Anastasia

Kineski Cubasti Pas, Chinese Crested Dog, Sekcija 4, FCI 288

Recommended Posts

Kineski cubasti pas - Chinese Crested Dog

Golokozi i dugodlaki :) - Hairless and Powderpuffs

Postoje dvije vrste ovih neobisnih pasa: jedan je bez dlake, sem na sapama, glavi i repu, te se naziva Golokozi ili Bezdlaki; drugi se naziva Dugodlaki. On ima krzno od duge, meke dlake. Obe vrste se javljaju u mnogo boja, bilo kao jednobojni, sareni ili istackani po cijelom tijelu. Imaju siroku lobanju i dugacku njusku. Oci su tamne, a usi uspravljene. Obe vrste mogu se pojaviti u jednom okotu, nezavisno od majke i oca :).

Iako najpopularniji od svih golokozih rasa, Kineski Cubasti psi su jos uvijek veoma rijetki. Jako su mili, razigrani i zivahni. Puni su ljubavi i jako vole zagrljaje i smijeh. Njezni su i ljubazni sa djecom. Djecu bi trebalo nauciti da ne budu gruba sa ovom rasom (kao i bilo kojom drugom, zar ne :p?). Mada su jako prijateljski raspolozeni, oni nemaju zastitnu dlaku kao druge rase, te se zato jako lako mogu povrijediti. Jako su zabavna pratnja. Inteligentni su i veoma oprezni. Stenas bi trebalo dobro socializovati i izlagati glasnim zvukovima dok su jos mali da bi se izbjegla moguca plasljivost. Ukoliko ih vlasnici previse ne razmaze, izrastaju u vrlo uravnotezene pse. U stanju su izvoditi razne trikove i uglavnom se jako dobro slazu sa drugim zivotinjama. Nisu lajavci :). Vole da se pentraju i da kopaju rupe. Izuzetno se vezu za svog vlasnika, te imaju probkem da se vezu za novog. Kinesi cubasti psi zahtijevaju stalno drustvo.

Gola koza treba posebnu brigu da bi se sprijecili problemi i mouce iritacije. Ovi psi treba redovno da se stite kremama sa zastitnim faktorom od sunca, jer im koza na suncu jako lako izgori. Mnogi od njih alergicni su na lanolin i vunu. Briga o njihovim zubima treba da je redovna da bi se sprijecilo ispadanje. Gologoza varijanta ima ocnjake okrenute ka naprijed, tzv. "tusks", koji obicno prvi ispadaju. Dugodlaka varijanta generalno ima normalne zube, te se uzgajivaci nadaju da ce se unaprijediti stanje zuba i golokoze varijante ukrstajuci ih sa dugodlakom. Svaki golokozi pas nosi jedan gen za neodlakanost i jedan za dugodlakost, posto je kombinacija dva gena za bezdlakost fatalna. Na ovaj nacin, dugodlaki i bezdlaki psi jako cesto se javljaju istovremeno u jednom leglu.

Ovu rasu ne treba previse hraniti, jer imaju jaku sklonost debljanju i udebljace se ukoliko im se pruzi prilika.

Ovi psi su veoma cisti bez imalo pseceg mirisa, i nisu tako cesto napadani buvama i krpeljima. Dugodlaki zahtijevaju mnogo iscesljavanja. Preporucuje se svakodnevno cesljanje njihovog finog, duplog krzna, pazeci posebno dok se pas linja. Vunasta podlaka se ucebava ukoliko je zapustena. Bezdlake treba redovno kupati i masirati malo ulja ili kremu u njohovu kozu da bi je odrzali svjezom. Ovi psi su fantasticni za ljude alergicne na psecu dlaku, jer se jako malo ili nikako linjaju :).

Oni vode porijeklo iz Afrike, gdje su nazivani "Africki Bezdlaki Terijeri". Stari Asteci su ih drzali kao grijace kreveta :p, i vjerovali ili ne, jeli su ih :(. Kineski trgovacki brodovi zaustavljali su se duz obala Afrike na svojim rutama, i tamo su pokupili ove pse jer us bili odlicni lovci na pacove na njihovim brodovima. Nazvali su ove pse "Chinese Crested" i to ime se zadrzalo.

Ova neobicna rasa bila je prvi put izlozena na zapadu 1885. godine :). Chinese Crested je dobijao na popularnosti kao veseo, razigran pratioc i u SAD i u Evropi. Psi ove rase cesto ucestvuju kako na redovnim, tako i na izlozbama rijetkih rasa.

Pored ove golokoze rase, poznate su jos i Meksicki Golokozi pas, Inka Golokozi pas i Peruanski Inka Orchid.

Kineski Cubasti Pas (CHINESE CRESTED DOG) Standard

FCI 9.4-288

Zemlja Porijekla: Kina

Patronaza: Velika Britanija

Generalna pojava:

Mali, aktivan i drazestan pas; srednje do dobro okostan, glatkog golog tijela, sa kosom na nogama, glavi i repu jedino; ili pokriven mekim velom dlake.

Karakteristike:

Dva su razlicita tipa ove rase; jelenski tip, jak i fino okostan, i zdepasti tip, tezeg tijela i kostiju.

Temperament:

Radostan, nikada zao/nevaljao.

Glava i lobanja:

Lagano zaobljena i izduzena lobanja. Obrazi cisto isklesani, tanki i ravni, suzavajuci se u njusku. Stop lagano naglasen, ali ne suvise ekstremno. Glava glatka, bez prekomjernih nabora. Distanca od baze lobanje do stopa jednaka je distanci od stopa do vrha nosa. Njuska se lagano suzava, no nema ostar vrh, nagnuta je bez talasa. Nos je naglasen na njusci. Bilo koja boja nosa je prihvatljiva.

Glava predstavlja elegantnu pojavu sa zivahnim i opreznim izrazom. Usne su svrste i uske. Idealno, cuba/griva pocinje na stopu, suzavajuci se niz vrat. Cuba moze padati u bilo kojoj duzini; duga i lebdeca cuba se preferira, ali je i rijetka prihvacena.

Oci:

Tako tamne da izgledaju crne; malo ili gotovo nimalo bijele boje; srednje velicine; postavljene na vecoj udaljenosti.

Usi:

Postavljene nisko; najvisa tacka osnove nivoa uha je sa vanjskim uglom oka. Velike i uspravljene, sa ili bez resa, sem kod dugodlake vrste, gdje su padnute usi dopustene.

Usta: Vilica jaka, sa perfektnim, makazastim ugrizom, tj. gornji zubi lagano preklapaju donje.

Vrat: Mrsav, bez nabora, dugacak i usadjen elegantno u jaka ramena. Za vrijeme kretanja nosen visoko i lagano povijen.

Prednji dio:

Ramena ravna, uska i dobro usadjena i ledja. Noge duge i mrsave, vitke, postavljene dobro ispod tijela. Laktovi su noseni uz tijelo. Putiste je fino, jako, gotovo vertikalno. Nozni prsti nisu okrenuti niti ka unutra, niti ka vani.

Tijelo: Srednje do dugacko. Gipko i pokretno. Grudi radje siroke i duboke, ne bacvasto postavljenih rebara. Grudna kost nije isuvise naglasena.

Zadnji dio: Straznjica je dobro zaobljena i misicava, butine ostre i zategnute, zadnje noge fine i dugacke, utapajuci se u dobro spustene koljenice. Ugao casica mora biti takav da proizvedu dobro usmjerenu potporu. Zadnje noge su postavljene siroko.

Sape/Stope:

Odlakane stope, uske i veoma dugacke, sa jedinstvenim izduzenjem male kosti izmedju zglobova, posebno kod prednjih sapa, kod kojih izgleda kao da posjeduju i ekstra zglob. Nokti bilo koje boje, umjerene duzine. Nisu okrenute niti vani, niti unutra.

Rep:

Postavljen visoko, nosen ka gore ili ka van kada je u kretanju. Dugacak i piramoidan, prilicno prav, nije zavijen ili prelomljen na bilo koju stranu, padajuci prirodno kada je pas u stanju odmora. Dlaka dugacka i lebdeca, suzava se ka donjoj 2/3 repa. Rijetka dlaka je takodje prihvatljiva.

Pokret:

dugacak, lebdeci i elegantan, sa mnogo poriva.

Krzno: Bez velikih odlakanih povrsina bilo gdje na tijelu. Koza je fina, glatka i topla na dodir. Kod dugodlakih pasa krzno se sastoji od podlake sa veoma mekim paperjem i od duge dlake,

Boja:

Bilo koja boja i kombinacija boja je prihvacena.

Velicina:

Idealna visina kod muzjala je 28-33cm u grebenu. Kod zenki 23-30cm. Tezina znacajno varira, no ne bi trebala biti preko 5.5kg.

Greske: Bilo koje odstupanje od navedenih tacaka trebalo bi se smatrati greskom, a ozbiljnost greske mjeri se proporcionalno njenom stepenu.

Muzjaci bi trebali imati dva vidno spustena testisa u skrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da napomenem samo, ponekad ovi golokozi nisu totalno goli, nego imaju po cijelom tijelu rijetko rasporedjene tanke dlacice. Pred izlozbe uzgajivaci te dlacice bukvalno briju.

Ja uopste ne znam da li je to uobicajen postupak/nepisano pravilo, no eto napomenuh, pa ako se pojavi (znam da postoji negdje u Srbiji) neki uzgajivac ili vlasnik, bilo bi lijepo da nam napise nesto vise.

Poceli su se i kod nas pojavljivati na izlozbama i jos uvijek ih gledaju kao malo cudo :). U Banjaluci se pojavio na CACIB-u prosle godine i bio je atrakcija.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Chinesedog

U struДЌnoj literaturi od mnogo iskusnijih odgajivaДЌa od mene ЕЎto se tiДЌe

ove rase sam pronaЕЎla da je jelenski tip, jak i fino okostan kako si ga

opisala ustvari "Deer typ", a zdepasti, teЕѕeg tela i kostiju tzv "Cobby typ"

Poyvali ste vlasnika ili odgajivaДЌa da se javi i doda i kaЕѕe neЕЎto o ovoj

rasi iz svog liДЌnog iskustva pa Д‡u se drugom prilikom javiti joЕЎ.

Pozdrav od chinesedog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po FCI standardu greskom se smatraju:

Velike povrsine sa debelom dlakom bilo gdje na tijelu; brijanje psa.

A na gotovo svim stranicama uzgajivaca nalazim u uputstvima za grooming kako da se radi brijanje psa uz pomoc brijaca i kreme za brijanje, a prodaju se i specijalni gelovi za brijanje njihovih dlacica?! I NE SAMO brijanje, nego i skidanje dlacica pomocu hemijskih sredstava?!

Poslije citanja svega toga, mene sada zaista zanima, da li postoje istinski GOLOKOZI kineski psi, ili se kod svih javlja pomalo dlakavosti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je takodje prva asocijacija kada sam videla ove prelepe powder puff bila minijaturni avganistanac : )

Bas mi se dopala ideja da imam jednog malog psica, pored svih ovih divova. Medjutim, ista ideja se ne bi dopala i nasim mezimicama dobermankama, pa sam morala da odustanem : (

Sad, kad bolje razmislim, da bi powder puff bio tako lep morala bih puno vremena i truda da ulozim u njega, sto ne znam da li bih mogla. A sisanje i brijanje dugodlakih pasa je za mene skrnavljenje rase (ne mislim na ovu rasu, vec uopsteno, zao mi je kada ljudi sisaju jorkije, shih tzu na kratko, ili druge pse ciji je glavni ukras i odlika rase dlaka - pa sto onda ne kupe kratkodlakog psa?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danijela u pravu si sto se tice vremena za odrzavanje dlake :). Cini mi se da je kod njega dlaka jos teza za odrzavanje nego kod Jorkija, a mi provedemo na cesljanje i rascesljavanje bar pola sata dnevno (a ako upadne u cicke, sto se zna desiti, visestruko :p). Ne vikleramo ga, pa mu se u igri znaju stvoriti cvorici koje odmah moras rascesljavati da se ne ucebaju. Vjerovatno je tako sa svim dugodlakim rasama :). Ovi "mikroavganistanci" su preslatki, no ja se zaista ne bih upustala u te akcije brijanja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodajem ovdje i jako lijep Bratislavov tekst napisan na drugom topiku - da imamo sve na jednom mjestu:

Sto se tice golokozaca i onog brijanja, moja drugarica ima ovde par golokozih i do sada je vec imala

dva legla i u oba je imala i varijantu Powder puff (sa dlakom) i Hairless( bez dlake). Mislim da nije u redu sto tako vestacki(brijanjem) stvaraju od jedne varijante, drugu, to je prevara, a sve zbog odlakanije ,tj. gusce karakteristicne cube na glavi.

Citao sam(koliko sam uspeo da razumem ceski), knjigu Libuse Brychtove, koju si spomenula, o Kineskim golokozim psima koju ima moja prijateljica, i ona tamo uopste ne pominje ovakvu obmanu. Tamo jasno pise da postoje dva tipa dlake( sa, i bez dlake).Zatim, preporucuje parenje samo golih pasa i pasa sa dlakom, jer tako stenad imaju najvise sansi da ostanu u zivotu, a najmanje je pozeljno parenje dva gola primerka, jer se moze desiti da stenad ugine odmah posle rodjenja(zbog dupliranja recesivnih gena).

Ovakvim nacinom, kada od pasa sa dlakom, brijanjem dobijete gole pse(koji to u stvari nisu), i kada te pse kasnije parite medjusobno, mozete samo dobiti stenad sa dlakom. Kako je Libuse Brychtova i napisala u knjizi, parenjem dva dominantna Powder puff psa, dobijate samo Powder puff stenad. Ne znam da li ce onda kroz nekoliko generacija biti pametno zvati ovu rasu Kineski golokozi(cubasti) pas, ili ce biti bolje ime Kineski obrijani pas.

Kao ilustraciju postavljam slike stenadi iz legla moje drugarice, golog muzjaka i zenku sa dlakom.

goli_muzjak.jpg

zenka_sa_dlakom.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo da se nastavim na davno pocetu diskusiju o brijanju i genima kineskih cubastih pasa, a i malo o prevodu imana rase kod nas.

Nasi su "Crest" pogresno protumacili ili prepisali kao "kresta" pa kazu "krestasti" ali "Crest" na engleskom znaci "cuba" pa je pas "cubasti", a ne "krestasti". On ima cubu na glavi, a ne krestu. Krestu bi, mozda, mogao da ima meksicki ili peruanski golokozi. Oni imaju na glavi sasvim malo ostre dlake, za razliku od kineskih koji imaju meku dlaku i sto bogatiju cubu, to bolje.

Psi bez dlake (golokozi) nose kombinaciju gena - jedan dominantan i jedan recesivan. Dominantni gen daje bezdlakost i tzv. primitivnu vilicu sa "svinjskim" ocnjacima usmerenim napred. Psi sa oba dominantna gena ne prezivljavaju. Psi sa dva recesivna gena su dugodlaki i zato se u kombinaciji dva dugodlaka psa ne mogu dobiti golokoza stenad. Dugodlaki psi takodje imaju normalnu razvijenu vilicu sa ocnjacima usmerenim unazad, kao i kod ostalih rasa. Kod sudija koje znaju rasu brijanje ne moze od dugodlakog "napraviti" golog, jer im se veoma razlikuje vilica.

Pravi golokozi imaju sasvim malo dlake po telu ili ni malo, malo na njusci ali veoma oskudne soknice, cubu i perjanicu na repu. Atraktivnija za izlaganje je varijanta golokozog psa sa bogatijom dlakom, ali oni imaju dlake i na drugim mestima. To je tzv. "semicoated" varijanta i oni su upravo dobitnici evro i svetskih i ostalih sampionata. Inace, za izlozbu se svi psi (i pravi golokozi) moraju brijati, samo semicoated vise. Meni je jednom zamalo sa Kitchom, koji je pravi golokozi, izmakao CAC kod sudije iz Rumunije, jer nije bio zadovoljan kako sam ga obrijala. Inace, Libusa Brichtova ima svetsku prvakinju Gesi Modry Kvet koja je takodje semicoated.

Nadam se da ce ova divna rasa, pravi pas za stan i grad, vise zainteresovati nase ljude. ovo su psi izvrsnog karaktera, a pravi su izbor za stan jer im ne opada dlaka, ni onim dugodlakim.

Pozdrav, Zorica

http://www.malizmaj.co.yu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepa ti je kujica, Pia, ima lepu glavicu samo moras usi da joj sredis. Moraju da budu uspravne. Ona je semicoated?

Sto se Austrije tice, sem pomenute odgajivacnice ima jos par dobrih, recimo Majic Carpet's kao jedna od poznatijih, Royal Stardust gde zivi sampion Evrope za 2005. god http://www.showdogs.at/pic/franky_beweg.jpg i za sada najbolja odgajivacnica "de GabriTho" koja iz svog uzgoja ima svetsku zrelu i mladu sampionku za 2005. god a sa novouvezenim psima mislim da ce biti jos bolja.

Ja se nadam da cu uz veliki trud uspeti da svoju odgajivacnicu "Mali Zmaj" inace jedinu na ovom prostoru, po kvalitetu izjednacim ili barem priblizim odgajivacnici GabriTho. U ovom momentu nase nade su mladi uvezeni muzjak Falco Certova Stena http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Falc ... alco-1.jpg i kujice iz Maloga Zmaja, Altina (PP) i dve HL, Vasilissa i Vanillahttp://www.malizmaj.co.yu/MALIZM ... 0606-4.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/V-Le ... 0606-4.jpg Za nas iz Srbije je sve dva i vise puta teze jer moramo za pse (i stenad) da imamo pozitivne krvne testove (tj. da ih platimo) pa jos da platimo i (da li?) dobijemo vize za sve zemlje gde putujemo (i kroz koje prolazimo) ..... Ipak hvala Bogu da imamo internet pa smo barem tako u vezi sa dobrim odgajivacima.

Zorica

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da vam predstavim lepotana koji se za dlaku izvukao iz nasik ruku. :x :cry:

Morate priznati da je bozanstven. Pravi mali dzentlmen. :P Na slikama je star 11 meseci.

http://img524.imageshack.us/img524/522/amis11mmn4.jpg

http://img101.imageshack.us/img101/2486/amis11m3vf2.jpg

http://img101.imageshack.us/img101/2291/amis11m4vj5.jpg

On je tata naЕЎih beba koje su se kotile 11.6.2007.

Evo link do sliДЌica

http://www.moj-album.com/uredi/amoss/8476056/

A majka je Laureola Grafitti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojla!

Ja se inace ne javljam u ovu temu, ...i moram priznati, da u toj rasi nisam bas strucnjak. Inace uzgajam doge, a moja kcer si je zazeljela malo kineskog psica i prija 3 godine smo uzeli Loty iz Austrijske uzgajivacnice LAUREOLA'S.

Sada imamo malu vest za sve koji su vam pri srcu kinezi.... Nasa Laureola's Cahrlotte ce biti prvi put mama. Stence ocekujemo oko 12. avgusta.

Mama Loty...

loty-001.jpg

http://i74.photobucket.com/albums/i280/ ... ty-090.jpg

http://i74.photobucket.com/albums/i280/ ... ty-092.jpg

I tata Laureola's Harry Potter.... ( ako se ne varam onaj bjeli povise mu je brat)

harry-poter-001.jpg

http://i74.photobucket.com/albums/i280/ ... er-002.jpg

http://i74.photobucket.com/albums/i280/ ... er-003.jpg

Cao-Slavi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima 3 mjeseca nabavila sam ga iz Srbije ja sam iz Osijeka.Ima papire i sve...A nabavila sam ga od Dragane iz Leskovca...vjerovatno će ići s nama na onu izloľbu u Osijeku 07.10. pa ako nekog zanima moľe ga vidjeti prekrasan je otvorit ću mu temicu uskoro...pusa svima velika :D :D :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Blade X

KINESKI CUPASTI PAS

Vitak je pas sitnih kostiju, veoma živahan i drag. Puno se kreće. Ima mekanu, toplu i glatku kožu bez dlaka. Dlaku nalazimo u čupercima na gornjem delu glave, na donjem delu repa i u obliku nekih vunenih nogavica na nogama. Neobično je gibak. Boja tela - od rozaste do crne, mahagonijeve, bakreno crvene, plave ili Ijubičaste. Može biti jednobojan ili višebojan sa pegama. Uši su velike i uspravne. Kod dlakavog tipa te rase mogu biti i viseće. Što je manji pas ima svileniju dlaku. Težina - od 2,2 - 3 kg, visina - do 30 cm. Životno doba je visoko. Radi se o jako staroj pasmini. Telesno jače pse upotrebljavali su za lov. Marco Polo ih je vidio i opisao. Sitni psi su živeli u mandarinskim kućama kao "dragocijeni kućni čuvari" i u ograničenom broju u prošlom stoleću prešli su u Ameriku. Godine 1988. prvi su ih put pokazali u Munchenu na izložbi pasa. Te prijatne životinje su jače nego što izgleda na prvi pogled. Vole sunce i brzo pocrne - ružičasta boja postane poput mahagonija. Nije loše imati ih pod suncobranom. Vole sneg, a u vreme hladnoće trebaju više hrane da mogu održati razmerno visoku telesnu temperaturu. Strasno su privrženi svojoj porodici. U toplom domu se ponašaju kao verni čuvari koji osorno najave dolazak svakog stranca. Kad su pravilno odgojeni nisu agresivni. Primereni su pasjim zanesenjacima i dobro su rešenje onima koji su alergični na dlake.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i mi cemo predstaviti nase novo leglo. Dakle, u odgajivacnici "Mali Zmaj" 11.08.2007. ostenjeno je leglo "E" od roditelja JCh.SCG Ch.Mne ClubWinner'07 Falco Certova Stena i JCh.SCG Ch.SCG Ch.BiH ClubWinner'06 Erakleia Avokaduh. Imamo pet stenaca powder-puff, cetiri muzjaka i jednu zenkicu. Izuzetno su atraktivno obojeni i podsecaju nas na male Sheltie sa belim grivama, nogama i belim vrhovima repa. Dva su steneta crna a tri braon. E sad, ti braon ce verovatno kasnije biti jarko aprico a ako bi ostali braon, to bi bilo super (izuzetno retka boja).

Otac stenadi Falco Certova Stena:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Falc ... 07-18w.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Falc ... 06-hod.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Falc ... -11-gl.jpg

Majka stenadi Erakleia Avokaduh:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Erak ... ha-71a.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Erak ... ha-65a.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/Erak ... tcha-2.jpg%7Boption%7Dhttp://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/ErakleiaAvokaduh_files/Katcha-3.jpg

E-muzjak 1 braon sa belim:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-3.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-5.jpg

E-muzjak 2 crni sa belim:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-3.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-6.jpg

E-muzjak 3 braon sa malo belog:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-4.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-5.jpg

E-muzjak 4 crni sa belim:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-1.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-4.jpg

E-zenka braon sa belim:

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-4.jpg

http://www.malizmaj.co.yu/MALIZMAJ/E-Le ... 0807-5.jpg

Stenad su slikana sa pet dana starosti. Kada progledaju slikacemo ih opet, pa postaviti nove slike. Tada ce biti malo zanimljivije. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.