Sign in to follow this  
Guest Iva

Izlozbe poslije operativnog zahvata?

Recommended Posts

Guest Iva

Zanima me jedna informacija od vas iskusnijih s izlozbama. Nedavno je moj pas imao kirurski zahvat na podrucju vrata (ujela ga kuja a ja nisam vidjela) pa me zanima da li to moze donijeti negativne bodove ili cak diskvalifikaciju. Zbilja pojma nemam i tome pa vas molim da me prosvijetlite. Pozdrav, Iva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iva,

Posto taj oziljak nije genetski stecena mana (pas je nije dobi rodjenjem i nece je prenositi na svoje potomstvo) kod dobrog sudije to ne bi trebalo da utice na ocenjivanje.

U slucaju da tvoj pas ostane u konkurenciji sa psom priblizno istog kvaliteta, tada bi sudija mogao da da prednost drugom psu, koji, pretpostavljamo, nema nekih vecih vidnih mana.

Tako bi trebalo biti kod dobrog sudije, a sta cete sve doziveti na izlozbama niko ne zna. Takodje bi oziljak trebao biti manja mana na uzgojnim smotrama i specijalizovanim izlozbama, gde se puno cene odlike rase i anatomija psa, dok ce se vise penalizovati na velikim FCI izlozbama. Narocito na Evropskoj ili Svetskoj se to ne bi tolerisalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam zenku dobermana i kada je bila stene posle kupiranja usiju posto je bila zima stavio sam je pored plinske peci i sada na ledjima ima oziljak velicine srednjeg mob. telefona i na izlozbama nisam imao nikakvih problema, naprotiv postigao sam odlicne rezultate (jer je eksterijerno jako dobra)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskreno, Dunav Stam, cestitam ako ti niko nije zamjerio za to :)

I ja sam misljenja da konacno (ne)prihvatanje takvih stvari zavise od sudije.

Nerijetko mi se dogodilo da sudija nije tolerisao slabo drzano uho kod mladog dobermana ili zahtijevao da skinem potporu uhu (znas vec kako to izgleda).

Uvijek kazu da se kvalitet uvijek vidi, ma da slazem se, ali ipak uvijek idem s nekom dozom rezerve jer nikada ne znam sta cu dozivjeti - posebno ovde kod nas.

uzdravlje

:baby:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this