Sign in to follow this  
jasmina

Australijski Kelpi (Australian Kelpie - FCI: 1.1 - 293)

Recommended Posts

australiankelpie_private.jpg

AUSTRALIJSKI KELPI

Kelpie znaci vodeni tok na galskom i to je bilo ime koje je dato zenskom stenetu dobijenom nakon parenja dva crno smedja glatka ovcarska psa koja su uvezena iz Australije u Englesku.Kasnije je postala par sa stenetom iz legla koje je proizvedeno od jos dva uvezena crno smedja ovcara,a zensko stene je dato E.B.W.King iz mesta Wohongough Station iz Novog Juznog Velsa.King joj je dao ime Kelpie po njenoj majci i vodio je na prve trke ovcara u Australiji odrzane 1872.g.Njena impresivna pobeda je proslavila ovog psa.Njeni stenci su bili poznati kao Kelpie stenci sto je rasi i odrzalo ime.Kelpie rasa je slicna bilo kojoj drugoj radnoj ovcarskoj rasu na svetu.Veoma je dobra u radu i posebno u cuvanju ovaca,a razlog tome su kratka dlaka,pokretljivost i gipkost,prirodni instikt za gonjenje i neumorna priroda.Prica se da radi posao za sest muskaraca.

Ovaj pas je srednje velicine i visok je izmedju 42,5 i 50cmereci od vrha grebena.Dlaka je glatka i laka za odrzavanje i moze biti crna,crno smedja,crvena,crveno smedja,zuta,cokoladna i dim plava. Kelpi je pas koji je najsrecniji kada je aktivan i kada ima izazov da pokrece stoku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCI Standard No. 293

Australian Kelpie

Zemlja porijekla: Australia

Opsti izgled:

Kao pojava, ovaj pas bi trebao biti vitak, aktivan pas sa jakom i razvijenom muskulaturom sa ociglednim sposobnostima za neumoran rad. Pokreti i akcija trebali bi biti glatki, lagani/bez napora, dugog iskoraka.

Karakteristike:

Kelpie je ekstremno oprezan, nestrpljiv i veoma inteligentan, sa blagim, poslusnim karakterom i gotovo neiscrpnom energijom, sa izrazenom lojalnoscu i posvecenosti duznostima. To je prirodan instinkt i odnos razvijen u radu sa ovcama, bilo na otvorenom ili ogradjenom prostoru. Svako odstupanje od ovih karakteristika radnog psa smatra se nekarakteristicnim.

Glava i lobanja:

Glava je u proporciji sa velicinom psa, lobanja je blago zaobljena, i prosirena izmedju usiju. Gledajuci profil, prednji dio je gotovo rava do stopa. Obrazi nisu ni krupni, niti upadljivi, no zaobljeni. Njuska je nesto kraca od lobanje. Usne su uske i ciste i bez tragova pljuvacke. Boja nosa je u skladu sa bojom krzna. Cjelokupan izgled glave podsjeca na lisiciji izraz, koji je ublazen bademasto gradjenim ocima.

Oci: Oci su bademastog oblika, srednje velicine, jasno definisane na krajevima, i pokazuju inteligentan i nestrpljiv izraz. Boja ociju je smedja, u harmoniji sa bojom dlake. U slucaju plavih pasa, svjetlija boja ociju je dozvoljena.

Usi: Usi su naculjene i idu ka finom kraju na vrhovima, koza je njezna, ali stroga u osnovi, postavljene su udaljeno na lobanji i nagnute ka vani, lagano zakrivljene na vanjskim rubovima i srednje velicine. Unutrasnja strana uha je dobro odlakana.

Usta: Zubi treba da su bombasti, jaki i dobro rasporedjeni, donja vilica tek malo iza, no u dodiru sa gornjom.

Vrat:

Vrat je umjerene duzine, jak, lagano pognut, postepeno se oblikuje u ramena, pokazujuci jasnu nabranost/nabore.

Prednji dio:

Ramena bi trebala biti jasna, misicava, uklopljena u ramenu lopaticu blizu jedno drugom. Miska bi trebala graditi pravi ugao sa ramenom lopaticom. Koljena niti van, niti ka unutra. Prednje noge treba da su misicave sa jakim, no prefinjenim kostima, ravne i paralelne kada se posmatra sprijeda. Gledano sa strane, sapi bi trebali imati blag pad da bi osigurali fleksibilnost pokreta i mogucnost iznenadnog trka.

Tijelo:

Rebra su izrazena i prsa moraju biti vece dubine nego sirine, sa jakim toplinom, jaka i misicava bedra i dobra dubina bokova. Duzina psa je veca nego visina, a odnos je 10:9.

Zadnji dio:

Zadnji dio bi trebao odavati sirinu i snagu, sa zaobljenim i dugim sapima, dobro zakrenutim koljenskim zglobovina i koljenima sasvim spustenim. Kada se gleda odozada, straznje noge, od koljena do stopala, su ravne i paralelne, niti previse blizu, niti siroko udaljene.

Stope/Sape:

Sape bi trebale biti zaokrugljene, duboko u jastucicima, sa noktima veoma blizu jedan drugom, sa savijenim noznim prstima i jakim, kratkim noktima.

Rep:

U toku odmora, rep bi treba padati u veoma blagom luku, negdje do koljena psa. U toku pokreta ili uzbudjenja moze biti uzdignut, ali ni u kom slucaju nosen u vertikalnoj liniji sa korijenom. Trebao bi biti dobro odlakan.

Pokret:

Da bi proizveo gotovo neogranicenu izdrzljivost koja se zahtijeva od radnog ovcarskog psa na otvorenom, Kelpie mora biti perfektno robustan, kako u gradji, tako i u pokretu. Bilo koji znak necvrstoce, povijenih koljena ili olabavljenih ramena ili ogranicenih pokreta i sapletenosti su ozbiljne greske. Pokret mora biti slobodan i neumoran, a pas mora imati mogucnost da odjednom krene u trk. Stope su blize jedna drugoj kada dotice zemlju dok trci, no cim se zaustavi one zauzimaju svoj polozaj.

Krzno:

Ima duplo krzno, sa kratkom gustom podlakom. Na vanjskom dijelu, dlake su veoma blizu jedna drugoj, svaka je ravna, jaka i lezi ravno, tako da mu je krzno otporno na vodu. Ispod tijela, do zadnjih nogu, dlaka je kratka. Duz vrata je duza i deblja formirajuci nabran okovratnik. Rep bi trebao biti dobro odlakan. Preduga ili prekratka dlaka uzima se za gresku. Prosjecno, dlaka na tijelu trebala bi biti 2-3cm duzine.

Boja:

Crna, crna i tan, crvena, crvena i tan, srneca, cokoladna i dimno plava.

Velicina:

Visina: Muzjaci: 46-51cm, a zenke 43-48cm u gremenu.

Greske:

Bilo koje odstupanje od navedenih tacaka trebalo bi se smatrati greskom, a ozbiljnost greske treba da je u proporciji sa odstupanjem od navedenog standarda.

Muzjaci moraju imati dva vidno spustena testisa.

egon_elly.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this