Buco

Posavski gonič (FCI: 6.1.2-154)

Recommended Posts

POVIJESNI ZAPISI O POSAVSKOM GONICu

Zapise o postojanju lovackih pasa na Balkanu nalazimo vrlo rano. Xenofont (430.-354.g. prije Krista) u svojoj knjizi „De Venatione“ (oko 400.g. prije Krista) opisuje dvije pasmine gonica i to Kastorove gonice (Canis Castorius) i „lisicare“ (Canis Vulpinus). Prvi tip gonica Xenofont opisuje kao pse koji love na njuh, a usi su im preklopljene (vjerovatno je rijec o brakoidnom tipu gonica - op.a.), dok „lisicare“ smatra da su krizanci izmedju Kastorovog gonica i lisica, a opisuje ih kao pse izduzene gubice sa zasiljenim usima. Autor, nadalje navodi da ove dvije pasmine po boji ne smiju biti jednobojne (crveni, crni ili bijeli), jer to nije znak „plemenitosti“, vec da im boja mora biti crvena sa bijelim oznakama ili bijela sa crvenim oznakama (to su boje koje su tipicne kod danasnjeg posavskog gonica - op.a.).

Flavius Arrianus, rimski guverner (175.-95.g. prije Krista) iz Nikodemije u Maloj Aziji u svom djelu „Kynegetikon“ pise o lovackim psima svog vremena i ukazuje na cinjenicu da su oni potomci lovackih pasa klasicne Grcke, te nadopunjuje Xenofontovo djelo, jer navodi postojanje i „keltskih gonica“ za koje kaze da se odlikuju spretnoscu pri lovu. Opisuje ih kao ostrodlake pse koji na glavi imaju izrazenu bradu i brkove, a iznad ociju guste i duge obrve. Pogled im je mrk, sa tuznom ekspresijom. Visina tih pasa nije bila veca od 45 cm, a po boji su bili ridji.

Arrianus ih naziva „seguzijskim psima“, po keltskom plemenu Seguzijaca koji su ih uzgajali. Slican oblik tijela kao sto ima Arrianov „seguzijac“ imao je ostrodlaki posavski gonic.

U Istarskom mjestu Beram u crkvi Sv. Marija na Skrilanah na sjevernom zidu naslikana je slika „Poklonstvo kraljeva“ (mr. R. Orban 1976.g.) koju je naslikao majstor Vincent iz Kastva 1474.g. Na donjem sredisnjem dijelu slike naslikan je vodic pasa. Hrvatska povijesna literatura ga naziva „psar“, a poznati su na dvorovima hrvatskih velikasa vec od 1070.g. (Racki 1877.g.), kako na povodniku drzi cetiri psa svijetlozute boje, sa uspravnim siljatim usima. Moze se sa velikom sigurnoscu pretpostaviti da je to izumrli istarski hrtoliki gonic. Takav isti hrtoliki gonic naslikan je jos i desno, a sa njegove desne strane vidi se jedan lovacki pas svjetlo smedje boje sa preklopljenim usima, a to je vjerovatno danasnji posavski gonic, dok je lijevo od hrtolikog gonica takodjer lovacki pas bijele boje sa preklopljenim usima sto nedvojbeno potvrdjuje da se radi o istarskom kratkodlakom gonicu. Po slici lovacki psi sa preklopljenim usima su snaznije gradje tijela (brakoidni tip psa) za razliku od hrtolikih gonica koji su izduzenijeg tijela i lakse gradje strsecih usiju (graoidni tip psa). U vrijeme kada je naslikana slika, 15 st. Beram je je bio u rukama Habsburgovaca (car Fridrich III, 1453.-1494.g.), odnosno u sastavu Pazinske grofovije. Pucanstvo, beramski poglavari i beramski kler govori tada hrvatski (cakavstinom), a sa zemaljskim gospodarima razgovara se njemacki.

Istarske freske (14.-16.st.) znacajne su zato sto su na njima zajedno sa religioznim motivima prikazani prizori iz svakodnevnog ziviota sa pojedinostima sto govore da su slikari slikali ljude i obicaje u Istri u vremenu kada su nastale.

Djakovacki biskup Petar Bakic u manuskriptu iz 1719.g „De vita populi et de cultura armentorum et pecorum Diacovae et eisus Districtus anno Domoni 1719“ na latinskom jeziku pise o lovackim psima koji se tada uzgajaju u Hrvatskoj slijedece:

„Hrvatska je vec u 14. stoljecu bila, obzirom na bogata lovista sa raznom divljaci i na odlicne lovacke terene raznih klimatskih podrucja, vrlo znacajno uzgajaliste najboljih lovackih pasa. Iz Hrvatske su se u to doba otpremali lovacki psi u razne evropske zemlje. Prema postojecim pisanim podacima vec su se u 14. stoljecu, a i ranije, uzgajale u Hrvatskoj, uz ovcarskog psa hrvatskog ovcara i nase izvorne pasmine lovackih pasa od kojih cu spomenuti samo najbrojnije i najznacajnije. Medju te ubrajaju se lovacki psi kratke dlake crvenkaste boje s bijelim znakovima na celu, na vratu, na nogama i na repu, oko 4 pedlja visoki. Nadalje, uzgajali su se lovacki psi 3 do 4 pedlja visoki kratke ili srednje duge bijele dlake, s crvenim pjegama po tijelu, razne velicine. Ovi psi su se uzgajali po cijeloj Hrvatskoj, no najvise u hrvatskim krajevima oko mora.

Sve ove pasmine se i danas uzgajaju u Hrvatskoj u velikom broju i obilno se sire po evropskim zemljama.“ (misli se na 1719.g. - op.a.).

Opisi ovih pasa nam jasno kazuju da se radi o istarskim gonicima te posavskom gonicu.

Andreas Keczkemety upravitelj crkvenih dobara u Djakovu u svom izvjestaju iz 1737.g. „Relatiode cultura armentorum et pecorum in dominio episcopali anno 1737“ na latinskom jeziku o lovackim psima u Hrvatskoj pise slijedece:

„U Hrvatskoj se od lovackih pasa uzgaja i crvenkasti pas oko 4 pedlja visok, kratke dlake. Ovaj pas ima bijele znakove, na celu, na vratu, na nogama i na repu. U hrvatskim krajevima oko mora uzgaja se lovacki pas od 3 do 4 pedlja visok, kratke ili srednje duge dlake bijele boje Ovaj pas ima po tijelu crvene pjege razne velicine.“

Petar Lukic djakovacki kanonik i upravitelj biskupskih dobara u svom izvjestaju iz 1752.g. „Relatio de statu culturae armentorum et pecorum Dominii diececis diacovensis et eius Districtus anno 1752“ na latinskom jeziku o lovackim psima u Hrvatskoj pise slijedece:

„Od lovackih pas najvise se u Hrvatskoj uzgaja crvenkastozuckasti pas oko 4 pedlja visok, kratke dlake sa bijelim znakovima na celu, na nogama, oko vrata i na repu, a upotrebljava se u lovu na sve vrste divljih zivotinja. U primorskim hrvatskim krajevima uzgaja se lovacki pas takoder oko 3 do 4 pedlja visok, kratke ili srednje duge dlake bijele boje, sa vecim ili manjim crvenim pjegama na raznim dijelovima tijela. Ovaj pas je narocito dobar za lov u kamenitim podrucjima.“

Dr. Franjo Bertic, kotarski veterinar u Djakovu 1854.g. u svojoj brosuri „O obstajanju ergele u Djakovu“ navodi da se u tadasnjim selima djakovackog kotara uz hrvatskog ovcara uzgajaju crvenkastozuckastil lovacki psi sa bijelim oznakama na glavi, prsima i nogama.“ Ponovni opis posavskog gonica te navodjenje da se uzgaja u Hrvatskoj.

Slovenski brakolog dr. Ivan Lovrencic u svojoj radnji „Istarski brak“ koja je objavljena u Ljubljani 1944.g. na strani 75-76 navodi da je Istra u prijasnjim stoljecima imala osim ostrodlakih i kratkodlake gonice kod kojih je bilo najvise bijelih pasa sa narandjastocrvenim oznakama koji su bili pasminski najcisci i najbolji za lov zeceva, ali se u Istri moglo vidjeti i kratkodlake gonice psenicnocrvene ili crvene boje sa bijelim okovratnikom.

U toku mjeseca svibnja i lipnja ove godine obilazio sam crkve i kapele u Istri i na Sjeverno primorskim otocima, gdje sam na vise mjesta pronasao slike na kojima se nalaze prikazi pasa za koje bi se moglo reci da prikazuju posavskog gonica, istarskog kratkodlakog i ostrodlakog gonica, dalmatinskog psa te istarskog pastirskog psa. Te slike potpuno su nepoznate javnosti i sada se bavim njihovim proucavanjem. Kako taj rad na obradi jos nije zavrsen, tocne podatke o mjestima gdje se nalaze (crkvama ili kapelama) autorima i nazivima slika objaviti cu kasnije kada prikuplanje podataka i proucavanje zavrsim. Mogu samo navesti da slike potjecu iz vremenskog razdoblja od 16 do 19 st. i da ce to biti vrlo zanimljivi dokaz o autohtonosti uzgoja gonica i pastirskih pasa u Hrvatskoj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvodne napomene

Ako proucimo danasnje nazive pasmina pasa, onda vidimo da su vec od najstarijih vremena pasmine dobile ime ili po pokrajinama i zemljama gdje su nastale, ili po narodima koji su ih uzgajali. Malo je pasmina prozvano po uzgajivacima (koji su ih selekcionirali), ili je pak pasmina dobila ime na neki drugi nacin.

Posavski gonic dobio je ime po Posavini, nizini uz rijeku Savu u sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske koja je dugacka oko 400 km, i prostire se od utoka rijeke Sutle u rijeku Savu do Beograda, gdje se rijeka Sava ulijeva u Dunav. Pod pojmom Posavina u uzem smislu rijeci podrazumijeva se podrucje uz rijeku Savu nizvodno od Zagreba.

Na osnovu pronadjenih slika, zapisa i opisa moze se sa sigurnoscu reci da se posavski gonic uzgajaja u Hrvatskoj vise od 500 godina.

Za prikupljanje ovih dokaza pregledana je kinoloska, zooloska i stocarska literatura koja je bila dostupna.

U literaturi sa kraja proslog i pocetka ovog stoljeca nalazi se da gonici Balkana vode porijeklo od „zutog turskog gonica“ (ili zutog turskog psa), a moze se sa sigurnoscu tvrditi da se misli na posavskog gonica. To nije pas kojeg su Turci doveli sa sobom prilikom svog prodora na Balkan, nego je to pas kojeg su Turci zatekli na Balkanu, a on je tu bio poznat i uzgajan prije njihovog dolaska. Medjutim, Turci su kao strastveni lovci upoznali posavske gonice i otpoceli ih uzgajati. Kasnije se smatralo, kako su Turci bili na Balkanskim prostorima 6 stoljeca, da su to turski psi koji su sa Turcima stigli na Balkan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zar je moguce da na ovoj stranici nema ni jednog ljubitelja posavskih gonica. Stvarno me je iznenadilo buduci da Posavac vazi za jednog vrsnog pomagaca u lovistu na svu vrstu divljaci. koliko je meni poznato i u Srbiji ima vrsnih primeraka posavaca. Lovci pokazite vase gonice.<a  href=%7Boption%7Dhttp://img294.imageshack.us/img294/3441/rokiou6.jpg' alt='rokiou6.jpg'>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zar je moguce da na ovoj stranici nema ni jednog ljubitelja posavskih gonica. Stvarno me je iznenadilo buduci da Posavac vazi za jednog vrsnog pomagaca u lovistu na svu vrstu divljaci. koliko je meni poznato i u Srbiji ima vrsnih primeraka posavaca. Lovci pokazite vase gonice.<a  href=%7Boption%7Dhttp://img294.imageshack.us/img294/3441/rokiou6.jpg' alt='rokiou6.jpg'>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdravljeni

I ja sam lovac imam dva posavca, slike ДЌu staviti kasnije.

PoЕЎto se bavite posavcima i bar mislim, da se uzgajivaДЌi meД‘usobno poznajete vas molim, ako mi moЕѕete poslati tel. brojeve uzgajivaДЌa posavaca iz Srbije. Na razliДЌitim forumovima sam vidio nekoliko lepih posavaca, ali sve ЕЎto sam uspio pronaДЌi jesu adrese ovih uzgajivaДЌa.

Ako neko zna broj telefona vas molim, da mi ga poЕЎlje.

Nenad Ristanovič – Srbija

Tatinac 80

UЕѕice

Dejan AД‘anin

MedveД‘e

Srbija

Psarna – CIGAMALA

MiloЕЎeviДЌ DuЕЎko, Bogdana Kapelana 27, 32000 Д†aДЌak, Srbija

OD DAДЊEVIДЊA

Dačević Miodrag, Gornja Atenica, Čačak, Srbija

Hvala za odgovor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo nekih brojeva: uzgajivac Dragan-Jagodina 035/226-413.Mikan-Barajevo 011/83 54 540, Aca Begic Medvedja 037/723-540,, Jovan Pavlovic Medvedja 037/723-381 , odgajivacnica pos.gonica " od Dacevica" 032/233-545 Cacak.Ovo su neka od "zvucnijih" imena u Srbiji, ali bih naglasio da ima dosta i "anonimnih" uzgajivaca koji takodje imaju izuzetne pos.gonice.Tu bih izdvojio i nekoliko uzgajivaca iz moga kraja a to su Bogosavljevic Predrag 012/442-037mob 064/3414948[prva slika na gore],Simeonovic Nebojsa 012/442-282,mob/064/3234818 a ovo su neki od njegovih gonica [stenci]<a  href=%7Boption%7Dhttp://img406.imageshack.us/img406/9238/posavcigw9.jpg' alt='posavcigw9.jpg'>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

imam jedno prakticno pitanje....kakvi su posavski gonici sto se tice skolovanja,tj obuke iz opce poslusnosti i ima li ko iskusta s njima kao kucnim ljubimcima....da li tvrdoglavi,da li tesko usvajaju osnovne komande.....

Unaprijed hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav uzgajivaДЌima lovaДЌkih pasa

Posle mnogo traЕѕenja i dopisivanja, uspio sam doznati neke adrese i tel. brojeve uzgajivaДЌa lovaДЌkih pasa , naroДЌito posavaca. Imam odprilike 10 adresa i neke slike pasa.

Tako sam odluДЌil, da ja i prijatelj Nenad posetimo Srbiju i u Еѕivo vidimo ЕЎto imate, pa se posle toga moЕѕemo dogovoriti za kupnju od prilike dva pasa.

VaЕЎi najpoznatiji uzgajivaДЌi se nalaze u slediДЌim krajevima:Valjevo, UЕѕice, ДЊaДЌak, Kraljevo, MedveД‘a, KruЕЎevac, Jagodina.

Negdje krajem ovog mjeseca mi ДЌemo navratiti, a ja vjerujem, da ДЌe neki od vas ovo proДЌitati i znati za naЕЎ dolazak.

To ДЌe biti subotom ili nedeljom, neznam koji dan vama viЕЎe odgovara, da vas naД‘emo kuДЌi. ToДЌan datum javit ДЌu preko foruma.

Ako ima neko ЕЎto, da mi savjetuje oДЌekujem odgovor.

Pozdrav lovcima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

SmutMgO7QLyqknRx.v.jpg

Jedna slika iz povijesti, vlasništvo obitelji Golubić, Slavonski Brod.

Na slici se vidi uz joЕЎ neke pse i posavbski goniДЌ

Share this post


Link to post
Share on other sites

img=http://img218.imageshack.us/img218/3818/as130picugahk9.jpg

Moje stene od pet meseci veДЌ dobro goni lisicu.

Recite od dakle dolazi ovaj pas.

Boris

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://img234.imageshack.us/img234/4927/as130picugasr7.jpg

Moje stene od 5 mjeseca vec dobro tera lisicu.

Recite od dakle dolazi ovaj pas.

Posavski gonič je Hrvatska samorodna pasmina pasa, s domicilom u Hrvatskoj Posavini ali je dosta brojan u Bosni (Bosanskoj Posavini, manje u Hercegovini) te Srbiji (najviše u Vojvodini pa i Šumadiji), većinom gdje imaju utjecaj hrvatski živalj u lovstvu Srbije te gdje dolazi do razmjena lovaca (kao gosti u lovištima i bratimljenju lovačkih društava).

Trenutno je priznat samo kao kratkodlaki goniДЌ, ali u povijesti je postojao a nalazi se i danas u tom obliku, kao oЕЎtrodlaki tip posavskog goniДЌa.

OЕЎtrodlaki tip robusniji je i oЕЎtriji od svog brata kratkodlakog koji je ujedno neznatno niЕѕi kosturom lakЕЎi od oЕЎtrodlakog.

Slike Д‡u postaviti kad mi server proradi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Buco.

Interesuje me da li mozes nesto vise da nam napises o ostrodlakom Posavcu

Verujem da za ovaj varijatet posavaca jos dosta ljudi nije culo.

Da li se njime negde lovi,kakav je kao gonic na terenu i sl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.