Zekazeka

Patuljasti kunic i maltezer

Recommended Posts

ravo svima!

Novopecena sam vlasnica steneta maltezera, pa imam dosta pitanja, a najvise me brine ovo oko slaganja mog zeke i novog drugara. Naime, imam patuljastog angora kunica vec godinu dana, on sada ima godinu i tri meseca, divan je ljubimac, pitom, obozava da se mazi, odlicno se slaze sa svim clanovima porodice, ma obozavam ga! Pre nego sto sam se odlucila na kupovinu maltezera, razgovarala sam sa dva veterinara koji su mi rekli da je suzovot kunica i psa moguc, i da je samo potrebno da ispostujem period upoznavanja i prilagodjavanja zivotinjica. Takodje mi je i odgajivac od koga sam uzela psa rekao da se maltezeri jako dobro slazu sa drugim zovotinjama, da nisu teritorijalni ili agresivni. Povucena tim lepim recima, stene sam donela na upoznavanje sa zekom, medjutim prvi susret je prosao uzasno. kuca je bila potpuno mirna, i zeka je u pocetku samo gledao ali je posle par sekundi poceo mahnito da trci po kavezu, uspeo cak da ga razdvoji, i u trku sisao niz stepenice i sakrio se ispod stola. Videla sam da je povredio nokat na zadnjoj sapici, iscupao ga (verovatno kada se popeo na ljuljasku koju ima u kavezu), i pretpostavljam da je zato tako burno reagovao, jer je na prvu loptu bio miran. Sa njim je sada sve u redu, hvala bogu. Nakon dva dana ponovo sam pocela da ih upoznajem, ali na otvorenom prostoru, zeka se prvo jako plasio ali cini mi se da se sada oslobadja, cak ponekad dopusta da ga kuca lize a on mirno lezi :). Ali kada Lea naglo krene prema njemu u nameri da se igra on se jako uplasi i pobegne. Zanima me da li ce biti moguce nauciti stene koje sada ima 4 meseca, kad malo poraste, da bude blaze prema zeki i da mirno lezi dok je on pusten? Za sada ih drzim razdvojene, ali bih zelela da vratim zeku u svoju sobu, gde sada spava i Lea. Zanima me da li je moguce da uopste borave u istoj prpstoriji duze vreme, i da se on ne plasi dok je u kavezu? jako me grize savest sto sam narusila njegiv mir i spokoj, i hocu na bilo koji nacin da mu omogucim da bude bezrizan kao do sada i da se druzi sa novom drugaricom :)

Izvinite na poduzem postu, ali jako sam zabrinuta i znacili bi mi komntari ljudi koji vole i razumeju zivotinje i imaju slicna iskustva :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Štene je radoznalo i razigrano a nagli pokreti plaše kunića, te on potrči i time izaziva štene.

Nikako, čak ni kad štene odraste ne ostavljajte kunića van kaveza sa psom u istoj prostoriji.

Moj nemački ovčar (10 godina) i kunić (isto 10) su se u početku ignorisali kada su pušteni u dvorištu ali samo kada smo mi prisutni a kad uđem u kuću i gledam kroz prozor uglavnom se dešavalo da pas pokuša da priđe kuniću (bez zle namere) a on počinje da beži što se pretvara u jurnjavu (jako stresnu po kunića).

Ovo se sada više ne dešava (špijuniram ih uvek) ali ih ne ostavljam ni sada posle 10 godina bez nadzora.

Svakako budite strpljivi, pokušajte da se u prisustvu kunića igrate sa štenetom (u drugom kraju sobe) kako bi kunić mogao iz daleka da posmatra te nagle pokrete i jurnjavu koje štene pravi.

Igru prekinite ako se kunić uznemiri.

Štene probajte da odvratite od prilaženja kuniću kada vidite da kunić uzmiče.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.