Anastasia

Petit Brabançon (FCI: 9.3.2 - 82)

Recommended Posts

U sustini ista rasa kao Belgijski i Briselski Grifon, sa razlicitostima samo u krznu, koje mozete procitati u standardu. Ovo je kratkodlaka vrsta malih belgijskih pasa.

Standard za ove tri rase malih Belgijskih pasa je dat zajedno.

FCI-Standard NВ° 80 / 05. 05. 2003

GRIFFON BRUXELLOIS

FCI-Standard NВ° 81 / 05. 05. 2003

GRIFFON BELGE

FCI-Standard NВ° 82/ 05. 05. 2003

PETIT BRABANÇON

Porijeklo: Belgija

Datum publikacije originala vazeceg standarda : 25.03.2003.

UPOTREBA : Mali cuvari i psi pratioci.

FCI Klasifikacija : Grupa 9, Sekcija 3

Mali Belgijski psi, bez radnog ispita

Istorija : Ove tri rase (Briselski Grifon (Griffon Bruxellois), Belgijski Grifon (Griffon Belge) i Petit Brabançon) svi vode porijeklo od malog psa grubog krzna zvanog “Smousje”, koji se vijekovima nalazi u regiji Brisela.

U 19. vijeku, donoseci krvne linije Rubinskog King Charles Spaniel-a i Pug-a proizvedeno je kratko crno krzno i ucvrscen sadasnji tip rase. Ovi mali psi su veoma okretni i uzgajali su se kao cuvari prtljaga i lovci na glodare.

1883. prvi Briselski Grifon bio je registrovan kod L.O.S.H.-a (The St. Hubert stud book). Registrovani su pod imenima: Topsy (L.O.S.H. br.163) i Foxine (L.O.S.H. br.164). Do negdje 1900. postali su veoma popularni, zajedno sa drugim rasama, zahvaljujuci interesu kraljevske porodice koji je prema njima pokazala Belgijska Kraljica Marie-Henriette. Mnogi primjerci su izvezeni u inostranstvo, te tako pomogli sirenju i popularnosti ove rase.

GENERALNI IZGLED : Mali psi pratioci; inteligentni, dobro izbalansirani, okretni, ponosni, robusni, prakticno cetvrtasti; sa dobrim kostima, no u isto vrijeme elegantni u svom pokretu i konstrukciji; privlaceci paznju svojim gotovo ljudskim izrazom.

Dva Grifona su grubog krzna i razlikuju se jedan od drugog po boji, dok je Petit Brabançon kratke dlake.

VAZNE PROPORCIJE : Duzina tijela, od tacke ramena do tacke repa treba da je sto pribliznija visini u grebenu.

PONASANJE / TEMPERAMENT : Dobro izbalansirani mali psi, okretni, ponosni, veoma vezani za svog vlasnika, veoma oprezni. Nisu plasljivi, niti agresivni.

GLAVA : Ovo je najkarakteristicniji dio tijela i najizrazeniji. Glava je prilicno velika poredeci sa tijelom i ima gotovo ljudski izraz. Kod Grifona, dlaka je gruba, uspravljena i rascupana; duza je iznad ociju, na prednjem dijelu, obrazima i bradi, formirajuci tako odlakanost glave.

KRANIJALNA REGIJA : Siroka i okrugla. Prednji dio je dobro zaokrugljen.

Stop : Veoma naglasen.

FACIJALNA REGIJA :

Nos : Crn. Nos je postavljen na istom nivou kao oci. Koza nosa je siroka sa siroko otvorenim nosnicama. Vrh nosa je povucen unazad tako da u profilu brada, nos i prednji dip si u istoj ravni.

Njuska : Prednji dio ukljucujuci i nos je veoma kratak: Ne smije preci 1.5cm. Za Petit Brabançon idealan prednji dio izgleda duzi jer nema krzna. Nezadovoljavajuci izraz je dat ukoliko prednji dio nije okrenut ka gore, te ukoliko gornja linija nosa lezi ispod donje linije oka i obe ove greske smatraju se ozbiljnim.

Usne : Crne. Donja i gornja usna su u bliskom kontaktu i dobro nalijezu. Gornja usna ne formira padove i ne preklapa donju usnu. Ako je previse labava, kvari zeljeni izraz.

Vilice/zubi : Donja ivica je zakrivljena ka gore, siroka, i izbocena iza gornje vilice i formira podgriz. Ocnjaci na obe vilice treba da su pravilno postavljeni i u ravnoj liniji, tako da su gornji i donji zaista paralelni. Usta moraju biti cvrsto zatvorena ne pokazujuci niti zube, niti jezik. Sirina i ispupcenost brade je veoma vazna. Treba voditi brigu da ni jedan ocnjak ne nedostaje.

Oci: Postavljene prilicno razdvojeno, velike i okrugle, nikada ispupcene. Braon, sto tamnije. Oci su omedjene sa crnom bojom i pozeljno je da se nimalo ocnog bjelila ne vidi. Male, ovalne ili svijetle oci su greska.

Usi: Male, postavljene visoko sa dovoljno prostora izmedju njih. Nekupirane usi nosene su poluuzdignuto i padaju ka naprijed. Suvise velike usi su nepozeljne, kao i usi koje padaju na stranu glave. Kupirane usi su siljate i uspravljene. Kupirane i nekupirane usi su podjednako prihvatljive.

VRAT : Srednje duzine; utapa se harmonicno u ramena.

TIJELO : Duzina tijela prakticno je jednaka visini u grebenu. Generalno odaje utisak malog kvadraticnog snaznog psa.

Greben : Lagano uzdignut.

Ledja : Ravna, kratka, jaka.

Butine : Kratke i misicave, u veoma blagom luku.

Sapi : Siroke i ravne ili samo blago padajuce.

Grudni kos : Sirok, Broad, dobro padajuci do zglobova. Grudna kost je dobro definisana, sto daje izgled izbocenih prsiju iz profila. Rebra su dobro rasporedjena ali nisu previse cilindrasta, niti previse ravna.

Donji dio: Zeludac lagano umetnut; bokovi cisto definisani.

REP : Postavljen visoko i nosen prilicno visoko. Odsjecen rep se skracuje na 2/3 originalne duzine. Neodsjecen rep nosen je ka gore sa vrhom ka ledjima no nikada ih ne doticuci; nije savijen. Prirodno kratak ili slomljen rep smatra se teskom greskom.

PREDNJI DIO:

Generalno : Prednje noge su paralelne sa jakim kostima, postavljene dovoljno razdvojeno.

Ramena : Normalna zakrivljenost ramena.

Kukovi : Uz tijelo.

Clanci : Jaki.

Sape : Male, okrugle, nikada okrenute ka unutra ili ka van. Cvrsto usadjeni prsti; slijepljeni prsti su nepozeljni. Debeli, sto tamniji jastucici. Nokti pozeljno je crni, sto je moguce tamniji.

ZADNJI DIO :

Generalno : Zadnje noge sa jakim kostima, zaista paralelne, pod uglom koji omogucava balans sa prednjim nogama.

Koljenski zglob : Pod dovoljnim uglom.

Clanci : Dobro spusteni, niti otvoreni, niti zatvoreni.

Sape : Pogledaj opis u Prednjem Dijelu.

KORAK/KRETANJE : Snazan, paralelan pokret kukova sa dobrim pozadinskim gonjenjem. Visoko-koracajuci prednji pokret i sepanje su greske.

KRZNO

DLAKA :

KVALITET KRZNA : Briselski Grifon i Belgijski Grifon imaju gubo krzno sa podlakom. Dlaka je prirodno ostra, lagano talasasta, ali ne kovrdzava, trima se. Dlaka mora biti dovoljno dugacka da njena struktura bude primijetna. Dlaka koja je predugacka unistava vanjsku liniju i nije pozeljna. Svilenasto ili vunasto krzno je ozbiljna greska. Petit Brabançon je kratkog krzna. Dlaka mu je ostra, favna i sjajna, najvise 2cm duga.

Odlakanost Glave : Kod Grifona, odlakanost (brada i brkovi) pocinje ispod linije oci-nos, i ide od jednog uha do drugog, pokrivajuci njusku i obraze sa debelom dlakom koja je duza nego na ostatku tijela. Iznad ociju, dlaka mora biti duza nego na ostatku lobanje, formirajuci obrve.

BOJA :

Briselski Grifon : Crven, crvenkast, malo crne je dozvoljeno na glavi.

Belgijski Grifon : Crn, crno-tan. Tan oznake moraju biti ciste i cvrste boje. Smjestene su na prednjim nogama, od stopa do zglobova, na zadnjim nogama od stopa do koljena. Idu orema gore sa unutrasnje strane nogu. Takodje se javljaju na grudima, obrazima, bradi, iznad ociju, unutar usiju, ispod repa i oko anusa. Crna moze biti pomijesana sa crveno-smedjom, koja je dozvoljena iako se preferiraju cisto crni ili crno-tan.

Petit Brabançon : Iste boje se prihvataju kao kod grifona. Oni imaju tamnu masku. Siva ili sijeda na maski kod starijih pasa ne bi se trebala kaznjavati.

Kod sve tri rase, nekoliko bijelih dlaka na grudima se tolerise ali se ne trazi.

TEZINA :

Varira od 3,5 do 6 kg.

GRESKE : Bilo koje odstupanje od navedenog smatra se greskom, cija se ozbiljnost uzima proporcionalno izrazenosti greske.

ELIMINISUCE GRESKE :

В· Temperament : Agresivan ili pretjerano stidljiv.

В· Nos bez pigmenta ili bilo koje druge boje sem crne.

В· Jezik stalno vidan, dok su usta zatvorena.

В· Kriva donja vilica.

В· Gornja vilica isturena preko donje.

В· Bilo koja boja sem onih navedenih u standardu.

В· Bijeli biljezi.

Svaki pas koji pokazuje probleme psihicke ili u ponasanju bice diskvalifikovan.

Muzjaci moraju imati oba testisa vidno spustena u skrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovani ljubitelji Grifona podsekcije Petit brabancona,

Kada sam pocinjao da se bavim uzgojem ove rase nisam dovoljno bio upucen u ovu rasu, sada sam vec odgajivac i dosta toga sam naucio od mojih prijatelja od kojih sam i kupio prvog Grifona Mili Vanili koja je Briselski grifon, nego da pojasnim.

Grifoni se dele u tri sekcije i to:

Briselski grifoni to su psi crvene boje i duzom dlakom i istice ih dugacka dlaka na bradi, Belgijski grifoni su psi crne boje a javlaju se se i sa crvenim palezima poput paleza kod Rotvajlera takav varijetet se zove black and than i Petit Brabancona koji se javljaju sa kratkom dlakom na telu i mozemo ih imati u crvenoj, crnoj i cnoj sa palezima ( black and than )

Moram skrenuti paznju da ukoliko se odlucite da uzgajate ove pse morate prihvatiti cinjenicu da in morate uzgajati sve zajedno jer se oni i medjusobno mogu sparivati, takodje zelim da napomenem da i kada parite briselsku zenku sa briselskim muzjakom mozete dobiti sva tri tipa pasa...i to je ono sto meni licno kvari zadovoljstvo kod ove rase.

Inace sto se tice njihovih osobina jedan od najvecih problema je taj sto su takvi psi cesto plasljivi i nestabilnog karaktera, inace su odlicni kucni psi i vole duge setnje, veoma su privrzeni svojoj porodici rado prihvataju druge pse sa kojima se rado igraju.

eto par reci za pocetak, a sada bih da vam predstavimo naseg psa sampiona Amerike koji je stigao u nasu odgajivacnicu u Junu mesecu, evo par njegovih fotografija

14773360.th.jpg hok3.th.jpg sd1u.th.jpg dsc0308f.th.jpg hoksleepresize.th.jpg

http://www.blacksilhouete.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trijumfalna pobeda Griffona Sharpie na Madison Square Garden u New York

 

Ovaj najspektakularniji kinološki događaj koji se održao po 137 put koji nam je ove godine posebno značajan jer je pas naše dugogodišnje prijateljice i saradnice u uzgoju Grifona gospođe Kathy Fleener  osvojio 137 Westminster pobedivši u svojoj rasi.

ba9aw.jpg
Pas koga je gospođa Fleener  proizvela je PARAGONS SHARP DRESSED MAN AT GREENGAT poznatiji u krugu prijatelja kao Sharpie. Pored ove pobede koja nam je irazito važna jer i naši psi potiču iz ove odgajivačnice koja je na ovogodišnjem Westminsteru trijumfovala pobedom takođe se održala  i tradicionalna izložba Westminster progressive at the the Piers izložba  koja se održava petkom u Pensilvania hotelu gde je Sharpie trijumfovao pobedom.

Edited by blacksilhouette

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav drustvo, zeleo bih da Vam predstavim jednog starijeg dasu koji se uselio u nas dom, on se zove Paragons Bustin A Move koji dolazi iz jedne poznate Amerircke odgajivacnice koja je poznatija po nazivu Paragons.
Bustin je u svom zivotu ostvario sledece rezultate i ostvario je sampiont USA, PL, CZ.
Kod nas je dosao kao pojacanje kako bi sa njim pokusali da dobijemo sto bolji kvalitet pasa. 
buster_black_silhouette_r.JPG
paragons_bustin_a_move_black_silhouette_r.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.