Petite

CACIB Natalinci 2018

Recommended Posts

Ova najava je postavljena na BK i pregledana do sada, 1688 puta. Što nije mala brojka.

 

Elem, da krenem ispočetka. 

@NeLe001 kaže 'ja bih prijavio Endži (vajmarka, 2,5 g) , CACIB je, pa da odemo'. Kažem 'dobro'. Kuja prošli vikend polagala utakmicu, prije toga bila u punom treningu nekoliko sedmica, više je u radnoj, nego u izložbenoj kondiciji, no dobro, izvešćemo. 

Krenemo u nedelju ujutro prema Natalincima, fin, sunčan dan. Divni predjeli, jorgovana na sve strane. Dodjemo malo nakon 9h ujutro, ljubazni momci na ulazu nam pojasne da ako vodimo samo jednog psa, da parkiramo tu kod prilazne ceste. Tako i uradismo. Strpamo stvari u kolica, izvedemo kuju, i prema stadionu. Ljubazni čovjek na ulazu kaže 'ako ste izlagači, ne plaćate, osim ako želite nešto simbolično'. Udjemo na stadion - prostrano, ringovi postavljeni, nadjemo gdje je rasa, parkiramo se. Sudi - Duško Šormaz. Prvo kažu  ocjenske liste  u kancelariji izložbe, ode Nemanja, vrati se, kaže 'nisu tamo, oni kažu da su u ringu'. ode do momka u ring, uzme broj. Izvedem kuju izvan izložbenog prostora da se olakša, vrnemo se, ubacimo kuju u kavez, izoliramo kavez da joj ne bude vruće i parkiramo se i mi. Kažem Nemanji 'da uradiš slike pehara, kad pišemo Komentar na neku izložbu, prvo postavimo sliku panoa i pehara. Nemanja uzvrati 'sunce mi sada smeta, kad malo predje, biće slike lepše.'  U okviru izložbe je bila specijala E. Bretona i Njemackih Ovčara.

No, ne dočekasmo slike. Kad je krenulo izlaganje u našem ringu, počeo je spektakl. Tako da, nakon takve igranke, nismo ni bili u raspoloženju da uradimo slike. 

 

8.jpg

9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u ringu gdje je sudio sudija Duško Šormaz, spektakl.

Ekipa koja je bila iza sudijskog stola, sve do kraja sudjenja. Neki su izlagali, pa se vraćali na ovo mjesto okupljanja u ringu.

4.jpg

6.jpg

Sudija gleda katalog.

1.jpg

Dijete hrani jazavičara  u ringu. dok sudija bira prvake razreda u poenterima. Inače. dijete je sve vrijeme sudjenja trčalo po ringu,bacao pljeskavicu, davao hranu psima koje su vodiči postavljali, šetao po susjednim ringovima (ako sam dobro razumjela sin sudije)

2.jpg

3.jpg

Radni psi...karakterni.

10.jpgN

 

Nakon završetka sudjenja, kad je zapisničarka izašla iz ringa, pridje prvo @NeLe001 da sudija potpiše radnu knjižicu, vrati se onako začudjen i kaže meni 'sudija ispunjava prazne ocjenske liste'. Uzmem ja ocjensku listu i radnu knjižicu kuje, odem do stola - kad stvarno, sudija ispred sebe ima bunt praznih ocjenskih listi, koje popunjava sam, dopisuje ocjene u katalog, a lik u žutoj kapi mu daje radne knjižice koje takodje potpisuje. Kažem 'ispuniste vi to, a da niste ni vidjeli pse'. Sudija nije reagovao. 

 

5.jpg

I šta reći? Ukazati na nepravilnost Savezu koji je odobrio izložbu? Naravno. Treba. Uradjeno. Da li ćemo dobiti neko pojašnjenje, vidjećemo.

No, svim posjetiocima, kinolozima, kinofilima, izlagačima, sudijama - SVIMA  - ovo je primjer kako u jednom ringu na izložbi pasa,  sudija  NE TREBA da radi. 

Pravila izlaganja postoje, dostupna su svima na stranici fci.be.  Ukoliko izlagač ispoštuje pravila izlaganja, onda je to dužnost i sudije. A dužnost sudije je takodje da napravi red i održava red u ringu u kojem sudi, jer nije nijedan izlagač plati kotizaciju da bi imao sijelo u ringu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nevidljivi psi sa najvišim ocenama.  (rofl)

Samo čekam kada će početi i na pobednička postolja da se penju (clap)

Edited by zmanic

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, zmanic said:

Nevidljivi psi sa najvišim ocenama.  (rofl)

Samo čekam kada će početi i na pobednička postolja da se penju (clap)

Ah. pa takvih sijaset šampiona. Sve sa radnim i paradnim titulama. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast na komentaru i na obraćanju Savezu. Mi ostali obično samo kukamo po društvenim mrežama i odmahujemo glavom, ali ne preduzimamo ništa. Kada bi svako od nas reagovao na svaku nepravilnost koju vidi, možda bi se nešto i promenilo. Ovako sigurno neće. Što bi rekao Balašević "Krivi smo mi što smo ćutali..."
Mi smo bili u ringu pored i takođe smo primetili "mladog kinologa" koji je po izuzetno toplom vremenu trčao po ringu sa jazavičarem dok je sudija ocenjivao ptičare. Bilo mi je žao psa.
Što se tiče organizacije izložbe, ringovi su bili prostrani, pozdravljam i postavljanje predringa za BIS program. Zameram samo na prevelikoj pauzi između ocenjivanja i BIS-a. Specijalka nemačkih ovčara je dugo trajala.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čisto radi poredenja sa današnjim vremenom napisaću dva svoja lična iskustva od pre više od 30 godina pa sami prosudite da li je išta napredovalo u svesti organizatora.

Slučaj prvi - CACIB Čačak verovatno 1985. ili 1986.g. (da ne pretražujem dokumenta sada, nije od značaja precizna godina)
Sudija Radovan Šignjar iz Zagreba. Izlagač, a danas sudija Nenad Davidovic izvodi kerušu iz Šignjarovog legla. Pobunio sam se, ali osim frke koju sam napravio pravnog efekta nije bilo. Onda sam presavio tabak i napisao prijavu tadašnjem KSJ. Epilog: kako nije bilo dozvoljeno sudijama da sude psima iz svojih legala Šignjar je od strane Suda časti KSJ bio kažnjen sa godinu dana zabrane suđenja zbog ovoga.

Slučaj drugi - B. Topola, Zobnatica CACIB verovatno 1985.g.
Sudija Tibor Šehter. Izlagač Mađarica van kataloga. Šehter je inače bio poznat po tome što ako se pojavi neko iz Mađarske (a u N. Sadu su bili redovni gosti) CACIB je unapred obezbeden za njih. Keruši te Mađarice van kataloga Šehter dodeljuje CACIB (!!!), a mojoj keruši RCACIB. Na samoj izložbi je bio i predsednik saveza kojem sam usmeno izrazio prigovor. On je reagovao i rekao da psu van kataloga ne može da se dodeli titula pa je Šehter progutao knedlu i teška srca mojoj keruši dodelio CACIB. Epilog: mojoj keruši je upisan CACIB i prvak rase u pedigre, ali nisam dobio pehar, a što je najgore ni karton FCI o potvrdi titule. To znaci da je mućka nastavljena i posle izložbe, ali mi to u tom trenutku nije bilo od velikog značaja pa sam pustio tako.

Ma bilo je toga mnogo i tada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delimicno mislim da jeste napredovalo, na kraju krajeva izlozbi ima ko kusih pasa. S druge strane, sto mene i frapira i fascinira, nije napredovala svest, sada da manemo sudije, nego svest izlagaca, pa se bune za neke stvari za koje ne bi smeli a cute za ono za sta bi morali da se bune jer im je uspeh zagarantovan, ili sto se plase da bi ih uzele sudije na zicer, jer zna se da vrana vrani ociju ne vadi, ili sto ne znaju da imaju pravo na to. Frapira me i fascinira me zato sto je na internetu na verodostojnim sajtovima ponudjena toliko kolicina informacija i znanja, da su svakom dovoljna dva klika misem, moze i mobilnim, da pogledaju koja su njihova prava i obaveze na izlozbama i takmicenjima. 

Zbog mladjih, evo reda radi - izlozba u Natalincima je bila CACIB, dakle medjunarodna, dakle mora da bude organizovana po pravilniku FCI, ne po nacionalnim pravilnicima i u onom delu prava, obaveze restrikcije sudija. Na CACIB izlozbi sudija ne sme da dobije u ruke katalog sve dok se ne zavrsi ocenjivanje. Zarad objektivnosti i nepristrasnosti sudija ne sme da ima pojma ko je taj pas, jedino sto moze da pita je koliko je star. U praksi to naravno niej tako, znaju se odgajivaci, znaju se hendleri, znaju se sudije i izlagaci, ali po pravilniku FCI sudija ne sme da dobije u ruke katalog. Kazniti znaci i sudiju i onog (verovatno organizator) ko mu je katalog dao.

Zato (clap) sto su prizvali kinolosku (police) i slucaj prijavili. 

Ukoliko bi bila samo CAC, dakle nacionalna izlozba, e to bi moglo da bude drugacije, jer ako se ne varam u zemljici nam Srbiji neko vreme, po starim pravilnicima, nisam proverala skoro, sudiji nije bilo zabranjeno da gviri u katalog. Znaci, klik misem pa proveriti da li na izlozbama nizeg ranga to po meni neprihvatljivo ponasanje sudije ima blagoslov nacionalnog kinoloskog saveza. Razlikuje se od zemlje do zemlje, pa tako recimo, sto je dozvoljeno u Srbiji mozda nece biti dozvoljeno u Hrvatskoj i obrnuto. 

Sudjenje vlastitog odgoja. To je masovno raspostranjena zabluda da sudije nemaju pravo da sude stenad, pse iz svog odgoja, da je tu neki sukob interesa. Nije. Imaju pravo. Na kraju krajeva, u zemljama gde se ozbiljno pristupa strucnom osposobljavanju kinoloskih sudija i postoje neki precizni kriterijumi ko uopste moze da se javi da stazira i da polaze ispit i da bude izabran, uslov je upravo vlastiti uzgoj, razlikuje se od zemlje do zemlje koliki broj legala se trazi. Prakticno je neizvodljivo i to najcesce kod unoih najuglednijih sudija, najiskusnijih koji su uspesni i ugledni odgajivaci da im se na izlozbi ne pojavi neko njihovo stene, pas iz njihovog uzgoja.

Zato, po pravilniku FCI takve zabrane sudiji da ocenjuje stene iz svog legla ili psa iz svog uzgoja nema. To je jako staro pravilo FCI. Utoliko su organizatori tog CACIB Cacak, ako je bio u pitanju CACIB, dakle medjunarodna izlozba bili u pravu sto su tu prijavi ignorisali. Zasto je kinoloski posle nesto drugo odlucio to ne znam. Ako je u pitanju bila samo cinjenica da je pas iz uzgoja tog sudije, onda kinoloski nije imao pravo da ga kazni.

Druga stvar bi bila ako bi sudija ocenjivao psa koji je u poslednjih pola godina bio u njegovom vlasnistvu, suvlasnistvu, vlasnistvu-suvlasnistvu clanova njegovog domacinstva, koga je cuvao u svom domacinstvu iako nema vlasnistva/suvlasnistva, trenirao ili pripremao za izlozba, koga je prodao u poslednjih sest meseci pred izlozbu. Bez obzira ciji uzgoj bio taj pas. U praksi bi jedini problem iz ovog jasnog pravila mogao da iskrsne u razredima stenaca jer tu bi onda novi vlasnik trebalo po tom pravilu da se suzdrzi da izvede na izlozbu stene pred njegovog odgajivaca da ne dodje sudija-odgajivac u sukob interesa, i da saceka da prodje tih pola godine, znaci ako je uzeo malo stene onda tek razred mladih. 

Quote

11 RESTRICTIONS FOR JUDGES AT SHOWS
- A partner, any member of his immediate family or person living with the judge in his household can enter and handle any dog of any breed that this judge is not judging on
that day of the show.
- The dogs that a judge handles at a CACIB show where he is not acting as a judge must be either bred, owned or co-owned by him, by a partner, by a member of his
immediate family or any person living with him in his household.
- A judge cannot judge any dog that he, a partner, a member of his immediate family or any person living with him in his household has either owned, co-owned, conditioned,
kept at home or sold in the six months preceding the show where he is officiating.
- A judge is not allowed to travel to shows where he is judging with exhibitors who are showing under him at those events

 Drugi slucaj koji je opisao Sava je OK, posto zaista u konkureciju idu samo psi upisani u katalog. 

Da bi se bilo sta osetnije pomaklo i promenilo, morali bi ljudi u vecem broju da se bune i prijavljuju kinoloskoj (police). S tim da svaka prijava, zalba, prigovor, dizanje bune podrazumeva edukovanog izlagaca, koji ce znati kada i zbog cega ima pravo da se buni. Informacija da se razabere koliko hoces. Samo se treba deranzirati i kliknuti misem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, Tuncay said:

Sudjenje vlastitog odgoja. To je masovno raspostranjena zabluda da sudije nemaju pravo da sude stenad, pse iz svog odgoja, da je tu neki sukob interesa. Nije. Imaju pravo. Na kraju krajeva, u zemljama gde se ozbiljno pristupa strucnom osposobljavanju kinoloskih sudija i postoje neki precizni kriterijumi ko uopste moze da se javi da stazira i da polaze ispit i da bude izabran, uslov je upravo vlastiti uzgoj, razlikuje se od zemlje do zemlje koliki broj legala se trazi. Prakticno je neizvodljivo i to najcesce kod unoih najuglednijih sudija, najiskusnijih koji su uspesni i ugledni odgajivaci da im se na izlozbi ne pojavi neko njihovo stene, pas iz njihovog uzgoja.

Zato, po pravilniku FCI takve zabrane sudiji da ocenjuje stene iz svog legla ili psa iz svog uzgoja nema. To je jako staro pravilo FCI. Utoliko su organizatori tog CACIB Cacak, ako je bio u pitanju CACIB, dakle medjunarodna izlozba bili u pravu sto su tu prijavi ignorisali. Zasto je kinoloski posle nesto drugo odlucio to ne znam. Ako je u pitanju bila samo cinjenica da je pas iz uzgoja tog sudije, onda kinoloski nije imao pravo da ga kazni.

 

Da bi se neka pojava razumela mora  da se stavi u mesto i vreme nastanka. U vreme koje sam opisao na snazi je bio Pravilnik KSJ koji nije dozvoljavao suđenje psima iz vlastitog uzgoja. I tu je tačka, propis je propis i da bi bio pravna norma mora biti i sankcionisan inače bi to bila samo moralna norma s toga je tako i odlučeno.

Da li bi trebalo odgajivači da sude svoje pse? Za mene vrlo diskutabilno. Sa jedne strane odgajivač stvori u svojoj glavi sliku idealnog psa na osnovu svog odgoja što je i prirodno. Tu je znači i velika doza subjektivnosti. Lično bih se opredelio za staro rešenje. Sa druge strane jedan sudija odgajivač mi je otvoreno rekao kako mu uvaljuju druge rase da sudi zato što je odgajivač, a on jedino poznaje rasu koju gaji! iskreno i ja sam sudija za setere i poentere, ali samo sam irce poznavao u dušu, već engleze nisam iako sam ga imao, a da ne pričam o gordonima i poenterima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

80-tih proslog veka je SFRJ bila u FCI, tek posle sa raspadom ex Jugoslavije je kao uostalom i Cehoslovacka iz FCI nestala, s tim da to nasi nisu blagovremeno kao Cesi i Slovaci resili da opet budu u FCI.  Nego im je potrajalo pa je tu mozda bio naku vakuum i prostor za razne interpretacije ali 80-tih ne. 

I duboko iza gvozdene zavese su se CACIB izlozbe organizovale ne prema pravilniku doticnog nacionalnog saveza vec prema pravilniku FCI.  Ako su CACIB organizovali po nacionalnom pravilniku onda su pogresili i bilo ko bi imao pravo da se buni zbog toga.  Medjunarodni pravilnik je iznad nacionalnog. Kao sto ni svetsku ni evropsku izlozbu ne mozes da organizujes po svom nacionalnom pravilniku.  Mislim KSJ je bio clan FCI i neke pravilnike, propise i odredbe koje FCI odredjuje na nadnacionalnom nivou mora da postuje. Ima i dovoljno toga sot je prepusteno nacionalnim savezima. 

28 minutes ago, Sava said:

Da li bi trebalo odgajivači da sude svoje pse? Za mene vrlo diskutabilno. Sa jedne strane odgajivač stvori u svojoj glavi sliku idealnog psa na osnovu svog odgoja što je i prirodno. Tu je znači i velika doza subjektivnosti. Lično bih se opredelio za staro rešenje.

Meni nije diskutabilno, tj. nije mi diskutabilno tamo gde imas filter strogog izbora ko moze u sudije uopste. U vecini zemalja koje imaju te stroge kriterijume upravo se trazi da budes odgajivac. Moras da imas odgojenih nekoliko legala. Verovatno nije poenta toga da bas imas ta legla nego to da se bavis zaista temeljno rasom. Ako nemas legla u dovoljnom broju, dakle dovoljno neposrednog dodira i staza sa rasom, onda zaseda ovde kod mene posebna komisija da ti odbori da postanes pripravnik za sudiju i ona trazi da bude dokazano da si se zaista rasom temeljno bavio. Komisija je zasedala i odobrila da postane sudija za moje sin dugogodisnjeg predsednika kluba, odgajivaca, koji je kao beba prve korake pravio drzeci se za grivu chow-ova. I iako ne formalno, u praksi zajedno sa ocem se bavio uzgojem. Pa su uvazili sto nema odgajivacnicu i nijedno svoje leglo i dopustili du stazira i polozi ispit i ispade zaista dobar sudija. 

Odgajivacko slepilo postoji to je istina, ali postoji i sudijsko slepilo prema tipu koji mu se konstantno pojavljuje u ringu a kako nije "njegova" rasa, kako ne prati uzgoj, nece znati trendove i finese. Desice se tako da u nekoj zemlji rsum napravi i potpuno drugacije podeli karte ugledni sudija, stranac, specijalista za neku rasu, usput dugogodisnji aktivni odgajivac, onaj od odgajivaca kojima je poznat fenomen odgajivackog slepila pa ga ne dopustaju kod sebe, nego sto su to cinile lokalne sudije slepe za ispravni tip a otvorenih ociju za ono sto ima se pojavljuje redovno u toj zemlji u ringu.  Ja kao ilustraciju za to uzimam jednu cesku sudijinicu, uglednu, ocenjuje decenijama moje, zovu je redovno i na svetske i evropske izlozbe, koja je bila potpuno sokirana sta je to sudija nasao na zenki chow-a 1998. godine da joj da BOB, pa posle sudija da joj da BiG a na kraju da joj daju res BiS a mi koji se udubljujemo i pratimo malo sire i nastojimo da budemo u toku sa zbivanjima u maticnoj zemlji, Velikoj Britaniji, nama je bilo apsolutno jasno zasto je dobacila dotle. 

Zato i vazi kao neko pravilo da najvecu tezinu imaju specijalke za rasu kada dodje covek iz maticne zemlje. Po pravilu taj sudija bude i dugogodisnji cenjeni ugledni odgajivac. 

28 minutes ago, Sava said:

ja sam sudija za setere i poentere, ali samo sam irce poznavao u dušu, već engleze nisam iako sam ga imao, a da ne pričam o gordonima i poenterima.

I sada, eto, kako ja koja recimo krenem od tunja sunja pa petu grupu pa dalje prosirujem, pa se etabliram i za tvoju grupu, kako ja da budem bolji sudija od tebe kojih ih znas u dusu? 

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites

KSJ je 80-tih još uvek bio uvaženi član FCI i kao takav je imao u svemu usklađen pravilnik sa FCI propisima, tačnije to je bio praktično prepisani FCI pravilnik. Na osnovu toga u to vreme je bilo kako sam napisao. Imam u svojoj arhivi tu presudu.

Što se poslednjeg dela tvog komentara tiče pretpostavka je da setere poznajem malo bolje od tebe, ali tipovi se menjaju vremenom pa su tako 60/70-tih bili jedan tip, 80-tih drugi, a posle 90-tih taj tkzv. savremeni tip. Za mene su jedino ispravni stariji tipovi i ovi novi kod mene ne prolaze. Prema tome bez obzira na iskustvo i što sam savremenik svega toga moja slika idealnog setera je takva kakva je i ne mogu i neću da je menjam. To je subjektivnost, naravno. To bi mi bila teškoća da sam sudeći sudija, a velika teškoća je već i da nabavim psa jer tačno znam šta tražim, a to danas teško nalazim jer je komercijala uzela svoj danak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne da poznajes malo bolje od mene nego o hooo hoooo bolje od mene cak i kada bih se sada nesto naprecac bacila na to da ih upoznajem. a ne da ostanem na onome sto o njima znam da su prelepi, da su predivne naravi, irski seteri za mene jedna bozanstvena bica. Tu subjektivnost kao aktivni sudiju nemas, tj. imas je da ti se svidja to i to, ali kada ocenjujes onda preferiras po smernicama maticne zemlje, eventualno mozes malo da se pobunis i dozvoljeno ti je da kod onih rasa gde se zabrazdilo u skladu sa svojom etikom preferiras zdravlje. Izvesnu dozu subjektivnosti pokazaces tek u revijalnim delovima izlozbi. 

Sad si me malo zaintrigirao sa KSJ 80-tih, posto te zabrane da sudija ocenjuje svoj uzgoj nije u FCI nikada bilo. Zaista. Kazem ponovo u praksi neizvodljivo jer one clanice koje odredjuju trendove u FCI upravo imaju sistem u kome insistiraju da sudija bude odgajivac, tj. da se regrutuje iz redova odgajivaca. Ne znam sta i kako je KSJ radio, mogu malo da prolustriram, jer ja sam u taj balkanski deo kinoloske price upala tek 90-tih, pre toga je bila cehoslovacka odnosno FCI prica. Verujem ti, nije to u pitanju, nego mi zaista nije jasno. Jasno mi je za nacionalne izlozbe, tu postoji prostor za razne varijante od zemlje do zemlje, pa i kada izlagac ide na neku nacionalnu izlozbu u drugu zemlju ili specijalku za svoju rasu nije zgoreg da proveri sta i kako. Ali mi nije jasno za medjunarodnu izlozbu. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovde bih se nadovezao na ono da ima sijaset izložbi i da je mnogo onih koju su iskustvo stekli na netu i nisu objektivni. Skoro mi je jedan sudija u neformalnom razgovoru rekao: "Meni nisu jasni ovi današnji izlagači, ja kad sam bio mlad skakao sam od sreće kad moj pas dobije peticu, a ovi današnji hoće da se tuku ako ne dobiju CAC". 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Javljam se u ime organizator izložbe CACIB Natalinci 2018.

Izlagač sam i organizator izložbi već 35 god. Organizatori izložbe su izložbu u Natalincima organizovali po Pravilniku o stručnom radu Kinološkog Saveza Republike Srbije i po Pravilnicima FCI. Na slikama administratora se vidi da su sudije Nebojša Šurbatović i sudija Slavoljub Andrić posedovali spiskove pasa bez imena vlasnika, odgajivača, imena roditelja. Takav isti spisak je postojao i u ringu gde je pse ocenjivao gore pomenuti sudija i organizator sem tog spiska nije u ring poslao nikakav drugi katalog. Kancelarija izložbe je uredno izdala svim izlagačima koji su uplatili kotizaciju diplome i ocenske liste koje kao na svakoj izložbi izlagači nose u ring za ocenjivanje. Za red i ispravnost u ringu kao na svakoj izložbi je zadužen sudija koji tog dana sudi u ringu.

Ako ste uočili nepravilnosti u tom ringu trebali ste momentalno da se obratite Direktoru izložbe a posebno Delegatu KSRS a samim tim i predstavniku FCI na pomenutoj izložbi i da podnesete žalbu pa bi organizator reagovao na ovaj ili onaj način u zavisnosti od odluke zvaničnih lica na izložbi. . 

Zato Vas molim da organizatora izuzmete iz problema u pomenutom ringu i probleme sa sudijom rešavate na drugi način a ne putem interneta. 

Inače izložba u Natalincima je imala još 9 ringova i sve je priteklo bez ikakvih problema.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Sveti Hubert said:

Javljam se u ime organizator izložbe CACIB Natalinci 2018.

Izlagač sam i organizator izložbi već 35 god. Organizatori izložbe su izložbu u Natalincima organizovali po Pravilniku o stručnom radu Kinološkog Saveza Republike Srbije i po Pravilnicima FCI. Na slikama administratora se vidi da su sudije Nebojša Šurbatović i sudija Slavoljub Andrić posedovali spiskove pasa bez imena vlasnika, odgajivača, imena roditelja. Takav isti spisak je postojao i u ringu gde je pse ocenjivao gore pomenuti sudija i organizator sem tog spiska nije u ring poslao nikakav drugi katalog. Kancelarija izložbe je uredno izdala svim izlagačima koji su uplatili kotizaciju diplome i ocenske liste koje kao na svakoj izložbi izlagači nose u ring za ocenjivanje. Za red i ispravnost u ringu kao na svakoj izložbi je zadužen sudija koji tog dana sudi u ringu.

Ako ste uočili nepravilnosti u tom ringu trebali ste momentalno da se obratite Direktoru izložbe a posebno Delegatu KSRS a samim tim i predstavniku FCI na pomenutoj izložbi i da podnesete žalbu pa bi organizator reagovao na ovaj ili onaj način u zavisnosti od odluke zvaničnih lica na izložbi. . 

Zato Vas molim da organizatora izuzmete iz problema u pomenutom ringu i probleme sa sudijom rešavate na drugi način a ne putem interneta. 

Inače izložba u Natalincima je imala još 9 ringova i sve je priteklo bez ikakvih problema.  

Ovo je već pomak da se oglasio organizator i ogradio od pomenutog čina. Hvala.

Prve dvije slike su (Šurbatović i Andrić) - su upravo zbog toga i postavljene, da se vidi da jasno nose  oznake da su sudije i da drže spiskove, a ne kataloge.

Nisam se obratila delegatu, jer je žalba dozvoljena samo na ocjenu nedovoljan. I to je naznačeno u katalogu. Mi žalbu na ocjenu nemamo.  Nepravilnosti koji su uočene su napisane taksativno  u dopisu koji je otišao prema KSRS i ja se nadam da ćemo dobiti neki odgovor. 

Pazite, ja lično problema sa sudijom nemam. Ja i ne znam ko je taj čovjek. Na kraju krajeva,  ne zanima me. Došla sam na jednu izložbu, ponavljam IZLOŽBU -  internacionalnog karaktera, nisam došla u privatni ring, da gledam privatno druženje.  Takvo ponašanje je za privatno dvorište, a ne za ring na jednoj internacionalnoj izložbi.  Doživjela na toj izložbi  što sam doživjela - evo opisano gore i reagovano je upućivanjem dopisa prema krovnoj organizaciji. I treba da se reaguje, javno, sa pojašnjenjem, a ne 'rešavajte sa sudijom'. Ja ne želim da personaliziram. Cilj mi je da ukažem na nepravilnosti koje su se desile.  Nakon ovog što sam postavila, dobila sam sijaset obraćanja (raznim putem), sa žalbama na ocjenu, na sudjenje i u drugim ringovima, na drugim izložbama, 'on je ovo, on je ono' (misli se na sudiju)....

NE. Ni ja, a ni vlasnik psa nismo ocjenu pomenuli u svome obraćanju, naprotiv, naglasili smo u dopisu 'da ne ulazimo u sudijske odluke što se tiče ocjenjivanja pasa'.  Ono na što stavljam akcenat je očigledno nepoštivanje Pravilnika i očigledna kriminalna radnja koja se dešava u ringu. Ocjena '5' upisana u praznu ocjensku listu je ocjena za šampionat u radu. A  titula šampiona u radu daje osnov za prodaju i reprodukciju psa (kuje) i eventualno sticanje materijalne koristi. Ispunjava se ocjenska lista za pse koji se nisu ni pojavili u ringu. To se ne smije raditi ni pod tačkom razno. Ne smije.

Ja sa sudijom u ovom slučaju  nemam šta da rješavam. Sa sudijom treba da rješava institucija koja mu je dala autoritet da sudi. I upravo toj instituciji je upućen dopis. Ja ne želim da čistim ni za koga. Neka čisti svako za sebe. Ja platim rodovnik, platim prijavu legla, ako imam kotizaciju za uzgajivačnicu i to platim, platim  kotizaciju za prijavu za izložbu  koju je organizator postavio, putne troškove, potrošim svoje vrijeme, dovedem psa .... I sve to plaćeno uglavnom ide u kasu krovne organizacije koja iz toga plaća svoje zaposlene i ostale troškove i takodje stiče materijalnu korist. Prema tome, krovna organizacija je ta koja treba da reaguje na ove i ovakve nepravilnosti. 

A organizatori izložbi da budu u toku šta se dešava i reaguju preventivno, da se takvo nešto ne ponavlja. I to je jedini način da se nepravilnosti ne dogadjaju.

Uz želju da naredne vaše izložbe proteknu bez ovakvih scena,  šaljem vam srdačan kinološki pozdrav.

I hvala za repliku.

Sanja Sukara

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/27/2018 at 21:24, jok.mi said:

Svaka čast na komentaru i na obraćanju Savezu. Mi ostali obično samo kukamo po društvenim mrežama i odmahujemo glavom, ali ne preduzimamo ništa. Kada bi svako od nas reagovao na svaku nepravilnost koju vidi, možda bi se nešto i promenilo. Ovako sigurno neće. Što bi rekao Balašević "Krivi smo mi što smo ćutali..."
Mi smo bili u ringu pored i takođe smo primetili "mladog kinologa" koji je po izuzetno toplom vremenu trčao po ringu sa jazavičarem dok je sudija ocenjivao ptičare. Bilo mi je žao psa.
Što se tiče organizacije izložbe, ringovi su bili prostrani, pozdravljam i postavljanje predringa za BIS program. Zameram samo na prevelikoj pauzi između ocenjivanja i BIS-a. Specijalka nemačkih ovčara je dugo trajala.  

Ja sam se plašila da jazavičar ne ujede dijete....koliko ga je vucao po ringu. I na kraju vezao na ulaz u ring, po suncu... 

Uporno svi misle da se žalim na ocjenu - ja žalbu na ocjenu nemam. Imam primjedbu na kršenje Pravilnika. I jasno i glasno je ukazano na to. 

I ne bi bilo loše da svi normalno ukazuju na to, a ne 'rješavajte sa sudijom' u stilu posvadjajte se sa sudijom. Ne želim da se svadjam. Želim da se ispoštuje Pravilnik koji je svima na uvid. To je jedini način da se nešto poboljša.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/29/2018 at 22:35, Sava said:

Čisto radi poredenja sa današnjim vremenom napisaću dva svoja lična iskustva od pre više od 30 godina pa sami prosudite da li je išta napredovalo u svesti organizatora.

Slučaj prvi - CACIB Čačak verovatno 1985. ili 1986.g. (da ne pretražujem dokumenta sada, nije od značaja precizna godina)
Sudija Radovan Šignjar iz Zagreba. Izlagač, a danas sudija Nenad Davidovic izvodi kerušu iz Šignjarovog legla. Pobunio sam se, ali osim frke koju sam napravio pravnog efekta nije bilo. Onda sam presavio tabak i napisao prijavu tadašnjem KSJ. Epilog: kako nije bilo dozvoljeno sudijama da sude psima iz svojih legala Šignjar je od strane Suda časti KSJ bio kažnjen sa godinu dana zabrane suđenja zbog ovoga.

Slučaj drugi - B. Topola, Zobnatica CACIB verovatno 1985.g.
Sudija Tibor Šehter. Izlagač Mađarica van kataloga. Šehter je inače bio poznat po tome što ako se pojavi neko iz Mađarske (a u N. Sadu su bili redovni gosti) CACIB je unapred obezbeden za njih. Keruši te Mađarice van kataloga Šehter dodeljuje CACIB (!!!), a mojoj keruši RCACIB. Na samoj izložbi je bio i predsednik saveza kojem sam usmeno izrazio prigovor. On je reagovao i rekao da psu van kataloga ne može da se dodeli titula pa je Šehter progutao knedlu i teška srca mojoj keruši dodelio CACIB. Epilog: mojoj keruši je upisan CACIB i prvak rase u pedigre, ali nisam dobio pehar, a što je najgore ni karton FCI o potvrdi titule. To znaci da je mućka nastavljena i posle izložbe, ali mi to u tom trenutku nije bilo od velikog značaja pa sam pustio tako.

Ma bilo je toga mnogo i tada...

Ja sam prvi put izvela u ring 1990. Na uzgojni ispit 1991. Znači, nisam ni ja od juče na izložbama. To što ne zaradjujem na psima, vjerovatno mi  i daje odredjenu slobodu da ovako reagujem, bez straha od neke odmazde. 

Prvi put doživljavam ovakvu bahatost u ringu. Ja nisam mogla da vjerujem svojim očima, da stojim skoro 5 minuta pored sudijskog stola, čekajući da mi sudija potpiše radnu knjižicu, a sudija ispunjava PRAZNE ocjenske liste. Ovi oko njega čekaju kao da su u kafani, i sve to onako kao normalno.

Ne, nije normalno. I kako napisah gore, to se ne smije raditi. 

I ne, neće ni savez reagovati ako se jasno i glasno ne ukazuje na nepravilnosti. Do ovakvog javašluka je velikim dijelom i došlo jer niko neće javno da istupa, nego svi 'rješavaju sa sudijom'. I ovo na slikama je 'rješavanje sa sudijom'.

Neću da ja rješavam sa sudijom ni prije ni nakon izložbe bilo šta. To treba da radi organizator i savez, ne ja kao izlagač. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Tuncay said:

Tu subjektivnost kao aktivni sudiju nemas, tj. imas je da ti se svidja to i to, ali kada ocenjujes onda preferiras po smernicama maticne zemlje, eventualno mozes malo da se pobunis i dozvoljeno ti je da kod onih rasa gde se zabrazdilo u skladu sa svojom etikom preferiras zdravlje. Izvesnu dozu subjektivnosti pokazaces tek u revijalnim delovima izlozbi.

Pa da, normalno, naravno da mogu objektivno da sagledam detalje građe i karaktera psa u skladu sa standardom. Kada se dodeli ocena "odličan" znači da pas ispunjava sve uslove iz standarda, sve preko toga je stvar sudijskog ubeđenja. E tu bih bio subjektivan, svakako sam na tu situaciju mislio kada sam napisao da bih bio subjektivan.

21 minutes ago, Petite said:

Došla sam na jednu izložbu, ponavljam IZLOŽBU -  internacionalnog karaktera, nisam došla u privatni ring, da gledam privatno druženje.  Takvo ponašanje je za privatno dvorište, a ne za ring na jednoj internacionalnoj izložbi.

Razumem u potpunosti iako nisam bio u Natalincima. Ne mislim da je bila ova situacija, ali sa druge strane često mi se dešavalo da sudi sudija kojeg dugo nisam video pa onda ne odolim i dozvolim sebi da uđem u ring i pozdravim ga. Ne, nikada to nisam radio za vreme dok ocenjuje već sam gledao da to bude u nekoj kraćoj pauzi. Samo kratko i odmah napolje. Nikada nisam ulazio u ring u kojem sam izlagao.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Djux said:

Ovde bih se nadovezao na ono da ima sijaset izložbi i da je mnogo onih koju su iskustvo stekli na netu i nisu objektivni. Skoro mi je jedan sudija u neformalnom razgovoru rekao: "Meni nisu jasni ovi današnji izlagači, ja kad sam bio mlad skakao sam od sreće kad moj pas dobije peticu, a ovi današnji hoće da se tuku ako ne dobiju CAC". 

CACIB izlozbe u svakoj Gornjoj Donjoj Z*, neverovatna kolicina izlozbi, time devalvacija i titula a kamoli ocena. Sudije koje dele petice sakom i kapom a zaboravile su na tacno razvrstano koji pas moze dobiti i zasluzuje koju ocenu. Izlagaci zadovoljni, automatski petica a maltene sve sto ima cetiri noge, dva uva i rep skoro moze da mazne i neku titulicu, organizatori zadovoljni, ljudi prijavljuju na izlozbe a mozda ne bi kada bi pozvali sudije koji bi delil i cetvorke i trice, sudije sve u peticare, jer samo elita sudija ona najuglednija, cesto inostrana, specijalisti, moze da dozvoli sebi da napravi secu knezova, pa da psu iz razreda sampiona da vrlo dobar ili dobar, jednog obicnog redovnog sudiju niko ne bi vise u zivotu zvao kada bi tako sabljom dimiskijom smanjivao ocene (po zasluzi).

Stancujemo stenad, stancujemo i sudije. Na nekoj drugoj temi, jednog mladog buduceg kinologa sam se javno krstila koliko smesno malo je potrebno KSRS da nekoga primi u redove sudijskih pripravnika. Pa kako takav nastancovani sudija da da manje od petice? Petica mu najsigurnija jer zna da ce se izlagaci buniti sigurno i zbog titula. Sve se omasovilo komercijalizovalo i tako je to.

I nije istina da su izlagaci danas edukovani a samo neobjektivni. Nisu. Pokupe povrsno, ne udube se i ne znaju kakav im je zaista pas. Ne izvedu kod uglednog specijaliste za rasu, dobiju peticu ili i tituu i ne resavaju dalje da li je to kako izgleda i ponasa se njihov pas zaista kako treba. A imaju za pocetak, recimo i ovo

https://web.hks.hr/wp-content/uploads/2017/10/PRIRUCNIK-ZA-SUDACKE-PRIPRAVNIKE.pdf

Naravno da je nekada davno u mitska vremena, imam privilegiju :giggle: pa dozivela (granpa) covek skakao od srece kada dobije peticu. U Cehoslovackoj pre omasovljenja i buma izlozbene kinologije bile su bukvalno samo dve medjunarodne izlozbe godisnje i po koja narodna. I svi su morali u konkurenciju na tih svega nekoliko izlozbi. I naravno da su kriterijumi bili strogi i naravno da su se delile sakom i kapom cetvorke i trojke. Danas, ih ima 16 a neke od njih su DUO CACIB a da bude lakse da se namaknu titule posto su petice je li zagarantovane,  Nacionalnih izlozbi je 11, nizeg ranga kao sto su oblasne i regionalne 116.  Srbiju i zemlje sa prostora naseg BK foruma prebrojte sami koliko ima. 

Sada i objektivno nema razloga da izlagac skace od srece na odlican, jer se deli automatski maltene pa nista ni ne znaci. Mislim, razumem potpuno.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Petite said:

Ja sam prvi put izvela u ring 1990. Na uzgojni ispit 1991. Znači, nisam ni ja od juče na izložbama. To što ne zaradjujem na psima, vjerovatno mi  i daje odredjenu slobodu da ovako reagujem, bez straha od neke odmazde. 

Prvi put doživljavam ovakvu bahatost u ringu. Ja nisam mogla da vjerujem svojim očima, da stojim skoro 5 minuta pored sudijskog stola, čekajući da mi sudija potpiše radnu knjižicu, a sudija ispunjava PRAZNE ocjenske liste. Ovi oko njega čekaju kao da su u kafani, i sve to onako kao normalno.

Ne, nije normalno. I kako napisah gore, to se ne smije raditi. 

I ne, neće ni savez reagovati ako se jasno i glasno ne ukazuje na nepravilnosti. Do ovakvog javašluka je velikim dijelom i došlo jer niko neće javno da istupa, nego svi 'rješavaju sa sudijom'. I ovo na slikama je 'rješavanje sa sudijom'.

Neću da ja rješavam sa sudijom ni prije ni nakon izložbe bilo šta. To treba da radi organizator i savez, ne ja kao izlagač. 

Ja sam prvi put izlagao 69-te :giggle: na smotri u Beogradu. Ne sećam se da sam imao nekih problema pre 80-tih, ali ruku na srce nisam ni imao psa za vrhunski domet, a bio sam klinac pa mi sve to nije ni bilo bitno. Bio sam presrećan kada mi je pas na IV međunarodnoj izložbi u Beogradu 1971.g. osvojio Prvaka Beograda jer je to zaista bila neverovatno velika izložba sa oko 1.000 pasa u gradu koji je u to vreme imao oko 600.000 stanovnika!

E sada što se tiče kafanske atmosfere u ringovima nagledao sam se svačega. Pre svega mnogo neznanja i zbunjenosti. Mnogo više me je pogađalo neznanje nego nameštanje jer sa neznalicom teško je izaći na kraj.

Koliko da pomognem sve što radite radite pismeno, važno ja da ostane trag. Onaj kome ste se obratili pismeno dužan je i da vam odgovori pismeno. Ako je međunarodna manifestacija u pitanju, a savez ne odgovori u zakonskom roku (verovatno 60 dana) možete vaše pismeno da prosledite i direktno FCI i zatražite njihovu intervenciju. Budite sigurni da savezu neće biti ni malo prijatno ako ih prozovu ovi "odozgo".

.

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, Sava said:

............

Koliko da pomognem sve što radite radite pismeno, važno ja da ostane trag. Onaj kome ste se obratili pismeno dužan je i da vam odgovori pismeno. Ako je međunarodna manifestacija u pitanju, a savez ne odgovori u zakonskom roku (verovatno 60 dana) možete vaše pismeno da prosledite i direktno FCI i zatražite njihovu intervenciju. Budite sigurni da savezu neće biti ni malo prijatno ako ih prozovu ovi "odozgo".

.

Tako je.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Sveti Hubert said:

Ako ste uočili nepravilnosti u tom ringu trebali ste momentalno da se obratite Direktoru izložbe a posebno Delegatu KSRS a samim tim i predstavniku FCI na pomenutoj izložbi i da podnesete žalbu pa bi organizator reagovao na ovaj ili onaj način u zavisnosti od odluke zvaničnih lica na izložbi. . 

Da. Tako je. Zalba se ni ne ulaze na ocenu, nego na povrede Pravilnika a samo posredno moze i na ocenu, zaobilaznicom, da je sudija prekrsio stavku u pravilnicima da ocenjuje prema pasminskom standardu FCI i onu tacku gde su dati opisi za svaku ocenu.  Sve tacke gde je sudija prekrsio pravilnik podlezu formalnoj zalbi. 

Quote

12 COMPLAINTS Any decision made by a judge regarding the qualifications, awards and placing is final and indisputable.

However, complaints about the organization of the show and about the procedure followed to give the qualifications, awards and placements are admissible and have to be made immediately in writing to the organiser of the show, followed by the immediate deposit of twice the entry fee, as surety. They must be recorded by the show secretariat. If the complaint is found to be unjustified, the surety will be kept by the organiser. If the complaint is found to be justified, the money will be refunded to the complainant.

13 PENALTIES Infringements against these regulations can be punished with disciplinary measures. The FCI can prevent the organiser concerned from awarding the CACIB at its international events for one or more years. Such a decision is taken by the FCI General Committee after an oral or written hearing of the organiser concerned has been conducted. Any appeal against the penalty imposed by the FCI General Committee shall be decided upon by the General Assembly of the FCI as a final instance.

 

2 hours ago, Sveti Hubert said:

Zato Vas molim da organizatora izuzmete iz problema u pomenutom ringu i probleme sa sudijom rešavate na drugi način a ne putem interneta. 

Organizator nije bas da nije odgovoran za ponasanje sudija koje pozove da ocenjuju na njegovoj izlozbi. Ima i za njega kazne. Naravno, tacno jeste da mora neko da prijavi organizatoru, ali i to je odgovornost organizatora da prati kako protice izlozba. Znaci, moze da vidi da su u ringu nezvani, oni koji nemaju sta da traze tamo, kao recimo taj klinjo sa jazom. Dobre organizatore vidite kako se seckaju po izlozbi a ne da cekaju samo da li ce im neko formalno nesto prijaviti. Zar stvarno ocekujete da ce se izlagaci deranzirati da piskaraju zalbu na malog sa jazom i jos polagati kauciju da se zale formalno? Ne. Oni su platili da dodju na izlozbu gde ocekuju od organizatora koji tamo uz sudiju ima i sekretare ringova da obezbedi da se takve stvari ne desavaju. Znaci, da za uvo izvede malog vanka.  A izlagacima u ringu izvini. Ako je bio sin nekog od sudija, da opomene i eventualno kazni sudiju.  Jedna od bitnih stavki svih pravilnika je da se zna ko u kom trenutku i zasto sme da bude u ringu. Svaka osoba viska je povreda pravilnika. 

Naravno da ce se resavati putem interneta, i ranije se resavalo putem Radio Mileva, rece mi jedan covek, rekla kazala, pa cik vi to onda svedite na pravu meru. Ovde je to izneto uz prilozenu dokumentaciju javno, pa organizator ima mogucnost da se javi i objasni sto moze da objasni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, Tuncay said:

Da. Tako je. Zalba se ni ne ulaze na ocenu, nego na povrede Pravilnika a samo posredno moze i na ocenu, zaobilaznicom, da je sudija prekrsio stavku u pravilnicima da ocenjuje prema pasminskom standardu FCI i onu tacku gde su dati opisi za svaku ocenu.  Sve tacke gde je sudija prekrsio pravilnik podlezu formalnoj zalbi. 

 

Organizator nije bas da nije odgovoran za ponasanje sudija koje pozove da ocenjuju na njegovoj izlozbi. Ima i za njega kazne. Naravno, tacno jeste da mora neko da prijavi organizatoru, ali i to je odgovornost organizatora da prati kako protice izlozba. Znaci, moze da vidi da su u ringu nezvani, oni koji nemaju sta da traze tamo, kao recimo taj klinjo sa jazom. Dobre organizatore vidite kako se seckaju po izlozbi a ne da cekaju samo da li ce im neko formalno nesto prijaviti. Zar stvarno ocekujete da ce se izlagaci deranzirati da piskaraju zalbu na malog sa jazom i jos polagati kauciju da se zale formalno? Ne. Oni su platili da dodju na izlozbu gde ocekuju od organizatora koji tamo uz sudiju ima i sekretare ringova da obezbedi da se takve stvari ne desavaju. Znaci, da za uvo izvede malog vanka.  A izlagacima u ringu izvini. Ako je bio sin nekog od sudija, da opomene i eventualno kazni sudiju.  Jedna od bitnih stavki svih pravilnika je da se zna ko u kom trenutku i zasto sme da bude u ringu. Svaka osoba viska je povreda pravilnika. 

Naravno da ce se resavati putem interneta, i ranije se resavalo putem Radio Mileva, rece mi jedan covek, rekla kazala, pa cik vi to onda svedite na pravu meru. Ovde je to izneto uz prilozenu dokumentaciju javno, pa organizator ima mogucnost da se javi i objasni sto moze da objasni. 

Nikoga iz organizacije niti delegata ja nisam vidjela da je prilazio ringu. Bar nisu imali oznake službenih lica.  Da li su prolazili pored ringa, to ne znam, ja sam gledala u ring. No, pravo da velim, ovoliki broj osoba, koji je boravio u ringu od početka do kraja sudjenja je nemoguće primjetiti. Što se djeteta tiče, niko tom djetetu nije rekao da se makne, a dijete kao dijete, šta dijete zna? Da išta zna, ne bi bilo dijete. Ja se samo pitam šta bi bilo da je nečiji pas ujeo dijete? Ili tja pas kojeg je dijete bukvalno vucalo po ringu po onoj vrućini.  Što nije isključeno i dogadja se na izložbama. Životinje su to.

Ovo nije rješavanje problema putem interneta. Ovo je objelodanjivanje dogadjaja, sa objavom šta je uradjeno konkretno po tom pitanju.

Problemi imaju način rješavanja.

1. uočavanje problema

2. ukazivanje da problem postoji, uz dokaze

3. obraćanje instituciji nadležnoj za reagovanje

4. diskutovanje o problemu

Istina je da je ovde priča o posljedici. No, nadam se da će ova priča uticati da diskutujemo o uzroku, a ne o posljedici.

Jer je bolje rješavati uzrok, tj uraditi prevenciju da do problema uopšte ne dodje. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, Tuncay said:

Sad si me malo zaintrigirao sa KSJ 80-tih, posto te zabrane da sudija ocenjuje svoj uzgoj nije u FCI nikada bilo. Zaista. Kazem ponovo u praksi neizvodljivo jer one clanice koje odredjuju trendove u FCI upravo imaju sistem u kome insistiraju da sudija bude odgajivac, tj. da se regrutuje iz redova odgajivaca. Ne znam sta i kako je KSJ radio, mogu malo da prolustriram, jer ja sam u taj balkanski deo kinoloske price upala tek 90-tih, pre toga je bila cehoslovacka odnosno FCI prica. Verujem ti, nije to u pitanju, nego mi zaista nije jasno. Jasno mi je za nacionalne izlozbe, tu postoji prostor za razne varijante od zemlje do zemlje, pa i kada izlagac ide na neku nacionalnu izlozbu u drugu zemlju ili specijalku za svoju rasu nije zgoreg da proveri sta i kako. Ali mi nije jasno za medjunarodnu izlozbu.

Možda si ti i u pravu. Nemoj da zameriš, ali u takvoj sam situaciji da nemam vremena da pretražim kompletnu dokumentaciju o slučaju koji sam pomenuo. Na brzinu sam pronašao dopis koji je JKS uputio KS SR Hrvatske br. 88/3 od 20.05.1986.g. u kojem se vidi da se govori o povredi čl.80. st.3. Pravilnika JKS o stručnom radu jer je ocenjivao pse koji su iz njegovog legla.   

https://i.imgur.com/92n8tcG.jpg

Zbog pijeteta prem pok. Šignjaru hoću samo da istaknem da se radi o kulturnom i obrazovanom čoveku kojem ova situacija sigurno nije bila potrebna i ja njemu lično ni tada ništa nisam zamerao. On je zapravo verovatno nedovoljno razmišljajući ušao u ovaj posao i prihvatio poziv za suđenje na ovoj izložbi. Nas dvojica smo se kasnije iste godine sreli na svetskoj izložbi u Beču i o svemu lepo ispričali i u potpunosti razumeli. Proveli smo prijatan dan, međusobno se islikali i kasnije i razmenili fotografije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, Sava said:

Zbog pijeteta prem pok. Šignjaru hoću samo da istaknem da se radi o kulturnom i obrazovanom čoveku kojem ova situacija sigurno nije bila potrebna i ja njemu lično ni tada ništa nisam zamerao. On je zapravo verovatno nedovoljno razmišljajući ušao u ovaj posao i prihvatio poziv za suđenje na ovoj izložbi. Nas dvojica smo se kasnije iste godine sreli na svetskoj izložbi u Beču i o svemu lepo ispričali i u potpunosti razumeli. Proveli smo prijatan dan, međusobno se islikali i kasnije i razmenili fotografije.

Ja na izložbi nemam pravo da pominjem lično bilo šta. Ni kao izlagač, ni kao sudija, ni kao sekretar u ringu ni kao prevodilac - NIKAKO. Ja ne mrzim tog čovjeka? Zašto bih? Ja ukazujem na nepravilnosti, koje sam svjedok,  a onaj ko je dao autoritet za sudjenje, neka uradi šta je po Pravilniku dužan da uradi u ovakvoj situaciji . I ne bi bilo loše da javno upozori sve sadašnje i na polaganju eventualne buduće sudije, da se Pravilnik poštuje. Jer se samo tako štiti institucija. Institucija se ne štiti radom 'ispod žita' (metaforički rečeno), nego poštivanjem Pravilnika. Da niko nema osnova da stavlja 'prst u oko' instituciji, jer neki sudija kojeg je ta institucija autorizovala, ne poštuje Pravilnik. A treba da ga poštuje.

Uozbiljimo se malo. Jer je ovo  OZBILJNO bavljenje kinologijom. Muljanje je neozbiljno bavljenje kinologijom. Nećemo miješati babe i žabe i raditi projekciju.

Šta se sve dogadja, sramota reći da si kinološki sudija. Za mene je to zvanje.  I ako mi sami ne poštujemo to zvanje i ne ponašamo se tako da se to zvanje poštuje - neće biti ni (is)poštovano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije jednostavno prokomentarisati napisano. U zemlji u kojoj je školstvo neozbiljno, privreda na nivou 50-tih, u kojoj su "Parovi" glavna obrazovna emisija itd. praktično je nemoguće očekivati ozbiljnu kinologiju. Prvi put sam to shvatio krajem 90-tih kada me je drugarica zamolila da izvedem njenog dalmatinca na ocenjivanje. Otišli smo u neko selo blizu rumunske granice koje eto nisam zapamtio ni kako se zove. Kada smo stigli nisam mogao da verujem svojim očima, stižu odgajivači sa prikolicama i specijalnom opremom. Pazi, za mene potpuno smešna izložba sa beše 200 pasa, a "velikani" eto ih! Tada sam shvatio koliko je ljudima važno samo da jure ocene i titule, a nebitan je stvarni kvalitet. Nikada nisam izlagao na CAC izložbi, to mi je nekako bilo "ispod časti" da se tako izrazim. Sada se recimo srećem sa težinom zadatka da pronađem sebi pristojnog setera. Ispao sam iz štosa i raspitujući se došao do zaključka da se najveći deo odgajivača odlučio za komercijalu, trailer varijante koje mogu da prodaju napolje i to je sve. Napredak rase, ma baš ih nešto pa briga. Srećom uvek postoje ti malobrojni zaljubljenici u rasu koji se trude da ipak izbace neki kvalitet mada seter nije nešto popularna rasa pa je takvih zaista malo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now