akka211

Nemacki Ovcar prvo parenje

Recommended Posts

Pozdrav svima.
Imam nemackog ovcara starog 2 godine i sada bi trebalo da ima parenje po prvi put pa me zanima kako sta kada je muzjak u pitanju, jer sam citao i svuda nalazim samo o zenkama. Pas je ocenjen, ima snimak kukova i laktova i mislim da je dovoljno star za parenje dakle moje mislenje je da je spreman pa bih hteo da se lepo informisem o tom parenju. E sad, javljaju mi se ljudi koji su obicno na nekih dva, tri sata puta od nas pa onda ne znaju da li da se upute kako oni kazu nije sigurno da l ce hteti da skoci i upari zenku. (nerd) . On je od nedavno poceo da skace na druge pse (musko, zensko ne bira):giggle:, a vec neko vreme skace na ljude kad neko cucne, na noge,,, i po tome mislim da ima taj nagon koji mu je potreban.. Da li je treba da ga bodrim kad on u igri skace na druge pse kao da pari, da li ce mu se tako povecati taj nagon za skakanjem ili je to pogresno? Isto me zanima kad pas upari za koliko ce moci ponovo da pari, mislim kad je okej da se ponovo pusti na kuju.. da li treba praviti razmak npr dva, tri dana da pas odmori ili veci razmak treba? I cuo sam da ima neko sredstvo koje se naprska na polni organ psa nakon parenja, da bi se zastito muzjak od polnih bolesti, da li je to istina i ako je ste koji je to preparat?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, akka211 said:

Da li je treba da ga bodrim kad on u igri skace na druge pse kao da pari, da li ce mu se tako povecati taj nagon za skakanjem ili je to pogresno

Ne, nikako ne bodrite, zato sto u igri sa drugim psima ili u upoznavanju sa drugim psima, to naskakanje ni nije iz seksualnog okruga ponasanja, vec dominacije i ume da bude kao bacena rukavica i uvod u tucu. Niko od vlasnika drugih pasa nije zeljan da vas pas naskakuje na njegovog. To je kuckarski bon ton. I kada su zenke u pitanju, neke to izrazito ne podnose. Da sretneta mene sa mojom danas vec pokojnom provom kujom, na prvi nagovestaj takvog naskakivanja i kad bi bilo udvaracko, munjevito bi se osvestio na ledjima sa kujom koja ga je oborila, drzi za vrat (zna vestica savrseno gde je zila kucavica) ili bi mu bar drsko piljila iznad njega u facu, cik se makni. 

Nemojte netakticno i ostro kaznjavati za to, to ne. Ali nikako nemojte podsticati. Mlad, zdrav pas ce pokusavati da upari kuju u teranju, cak i kada nije dosla u pravom trenutku. Probajte da se raspitate da li tu gde ste ima neko od iskusnih odgajivaca, ne mora da bude odgajivac nemackih ovcara da dodje da proprati savetom ako to prvo parenje ne krene savrseno glatko. Desava se i kod iskusnih pasa, jer jako mnogo zavisi od ponasanja kuje. Ima tu caka sta i kako. Ako nema odgajivaca, dogovorite se sa veterinarom. I VET bi trebalo da ima neka znanja sta i kako. 

Kada se pari kuja obicno se ide na ponovno parenje prekosutra. Znaci, jedan dan pauze kako bi se sto bolje pokrio taj period tih nekoliko dana kada je spremna za parenje. Neki kinoloski savezi zabranjuju parenje vise kuja u istom danu. 

p.s. mozda ce mu na prvo parenje doci kuja koja je vec imala leglo ili kuja u vlasnistvu odgajivaca, ljudi, iskusnih koji znaju sta i kako a recimo imaju iskustva i sa tzv. asistiranim parenjem, u tom slucaju vam ne treba niko. Vlasnici kuje ce znati sta i kako. I takodje, jedan od remetilackih faktora koji najvise pokvari tu rabotu je nervoza vlasnika. Znaci, samo smireno. 

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam nemackog ovcara star godinu ipo i kuju od 3 godine.Bilo je parenje letos naskakianje  ali nista i pre deset dana je bilo parenje isto naskakivo je ali nisam video dali je parijo jer su uvek pusteni i preko noci i danju zajedno u dvoriste.jeli treba da sazri da bi je pario ili je nesto drugo upitanju.Unapred zahvaljujem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovanje.  Nova sam na ovom forumu. Dobila sam stene n.o. trenutno ima 7 meseci. Jos uvek nije podigla usi. Podigne na sekund pa zatim spusti. Odlucila sam da od sutra krenem da joj dajem tablete kalcijuma. Pritom, mnogo je hiperaktivna, grize obucu..  Nadam se da cu znati postaviti sliku. Mozete li mi reci da li je ovo pravi n.o. S obzirom da sam i pre imala ovcare, svi su imali podignute usi u ovom njenom uzrastu. Izvinjavam se sto sam bila opsirna. Hvala. 

Screenshot_20190516-215326.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.