Petite

Cane Corso 20. dio

Recommended Posts

Izvolite 20. dio o vama omiljenoj rasi.Što se tiče broja slika vlastitih pasa i postavljanja slika štenaca, pročitajte Pravila Foruma, pojašnjeno je.

Hvala sto cete pisati u skladu sa Pravilima Foruma.
viewtopic.php?f=103&t=13855Cane Corso Standard 

Standard - detaljan opis i karakteristike

Cane Corso je tipičan predstavnik molosa, poreklom sa juga Italije i Sicilije.

On je srednje veliki-veliki kompaktni, krupni i mišićavi pas. Trup ima 11% duži nego leđna visina. Leđa su ravna, široka i veoma mišićava. Ima razvijeni grudni deo. Rep je postavljen prilično visoko. U zemljama gde je to dozvoljeno, kupira se ali ne prekratko (četvrti pršljen). 

Pri mirovanju rep nosi nisko, u hodu je u ravni leđa ili malko iznad. Cane corso ima "mačije šape". Vrat je jak sa vrlo malo "opuštene kože", skoro uopšte je nema (u odnosu na Napuljskog mastifa koji mu je najbliži rođak). 

Glava je široka, brazda (udubljenje) među očima je izražena. Njuška je široka i ravna. Cane corso ima izrazito bistri pogled, kojim sve oko sebe posmatra i prati. Uši su proporcionalno velike u odnosu na glavu, imaju trouglasti oblik i prebačene su unapred.

Mužjaci dostizu visinu 64-68cm, ženke 60-64cm. 
Težina: mužjaci-45-50kg, ženke-40-45kg. 

Dlaka je kratka upadljivo sjajna i gusta. Na dodir ne sme da bude mekana! Dozvoljena je široka skala boja (crna, bež, siva, riđa, tigraste varijante itd.), mali beli znaci su dozvoljeni na grudima, oko nosa i na šapama. Oči moraju da budu tamne! 

Cane corso je hrabri, staloženi, inteligentni, aktivni i verni pas. Jako je povezan za "svoje" ljude i želi uvek da bude uz njih. Boravak odvojeno od porodice smatra za kaznu tako da nije dobro držati ga u kavezu!!! 

Laje samo kada se stvarno nešto dešava. Nije potrebno da ga učite odbranu-napad, ima to u sebi dovoljno izraženo. Odlično podnosi decu. Strane ljude prvo odmerava, kad vlasnik kaže da je sve u redu onda je led probijen. Prema drugim psima može da se postavi borbeno. 

Uči brzo i lako. Potrebno je dogledno vaspitanje od strane staloženih ljudi. Jos odmalena se preporučuje upoznavanje psa sa raznim situacijama, psima i ljudima. Što više ljudi i pasa upozna u najranijem dobu, to će kasnije biti druželjubljiviji. Ne mislite da će zbog toga biti slabiji čuvar! Rado trči pored bicikla, ide na duže šetnje, aportuje i velika je mazulja! Skoro nikad se pri šetnji suviše ne udaljava od vlasnika.

Cane corso, prema zvaničnoj klasifikaciji Internacionalne Kinološke Federacije pripada drugoj grupi, a tu spadaju psi za odbranu i korisni psi. Što se tiče njegovog karaktera, standard ga definiše kao: inteligentnog, energičnog i uravnoteženog, neuporedivog psa čuvara i psa za odbranu. Krotak i privržen gospodaru, ljubitelj dece i porodice, postaje, ako je potrebno, stravičan i hrabar branilac ljudi, kuće i dvorišta.

LIČNA KARTA CANE CORSO
materijal iz knjige "Il Cane Corso"
autori Giuseppe Chiecchi - Giorgio Gualtieri

Grupa: 2 (molosoid tipa mastif)

Poreklo: Italija 

Veličina: od 64 do 68 cm za mužjake, od 60 do 64 cm za ženke sa tolerancijom od 2 cm gore-dole. 

Težina: od 45 do 50 kg za mužjake i od 40 do 45 kg za ženke. 

Dlaka: kratka i sjajna i veoma gusta, sa tankim slojem poddlake. 

Boja: crna, sivo-olovna, škriljac-siva, svetlo siva, svetlo riđa, jelen riđa i tigrasta ( tigraste šare na riđoj ili sivoj osnovi u različitim nijansama). Riđi i tigrasti primerci imaju jednu crnu ili sivu masku na njušci, koja ne bi trebalo da pređe liniju očiju. Dozvoljena je i jedna mala bela fleka na grudima, na vrhovima stopala i na nosu. 

Rep: usađen malo visoko, veoma debeo u osnovi. Amputira se na visini četvrtog pršljena. Kada je pas u akciji, podiže se, ali nikad u vertikalu i nikad 
nije uvijen. 

AMBIJENT I AKTIVNOST

Cane corso je očigledno jedan aktivan pas, koji ima potrebu da se kreće. Sigurno nije pas za salon, i ne može se od njega očekivati da ostane miran i da spava po ceo dan. 
To je mišićav pas. Njegove oštre i jasne linije ističu snagu njegovih mišića. Neki klub za vaspitanje ili za dresuru, bio bi za njega odličan način da istroši svoju energiju, a to bi, takođe, bilo i dobro rešenje za vaspitanje psa, naročito za one koji su početnici sa ovom rasom. 

NEGA

To nije tip psa za lickanje. Kod njega nema potrebe da se plašimo da ćemo morati da posvetimo puno vremena estetici. Njegova dlaka je kratka i dovoljno joj je povremeno četkanje, malo češće u periodu linjanja. U ovu svrhu možete da koristite i rukavicu od kaučuka. 
Mala slabost: obožava da ga češkaju po leđima (kao, uostalom, i mnogi drugi psi).

ZDRAVLJE

Cane corso je još uvek veoma malo rasprostranjen pas da bi mogle da se naprave zaista verodostojne statistike vezane za specifične probleme ove rase. U svakom slučaju, ovo je robustan pas, koji, po pravilu, ne zahteva velike veterinarske troškove od vlasnika. Klub za zaštitu ovih pasa zahteva od uzgajivača da budu posebno pažljivi po pitanju displazije, iako kontrole nisu obavezne.

RASPROSTRANJENOST

Sa 2.528 upisanih u LOI 1998. godine, Cane corso je dostigao veoma zavidnu rasprostranjenost u Italiji, koja ima sve izglede da se još više poveća. To je zaista iznenađujući rezultat za jednu rasu koja je zvanično priznata od F.C.I.-a tek 1997. godine. 
Ova rasa, u vremenu iznenadne popularnosti svih molosoida, postiže zavidan uspeh čak i u inostranstvu.

VASPITANJE I PONAŠANJE

Rasi Cane corso ne nedostaje temperament. Iako po prirodi nije agresivan, treba se dobro pobrinuti za njegovo vaspitanje. Bolje je utvrditi hijerarhiju još dok je štene, tako da ne dozvolite da on dominira nad vama, i da pas uvek ima na umu da je vođa čopora vlasnik, a ne on. 
Mužjak dostiže kompletnu zrelost tek po navršetku dve godine. Ženka je obično popustljivija i lakše je njome upravljati zbog njene manje veličine. 
Cane corso je odličan branilac porodice i kuće. S ove tačke gledišta zaslužuje kompletno poverenje. Odbrana vlasnika i njegovih dobara zapisana je u njihovom genetskom nasleđu.

ISHRANA 

Nije proždrljiviji od ostalih pasa, Čak se, obično, i sam trudi da se obuzda. A nije ni neki tip koji ima posebne želje. 
Kao i kod svih pasa velike razmere, ne treba mu davati previše hrane odjednom, a naročito ne u vreme koje prethodi velikim fizičkim naporima, kako bi se izbegla torzija stomaka. Dobra navika je davati mu dva obroka dnevno.

(izvor canecorso.dogs) 

Prethodni, dio

tema br. 19.

http://balkankinology.net/forums/topic/8657-cane-corso-19-dio/page-103

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kad sam vec na ovoj temi, 

u zadnje vrijeme, sigurno 90% CC koje sam gledala po izložbama, rep drži spušten tokom trčanja (kao njemački ovčar-ovo zarad uporedbe).

Šta vi mislite o tome? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mislim da ne mozes vise da ugodis nikome,zameraju kad je pas ostriji i opusteniji ,zameraju kad je pas uplasen i neiskusan , ne znas vise sta je bolje ,nama su u Pancevu zamerili na ostrom karakteru doduse van ringa sto nije okej al dobro,u ringu se ponasala extra  al gospodin "sudija" se poplasio :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dingospo9, mlad je dosta i sve mu je jos uvek igra, ali zna da pokaze agresivne crte, ali nikad bez povoda. Pusten je 24/7 u velikom dvoristu sa haskijem starim jos malo 9 godina. Sa sela sam, ima dosta lutalica, tako da je navracanje na kapiju od strane drugih pasa redovno, ali nikada ih nije napao. Ugleda se dosta na Mistera, haskiji kao haskiji nikakvi cuvari, pa sam mislila da je to video od njega. Medjutim par puta je dolazio neki staford (izlazi ocigledno nekome iz dvorista cim je vec 2 meseca sve veci i veci i ima ogrlicu) i dokle god on ne prilazi ogradi, Ajks se veselo njuska sa ostalima preko ograde, kako se priblizi tako se odmah namesti u stav i sa oprezom ga posmatra. Ako se staford popne na kapiju odmah skace na istu, krece lavez, zatim rezanje, a krajnji stadium je guranje glave kroz ogradu da ga "skljocne". Tako je i u setnji. Naime, sa dosta pasa sam ga upoznavala i "gurala" dok je bio mali, pa kada vidi pse odmah prilazi veselo, bez namere da napadne. Oprezan je sa nekim psima sto laju na njega, ali se samo jednom desilo da ga je drugi pas, da kazemo neprijateljski raspolozen, napao. Istog momenta se sklonio u stranu da ga ovaj ne uhvati, a zatim se zaleteo i  skocio na njega. Kada se pas udaljio na 20-30 cm od njega i dalje je bio u onom kerecem stavu "glavu cu ti otkinuti" ali nije ga napadao. Kada se udaljio paar metara samo je seo i cekao da krenemo, nimalo uznemiren. Dosta me je iznenadila njegova stalozenost tj koiliko je brzo posle soka od napada (pogotovo zato sto je prvi put) dosao sebi.

Ali zato ljudima neda da udju u dvoriste bez gazda. Cak ni ljudima koji svaki dan po pola dana provode kod nas i kao mladji spavao im u krilu. Ne nasrce na kapiju, ne kida se, samo uredno dodje i laje. Kako se brava od kapije pomeri tako on skoci na vrata i i dalje samo laje. Medjutim, ako neko duze vreme stoji ispred kapije, onda vec pocinje da rezi i lavez mu je dublji, kraci i glasniji sa pauzama od pola sekunde i obavezno se penje na ogradu. Cim se mi pojavimo i pustimo tog nekog u dvoriste, on je prvi koji ce skociti da se mazi, a tek onda haski. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kad sam vec na ovoj temi, 

u zadnje vrijeme, sigurno 90% CC koje sam gledala po izložbama, rep drži spušten tokom trčanja (kao njemački ovčar-ovo zarad uporedbe).

Šta vi mislite o tome? 

 

Занимљиво питање, могао би ово да прокоментарише неко од узгајивача.

 

И онако одавно ништа конструктивно нисмо прочитали на теми.

Edited by apanachka

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mislim da ne mozes vise da ugodis nikome,zameraju kad je pas ostriji i opusteniji ,zameraju kad je pas uplasen i neiskusan , ne znas vise sta je bolje ,nama su u Pancevu zamerili na ostrom karakteru doduse van ringa sto nije okej al dobro,u ringu se ponasala extra  al gospodin "sudija" se poplasio :smile:

:) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sva na svom mestu...kretanje nosenje repa itd...Eto slika sa jedne izlozbe ( izvinjavam se na kvalitetu slike ali sve vidi sta treba da se vidi ! :smile: )

 

Тражи се мишљење о псима који спуштају реп приликом трчања. Промашио си поенту.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тражи се мишљење о псима који спуштају реп приликом трчања. Промашио си поенту.

Ne...prikazano je pravilno...ja cu moje misljenje da iznesem o repu u dupetu....

Za mene postoji vise tih PSU JE REP U DUPETU...

1.Za mene pas koji drzi rep u dupetu je uplasen

2.Pas je psihicki u glavi 0 da li samo u tom trenutku ili uopste...

3.Pas nije siguran u sebe boji se svega NETEMPERAMENTAN PAS

4.Ili pas nije za show :) ima i takvih primeraka drze rep gore udju u ring i odma u dupe

Pas koji je siguran u sebe i koji je u glavi super drzi rep onako kako treba dajem primer mog psa na slici(zenka)

Mozda gresim i mozda sam nesto i zaboravbio ali to je to...slika je POENTA za one koji ne znaju kako se rep drzi u trku

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo da predstavimo i nasu malu medenu :)

To Emil Z Machova Kraje - akka Bella (4 meseca)

1_zpsawzfu81h.jpg

2_zpsshmy1qtj.jpg

 

Corso Di Munteanu Kennel 

www.corsodimunteanu.com 

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo da predstavimo i nasu malu medenu :smile:

To Emil Z Machova Kraje - akka Bella (4 meseca)

1_zpsawzfu81h.jpg

2_zpsshmy1qtj.jpg

 

Corso Di Munteanu Kennel 

www.corsodimunteanu.com 

Bella ima odlicnu boju dlake, nije ni siva ni smedja, prelepa je. Kao sto sam vec napomenula, jedva cekam kakvi ce biti kad odrastu, a u medjuvremenu se nadam da cete nam cesce stavljati njihove slike.Narocito su zanimljivi obzirom da su potpuno nova krvna linija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

11286447_1597608763821432_1507921329_o.j11260387_1597608760488099_630116640_o.jp11287454_1597608753821433_547070860_o.jpin progress :smile:

Vodi racuna o Kalinoj ishrani, da i stenci i sama Kala budu sto zdraviji i snazniji....jedva cekam da vidim kakvi ce biti stenci, Jos davno sam shvatila da nema nista lepse od stenaca velikih rasa :smile:

Edited by AfroCaneCorso

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiara je stvarno prelepa...tacno kakva treba da bude...a okice su san snova...znam da ste u pocetku imali problema sa zdravljem...sad  vidim da je odlicna :). Drago mi je da se bas vidi da je zdrava i zadovoljna :). Sad ces tek videti kako raste i siri se, neces verovati :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vodi racuna o Kalinoj ishrani, da i stenci i sama Kala budu sto zdraviji i snazniji....jedva cekam da vidim kakvi ce biti stenci, Jos davno sam shvatila da nema nista lepse od stenaca velikih rasa :smile:

naravno da hocu ... hvala u skom slucaju... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katarina,samo da znas , moje je ime Danica....drago mi je.

 

Lora, zvanicno se nije promenio standard sto se tice visine CC ali vidim da sve vise sudija pustaju CC iako su dobro presli maksimalnu visinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danice i meni je drago takodje...zavidim ti na dugim jutarnjim setnjama sa Bellom ja na zalost zbog posla nisam u mogucnosti da setam Tiaru sreca pa je u dvoristu sa decom po ceo dan...Jedino pitanje,Tiara je mazna kada smo mi tj nasa porodica u pitanju ali kada neko dodje sa strane rezi i uzasno je nepoverljiva ne dozvoljava nikome da pridje deci... Da li ce se promeniti to kod nje pri odrastanju ili je prosto to odlika njenog karakteta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je odlika, nepoverljiva i ostra...takva je i Bella kad je u pitanju licni prostor kao npr. stan il dvoriste kod mojih. Napolju je samo hladna i rezervisana i ne dozvoljava da joj se pridje radi mazenja. U pocetku je bila sa stavom rezanja i dlake su joj nakostresene bile ali sam je intenzivno sa 4 meseca ucila da ne sme tako napolje, ipak smo puno napolje medju svetom, tako da je sad samo rezervisana i hladna. Da sam na tvom mestu, pocela bi dosta vise da setam sa njom napolju medju drugim ljudima,i to svaki dan, makar samo 15 min za pocetak, mnogo ce to znaciti za njenu psihu,,,sto vise se bude izlagala nepoznatim psima (uz oprez obavezni) i ljudima, to ce ona biti kasnije smirenija.

Edited by AfroCaneCorso

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.