Recommended Posts

pehari.jpg

Prosla je i nasa trinaesta izlozba.Kao prvo zelim da se zahvalim svim izlagacima,posetiocima,setacima,posmatracima.Hvala vam sto nam verujete,sto ste svake godine tu.Zelim da vam se i izvinim ako nesto nije bilo kako treba ako je bio neki propust.Iz godine u godinu se trudimo da bude sve bolje i bolje zbog vas koji nam iz godine u godinu ukazujete poverenje i sve vas je vise i vise.
Hvala sudijama Filipu Bogoevskom,Savi Ignjatovicu,Nenadu Matejevicu,Aleksandru Ristovicu,Vladim
iru Vukosavljevicu,Sinisi Sancaninu,Milici Abdala,Kosti Gligorievskom kao prvo sto su prihvatili da sude na nasoj izlozbi i sto su to uradili fer i korektno.Znam ima i onih koji su posle ove izlozbe ljuti na iste valjda zbog toga sto nisu pobedili.
Hvala nasem sponzoru koji je vec godinama sa nama Sasa Milutinovic Husse hrana za nase ljubimce.Hvala mu sto svojim sponzorstvom dovodi na visok nivo.Hvala celom Husse timu
Hvala divnoj osobi,zeni,drugarici,prijatelju koja nam je radila prijave,kataloge kancelariju,Rajki Bozanovic,Hvala ti Rajka do neba.
Hvala vam svima nadam se da se vidimo i sledece godine
Upravni odbor kinoloskog drustva Surcin
Culinovic Aleksandar
Nastic Tomica
Venceslav Veres
Vladimir Veres 
Zoran Prebeg
Gojkovic Dejan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na pozivu da ucestvujemo na vasoj izlozbi i hvala na druzenju.

Odlicni tereni, dovoljno prostora, vode dovoljno. odlicno drustvo kinološko iz svih grupa (heart), sladoled, rostilj :) Sve u svemu, jedna fino organizovana izlozba.

Pohvaljujem sudjenje sudije za dobermane, Aleksandar Ristovic, na detaljnom sudjenju i obrazlaganju svojih odluka. 

Posto je proglasavanje pobjednika u revijalnom dijelu bilo na bini, poprilican broj pasa su morali nositi do postolja, jer nisu smjeli da se popnu uz stepenice. Ne zamjeram stencima, pa ni mladim psima, ali svakako zamjeram radnim i sampionima, posebno radnih rasa, kojima penjanje uz stepenice na binu ne bi trebalo da bude ni strah, ni trauma, niti bilo sta neobicno. Njemacki ovcar pobjednik je skinuo ogrlicu s glave, i kao gluvo prase izasao iz ringa (ja ne vidim bolje poredjenje). Pas se ni na ime ne odaziva. Dajte ljudi, malo te pse izvedite da imaju zivota i izvan ringa, a ne samo u krug, kao dolap, automatika. Izlozbeni psi donose novac, ali dajte da malo ispostujemo i zivot psa, kao psa, a ne samo box, ring, trening i to je to.

Ne pohvaljujem izbor poentera za BOG psa, jer su bila dva poentera, ne zna se koji je anatomski nepravilniji. Jedan je imao kravlji stav zadnjih nogu,a  drugi (ovaj BOG), uzak stav zadnjih nogu, sto je bilo veoma vidljivo u kretanju. Kad sam gledala sudjenje poentera, prokomentarisala sam 'ni sudijama nije lako, ovde od dva zla,  biraj manje'. Nijemac (7.gr) koji je bio BIS pas, u stavu dobar, ali u kretanju, djene-djene...  Dobermanka koja je bila BIS2 je bila odlicna i u stavu i u kretanju, pomeranac takodje, samojed.... Znam da je taj BIS izbor samo revijalni dio, ali eto, ne bi bilo lose da i tu obratimo paznju da psi budu reprezentativni.

Bio je neki lik sa crnim ruskim terijerom, na stolu za četkanje, koji je satima četkao psa i uporno sa četke poddlaku bacao onako, okolo. I vjetar je nosio i raznosio tu dlaku, svuda okolo. Psi su vršili nuždu svuda (ništa novo), ali mnogi se nisu sjetili da počiste iza svojih pasa. Konzervi od svakojakog pića na sve strane, papira - a korpi za smeće je bilo, nije da nije.Budimo korektni i vodimo računa šta i kako ostavljamo nakon sebe. Svi koji ustupe prostor, ne vole da vide rusvaj kad izložba prodje, a time što vodimo računa gdje bacamo smeće, time što počistimo iza svojih pasa, pokazujemo i poštovanje prema organizatoru.

Pohvaljujem voditelja revijalnog dijela programa za vodjenje programa i za opaske koje su zračile pozitivom :)

Sve u svemu, izložbu posjetismo mama Slobodanka (84), Red R. Black Novak (10) i moja malenkost, u društvu sa @NeLe001 i bijaše to jedan divno proveden dan. HVALA svima :)

Imamo dosta slika, dok ih sredimo, postavićemo.

 

@NeLe001 sa vajmarkom Angel - CAC/BOB i @Petite sa smedjim dobermanom Red R. Black Novak (10) , odlican/veteran BIS.

 

 

Nemanja i ja, cac Surcin.jpg

mama Slobodanka (84) i Red R. Black Novak (10) 

mama i Red cac Surcin17.jpg

Hvala @witch (Ivana) sto si prisla da se upoznamo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne bude da prepisujem, ali i ja zaista moram pohvaliti organizatora. Sve je bilo baš onako kako treba da bude na jednoj izložbi.
Takođe i odluka organizatora da deca ne mogu hendlovati velike pse je za svaku pohvalu. Ipak treba voditi računa o svoj deci u ringu i velika je to odgovornost.

Najviše sam propratio dva ringa jer sam bio u ceo dan kraj njih. 7 FCI grupa i ring sa dobermanima. Pohvale za sudiju Aleksandra Ristovića koji je zaista bio detaljan. Izbor između više jedinki je trajao... Nekima su čak davane i prilike da se opet pokažu jer su nijanse odlučivale. Na kraju, svaka odluka obrazložena zašto je koji pas izabran.

U ringu dok su bili poenteri, koji su zaista bili ne baš pravi predstavnici svojih pasmina, @Petite i ja smo upravo prokomentarisala što je već i sama spomenula. I mogu reći da je bilo i lepih pasa u tom ringu 7 FCI grupe.

U izboru za BOG 7 FCI grupe sam zaista ostao razočaran. Na drugoj poziciji postolja se našla poenterka, dok je na trećem mestu bio oštrodlaki nemac koji zaista izgleda lepo, ali ceo krug je poskakivao. Šteta što tada nisam bio u mogućnosti da slikam i taj deo. Postavljanja pasa nije bilo i mislim da je to bio najbrži izbor za postolje od svih grupa. Verovatno će neki reći ko gubi taj se ljuti, ali dajte ljudi, budimo realni. Niko nije ćorav. I drugi gledaju. Iskreno, smatram drugi i treći pas nisu zaslužili postolje. U tom trenutku bilo je i bolje prezentovanih pasa.
U pojedinim grupama je samo uži izbor trajao, pa potom i odabir u užem izboru...

Komentarisanje šampiona i radnih pasa koje su vlasnici morali nositi na postolje je suvišno. Ovde treba sami vlasnici da se zapitaju neke stvari. Recimo, gde su to pogrešili... za početak.

Kratkodlaki nemac kog je opet Petite spomenula, bio je korektan, ne može se reći, ali po meni bilo je i boljih, spremnijih, pasa za BIS postolje. Naravno, svako od nas je osoba za sebe, a samim i tim su nam ukusi različiti, a o njima...

U svakom slučaju, lepa izložba!
Slike večeras kada ih proberem.

Edited by NeLe001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ugrabih malo vremena da otkucam i ja koji red (bolje ikad nego nikad).

Uglavnom sve je već rečeno, lepi tereni, hladovina, dovoljno mesta za parking. Takođe pozdravljam odluku da se baš maloj deci ne dozvoli izvođenje. Sve pohvale

Uglavnom ne obilazim izložbe, više sam kinofil nego kinolog. Uglavnom BG i okolina i nekad davno specijalke NO u organizaciji ANOS-a. Došla sam sa prijateljicom da ona dovede kćerku koja je jako zaineterovana za pse i želi jednog pa da malo razgleda i vidi rase.
Najviše sam vremena provela upravo kod NO i zaista, mnogi psi ni u ringu nisu znali da se ponašaju, ne odazivaju se, otimaju se izlagačima, neki su pokazivali strah i uznemirenost kada im je sudija prilazio, zaista za jednu rasu kojoj karakter i radne sposobnosti treba da budu primarne osobine bruka teška. Nismo ostali do dodele pehara ali verujem da bi me ponašanje na bini još više razočaralo. Kao ljubitelju pasa neshvatljivo mi je to da vlasnik toliko malo kontakta ima sa psom da se isti ni na ime ne odazivaju (više njih).
Ring u blizini, akita vezana za drvo na metar ipo-dva metra kanapa, vlasnici nonšalantno sa druge strane drveta sede i razgovaraju i ne obraćaju pažnju na svog psa koji je dva puta skočio na pse koji su prolazili u blizini. Prvi put nisu ni odreagovali, samo su izvirili glavu iza drveta i konstatovali da je devojka uspešno uspela da skloni kineskog ćubastog u naručje a drugi put su samo pozvali psa ka sebi (koji se inače vratio sa druge strane posle 5 minuta). Jako neogovorno! Onaj ko mu je prolazio u blizini nije mogao znati da pas ima dva metra slobodno od mesta gde leži, očigledno je raspoložen za tuču a vlasnici ga ne drže ni u vidokrugu.
Nisam stručan kinolog, ne mogu detaljno kometarisati rase ali jedan bernski planinski pas mi je zapao za oko. Toliko ševrdao zadnjim nogama u hodu da je sudarao pete, kravlji hod je bio toliko očigledan da me je prijateljičino dete pitalo "da li kucu bole noge".

Vidim da je sudija za NO posvetio vremena svakom psu, detaljno opisivao, čak u par navrata i savetovao vlasnike oko postaljvanja psa ali na žalost ništa nisam mogla da čujem iako sam stajala jako blizu. Ne znam ni na koji bi način bilo izvodljivo ali mislim da bi posetiocima i naročito mladim izlagačima značilo da mogu da čuju komentare sudija kako bi i sami unapredili kinološko znanje i lakše u budućnosti prepoznavali mane/vrline pasa odnosno naučili izraze i tumačenje anatomije/standarda. Ovo nije zamerka organizatorima već samo jedno opšte razmišljanje. Retko sam na izložbama mogla da čujem opis sudija a tamo gde sam mogla puno mi je značilo.

@Petite Drago mi je bilo da sam imala prilike upoznati vas lično, naročito mamu Slobodanku (za svoje godine žena zmaj) i čuvenog Reda. Pratim forum još od vremena dial up-a, uglavnom ne komentarišem lične teme pa koristim priliku da vam kažem "kapa dole". B)
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, witch said:

Ne znam ni na koji bi način bilo izvodljivo ali mislim da bi posetiocima i naročito mladim izlagačima značilo da mogu da čuju komentare sudija kako bi i sami unapredili kinološko znanje i lakše u budućnosti prepoznavali mane/vrline pasa odnosno naučili izraze i tumačenje anatomije/standarda. Ovo nije zamerka organizatorima već samo jedno opšte razmišljanje. Retko sam na izložbama mogla da čujem opis sudija a tamo gde sam mogla puno mi je značilo.

Mislim da nije dobro da sudija iznosi svoje misljenje pri odabiru za prvaka rase ili za razred,a  sve sto treba da kaze,a narocito mane treba da kaze licno vlasniku i to unese u zapisnik,Ima sudija koji nisu kompetentni i svoja pogresna zapazanja naglas iznose i onda se ti sto gledaju uhvate za neku stvar koja realno ne postoji.Pogledajte snimke sa velikih svetskih takmicenja i necete videti nigde da neko obrazlaze svoju odluku,jer je to neprimereno.Kod nas je to postao trend,a bar u mojoj rasi mozete cuti gomilu gluposti od jednog sudije koji je poznat po obrazlaganju odluka i da nije tuzno bilo bi smesno.Ko zeli da unapredi znanje prijavi i  izvede psa i cuje sve vrline i mane,a i kako bi nesto moglo eventualno da se popravi

Edited by Vuk2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam samo jednom bio na izložbi u svojstvu izlagača ali ću ipak  izneti svoje mišljenje.

Nemam nikakav problem da sudija transparentno obrazloži svoju odluku.

Sudije su valjda kompetentne čim su na izložbi angažovani.

Ukoliko nisu, neka ih, neka lupetaju, tako će I sebi presuditi.

Može biti da postoje vlasnici koji bolje poznaju zanat od sudija . Takvima želim da postanu sudije .

Snimke sa velikih svetskih takmičenja nisam gledao I ne nameravam.

Meni je čudno da pas koji je jedan jedini u rasi dobije CAC/CACIB i zakiti se trofejem jer je bio jedini.

U svakom slučaju smatram da je bolje biti transparentan nego tajnovit pa neka sudija javno obrazlaže svoju odluku ako ima obraz za to.

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Pitagora said:

Ja sam samo jednom bio na izložbi u svojstvu izlagača ali ću ipak  izneti svoje mišljenje.

Nemam nikakav problem da sudija transparentno obrazloži svoju odluku.

Sudije su valjda kompetentne čim su na izložbi angažovani.

Ukoliko nisu, neka ih, neka lupetaju, tako će I sebi presuditi.

Može biti da postoje vlasnici koji bolje poznaju zanat od sudija . Takvima želim da postanu sudije .

Snimke sa velikih svetskih takmičenja nisam gledao I ne nameravam.

Meni je čudno da pas koji je jedan jedini u rasi dobije CAC/CACIB i zakiti se trofejem jer je bio jedini.

U svakom slučaju smatram da je bolje biti transparentan nego tajnovit pa neka sudija javno obrazlaže svoju odluku ako ima obraz za to.

Naravno da treba da bude transparentan,ali u delu gde opisuje pojedinacno svakog psa,pa i ako pogresi to cuje samo vlasnik,zapisnicar i oni koji stoje pored zapisnicarskog stola.Vi zelite da javno kaze sta misli o Vasem psu u poredjenju sa drugim,ali ja mozda ne zelim ili neko drugi i to spada u neku kinolosku kulturu,a da je to normalno radile bi sve svetski priznate sudije i to na najjacim takmicenjima. Mislim da treba birati sudije i izlagati kod onih koji su sto uze povezane sa rasom koju izvodite. Vecina ozbiljnih odgajivaca zna o rasi koju drzi vise od velikog broja sudija,a onda dodju kod sudije koji kao na vasaru na sav glas prica nebuloze i onda za one sa polovicnim poznavanjem rase to postaje istina.Nije valjda da Vi mislite da neko ko sudi sve moguce rase na svetu zna vise od onog ko je ceo zivot posvetio jednoj rasi i zna bukvalno svaku sitnicu i pretke po nekoliko kolena unazad!?

Slazem se za ovo kada je pas sam u razredu i to se jos pohvale sa uspehom,a ne navode da su bili sami

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Vuk2 said:

Vecina ozbiljnih odgajivaca zna o rasi koju drzi vise od velikog broja sudija,a onda dodju kod sudije koji kao na vasaru na sav glas prica nebuloze i onda za one sa polovicnim poznavanjem rase to postaje istina.Nije valjda da Vi mislite da neko ko sudi sve moguce rase na svetu zna vise od onog ko je ceo zivot posvetio jednoj rasi i zna bukvalno svaku sitnicu i pretke po nekoliko kolena unazad!?

Slazem se za ovo kada je pas sam u razredu i to se jos pohvale sa uspehom,a ne navode da su bili sami

ne sporim da odgajivači znaju o rasi više nego sudija, mada se i o tome može diskutovati, ali ono što meni bode oči su muvanja odgajivača sa rodovnicima.

Kada vidim psa koji je stasom odrastao mužjak i to veoma krupan a pitam izlagača/odgajivača šta je pas osvojio , on mi ladno kaže "šampion razreda mladih", pitam ga koliko je pas star , on odgovori 9 meseci.

Aha, treba li da poverujem da je taj odgajivač tačno prijavio datum rođenja. Nisam ja jedini koji ovo misli. To što sam napisao se nije desilo u Surčinu, tamo nisam bio.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gost
This topic is now closed to further replies.