desentizacije, ali imala samo dovoljno znanja i iskustva da znam da mogu. 

Samo strpljivo, bice u redu. Vazno je i da se vi smirite i ne budete nervozni u ocekivanju da ce se ona isprepadati i da je to trajno. Ne. Popravicete. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now