Otho

Bul Terijer Captain Jack Sparrow

Recommended Posts

Evo da predstavim i ja naseg ljubimca,treceg Bul Terijera po redu.Ove godine je 20 god. kako se druzim s tom rasom.

 

Mi ga zovemo Oto a ime je dobio po Rimskom imperatoru....prvi Bul Terijer kog sam kupio 1996 godine se zvao Cezar,pa da nastavimo tradiciju :)

 

Ime u rodovniku mu je Captain Jack Sparrow i najvise je koliko vidim zastupljena Kilacabar linija.Ono sto me je privuklo prilikom kupovine je bila glava koja je kao sto znamo glavna karakteristika i odlika rase....moji prethodni Bul Terijeri nisu imali dovoljno snaznu glavu,tj imali su dobar down face,ali nisu imali siroku glavu kakvu bi pravi Bul Terijer trebao da ima.

 

Iako zelim da imam lepog psa i pravog predstavnika rase izlozbe me ne zanimaju,psa imam iskljucivo kao ljubimca i retko ko ce nas videti na izlozbama,mada su deca vec sad zapela da ga vode.

Mada ne znam samo koliko se tolerise na izlozbama nosna pecurka koja bi koliko sam upucen trebalo da bude crna,a njemu je pola-pola?

 

 

 

DLUcVdjB.jpg

 

 

YEr3ensc

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam pitala za nosnu pecurku i jedan clan mi odgovorio ovako                                                                                                                                                                        ... krajnje laicki i kao jedno razmisljanje na tu temu , ovde ima sasvim dovoljno odgajivaca koji mogu da odgovore sa vise iskustva ali  - nose: should be black. bent downwards at tip. nostrils well developed. tako kaze standard i iako moze da se tumaci na vise nacina posto ne pise nista detaljnije po mom skromnom misljenju  tezi se sto zatvorenijoj pecurki tj. zatvorenoj . sto se tice prakse jos nisam cuo komentar sudija na pigmentaciju nosa a vidjao sam pse i sa jednom trecinom pigmentisanog dela nosne pecurke u plasmanima . naravno sudjenje je jedno a uzgajivastvo je drugo , tako da mislim da treba teziti zatvorenijoj pecurki posto udaljivanje od standarda ne donosi nista dobro osim trgovcima siri asortiman stenaca koji " prolaze " . konkretno vec se mogu videti u reklamama stenci boje jetre sa roze nosnim pecurkama , tako da me nista ne cudi .

 

pigmentacija nosne pecurke svakako nije diskvalifikaciona mana tako da moze da bude jezicak na vagi ako je pas u borbi za plasman sa bas podjednakim psom , kod pojedinih rasa gledaju i pigmentaciju kapaka sa unutrasnje strane kada su psi previse ujednaceni    (shrug)  svakako nekim psima treba vise vremena da je " zatvore " i moze im se pomoci preparatima tipa algi i sl. ali kod belaca ne znaci da nece pojacati i pigmentaciju po kozi , sto je potpuno u skladu sa standardom al' cisto kao mali disclaimer . pozdrav                                                                                                                                                                                                                                          Nadam se da sam malo pomogla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala  za info

Pretpostavljao sam da je tako,nemam iskustva sto se toga tice,dosadasnji bulici su imali kao stenci crne pecurke,ovo mi je prvi sa sarenom :)

Deca se nadaju da ce mu ostati ovakva,oni na njemu ne bi nista menjali :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala Fibi

Otac mu ima 42 kg a koliko vidim svi psi Kilacabar linije su krupni,pa ako povuce na njih bice krupan pas.To kakav ce biti zavisi vise od genetike nego od ishrane.

Ovo je danas slikano 3 meseca i 19 dana 

 

k3rwXo29.jpg

Edited by Otho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam nikad video uzivo bula koji ima 42 kg i 60 cm  

Moj matori bul je visok 55 cm a imao je oko 30 kg kad je bio u top formi

 

Oto sad  ima 5 ipo meseci i 20 kg i mislim da nije debeo

Zubi izrasli ima perfektan makazast ugriz

 

V6e5dTQ2.jpg

 

Vx1wtmlz.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po staroj genetici nema takvog bula, ali sad su na sceni ti hibridi, i jos pregojeni od 40-ak kg.. Ono bul a kao da je progutao rotvajlera :D Malisa je odlican, nije debeo, a i dok je mali moze malo bure da ima :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala

Tvrdoglav je kao mazga,nece da ide u setnju dalje od 100-200 metara od kuce.

Neki dan povedem i matorog dekicu u setnju.....i sa njim ide bez problema gde god pozelis.I to vuce ruku da otkine :)

Sutradan opet sami-nema sanse :)

Ali vec sam imao istu situaciju sa dekicom kad je bio mali,takodje nije hteo da seta....dok nije malo odrastao.Vise se i ne secam u kom je to mesecu bilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad se setim tih dana, eh. Svi šetaju pse, a moja se zacementira u mestu i ne možeš je nikud, mozak me boleo od njene tvrdoglavosti. Ali sa dve godine postanu relativno normalni, poslušni psi. Hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.