Sign in to follow this  
Marko Miki Maus

INSTIKTI BIGLA

Recommended Posts

Postovani/e, dobijam bigla uskoro pa me zanimalo kako da udovoljim njegovom lovackom instiktu? Jer zivim u gradu i zelim da mu omogucim i te malo aktivnosti. Imam kunica pa sam mislio da njega stavim u transporter i da ga bukvalno negdje sakrijem i da pustim psa da ga trazi, naravno zec ce biti na sigurnom u transporteru. Kako da ga naucim da ga trazi? I da li ima jos nekih aktivnosti? Naravno, setali bi ga svakodnevno. Unapred se zahvaljujem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bolje nego frustrirati zivog kunica, nabaviti one flasice sa "ljutim" mirisama koje imaju lovci i zabavljati bigla tako da radi trag. 

Potrazite ovde na forumu obuku psa tragaca, biglovi su tu super, u Australiji su biglovi carinici za detekciju svercovane flore i faune  (lmao)

Ko ima poslusnog i smirenog bigla taj se osim osnovne poslusnosti puno sa njim igrao, neke od setnji dzogirao, omogucio mu psece drugare u setnji i igru sa njima. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne morate sakrivati kuniće, možete to raditi i sa granulicama ili poslasticama.
Najbolje bi bilo da imate neki ograđeni prostor u gradu gde ga možete pustiti da se istrči sa drugim psima. Važno je da bude na bezbednom od saobrćaja, jer bigl kad oseti trag - trči kao muva bez glave.
Sve aktivnosti u koje je uključeno puno kretanja, trčanja i priroda biglovi vole.

Ako živite u Beogradu možete dolaziti na  bigleća okupljanja na Kalemegdanu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa to zavisi koliko su vlasnici biglova aktivni. Niko ne brani da kad dobijete svog bilga da se povezete sa vlasnicima istih u svom gradu i susret organizujete. Biglovi vole drustvo, oni su bica copora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikad nisam razumeo zasto "obicnom coveku" uopste  treba "Gonic" ili slican radan pas u gradu. No i pored toga, opcija, forsiranje lovno-radnih osobina u prirodi, je  sigurno losa opcija, jer se stime bude urodjene osobine za lov. Obzirom da je to relativno tvrdoglav pas(kao i svi drugi gonici), ubrzo nastaju problemi oko vodljivosti i poslusnosti, posebno kad pas pronadje i/ili digne  dlakavu divljac( Sakala, Lisicu, Zeca, Srnu, Divlju Svinju...). Sa jedne strane dolazi do sukoba sa Lovstvom, Zakonom, ... A onda ne-retko  i do neke saobracjne nesrece u kojoj u najmanju ruku strada samo pas. ...

Nista za zlo, samo pricam(o).

Pozdrav za Banja Luku.

Edited by ZUBAN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this