Oxiigen

Shiba inu (FCI-Standard N° 257/16.06.1999/ GB)

Recommended Posts


    FCI-Standard N° 257/ 16.06.1999 / GB
 

CbGPN9R.jpg

 

 

 

H0s4xhd.jpg

 

Kuroichi Go Suou Masashi Kensha (Owner: Helle Röschard , D , M , Steffen , Jytte Röschke)

    
    ZEMLJA PORIJEKLA: Japan


    DATUM OBJAVE ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA: 15.06.1992.


    NAMJENA: Lovački pas za ptice i male životinje. Pas za pratnju.

    KLASIFIKACIJA F.C.I.:


    Grupa 5 - Špicevi i psi primitivnog tipa.
    Sekcija 5 -  Azijski špicevi i srodne pasmine.
                  Bez radnog ispita.


    POVIJEST:

    Shiba je bila autohtona pasmina u Japanu od primitivnog doba. Riječ «Shiba» izvorno se odnosi na nešto «malo», «mali pas». Stanište Shiba je u planinskom području s pogledom na japansko more i bio je korišten kao lovački pas za male životinje i ptice. Postojale su male razlike u pasminama prema područjima gdje su odgojene. Kako su psi poput engleskog settera i engleskog pointera uvezeni iz Engleske u razdoblju od 1868-1912, lov je postao sport u Japanu i križanje Shiba s tim engleskim psima postao rasprostranjen i čista Shiba postala rijetka, tako da su u razdoblju od  1912-1926 čiste Shibe na tim područjima su postale iznimno rijetke. Lovci i druge obrazovane osobe postali su zabrinuti za očuvanje čistih Shiba oko 1928 i započeli su s očuvanjem ograničenog broja čistih sojeva, i standard pasmine konačno je unificiran 1934. U 1937. Shiba je određen kao "prirodni spomenik" nakon čega je pasmina uzgajana i poboljšana i postala vrhunska pasmina poznata danas.

    OPĆI IZGLED:

    Pas male veličine, dobro izbalansiran, snažnih kostiju, s dobro razvijenim mišićima. Jaka konstitucija. Kretanje brzo, slobodno i lijepo.

    VAŽNE PROPORCIJE:

    Odnos visine grebena prema dužini tijela je 10: 11.


    PONAŠANJE/TEMPERAMENT:

    The temperament is faithful, with keenness in sense and high alertness.
 
    GLAVA

    PODRUČJE LUBANJE:
 
       Lubanja:  Široko čelo.
       Stop: Dobro definiran s blagom brazdom.

    PODRUČJE LICA:

       Nos: Crna boja poželjna. Ravan nosni most.
       Njuška: Srednje debeli i zašiljen.
       Usnice: Uske.
       Čeljust/Zubi: Zubi snažni s škarastim ugrizom.
       Obrazi: Dobro razvijeni.
       Oči: Relativno male, trokutaste i tamno smeđe boje, a vanjski kutovi očiju su uzdignuti.
       Uši: Relativno male, trokutaste, blago nagnute prema naprijed i čvrsto uspravno nošene.

 

       VRAT: Debeli, snažan i dobro izbalansiran s glavom i tijelom.
  
    TIJELO:
  
       Leđa: Ravna i snažna.
       Slabine: Široke i mišićave.
       Prsa: Duboka, rebra zaobljena umjereno.
       Trbuh: Dobro uvučen.
 
      REP: Visoko nasađen, guste dlske, nošen visoko uvijen ili srpasto zakrivljen, vrh mora  dosegnuti do skočnog zgloba kada se spusti.

    UDOVI

    PREDNJI DIO: Gledano sprijeda, prednje noge ravne.

       Ramena: lopatice umjereno nagnute.
       Laktovi: Zbijeni.

    STRAŽNJI DIO:


       Natkoljenice: Duge.
       Potkoljenice: Kratke, ali dobro razvijene.
       Skočni zglob: Debeli i čvrst.   

    ŠAPE: Prsti čvrsto zatvoreni i dobro zaobljeni. Jastučići tvrdi i elastični. Nokti tvrdi i poželjno tamne boje.

    HOD / KRETANJE: Lagano i brzo.

    DLAKA

    DLAKA: Pokrovna dlaka oštra i ravna, poddlaka mekana i gusta, dlaka na repu malo duže i razmaknuta.
    BOJA: crvena, crna s paležom (black & tan), sezam, crni sezam, crveni sezam.

      Definicija boje sezam
       · Sezam: Jednaka mješavina bijele i crne dlake.
       · Crni sezam: Više crnih  nego bijelih dlaka.
       · Crveni sezam: Temeljna boja crvena izmješana  s crnim dlakama.


      Sve gore navedene boje moraju imati «Urajiro».

      «Urajiro»: Bijela dlaka na bočnim stranama njuške i na obrazima, na donjoj strani čeljusti i vratu, na prsima i trbuhu i donjoj strani repa i na unutarnjoj strani bedara.

    VELIČINA:

       Visina grebena:

         Psi - 40 cm.
         Kuje - 37 cm.
       Tu je odstupanje od +/- 1,5 cm.

    GREŠKE:

    Svako odstupanje od navedenih točaka treba smatrati manama, a ozbiljnost s kojom greške treba promatrati mora biti u točnom razmjeru sa stupnjem izraženosti i njezinim utjecajem na zdravlje i dobrobit psa.

       · feminizirani psi, muškobanjaste kuje.
       · Malokluzija (predgriz ili podgriz).
       · Nedostatak zubi.
       · Sramežljivost.


    ELIMINACIJCKE GREŠKE:

       · Agresivan ili pretjerano sramežljiv.
       · Uši nisu uspravno nošene.
       · Obješen ili kratak rep

     Svaki pas koji očito pokazuje tjelesne ili abnormalnosti u ponašanju biti će diskvalificiran.
  
    NB: Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
  
    Izvor: FCI - pasmine nomenklatura

Edited by Oxiigen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljiva knjiga, na engleskom, šteta što su slike crno-bijele, može se naručiti preko Amazona.

 

I5OlxM1.jpg

 

Ovo je prikaz za što su između ostalog uzgajane...

 

mYzmD8A.jpg

 

... pa je onda možda jasnije zašto je poželjna ovakva konstitucija, gipkost, okretnost, izdržljivost..

 

TA7SJ2T.jpg

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo da se ukljucim, bila sam juce na izlizozbi i odradila prvi sudijski staz bas za petu grupu. po standardu koji se nalazi u knjigama izdatih od kinoloskog saveza srbije osim navedenih boja koje ste pominjali kod shiba se pominje i tigrasta, svetlo crvena, bela, svetlo siva, i da sve navedene boje osim bele moraju imati izrazen tj vidljiv urajiro. bela kao disvalifikaciona mana ne postoji. pomenuta shiba, kao sto je vec receno, nije bela, ima zuckaste usi, kapke, zuto na repu, tamno braon oci i tamne usne. Nos je pozeljeno da bude crn, ali nije neophodno, kod ove shibe on je svetliji. albino shibe, tacnije potpuno bele bi trebalo da imaju crvene oci, tako da je logicno da bi tada bile diskvalifikovane i izbacene iz daljeg breedinga. sad, najpametnije bi bilo naci iskusnog sudiju koji ima mnogo iskustva sa shibama da kaze svoje misljenje i videti malo kakva je situacija napolju. koliko pamtim bela je juce dobila cac, a crna prm i bob, po mom misljenju beloj shibi je ovo prva izlozba i malo je bio zbunjen u ringu, pa je crna devojcica tu bila u prednosti. inace obe su prelepe, ali ja sam totalno zaljubljena u bele i crvene shibe. 

 

Što se tiče boja i knjiga izdatih od KSS, moram priznati da me to u nekoj mjeri brine. Zašto me brine? Svi znamo da je Shiba japanska pasmina i da je nacionalno blago Japana i da su Japanci definirali izgled Shibe kao njihove pasmine. Takav standard je prihvaćen od strane AKC-a, FCI-a i ostalih organizacija, pa je vjerojatno takav relevantan i kod nihovih članica. Boje su propisane i svako odstupanje od njih bi trebalo biti u adekvatnoj mjeri penalizirano. Bijela boja (krem) kao takva nije mana za diskvalifikaciju, ali ruku na srce nije niti za ocjenu odličan, što je preduvjet za dodjelu titule. Kod ocjenjivanja polazimo od idealnog primjerka rase i umanjujemo ocjenu za svaki nedostatak koji se razlikuje od idealnog standarda. Bijela boja + ružičasta boja nosa + nedostatak URAJIRO-a (praktički se ne vidi granica, jer se on proteže na cijelo tijelo, tj. većinu tijela) su po meni dosta veliki nedostaci.

 

Pitam se kud sve ovo vodi na kraju? Po meni Shiba bi trebala ostati shiba onakva kakva je i bila. Vjerojatno su japanci imali razlog zašto nisu puštali u uzgoj neke primjerke rase i održali do danas boje koje imamo. Ovako unosimo nered i poprilično sređeni standard. Što je slijedeće? crno bijela šiba, zebra uzorak? Dovoljno je proglasiti to da je u standardu i to je ok.

 

Sve gorenavedene boje se mogu pojaviti i ti primjerci nisu manje vrijedne jedinke i vjerojatno su kućni ljubimci za poželjeti. Ipak trebamo ih ostaviti da budu takvi jedinstveni, a mi uzgajivači se držati standarda i boja koje su originalne. Samo na taj način možemo održati pasminu onakuv kakva je bila i u originalu.  Uzgoj psa nije samo spariti mužjaka i ženku pa što ispadne. Uzgoj bi trebao biti nešto više.

 

 

ja sam navela nas standard, po kome je bela boja regularna, isto, nisam navela da je bela shiba albino, ali da postoji i albino koja ne moze biti prihvacena u uzgoju i javlja se kao genetski problem i jasno je da ne ide dalje u uzgoj. po onome sto sam citala u izvorima iz strane literature nisam nasla objasnjenje zasto bela ili krem nije pogodna za uzgoj. svakako mi je drago da ih nas standard prihvata jer su po meni prelepe, mozda najlepsa boja koja se javlja kod shibe, ali rado bih volela da vidim i tigrastu i svetlo sivu na primer. inace kapiram da smo u prednosti jer nas standard priznaje veci broj boja od klasicnog red, balk and ten, sesam, blck sesame i red sesame. vise boja vise izbora i veca mogucnost da se gledaju ostale karakteristike psa, a ne da se vezemo samo za boju, onda se nadam da ce nam daljim prihvatanjem sireg diapazona boja dolaziti lepsi psi, a ne shibe koje lice na macke  (nod) kakve imam priliku da vidim. jos

nesto, sto svi znate verovatno, da imamo tri tipa shibe: japanski, evropski i americki i bilo bi divno da vi ti tipovi budu zastupljeni i kod nas.

 

Boja nije najvažniji faktor kod ocjene shibe, ali je jedan od bitnih faktora. Itekako se treba gledati sveopće stanje psa, kondicija i pasminske karakteristike specifične za shibu. Shibe liče na to što liče i po tome su jedinstvene. Zašto to mijenjati?

 

Postoji samo jedan tip shibe, a to je onaj japanski. Opet smo se mi umješali u pasminu i odlučili smo da ćemo nešto promijeniti. Recimo mužjak shibe, idealna težina 10-11 kg. Sad smo "mi" odlučili da to nije ok i da su nam super psi koji u prsima izgledaju puno šire i neki primjerci idu i do 15 kg (slobodna procjena). time se gubi prvotna funkcija shibe. Kako taj pas može biti okretan kad mu to nije težina koju bi on trebao imati? Gdje je tu granica? To povlači sa sobom dalekosežnije poslijedice, koje će s vremenom isplivati na površinu, a onda će možda biti kasno.

 

Fiktivni primjer. "Osoba A" ima Shibu po standardu, godine uložene u odabir linija. Prijavi svog psa na izložbu. pojavi se u ringu, izvede psa i čeka, da i osoba B izvede svog psa. Pas "osobe B" ima malo veću mišićnu masu, šira prsa. Nakon odabira pobjednika pobjedi pas "osobe B". I nakon nekoliko izložbi se ponavlja ista situacija. Osoba C to sve gleda i zaključuje da pa s treba biti robusniji, sa što širim prsima i tako istenira svog psa. Nakon nekoliko godina dolazimo do situacije da shibe jedvahodaju od širine prsiju i imaju oko 15 kg. Tako dolazimo do "europskog" tipa, a na sličan način i "američki". Na kraju shiba više ne liči na shibu nego na psa prama željama kupaca. :(

 

Ista stvar je i s visinom. 

 

 

@majama

rodovnik i uspesi su looodilo! meni je na primer rozikasti preliv kod tvoje zenkice prelep i bilo bi divno da tako ostane, a sad neko ce reci nesto po standardu da se uklapa ili ne, ta boja se retko vidja i bas je spektakularna. da dodam o tipovima jos malo japanski tip je najistniji izrazeno kosih ociju, evropski nesto krupniji sa manje kosim ocima, a americki izuzetno krupan, kao nas Djidji zvani dzin i kod njih oci gotovo da nisu kose, ima jos podataka, pa ko voli nek istrazuje  (nod) a standard ce se sve vecom produkcijom i zastupljenoscu shiba menjati i ukljucivati nove varijetete, to je sigurno.

npr., potraznja svetlih shiba raste, vidim da ih gosn dragic izvozi u evropu, otimaju se za bele, a ja, iako imam crvenog muzjaka koji dobija sve jacu boju sto je stariji i izgleda kao lav i posle gubljenja zimske dlake, kada sam prvi put videle bele/bez potpuno sam odlepila 

 

Fino rečeno. Potražnja bijelih shiba raste. sve je ovime rečeno. Zbog čega se uopće mučiti s izborom tamo nekih ekstra mužjaka, biti ćim bliže idealnom standardu, kad nema potražne za njima. Sad ovo već počinje ličiti na biznis, a svi znamo kako se naziva biznis sa psima. Jednog dana će biti potražnja za zebra modelom veća? Što ćemo onda s bijelima? pa će onda jednog dana biti Shiba s dalmatiner uzorkom u modi. što ćemo sa zebrama onda?

 

Ovo moje napisano nije direktan napad na nikoga, samo sam želio napisati što će se dogoditi, ako ćemo samo olako prihvaćati izmjene standarda zbog raznih trendova u potražnji za psima. Držimo se mi onoga što Japanci već desetljećima rade uspješno i onda će sve shibe biti shibe, bez obzira na kontinent s kojeg dolaze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče američkih shiba, treba svima biti jasna jedna stvar - Japanci ni u ludilu nisu bili zainteresirani davati svoje shibe, da ne spominjemo neke vrhunske primjerke,a onda, shibe koje su ipak prodali, bile su daleko,daleko od standarda. Godine truda i rada shiba uzgajivača u USA doveli su do toga da se ta genetska baza dovede u red i da sad imaju prekrasne primjerke. Oni su provodili i neka istraživanja oko shiba, a da ne kažem da je trebalo novu pasminu dovesti do toga da je AKC prizna.

 

U EU i svijetu sve više se priređuje NIPPO izložbi, uz koje idu i seminari sudaca iz Japana, kako bi se poboljšalo stanje shiba i da se ljudi obrazuju. Sve više se na EU izložbe pozivaju suci koji sude na izložbama u Japanu.

 

Još jedna stvar na koju upozoravaju i japanski uzgajivači i uzgajivači iz ostatka svijeta - nije svaka shiba "import Japan" kvalitetna shiba samo zato jer je iz Japana. I tamo kao i svugdje u svijetu imate trgovine sa kućnim ljubimcima (baš nedavno prijateljica pofotkala jedan takav sa shibama i ostalim pasminama), imate uzgajivače koji ne testiraju pse na displaziju i sl.

 

Ja opet jako cijenim ljude koji ulože enormnu energiju, novac i živce u jedan takav pothvat kao uvesti kvalitetnog psa iz Japana. Svaka čast!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovako, nekoliko puta sam procitala napisano i moram dati svoje misljenje.

sto pasmina postaje popularnija i zastupljenija, tako se i razvija vise tipova iste, ako pogledamo kako je izgledao cuveni akita Hachiko i danasnje akite, nema puno veze, zar ne? e, sad recicete kako se akita mesala sa mastifima, nemackim ovcarima itd., pa su promene normalne. iako se shiba nije zvanicno mesala sa drugim rasama, a nemojmo iskljucivati ni tu mogucnost, potpuno je normalno da je prostim primerom evolutivnih prilagodjavanja zivotinje, pa i u kratkom vremenskom periodu, doslo do menjanja izgleda pasa iste pasmine na razlicitim kontinentima, tako da amerikanac i japanac ne mogu biti isti dugi niz generacija, osim ukoliko im se konstantno ne dodaje u priplod pas sa originalnog kontinenta, odnosno kraja sveta. drugaciji nacin ishrane, ugao pod kojim sunce obasjava zemlju i slicno, dovode do promena u velicini psa i uglu ociju, na primer. ukoliko je pas dobijen u regularnom parenju dve jedinke koje nisu u srodstvu i pomenutih su originalnih boja,  a stene bude belo, bez ili krem, zdravo i lepog izgleda u skladu sa standardom, zasto taj pas ne bi bio standardizovan, da li bi trebalo da bude diskvalifikovan momentalno, kao na primer ridgeback bez linije na ledjima, a pritom niko od nas ne zna koji je razlog inicijalnog odbijanja priznavanja bele boje shibe u japanu? postavila sam vec pitanje nekim japanofilima, pa ako dobijem odgovor obavesticu vas.

a sto se tice potraznje, ja nisam odgajivac i ne nameravam da budem, da li ste vi oxiigen, ne znam, ali shibacro, koliko znam jeste. znaci odgajivaci odgajaju pse da bi ih izlagali i prodavali, tako da im je veoma bitna potraznja. potraznja je dovela do razlicitih promena kod pasmina od kojih su neke dobre, a neke lose i uticu na zdravlje pasa (primer basset hounda, koji sad vracaju na novi standard, jer je psima stomak poceo da se vuce po zemlji koliko su im kratke noge i neophodne su zdrave jedinke, zatim buldozi, mopsovi itd.), potraznja je i pitanje mode, popularnosti rase i izgleda jedinki koje se traze. nece biti neobicno ako tigrasta shiba bude extremno popularna u nekom momentu, a bela trenutno dostize jako visoku cenu, ne mislim da bi bilo koji odgajivac odbio 1500e da proda svoje belo ili krem stene u zemlju u kojoj je ta boja standardom priznata, nego ce ga pokloniti nekome za ljubimca ili prodati za 200e sa ugovorom koji podrazumeva sterilizaciju i zabranu izlaganja.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodala sam fotke mog psa na majinu temu, ne bih ovde gde je prica o standardima, da ga sad prikazujemo kao dobar ili los primer, jer on je prvenstveno ljubimac i ne znam da li cu ga izlagati. naravno, slobodni ste da prokomentarisete, zanima me vase misljenje.

Edited by LillMissD

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo obecane informacije, drug koji je zavrsio japanski jezik, knizevnost i kulturu kaze mi da je u budistickom verovanju bela boja boja smrti, tako da bela shiba u japanu je isto sto i crna macka kod nas, obicno sujeverje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se Hachia tiče, to je bio ljubimac, nigdje se ne spominje da ga je profesor kupio za uzgoj :D Al volimo ga jer je pravi primjer odanosti, povezanosti, povjerenja i međusobne ljubavi.

Bijela boja kod pasa nema veze s praznovjerjem jer kako bismo onda objasnili bijele akite, bijelog kishu-a, bijelog hokaida, koji su isto japanske pasmine. Moje uvjerenje je kako su vjerojatno nešto primijetili kod tih pasa i da se onda usmenom predajom (iako su samuraji i feudalci vodili i privatne bilješke o psima, koje su čuvali kao najvrijednije blago) prenosilo to da ih ne koriste za uzgoj. Koji je razlog točno toga, ne znam.

Što se tiče uzgoja bijelih shiba, bih li ciljano uzgajala? Ne bih. Isto tako ne vidim da se uzgajivači (u zemljama gdje se mogu koristiti za uzgoj) hvale bijelim shibama, mislim da je to više situacija da se bijela pojavi u leglu, a ne da su ciljano išli za tim da je dobiju. A kad se već pojavila, a uzgoj je dopušten.... Nisam još vidjela da netko traži baš bijele shibe za uzgoj.

Što se tiče bijelih kao ljubimaca, reći ću ono što svima kažem: za ljubimca bitno je - zdravlje roditelja, u kakvom je stanju majka i leglo (uvjeti u kojima su štenci podizani, a to u RH odrađuju voditelji uzgoja) i socijalizacija. Eksterijer je stvar ukusa, neko voli crveno, neko crno, neko bijelo, ali bitno je da su zdravi i iz zdravih linija.

Cilj uzgoja je uzgajati pse što bliže standardu, koji donose što kvalitetnije potomstvo. Time profitira i uzgajivač i budući vlasnici ljubimaca. Nije svaki pas iz legla top kvalitete, ali ako uzgajate što bolje, što ljepše, što zdravije pse, parite sa što boljim psima da bi poboljšali svoje linije itd, onda i kućni ljubimci iz takvih legla bit će top ljubimci. I TO mislim slijediti u svom uzgoju. Ne mislim slijediti kojekakve trendove, standard kaže kako pas izgleda. Ako se nekom ne sviđa visina, boja, možda bi psa veće mase itd - pa možda uzgaja krivu pasminu jer to onda nije shiba.

 

Još jedna stvar. Kad Japanac kaže NACIONALNO BLAGO, onda to oni stvarno, ali stvarno misle. Oni se stvarno ponose njima. Shibe su u Drugom svjetskom ratu gotovo izumrle. Ljudi iz NIPPO organizacije doslovce su ih uskrsnuli, tražili su zadnje primjerke po zabitim selima Japana, gdje je Bog rekao laku noć, da bi ih sačuvali od izumiranja. Tko to ne razumije i ne cijeni i ne shvaća ponos koji gaje prema njima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče ovog da bi uzgajivači stalno trebali uvoziti shibe iz Japana kako bi poboljšali linije - pa da, to i rade. To i mi radimo. To i jesu radili Ameri da bi poboljšali kvalitetu pasa i ne samo to, molili su ljude da dođu držati seminare, išli su u Japan na njihove izložbe i sve se to i danas radi. Ima nekoliko uzgajivača koji svake godine odu na njihove najveće izložbe, pofotkaju pse i objave recenzije za nas koji nismo bili tamo. I veliko hvala za to. Isto tako ljudi objavljuju bilješke sa seminara, fotke iz NIPPO časopisa koji mogu primati samo oni kojima su psi NIPPO registrirani. Ova knjiga koju su objavili nastala je uz veliku potporu Japanaca, prevoditelja,entuzijasta, uzgajivača...  Možete zamisliti koji je problem samo jezična barijera jer većina Japanaca ne govori engleski, a prevesti neke pojmove na engl je isto veliki problem. Sve je to veeeeeeeeeeelika ljubav prema pasmini i još veće poštovanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovako, nekoliko puta sam procitala napisano i moram dati svoje misljenje.

sto pasmina postaje popularnija i zastupljenija, tako se i razvija vise tipova iste, ako pogledamo kako je izgledao cuveni akita Hachiko i danasnje akite, nema puno veze, zar ne? e, sad recicete kako se akita mesala sa mastifima, nemackim ovcarima itd., pa su promene normalne. iako se shiba nije zvanicno mesala sa drugim rasama, a nemojmo iskljucivati ni tu mogucnost, potpuno je normalno da je prostim primerom evolutivnih prilagodjavanja zivotinje, pa i u kratkom vremenskom periodu, doslo do menjanja izgleda pasa iste pasmine na razlicitim kontinentima, tako da amerikanac i japanac ne mogu biti isti dugi niz generacija, osim ukoliko im se konstantno ne dodaje u priplod pas sa originalnog kontinenta, odnosno kraja sveta. drugaciji nacin ishrane, ugao pod kojim sunce obasjava zemlju i slicno, dovode do promena u velicini psa i uglu ociju, na primer. ukoliko je pas dobijen u regularnom parenju dve jedinke koje nisu u srodstvu i pomenutih su originalnih boja,  a stene bude belo, bez ili krem, zdravo i lepog izgleda u skladu sa standardom, zasto taj pas ne bi bio standardizovan, da li bi trebalo da bude diskvalifikovan momentalno, kao na primer ridgeback bez linije na ledjima, a pritom niko od nas ne zna koji je razlog inicijalnog odbijanja priznavanja bele boje shibe u japanu? postavila sam vec pitanje nekim japanofilima, pa ako dobijem odgovor obavesticu vas.

a sto se tice potraznje, ja nisam odgajivac i ne nameravam da budem, da li ste vi oxiigen, ne znam, ali shibacro, koliko znam jeste. znaci odgajivaci odgajaju pse da bi ih izlagali i prodavali, tako da im je veoma bitna potraznja. potraznja je dovela do razlicitih promena kod pasmina od kojih su neke dobre, a neke lose i uticu na zdravlje pasa (primer basset hounda, koji sad vracaju na novi standard, jer je psima stomak poceo da se vuce po zemlji koliko su im kratke noge i neophodne su zdrave jedinke, zatim buldozi, mopsovi itd.), potraznja je i pitanje mode, popularnosti rase i izgleda jedinki koje se traze. nece biti neobicno ako tigrasta shiba bude extremno popularna u nekom momentu, a bela trenutno dostize jako visoku cenu, ne mislim da bi bilo koji odgajivac odbio 1500e da proda svoje belo ili krem stene u zemlju u kojoj je ta boja standardom priznata, nego ce ga pokloniti nekome za ljubimca ili prodati za 200e sa ugovorom koji podrazumeva sterilizaciju i zabranu izlaganja.  

 

Da prvo riješim nedoumice, ShibaCro i ja smo uzgajivači, tj. ShibaCro je moja bolja polovica.

 

kao što možete vidjeti na početku Shiba se miješala s ostalim pasminama, što je dovelo do skorog izumiranja vrste. Nakon što s uvidjeli da takav način ne vodi nikud tj. vodi ka izumiranju vrste počeli su ponovni uzgoj od početka.

 

Kao što je i ShibaCro gore napisala cilj uzgoja je održavanje psa što bliže standardu, što automatski anulira one uvjete koje ste gore naveli (prehrana, sunce). To se naravno radi uvođenjem parnjaka iz Japana. Ako  malo bolje pogledate na našu stranicu vidjet ćete pedigree i koje su linije u našem uzgoju. Cilj uzgoja nije kupiti parnjaka i ženku ili dvije i vrtjeti tu kombinaciju cijeli život. To nije uzgoj, to možemo nazvati nekako drugačije. Naravno da se uvijek može dogoditi da se u leglu pojavi pas koji nije po standardu, ali se ta jedinka isključuje iz uzgoja, jer to što je ona sad zdrava, ne mora garantirati da neće neku negativnu osobinu prenijeti na potomke. Japanci k tome pristupaju puno ozbiljnije i sigurno imaju naeki razlog zašto neki psi nisu za uzgoj, a neki jesu. Budući da je to njihova autohtona pasmina, tko smo mi da ju mijenjamo kako želimo.

 

ipak bih napravio neku razliku između uzgajivača i uzgajivača. Oni koji imaju profiti na prvom mjestu, mislim da su zalutali u uzgoj, jer ako nas vodi profit, onda ćemo neki put pokleknuti i pred nekim stvarima. Krem shiba je izuzetna kao ljubimac i tako se prodaje, ali ne ide u uzgoj, ma koliko god je potražnja velika.   

 

evo obecane informacije, drug koji je zavrsio japanski jezik, knizevnost i kulturu kaze mi da je u budistickom verovanju bela boja boja smrti, tako da bela shiba u japanu je isto sto i crna macka kod nas, obicno sujeverje.

 

Što se tiče bijele boje u japanskoj kulturi, uz napomenu da su 80% stanovinštva šintoisti, dok je manji dio opredjeljen za budizam.

Bijela boja strogo ne znači smrt i nije usko povezana s time. Boje dobivaju značenje prema namjeni. Recimo u tradicionalnom karate do-u bijela boje znači novi početak.

Tradicionalno japansko vjenčanje, mlada ima bijeli kimono s crvenim OBI-jem. Tako da se ne bih s time složio. Moj izvor su izvorni stanovnici Japana. 

 

Već ranije su navedene pasmine koje postoje u bijeloj boji, tako da nema veze s praznovjerjem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne volim konverzacije u kojima sam vec nesto rekla, a onda mi sagovornik to ponovi na svoj nacin i pokaze kao novu informaciju ili preterano bukvalno shvatanje izgovorenog. primer: ja kazem: shibe se nisu mesale sa drugim rasama, a onda vi kazete: kao što možete vidjeti na početku Shiba se miješala s ostalim pasminama, što je dovelo do skorog izumiranja vrste. Nakon što s uvidjeli da takav način ne vodi nikud tj. vodi ka izumiranju vrste počeli su ponovni uzgoj od početka. znaci ne moramo sve ponoviti deset puta, jer vec moja recenica, ako me smatrate za ravnopravnog sagovornika, tj., odraslu inteligentnu osobu odnosi se na kod vas pomenuti 'ponovni uzgoj od pocetka'. 

 

inace puno ste napisali, a niste rekli mnogo. kako mozemo da pricamo o beloj boji i da navodimo da NESTO nije bilo kako treba, odnosno da su japanci primetili NESTO kod belih shiba, potrudite se da kod svojih izvora, stanovnika japana, otkrijete sta. samo naucni dokazi koji potvrdjuju postojanje problema kod mene dolaze u obzir, odgovor nesto nije relevantan. ja sam se potrudila da dam neki odgovor, ako ne pije vodu, ok, nema problema. diskusije sluze da bismo dosli do potrebnih zakljucaka, a ne da se nadmudrujemo.

 

sta mislim o pop kulturi koja eksploatise japan na svoj nacin, vec sam rekla na svom blogu koji mozete naci, ako ste zainteresovani posaljite mi pp, ja cu vama link, da ne bi ovde ubacivala nesto sto nije tema, bice vam jasno moje postovanje prema japanu, ukratko mislim isto sto i o bred pitu u ulozi ahila u filmu troja. btw filolog sam grckog jezika i knjizevnosti, pa razumete sta zelim da kazem.

 

volela bih da pogledate malo detaljnije ponudu u americi, kako izgledaju stenci sa izlozbenim potencijalom koji dostizu cenu od preko 2000$, jer vas kao uzgajivace mora interesovati potraznja. ti stenci izgledaju kao male americke akite, sa crnom maskom na licu, potpuno drugog oblika njuske, usiju itd. nece me zacuditi da taj tip dozivi potpuni bum i zavlada evropom.

 

uzmimo poredjenja radi americku i japansku akitu, dva razlicita psa, ja sam, iskreno, apsolutni fan japanskog tipa, ali ne moze se zanemariti kvalitet americkog i sta je hiperprodukcija japanskog tipa uradila, pa ovde imamo takve skartove koji se izvode na izlozbe da je to neprijatno. americki tip jos uvek drzi kvalitet, barem kod nas.

 

ponavljam, odgajivaci su ljudi koji su se odlucili za uzgajanje pasa radi izlaganja i prodaje, to znaci biznis iliti posao, pored ljubavi i novac. zbog potraznje i mode nastaju novi tipovi iste pasmine ili nove pasmine, zbog toga se i menjaju  standardi, znaci uzgajivaci su direktno odgovorni. da nije tako ne bi imali toliko veliki broj pasmina i mogucnost da gotovo svaki covek moze za sebe, po svom senzibilitetu, da izabere psa. svet se menja, napreduje ili nazaduje, a zemlja se okrece.

 

vas dvoje nikako ovim ne zelim da uvredim i svaka vam cast na entuzijazmu i zelji da odrzite primarni standard u vasem uzgoju i sigurna sam da cete imati puno uspeha u daljem radu.

 

lep pozdrav,

minja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo nikako nije vrijeđanje ili slično, samo prenosim što vidim i znam i ne očekujem da se ljudi slažu sa onim što kažem. Tako gledam i na komentare drugih.

 

To "nešto" je iskustvo profesora, uzgajivača koji su uspostavili standard i zbog kojih shiba uopće ima. Ako mi taj kaže da je nešto dobro/nije dobro, meni je to dovoljno da ne probam na svojoj koži. Navest ću samo jedan podatak. Okrugle oči. Navodno, nisam ih imala kod svojih pasa, trebaju proći minimalno 2 generacije da se taj efekt poništi. E, sad. Uzgojite shibu po trendu, trend se promijeni, svi znamo kakvi su ljudi - danas jedno, za mjesec dana drugo. Koliko generacija, pasa, parenja nanovo bi trebalo da maknete ono što više nije u trendu, da bi dobili ono što je u trendu? Novi psi? Sve nanovo? To je problem s trendovima. Tko ode tim putem, nek mu je sa srećom, bome će je trebati. Standard je tu da svi na svijetu znaju kako pas izgleda i to je to i onda znaš na čemu si.

 

Gledam svaki dan "ponudu i potražnju" pasa, iz svih krajeva svijeta, a najviše ljudi koji su autoriteti u svijetu shiba - da postoji doktorat iz uzgoja shiba, oni bi ga dobili. I njih ne zanima ponuda i potražnja, trendovi i sl, a legla su im rezervirana za valjda 100 generacija. Kod njih štene možeš birati zatvorenih očiju jer ne možeš izabrati loše. A vidim da se drugi isto tako trude. Gledam izložbe, pogotovo ove malo veće gdje se prijavljuje veći broj uzgajivača, iz svih krajeva svijeta i ne vidim da iko tjera nekakav trend. Toga jednostavno nema. Ljudi uzgajaju da dobiju izložbenu kvalitetu, a ne uzgajaju da bi dobili kvalitetu ljubimca i zadovoljavali nekakve trendove. Naravno da ljubimaca ima svakakvih, ali to nije trend u uzgoju. Drže se standarda.

 

I ne slažem se da je to biznis, barem što se tiče uzgajivača. Kad sam počinjala sa shibama, nije ih zanimao novac nego tko to kupuje njegovog psa, gdje ide, što je moj uzgojni plan, što planiram sa štenetom...milion pitanja. Bilo je i odbijenica sa odgovorom da ne prodaju izvan države, da me ne poznaju osobno, pa traženja preporuka... Tu uopće nije ni došlo do teme "za koliko prodajete". Neki nemaju non stop legla nego povremeno. Oni vole reći da je to skup hobi. :)

 

Svatko mora izabrati svoj put. Ja se nadam da će im dobrobit psa i pasmine biti na prvom mjestu.

 

LP, 

 

imenjakinja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standard Shiba inu u SAD

 

Smjernice za suce...

 

Etički kodeks

 

Svi ozbiljni uzgajivači ga se itekako drže.

 

Posebno je zanimlljiv članak:

 

In my breeding program, keep alert for and work to control and/or
eradicate inherited problems and conditions that are particular to my
breed and breed as closely as possible to the standard of the breed.

Edited by Oxiigen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Službeni odgovor KSRS vezano za standard Shibe:

 

Postovani,
 
Na izlozbama u Srbiji mogu se izlagati samo psi ove rase koje imaju FCI  standardom priznatu boju.

"COLOUR : Red, black and tan, sesame, black sesame, red sesame.

Definition of the colour sesame

Sesame : Equal mixture of white and black hairs.
Black sesame : More black than white hairs.
Red sesame : Ground colour of hair red, mixture with black hairs."
 
Kinoloski
savez Republike Srbije Nije doneo neku posebnu uredbu kojom bi bilo
moguce priznati Neku od varijeteta Boja koje standardom nisu prihvacene.
 
Ne
iskljucujem mogucnost da se na nekoj manifestaciji pojavi pas rase Siba
u nekoj drugoj boji od standardom propisane Ali je tu vec zadatak
Kinoloskog sudije da takvu jedinku proceni u skladu sa standardom I u
odnosu na tezinu greske koju ima da I ocenu.
 
 
 
Sve najbolje
 
XXXXXXXXXXXXXXXXXX
FCI judge
 
Time je sve rečeno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.