Recommended Posts

Pozdrav svima.

 

Još u junu sam prvi put pisala o mom psu, ali evo mene sada opet. Po naslovu vidite da se zove Šarka, što je donekle parodija, jer mi stvaro nemamo pojma koje je rase.. nego je veterinar, kad sam je odnela na čišćenje i vakcinaciju (kad sam je "spasla") odvalio "lepa šarka", jer je kao kuče ličila na šarplaninca. 

Kako raste, tako mi liči na mešanca šarplaninca i nemačkog ovčara.

Sada ima 8 meseci.

 

 

post-34789-0-64373200-1449493674_thumb.j

post-34789-0-39682300-1449493678_thumb.j

 

Bile smo opet na pregledu, veterinar kaže da se sasvim lepo razvija, da je zdrava, živahna.. tako da ja baš ne marim za njeno poreklo; ali mi je neviđeno drago što sam je "trampila za polovan akumular"

(kome sve daju da drži pse?!)

Vi, koji poznajete rase, da li smo u pravu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

 

prelepo kuce. Meni se cini da je mesanac Nemackog ovcara i nekog manjeg psa, ne bih bas rekao sarlpaninca, ocekivao bih da je krupniji, mada niste ga slikali dok stoji :)

Mada mislim i da je to nevazno, vazno je da ste mu pruzili dom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

stvarno je lepo ispala ko god da su roditelji :) dobro neko joj jeste no jer dosta lici, jedino sto su joj usi poklopljene :)  ja reko' mozda je sala ta trampa, al dobro, bolje trampa nego fiks ideje poput ostavljanje psa na putu u nedodjiji, napustenoj vikendici, djubristu i td, il nesto jos gore. ovako, nekom pas, nekom krs od akumulatora :D svako je dobio sta mu vise treba :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

stvarno je lepo ispala ko god da su roditelji :smile: dobro neko joj jeste no jer dosta lici, jedino sto su joj usi poklopljene :smile:  ja reko' mozda je sala ta trampa, al dobro, bolje trampa nego fiks ideje poput ostavljanje psa na putu u nedodjiji, napustenoj vikendici, djubristu i td, il nesto jos gore. ovako, nekom pas, nekom krs od akumulatora :grin: svako je dobio sta mu vise treba :grin:

Hvala 111  (heart)

Nije šala; stvarno je tako bilo. Čovek je ono što mi u selu zovemo "kerećar", kao ima kučiće, ali nema papire i tvrdi da su rasni (tipično i neotesano ponašanje). Iako znamo da kuće šarplaninca nikako ne može da se "plati" (užasno ne volim reč "kupovina" kad su živa bića u pitanju) 50 EUR.. toliko je tražio. Onda je uzmicao, vrdao.. i pristao na akumulator.. mislim, stvarno?! Mala je razlika..

U pravu ste 111, ja sam dobila kuče smešnom trampom; mada, kad se uzme šta je sve trebalo da Šarka i ja uradmo da bi se dovela u red kad sam je iznela iz tog boxa veličine 1,5x1.0 metar imala je 9 nedelja i samo malo više od 4 kile, buve, kožne probleme .. ali, nije ni to strašno, popravile smo se.

Strašno je to što je u tom leglu ostalo je 6 kučića.

Ne znam im sudbinu.

 

Pozdrav,

 

prelepo kuce. Meni se cini da je mesanac Nemackog ovcara i nekog manjeg psa, ne bih bas rekao sarlpaninca, ocekivao bih da je krupniji, mada niste ga slikali dok stoji :smile:

Mada mislim i da je to nevazno, vazno je da ste mu pruzili dom.

Hvala don hose  (heart)

Ja stvarno hoću da je slikam kad stoji, ali nam je to malo problematično. Radije će da skače i pokušava da mi otme telefon. Definitivno jeste da ima nemačkog ovčara negde u svojim genima, ali ne znam.. da li vam nešto znali ako kažem da ima 8 meseci i oko 25 - 30 kila?

 

 

... i mnogo je lepsa od polovnog akumulatora  (heart)

Jeste, Aska & Juca

Istinu da kažem: tati taj akumulator i nije trebao, jer je 8po njegvim rečina) ne-napunjiv.  :evil_laugh:  ..jedino što u njemu možda još valja je kiselina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lep pas ....ako je tezina ta tj 30 kg za te mesece verovatno je mix sarca i no a i usi su negde bliske tim tipovima i glava a to je provereno dobra kombinacija .....srecno sa psom i ubaci jos koju fotku.

Edited by Red Nousse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da prelep pas i da to jeste mix no xsar.....verovatno ...to su psi izrazito dobri .....jer pokazuje cuvarsko strazarske osobine verujem da da .....srecno 

 Hvala, hvala @Red Nousse

Ima dana kada hvatam sebe kako me zanima "od kojih je rasa mešana", ali realno gledano: meni je stvarno bitno da nije psihopata; to jest da je ja nisam odgojem upropastila :D

Ni ona ni ja ne verujemo u ograničenja, tako da nemam box. Šta više (pokušali smo!) nema ni kućicu.

 

Šarka ne poznaje pojam kućice, čim je dovedena smestila se u šupu, tu ima "ušuškan" ugao na kojem je čitavo zadnje sedište starog "volvo"-a (E, neee.. akumulator za koji je trampljena, nije od tog modela)   :lolsign:

 

..imam pitanje, a postaviću ga i na drugim mestima: na šta da obratim pažnju kada "postane prava ženka" - što nam se bliži...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na to kad postane prava zenka ako mislite na prvo teranje ima dosta boljih u toj materiji od mene na forumu pa vam mogu dati bolje smernice ja cu vam napisati vezano za ponasenje psa koji se se promenuti jer pas sazreva ...prema slikama vidno je da se radi o krupnoj jedniki vise mi je na sarca ali ima i elemenata bas tih mixeva no x sar pa mislim da je to ......psi iz te kombinacije su bili izrazito ostri psi sa kojima sam ja imao iskustva sa velikom teritorijalnom agresijom to znaci da su dobri cuvari ......sa dobrom predispozicijom .....naravno u zavisnosti od stecenog ....pastirci su poznati kao psi koji sto se kaze kasno prorade ali kad prorade proradili su tj kasno zazrevaju .....ovo vam pisem da kao sto predpostavjam da vam je pas samo ljubimac tj da ne ocekujete od nje da ,,radi ,,, nemojte da se iznenadite ako pokaze elemente svoje genetske predispozicije u narednom periodu ......da li se to moze penalizovati moze naravno a da li je pametno ja sam misljenja da nije .........poraditi na opstoj vodljivosti ali verujem da to znate sem ako vam nije prvi pas ........srecno ......

Share this post


Link to post
Share on other sites

.....ovo vam pisem da kao sto predpostavjam da vam je pas samo ljubimac tj da ne ocekujete od nje da ,,radi ,,, nemojte da se iznenadite ako pokaze elemente svoje genetske predispozicije u narednom periodu  ........ ali verujem da to znate sem ako vam nije prvi pas ........srecno ......

Hvala Vam.

U pravu ste, nije mi namera da Šarku treniram za "rad", da je "huškam" da bi bila agresivnija; ali nemam nameru ni da je veeelikim lancom vezujem za drvo i "pustim kera da laje" (što bi rekli kod mene u kraju). Smatram da je puno stvari koje ljudi rade svom psu preterivanje; neću  Šarki stavljati minival, pa sve da je...  :razz:

Nije mi prvi pas.

Imala sam u svakom trenutnku svog života psa, međutim, ovo je prvi put da živim sama sa psom. Pomatraću kako sazreva, pa ćemo se prema tome ravnati ona i ja. Za sada nam je obema bitno da "uvek ima hrane".. i da više ne skače na leđa ako čučnem.  (clap)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razumemo se apsolutno .....da ne morate forisrati ali kao sto kazete ni minival....svidja mi se pas ...kacite slike  i da bas da vidimo kad se formira jesmo li pogodili da li je mix no x sarko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala.

Jedino što nam možda postavlja problem je njen stav. Morala je TO da "povuče" na nemačke ovčare?!

Šarka ima kravlji stav.

Jasno je kao dan.. meni, kao što sam već napominjala, to nije problem, jer nemam nameru da je vodim na izbor za mis.. ali se pitam kako to utiče na njen kvalitet života. Za sada ne vidim na pokazuje neke znake da joj to smeta - osim što smešno izgleda, onako skupljenih zadnjih nogu.

....da zadržava da se ne upiški.  (funny)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srećna subota svima!

 

Ubacila sam nove slike: https://drive.google.com/folderview?id=0B55jVskHf2pjZE5PTnVwcXcxUVU&usp=sharing

Elem, to što vidite je "nova igračka", to jest samo deo histerije koja je nastala kada sam se pojavila sa Dejvi Kroket kapom.. ima nešto u repovima, što izaziva ushićenje kao praznik kod dece.. inače ju je jedva dočekala - prvo je morala da požvaće svoje "cafortan" tablete (koje inače jako rado prihvata), ali sada je tu bilo TO sa repom i TO je privuklo svu njenu pažnju. 

Pse je tako jednostavno razonoditi.  (dance)

 

..

Ako neko čita ovo, pitaću ovde (ako vidim da nema nikakvog odziva, moraću na još par mesta):

Šarka ima "kravljli stav". Koliko mi je moj veterinar rekao (a rekao je "E, draga - to ti je genetika!"), treba pratiti njeno stanje, uz korekcije tu i tamo. Pod "tu" smo počeli sa "cafortan" tableticama, a pod "tamo" je šetam kojekuda i pratim kako hoda.

Još nešto na šta treba da obratim pažnju???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loše su slike,moguće da je mešanac šarplaninca i nemačkog ovčara,a što se tiče kravljeg stava za ljubimca ti to ne smeta.Kravlji stav ne možeš lečiti kafortanom ili drugim sredstvom.Najbolje da je pas pušten i da što više da se kreće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

što se tiče kravljeg stava za ljubimca ti to ne smeta.Kravlji stav ne možeš lečiti kafortanom ili drugim sredstvom.Najbolje da je pas pušten i da što više da se kreće.

Pozdrav Vule!

SREĆNA NOVA GODINA!  (dance)

..

Hvala na komentaru, da.. znam da se kravlji stav ne "leči", on se koriguje.  (nod)

Kafortan nam je preporučio veterinar, zato što se ona intenzivno razvija, raste.. da bude zdrava, jaka i otporna. Fizički je aktivna i ne bih da joj uskratim; pa joj ovo dođe kao dodatak ishrani, a i obraduje se kada joj pružim šaku, a ono miriše (njoj, meni je bljak)

Puštena je, uvek..

Šetam je kada smo u mogučnosti (kod nas, a verovatno nije usamljen slučaj) postoji velik problem pasa lutalica, kao i problem "otvorena kapija" - kada ljudi jednostavno ostave otvorenu kapiju, a psi slobodno istrčavaju napolje. Teško je šetati psa, ma koliko da smo "ušemljene" kada na vas manično jurne drekavac.  (fubar)

Inače, igramo se lopticom za tenis.

....

Ovo su danas slikane fotke (jasno mi je da nisu baš nekog kvaliteta. ali probajte vi da obuzdate hiperaktivnu tinejdžerku koja prvi put u životu upoznaje sneg)  :mrgreen:

https://drive.google.com/folderview?id=0B55jVskHf2pjSEVGZlNXS2llWXc&usp=sharing

 

...

Dajte komentare, slobodno.

...i lepo odmarajte - do sutra!  :morning:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prelepa je, slatkis, po slikama je pre ČARKA (ovčarka) nego ŠARKA  :lolsign: .

Kolagen vi njoj lepo, bilo paponjke nonice, bilo hidrolizovani, dobar za zglobove, dobar za mozak, slucajno saznala i za ovo drugo. 

Setnje po razlicim podlogama i terenima, asfalt i naravno klizave povrsine poput ploca zreli za izbegavanje. Plivanje ako postoji mogucnost leti. 

 

Drekavce terati, sa lutalicama je dogovor lak kada kuja nije u teranju, sa onima sto istrcavaju iz dvorista za mesec dva dana vec imate mapu u glavu ko je gde i odakle bi mogao da istrci, koga mozete oterati a koga je uputnije zaobici. 

 

Dejvi Kroket kape i uopste one sa usima i repovima su zakon 

 

festival9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prelepa je, slatkis, po slikama je pre ČARKA (ovčarka) nego ŠARKA  :lolsign:

Dejvi Kroket kape i uopste one sa usima i repovima su zakon 

 

Jaaao, hvala Tuncay!

(inače, slika je genijalna!) - ja sam imala nameru da je slikam sa kapon na glavi, ali to nije opcija kod Šarke - ona preferira destrukciju, posebno ako je u pitanju nešto čupavo, i ne voli photo-session-e.  (funny)  ..pitanje fotogeničnosti, valjda.

 

..

E, sad.. 

Pogledaću o kolagenu (ovde i na drugim mestima), i pričaću sa mojim veterinarom. 

O šetnji po klizavom nema ni REČI, ne samo zbog Šarke, nego i zbog mene - imam problem s klizavim terenom, a ne umem da padnem kao drugi; ja uvek na lice.  (scratchhead)

Do leta ćemo videti kako će biti i hoćemo li imati šanse da zaplivamo, zasad se šetamo. Da, to sa seoskim dvorištima jeste tako;  "mapirala" sam ja sebi naše selo, i znam tačno gde se može ići, i tačno znam na kojem delu ulice treba preći preko - da NE BISMO ugledale onog ČauČau.. kojeg, od svih životinja (mačke se ne računaju, njih ne mrzi, njih voli da juri), Šarka mrzi. Zašto ga mrzi? Zašto mrzi samo njega?! ...ja imam terodiju da je to zato što je to jedan od onih momenata kada pomisliš "he's too fluffy, I want to die"   (funny)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrzi ga zato sto vidi vec na pravi pogled koliko je TO bahato  (lmao)  arogantno  (funny)  i ubedjeno da je remek delo prirode  :mrgreen:  sto od njega zahteva i standard  :oops: .

Bozanska cestica  (wasntme) .

 

A ozbiljno...

u principu samom svojom gradjom chow ostalim deluje kao jedan samosvesni, dominantni pas u stanju imponovanja i kad nije.

Griva nasusurena lici na cetku na grebenu

Noge uspravne na malim macijim sapama lice na ukruceni stav imponovanja, kao i male uspravne usi. Rep na ledjima. 

Mimika, ima je kako da ne, ali daleko suzdrzanija, jednostavno ne govori ovcarski. 

Oko tog bahatog stvorenja licni prostor u koji se ne zadire. 

Cita sve to Sarka. Morala bi da zna nekog finog socijalizovanog chow-a od malena, kada je ona bila stene. Ili da upozna Sarka kad odraste jedno stene chow-a koje ce je obozavati i zvati teta Sarka Djole. Oni koji se sa nama tako druze, obozavaju nas obicno. 

 

p.s. please, hajde neke slicke dalje, predjoh Vam bahato (lmao)  (lmao)  (lmao) na sledecu stranicu.

Edited by Tuncay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaaao, hvala Tuncay!

(inače, slika je genijalna!) - ja sam imala nameru da je slikam sa kapon na glavi, ali to nije opcija kod Šarke - ona preferira destrukciju, posebno ako je u pitanju nešto čupavo, i ne voli photo-session-e.  (funny)  ..pitanje fotogeničnosti, valjda.

 

..

E, sad.. 

Pogledaću o kolagenu (ovde i na drugim mestima), i pričaću sa mojim veterinarom. 

O šetnji po klizavom nema ni REČI, ne samo zbog Šarke, nego i zbog mene - imam problem s klizavim terenom, a ne umem da padnem kao drugi; ja uvek na lice.  (scratchhead)

Do leta ćemo videti kako će biti i hoćemo li imati šanse da zaplivamo, zasad se šetamo. Da, to sa seoskim dvorištima jeste tako;  "mapirala" sam ja sebi naše selo, i znam tačno gde se može ići, i tačno znam na kojem delu ulice treba preći preko - da NE BISMO ugledale onog ČauČau.. kojeg, od svih životinja (mačke se ne računaju, njih ne mrzi, njih voli da juri), Šarka mrzi. Zašto ga mrzi? Zašto mrzi samo njega?! ...ja imam terodiju da je to zato što je to jedan od onih momenata kada pomisliš "he's too fluffy, I want to die"   (funny)

 Preslatka ti je Sharka, imala je jadna vise srece nego pameti sto je bas tebe izabrala (lmao)

A da li laje taj chau-chau, ja ih nikada u zivotu nisam cula da laju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrzi ga zato sto vidi vec na pravi pogled koliko je TO bahato  (lmao)  arogantno  (funny)  i ubedjeno da je remek delo prirode  :mrgreen:  sto od njega zahteva i standard  :oops: .

Bozanska cestica  (wasntme) .

 

A ozbiljno...

u principu samom svojom gradjom chow ostalim deluje kao jedan samosvesni, dominantni pas u stanju imponovanja i kad nije.

Griva nasusurena lici na cetku na grebenu

Noge uspravne na malim macijim sapama lice na ukruceni stav imponovanja, kao i male uspravne usi. Rep na ledjima. 

Mimika, ima je kako da ne, ali daleko suzdrzanija, jednostavno ne govori ovcarski. 

Oko tog bahatog stvorenja licni prostor u koji se ne zadire. 

Cita sve to Sarka. Morala bi da zna nekog finog socijalizovanog chow-a od malena, kada je ona bila stene. Ili da upozna Sarka kad odraste jedno stene chow-a koje ce je obozavati i zvati teta Sarka Djole. Oni koji se sa nama tako druze, obozavaju nas obicno. 

 

p.s. please, hajde neke slicke dalje, predjoh Vam bahato (lmao)  (lmao)  (lmao) na sledecu stranicu.

 A, u tom grmu lezi zec?:))

 

Mislim da ga se drugi psi klone jer i ne mirise na psa, moj muz barem tvrdi da je to pasmina koja uopste

ne smrdi/mirise, kako ko zeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mrzi ga zato sto vidi vec na pravi pogled koliko je TO bahato  (lmao)  arogantno  (funny)  i ubedjeno da je remek delo prirode  :mrgreen:  sto od njega zahteva i standard  :oops: .

Bozanska cestica  (wasntme) .

Ah, to je?!

Ja i dalje tvrdim, da pored svega gore navedenog (svakak Vam čast za deskripciju - evo petice!).. i dalje je u skladu sa činjenicom da je "he's so fluffy I want to die" Šarkina reakcija potpuno normalna.. NE kažem da nema smisla to što pišete - mada, kad ste već bacili hvalospeve, mogli ste lepo napisati da je ČauČau pseća reprezentacija Kralja Životinja i da mu se zato ostali klanjaju itd, itd.. nemojte ja da vas učim kako svoju kucu da hvalite....  (funny)

Ponovo stavljam link https://drive.google.com/open?id=0B55jVskHf2pjSEVGZlNXS2llWXc

To je od juče - kada se Šarka po prvi put spoznala šta je sneg.

Iz prvog sam počela da razmišljam da li je dobro to što odbija da uće u svoju šupu i upuška se na svoje sedište... a onda shvatih "to je pas čije genetika je sa Šar planine". Planine! Ono: pod ledom i snegom i tako dalje.. uostalom, ušla je ona na kraju u svoju šupu i uredno spavala tamo.. ali je čitav dan opsesivno i manično doživljavala sneg - a te zvuke do sada nikad nisam čula da pas ispušta - ushićenje?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Preslatka ti je Sharka, imala je jadna vise srece nego pameti sto je bas tebe izabrala (lmao)

A da li laje taj chau-chau, ja ih nikada u zivotu nisam cula da laju.

Hvala Justina:flower:

Kad razmislim o svemu, ona jeste izabrala mene. Jer, dan kada sam otišla po kuče, čovek (zvani: Kerećar) nudio mi je je drugu, neku žutu kucu.. ali je ŠArka istrčala iz gomile i počela da laje na mene.. i onda onaj rad okicama, ono zavodljivo treptanje.. tako da: ona izabrala mene, da.

..

Vidite..

Sad kad spomenuste: do sada smo pored ČauČau prošle nekoliko puta (i sama sam prolazila nebrojano puta tuda). Nikad nisam čula ništa.. Dakle: TUNCAY - da li oni laju, kako laju.. čisto da prepoznamo ako ikad ČauČau "progovori"?!  :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this