Sign in to follow this  
stefan jagodina

Belgijski ovcar-grenendal

Recommended Posts

Prelepi psi! Da li mozete da napisete nesto vise o njima...na primer standard, kakav im je karakter i slicno...sigurna sam da ima dosta onih koje bi to zanimalo...iskreno govoreci ja prvi put cujem za ovu rasu :oops: ali mi se jako svidja i bilo bi mi drago da naucim nesto vise o njoj :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suncica je postavila ovaj standard na postu o Belgijskim ovcarima i to ovako izgleda.

Postoje 4 varijeteta Belgijskih ovcara (Grenendal,Trviren,Malinoa i Lakenoa)

GRENENDAL; TERVIREN; MALINOA; LAKENOA

STANDARD:

Belgijski ovcari pripadaju I FCI grupi-pastirski psi i psi teraci stoke osim svajcarskih pastirskih pasa, sekcija 1 ovcarski psi sa radnim ispitom.

Svaki varijetet posebno dobija CACIB na medjunarodnim izlozbama, a standard je isti za sve varijetete belgijskih ovcara sa jedinom razlikom u tipu i duzini dlake (MALINOA-kratkodlaki; GRENENDAL i TERVIREN-dugodlaki i LAKENOA-ostrodlaki).

GLAVA: oblikovana karakteristicno, ne preterano duga, suva.

Lobanja i njuska su priblizno iste duzine. Njuska sme biti nesto duza, ali da ne menja opsti utisak. Nosna pecurka sa dobro otvorenim nozdrvama.

Zubalo:vilice sa jakim, belim, pravilnim zubima koji su postavljeni duboko u dobro obrazovane vilice. Makazasto zubalo pri cemu sekutici gornje vilice bez razmaka nalezu na donje, tolerise se i kljestasto zubalo kome pastiri daju prednost.

Oci su srednje velike niti upale, niti buljave, blago bademaste, braonkaste boje, po mogucstvu tamne. Ocni kapci su crno oiviceni, a pogled je direktan, zivahan, bistar i ispitujuci. Usi su visoko usadjene, jednakostranicno trouglaste i napeto uspravne odgovarajuce velicini glave.

VRAT je dobro odvojen, blago izduzen i siri se ka pleckama bez fanona.

PREDNJE NOGE su snaznih kostiju i suvih i snaznih misica.

SAPE su okruglaste, prsi dobro zaobljeni i prilezu usko jedan uz drugog, a jastucici su cvrsti i elasticni sa tamnim i jakim noktima.

TELO je snazno bez tezine, kod muzjaka duzina tela merena od ramenog zgloba do sedne kvrge odgovara visini grebena, a zenke smeju biti nesto duze.

GRUDI su srednje siroke, ipak duboke kao kod svih zivotinja velike izdrzljivosti.

GREBEN je jasno izrazen, a gornja linija ravna, siroka i dobro misicava.

ZADNJE NOGE su snazne bez nezgrapnosti, moraju se kretati u istoj ravni kao i prednje noge, a sape su okruglaste do blago ovalne, prsti zaobljeni i lezu jedan uz drugi.

REP je dobro usdjen, u osnovi debeo i srednje je duzine. U mirovanju je visece nosen i u visini skocnih zglobova, a na svom kraju pravi blag zavijutak unazad. U kretanju je nosen podignut,a zavijutak na vrhu se ispravi. Ne sme da pravi udicu ili da ima postrano odstupanje.

DLAKA je kod belgijskih ovcara razlicite duzine, rasporeda i gradje, pri tome to oznacava razlike izmedju varijeteta. Kod svih varijeteta dlaka mora biti bogata, gusta i dobre strukture. Zajedno sa podlakom cini odlican zastitni omotac.

BOJA:

-terviren: lavlja boja sa karboniziranim krajevima, treba da je topla, ne svetla i isprana. Maska mora biti jedinstvena crna zona na gornjim idonjim usnama, uglu usana i ocnim kapcima.

-malinoa: dozvoljena je samo lavlja boja sa karboniziranim krajevima i crnom maskom.

-grenendal: dozvoljema je samo jednobojna crna.

-lakinoa: lavlja boja sa ostatkom jednog crnog tona u osnovi na njusci i repu.

VELICINA je pozeljna prosecno 62 cm za muzjake i 58 cm za zenke. Odstupanja od 2 cm na dole i 4 cm na gore je dozvoljeno.

KRETANJE je zivahno, ne usiljeno i osvaja prostor. Stalno je u pokretu i deluje neumorno, pri svom neobuzdanom temperamentu pre naginje kretanju u krugovima nego u ravnoj liniji.

OPSTI IZGLED

Harmonicno gradjen pas srednjih proporcija, inteligentan,otporan,naviknut na zivot u slobodi, sposoban da opstane u svim klimatskim uslovima.

Harmonija telesnog oblika i ponosno nosenje glave, odaju utisak elegantne robusnosti, koja je nasledna osobina ove radne rase pasa.

Na osnovu urodjene sposobnosti za rad, kao cuvar stada poseduje punovredan kvalitet odlicnog cuvara kuce i imanja. On je u slucaju potrebe, bez uzmicanja tvrdoglav i zustar zastitnik svog gospodara.

On je budan i oprezan, a njegova zivahnost i istrazujuca narav pokazuju inteligenciju.

KARAKTER

Belgijski ovcari su temperamentni, veoma hrabri i nepokolebljivi psi. Odlikuje ih velika radoznalost i upornost, pa zele ucestvovati u svemu sto se oko njih zbiva. Prema strancima su nepoverljivi, a ponekad i ostri.

Privrzeni su svim clanovima porodice u kojoj zive, ali se posebno vezuju za jednog clana. Cesto ga netremice gledaju i sa nestrpljenjem ocekuju njegov znak, pa sa velikim veseljem, nevidjenom brzinom i neverovatnom tacnoscu ucine sve sto se od njih zahteva.

Lako i brzo uce, a ponekad se cini da vec sve znaju, pa bez posebnog skolovanja izvrsavaju i teze zadatke.Prave radne sposobnosti ovih pasa dolaze do izrazaja tek kada se nadju u rukama znalca. Onda su sposobni uciniti i nemoguce.

Zbog ovih osobina belgijski ovcari su postali jedni od najzastupljenijih na sportskim i radnim takmicenjima gde su ujedno i postizali najbolje plasmane u odnosu na druge radne rase pasa (pr.:1994. g. na nacionalnom nemackom prvenstvu u radu bilo je prijavljeno 78 pasa, medju njima 25 belgijanaca, koji su od prvih 10 mesta zauzeli 8 .). Samim tim ovi psi se sve vise potvrdjuju u svetu i njihov rejting neprestano raste.

Belgijski ovcari su radni psi i oduvek su to bili. Ukoliko mu ne dajemo obaveze, zbog svoje sposobnosti i pameti oni samo sebi pronalaze obaveze. Karakteristicno je za rasu da sazrevaju tek sa dve godine i zato prema njima treba biti strpljiv, pazljiv i nezan. Trazi cvrstu ruku ali punu ljuvbavi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je ovaj tip belgijskog ovcara naj lepsi...bas su elegantni i raskosni, a uz to i jako inteligentni i divnog karaktera...uzivanje je gledati ih pa makar samo i na slikama..cini mi se da kod nas na zalost nisu narocito popularni, barem ih ja nikada nisam videla....

Share this post


Link to post
Share on other sites

25.-28. Jula u Splitu 2 CACIB i 2 CAC izložbe.Odlična sudijska lista.Povoljna cena prijave za pse iz Srbije i konforan i jevtin prevoz za pse i vlasnike.

još 3 prazna mesta

9.avgust CACIB Nikšić,10.avgust CAC Danilovgrad organizovan prevoz

poslednji vikend avgusta CACIB Ohrid organizovan prevoz

Dragan 063/589890

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delim tvoje misljenje.

Mislim da je rasa u ekspanziji na ovim prostorima.To je pas eksterijerno lep koji se moze koristiti za rad.Vrlo su poslusni i veoma aktivni psi koji bi stalno nesto da rade, a i dobri su cuvari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo bi stvarno lepo da se njihov broj kod nas malo poveca...ja sam u poslednje vreme videla dosta Malinoa sto mi se cini ranije nije bio slucaj!

Stefane, pogledala sam slike vasih pasa na njihovom topicu i stvarno su jako lepi i negovani, nadam se da ce te postaviti jos slika ovh lepotana :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravu si na izlozbama je sve vise Malinoa sto uliva nadu za povecanje br.Grenendala.

Kod nas u Jagodini ih ima oko desetak.

Na izlozbama se najveci broj Grenendala moze videti u Beogradu i Jagodini.Na ostalim izlozbama koliko vidim su retki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i mene Stefane!

Pozdrav i tebi Dugmence, vidim zaljubila si se u belgijske ovcare, lepo je videti da se polako sire!

Ja kad setam svoju zenkicu po gradu stalno me zaustavljaju i pitaju koja je rasa, vecina misli da je mesanac vucjaka i lesija, ali kad im obijasnim oni se iznenzade, samo nekoliko prijatelja, koji su veterinari su prepoznali vrstu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i nas. Moja Belgijanka ima tri godine i zove se Zeta. Kupljena kod Suny days (Suncice). Razmisljamo o parenju, ali u Beogradu nema puno Grenendala, pa cemo potraziti momka malo dalje.

Pozdrav svima,

http://i33.tinypic.com/2gybvj4.jpg

http://i38.tinypic.com/293c6yw.jpg

http://i33.tinypic.com/beu6aw.jpg

PS Malo zeza ovaj forum sa postavljanjem slika. Iako sam ih smanjio, stalno javlja da je dostignut maksimum. Mogli bi moderatori malo da olaksaju nama "obicnim" forumasima u vezi ovog problema, koji, kakao vidim, muci dosta ljudi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this