Sign in to follow this  
Wizz

Par pitanja u vezi parenja

Recommended Posts

Poz ljudi.

Imam predivnu mesanku staforda i nlt. Pre par dana je napunila godinu dana, a pre 2 meseca je imala svoje prvo teranje.

Kako mi se pas dopada kako karakterom tako i izgledom, voleo bih da kasnije za nekih 8-9 godina imam njene kucice, tj bar 2 bih ostavio za mene.

Bio sam kod veterinara i raspitivao se malo, medjutim receno mi je da ako se kuja posle odredjenog broja teranja ne  bude parila, da postoji mogucnost da postane sterilna.

Kad sam cuo tu informaciju veoma sam se razocarao, i sad se preispitujem sta je najbolje da uradim.

Svakako bih voleo da imam njene kucice kao sto sam vec rekao, jer ovakvog psa nikad nisam imao.

Zanima me da li je jos neko upoznat sa ovim pojmom tj informacijom koju mi je veterinar rekao? 

Ako jeste kad je najkasniji "rok" da se ona pari, da ne postane sterilna.

Inace zdrava je, nema nikakvih zdravstvenih problema, vesela je, drzanje (postura) joj je odlicna.

Hvala vam u napred na savetima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Wizz said:

receno mi je da ako se kuja posle odredjenog broja teranja ne  bude parila, da postoji mogucnost da postane sterilna.

Ne, mislim ne generalno, parenje nije uslov i za leglo u kasnijoj dobi, ali cinjenica je da kako kuja stari i iako imaju teranja fakticki do kraja zivota, sa staroscu iskrsavaju problemi razni a i plodnost se smanjuje. Kod rasnih pasa klubovi i propisi u nekim zemljama i kod svih pasa, onih koji su ljubimci propisuju da se ne sme pariti kuja posle osme godine, jer leglo i skotnost mogu da budu suvise rizicni. Kod mene da bi odgajivac koji zeli da pari kuju stariju od 8 godina mora da trazi od kluba posebnu dozvolu, daje se obicno ako je u pitanju jedna izuzetna jedinka, dakle mora imati razlog, a mora da dobije i dozvolu od komisije veterinara. 

Znaci pitanje nije da li ce biti sterilna, nego ako se pari da se pari u trenutku kada je to za nju zdravstveno idealno. 

1 hour ago, Wizz said:

Kako mi se pas dopada kako karakterom tako i izgledom, voleo bih da kasnije za nekih 8-9 godina imam njene kucice, tj bar 2 bih ostavio za mene.

Za vasu kuju kasno je znaci, ako sada ima godinu dana a parili bi je tek sa 9 ili 10 godina, na to zaboravite, suvise je rizicno za tako stariju kuju da iznese skotnost i leglo. 

Jednako bitno jeste u vasem slucaju to sto je ona kombinacija dve rase, pa sa kim god da je parite opet necete dobiti to sto je ona. Mi sa cistim, nemuckanim rasama genetski osiromasenim u raznim parenjima u srodstvu dobijamo stenad koja budu drugacija od roditelja a kamoli kada je Majka Priroda ukljucila tako neverovatnu kolicinu varijacija kao kod kombinacije dve rase. Jedina varijanta da dobijete toliko slicno je kloniranje. 

Bar dva bi ostavili za sebe. A sta sa ostalima? Imate li dovoljno ljudi koji ce uzeti takvu kombinaciju takva dva terijera kao sto je amstaf i nemacki lovni? Sta sa stencima? Mislim, najcesce, ne kazem, ne mora u vasem slucaju, to je put da se pune azili.

Ako bi bas hteli od svoje kuje eto spremni da moze da ispadne nesto sasvim deseto, onda je put da je uparite kad joj je vreme, hajde tako za dve, tri godine, ostavite sebi cerku njenu, pa nju uparite sa tri, cetiri godine starosti i ceo zivot imate de facto potomke te svoje prve kuje, Ali, ponavljam, ne znam sa kojim psom bi uparili? 

Resenje je, mozda, da negde za sedam, osam godina, dok jos nije stara da joj stene smeta, potrazite da li se negde omaklo stene iste staf-nlt kombinacije i uzmete to stene. Ostavice na njega vas kuja veliki pecat, ona ce ga vasitavati, stene ce pokupiti masu njenih manira. U moj copor chow-ova, koje god da je stene doslo, u duzu posetu, ili islo svakodnevno u setnje dve sa nama, pokupilo je masu stvari od njih, pa nam je cak njuf drugarice ispao malo po naravi kao chow, evo sada su moji prema liku svom uprepodobili i odraslog patuljastog snaucera. Hej, snaucer kada je sa nama cuti, u setnji, kod mene dok je kod svojih kao svaki mali snuci drekavac lajavac. 

1 hour ago, Wizz said:

Svakako bih voleo da imam njene kucice kao sto sam vec rekao, jer ovakvog psa nikad nisam imao.

Traziti u sledecem psu onog voljenog kakvog covek nikada nije imao nije dobra ideja. Taj drugi pas treba da bude nesto drugo, cak i kad je istae rase i lici jaje jajetu. Svaki pas je unikat. I to je prvi imperativ, ne unositi u stene ocekivanja na osnovu idile sa starim psom.  Stene ce oblikovati vase vaspitanje, vas odnos. Moji psi su na prvi pogled i za neupucene svi isti, iako su im naravi tokom ovih decenija razlicite ko bog i sesirdzija.  Ima i u negativnom smislu, stalno srecem ljude koji uspeju da naprave plasljivog psa kakvo god stene da im dodje u ruke. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this