jeremy

Vajmarski pticar (Weimaraner 7.1.1-99)

Recommended Posts

FCI standard: No. 99/04.12.1998 / GB

Date of publication of the original valid standard: 27.02.1990.

FCI klasifikacija:

Group 7 Continental Pointing Dogs.

Section 1.1 Continental Pointing,

Type "Braque" with working trial.

Matična zemlja: Nemačka

Poreklo: Tačno poreklo se ne zna i o njemu postoje brojne teorije. Ono što se zna da su u početku ukrštani s krvoslednicima ( što potvrđuju i stari crteži), a kasnije je u uzgoj uvedena krv ptičara i setera, a od 1890. godine vodi se uzgoj u „čistoj krvi“. Uglavnom, ovo je najstariji nemački ptičar. U ranom 19. veku vajmarca su poznavali kao „kralja lovačkih pasa“.

hvdvmd.jpg

Opis: Vajmarske ptičare možemo videti u tri varijacije boje: mišje-siva, srebrno –siva i srneće-siva., te nijansama tih boja, uz dopuštenu belinu na prsima i prstima, te tamniju prugu na leđima. Idealna dlaka je kratka i gusta, a postoji i varijanta duge dlake. Nešto snažnije građe od kod nas poznatijeg Nemačkog kratkodalkog i oštrodlakog ptičara. Mužjaci visine 59-70 cm a ženke 57-65 cm. Svojim aristokratskim držanjem te spojem elegancije, izdržljivosti i inteligencije ostavlja snažan utisak. Glava je plemenita, oči u nijansama jantara, sive ili plavosive. Uši visoko nasađene i široko nošene, dosežu do ugla usana. Vrat je suv i čvrst, predprsje dobro izraženo, dobro razvijen, dubok prsni koš. Leđa nešto duža (što je karakteristika pasmine), čvrsta i mišićava, rep niže usađen u odnosu na druge ptičare. U kretanju leđna linija mirna, a kretanje je skladno i izdašno.

Narav: Svaki pripadnik ove pasmine treba biti temperamentan, privržen, oštar, željan učenja i druželjubiv.

Boja:srebrnasto-siva,siva kao u srne, mišje-siva. Glava i uši su nešto svjetlije.

Držanje: Vrlo otporan, dobrog njuha... Koristi se za stajanje pred niskom divljači.

Vajmarski ptičar je izuzetno svestran pas koji žustro pretražuje teren i stajanjem označava pronađenu divljač. Vrlo rado donosi sve što može poneti. U radu glavu nosi znatno niže od ostalih ptičara. U stajanju siguran, izrazito vodoljubiv i vrlo otporan i na zahtevne vremenske uslove. Pokazuje izvanrednu sklonost za rad na disciplinama posle hica, uključujući i rad na tragu ranjene divljači.

ehlusl.jpg

Često se ovi psi koriste i kao čuvari, službeni psi, te kao takmičarski psi u vuči saonica i agility-ju.

Ovu pasminu sve do nedavno mogli su posedovati samo lovci i zahvaljujući tome pasmina je sačuvala svoje izvanredne osobine i karakteristike. Nažalost, vajmarski ptičar je danas počeo plaćati danak svog aristokratskog i atraktivnog izgleda. Postoji sve vise uzgajivača koji ne vode brigu o radnim odlikama i karakteru ove pasmine.

Vajmarac je srednje velik, lepo oblikovan i žilav lovački pas veoma upadljive boje krzna. Kratkodlaki i dugodlaki vajmarski ptičar razlikuju se samo po dlaci... Glava je masivna, s dugim nosnim delom. Kod ženki je nežnija nego kod mužjaka. Gubica je skoro okrugla. Usnice su boje mesa, njuška tamnija koja prelazi u sivkastu. Oči su kod mladunčadi plavkaste, a kasnije postanu svetle do boje jantara. Uši su široke i prilično duge. Dlaka je kratka i čvrsta, glatka i priljubljena. Poddlake ima malo ili je uopće nema.

xf5c7n.jpg

Kratkodlakog vajmarskog ptičara su nekada uzgajali skoro isključivo u Thurengenu. Tek posle prvog svetskog rata nekoliko ovih pasa je preneseno u SAD,gde su zbog sveobuhvatnih sposobnosti postali omiljeni u lovu i ostalim takmicenjima,ali i kao odlični kućni ljubimci.

v42x77.jpg

Odličan je tragač, koristan i za traženje pogođene divljači. Sadašnje ime nastalo je u zadnjoj trećini XIX. stoljeća. Pasmina ga je dobila po velikom knezu Karlu Augustu Weimarskom (1757-1828.), koji je lovio s kratkodlakim, svetlim psima, moguće i sivim. Prvo društvo za uzgoj čistokrvnih kratkodlakih vajmarskih ptičara srebrno sive boje bilo je utemeljeno 1897. godine.Vodljiv je, ima izrazito razvijen lovački nagon, temperamentan je i primeren za život u porodici.

Dobro se oseća u kući, ima razvijen i obrambeni nagon. To ne smemo razumeti pogrešno - iako može živeti u kući, uz porodicu, kratkodlaki vajmarski ptičar nije porodični, već lovački pas. Za uzgoj se koriste samo psi koji završe određene lovačke radne ispite i ispit za obrambeni rad.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stvarno lepi psi! Steta sto ih je tako malo kod nas...

Jeremy, lepo si ih prezentovao. Planiras li da nabavis jos nekog vajmarca?

Malo ih je prvenstveno zbog cene :|

Upravo pregovaram oko kupovine jedne odrasle zenke i narednih par dana bi se trebalo znati sta ce biti od toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

plant :arrow: i ovde je otprilike ta cena,stim sto su napolju od 800-1200 eura,sve u zavisnosti sta se uzima,za lov ili za izlozbe (na zalost sve vise za ovo drugo).Inace Nemci sa kojima sam kontaktirao prodaju stence iskljucivo lovcima,dok Cesi i Poljaci daju svima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

primetio sam da nas nekolicina na ovom forumu pise samo na ovoj temi pa sam odlucio napraviti online klub za retrivere i pticare naravno to nece funkcionisati bez vas kontaktirao sam i novosadske novine zoohobymojpas i dobio od njih pozitivan odgvor sto se tice reklamiranja ako ste raspolozeni izvolite se registrovati

http://animalforest.forumotion.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar dan JEREMY,cestitam na rezultatiam.Mislim da vecina ljudi ne poznaje ovu vrstu ,ali isti problem je i sa sudijama koji bi trebali malo vise da poznaju vrstu koju sude. Sigurna sam da je tesko napraviti rezultat sa jedno tako posebnom pasminom koju ti imas i da moras uloziti mnogo truda.Zelim ti puno srece i uspeha na daljnjim izlozbama... :) :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeremy :arrow: pas ti je prelep i ja sam ljubitelji pticara i lovnih pasa ali malo sam vise zaljubljen u engleske pticare a pogotovo u poentere koje i drzim i sa njima lovim. ali vajmarski pticar uvek me odusevljava kada ga vidi prvi put videosam ga na slici u jednoi staroji enciklopediji pasa crvenih korica i odusevila me njihova dlaka i boja ociju stvarno su posebni ali su retki i samim tim i skupi ali rado bi ga video u mom dvoristu mozda za par godina ako im malo padne cena i bude ih vise za sada ostajem veran mojim poenterima a na vajmarce moracu da cekam jedino ako dobim na loto onda cu te zvati

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo vratismo se sa CACIB Beograd sa CAC i R.CACIB uz opasku da je sudjenje i ponasanje gospodina Surbatovica bilo za plakanje :roll:

2m4wpzp.jpg

s5a0js.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeremy :arrow: druze, vidim da na CACIB-u Bg. nije bilo muzjaka ove rase!?? stvarno steta a siguran sam da ni tebi titule koje zasluzeno osvajas sa svojom kujom, ne sijaju onako kako bi sijale da imas iole jacu konkurenciju! jesam li u pravu?

Zanima me jedna stvar, malo sam upoznat sa ovom ocigledno divnom rasom, dali je greska ili tako treba da bude: Visina muzjaka 59 - 70 cm!?? dali je moguce da je toliki raspon u standardu??

Sta da ti kazem bez, svaka cast, ovu temu skoro sam nosis na ledjima, lepo je imati takvog psa pa makar bio i retka jedinka!!

pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

borob :arrow: na zalost nema prave konkurencije,a pogotovo je lose sto nema ni muzijaka vrednih paznje.Zbog svega toga resio sam da ove godine ipak vecu paznju posvetim izlaganjima u Hrvatskoj i Madjarskoj,a s obzirom da ovih dana ocekujem uclanjenje u Klub u Madjarskoj kretacemo se tamo po specijalkama.

Muzijak koji je bio u mome vlasnistvu otisao je za Hr,a kako sam informisan sada je u Italiji.

Da,dobro si procitao,visina muzijaka je 59-70 cm,a kako kazu idealna je 62-67 cm.Kod zenki je standard 57-65 cm,a idealna je 59-63 cm.Iskren da ti budem ja sam pristalica visljih i jacih pasa i parenje koje planiram ocekujem da mi da leglo koje ce biti na gornjim granicama. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.