Sign in to follow this  
jasmina

Coton de Tulear (FCI: 9.1-283)

Recommended Posts

tulear2.jpg

Zemlja porekla ove rase je ostrvo Madagaskar u Indijskom arhipelagu, koje se nalazi otprilike 400km, od istocne obale Afrike.

Vec sam naziv Coton de Tulear nam deluje egzoticno, bas kao i ime ostrva odakle dolazi. Pomenuti Coton je dobio takvo ime zato sto dolazi iz okoline pamucnih plantaza, a takodje zato sto je glavni izvozni artikal ostrva bio pamuk. Glavni razlog njegovog naziva je struktura dlake, koja je ista kao pamuk. Boja dlake je ista kao plod pamuka, koji je bio beo-zut, tj. sa zutim tragovima po sebi.A zasto Tulear? Zato sto Coton dolazi iz mesta Toilary.

bookcov.jpg

Proslost ovog malog psa je velika zagonetka. Niko sa tacnoscu ne zna kako je Coton dosao na ostrvo. O njegovom dolasku postoje dve legende.Pas nas vodi do 1500., kada se na hridi Madagaskara razbila i potonula ladja, koja je mozda bila i piratska. Jedini koji su preziveli tu katastrofu bio je par belih psica. Doplivali su do juznih delova ostrva do okoline gradica Tolliary. Druga legenda nas vodi do 18.veka kada je Coton uplovio na trgovackom brodu kao dar mesnom kralju. Francuska elita koja je zivela na Madagaskaru u doba kolonizacije napravila je Cotona svojim ljubimcem i prestizom i dali su mu titulu -Kraljevski pas-,ali za obicne ljude bilo je zabranjeno da bude u njihovom vlasnistvu. U nastajanju ove rase mogucnost odgoja imali su samo Francuzi.

Kada su se sa ostrva izvozili zacini i pamuk kao prodajni artikli, Coton je dosao i u Evropu. Sa ovog carobnog ostrva 1977.g. doveden je u Francusku i priznat od F.C.I. kao Madagaskarska nacionalna rasa. Prvo je bio predstavljen na izlozbi u Parizu, a to je bio pocetak njegove slave,za koju je veliku zaslugu imala i Belgija.Belgijski klub Belge du Coton de Tulear, na celu sa gos.M.C. Maesovou, ulaze velike napore u odgoju, propagandi i popularizaciji ove rase. Najuspesniji i najslavniji odgajivac ove rase na svetu je odgajivacnica -OF WOODLAND COTTADE- njen vlasnik je gdja. Cerriezova sa svojim suprugom.Ova odgajivacnica se moze pohvaliti svetskim prvakom,internacionalnim sampionom,multisampionom ne jednim, nego svih njenih pasa koji su iz licnog odgoja. Danas Cotona ima po celom svetu,ali cenu slave i lepote Cotona platio je sam Madagaskar. Cotona je na ostrvu ostalo veoma malo, tako da je vlada Madagaskara pristupila zabrani izvoza ovog psica sa ostrva.

suka1.jpg

Coton je veoma inteligentan,o njegovoj inteligenciji i lepoti govorili su jos stari Malgasani. Legenda kazuje o grupi Cotona koji su hteli da predju reku. Ali, reka je bila puna krokodila. Najpre su Cotoni nasli ulaz u brod, a zatim je jedan od njih lajao sa brega obale i privukao paznju krokodila koji su krenuli ka njemu, a potom je on pobegao i pridruzio se ostalima te su tako presli reku. Ima odlicnu orijentaciju. Veoma odoleva svim klimatskim uslovima i to zbog razlicite klime na samom ostrvu. U Francuskoj je dobio titulu antidepresivan pas, poseduje veliku ljubav prema deci i zato ga koriste u domovima za hendikepiranu decu u terapeutske svrhe. Za njegov zivot, odgoj i izlaganje mogu se brinuti i osobe u invalidskim kolicima. Pod pamucnom belom dlakom skriva se mirni, razdragani i sportski pas koji moze biti odlican agility takmicar. Veoma je odan svom gospodaru i nesebicno uzvraca ljubav, druzeljubiv je i prema drugim zivotinjama. Voli voznju kolima, uvek je budan i na oprezu, ali nije lajav. Sa svojom nelinjajucom dlakom idealan je za zivot u stanu.

Dlaka trazi redovno cesljanje, cetkanje i kupanje. Posle kupanja dlaka mora biti osusena fenom, koji je udaljen od dlake minimum 15-20cm. Dlaka se ne pakuje kao kod drugih dugodlakih pasa (maltezera, jorksirskog terijera..) Boja dlake je bela ili bela sa krugovima zute ili sive, na usima moze biti tamnija. Kod tek rodjenih stenadi ti krugovi su tamni, posvetle potpuno u drugom mesecu, a ta boja je svetlo zuta ili svetlo siva.

Teddy%20017.jpg

To je mali pas, duge kao vata meke dlake, okruglih tamnih ociju inteligentnog pogleda. Glava je iz profila kratka, skoro trouglasta. Nosna pecurka je mala i crna, tolerise se boja duvana, nozdrve su dobro otvorene. Usne su tanke, priljubljene, dobro pigmentisane u boji nosne pecurke. Zubi su mali, beli, potpuni donji sekutici leze ispred,iza ili su u istom nivou sa gornjim sekuticima. Oci su okrugle, tamne, daleko jedno od drugog, tanki kapci su pigmentisani kao nosna pecurka. Telo i sape su misicavi. Usi su obesene, siroke 6cm, duge oko 7cm, tanke, trouglaste, usadjene visoko, u osnovi preklopljene. Rep je nisko usadjen, dug oko 18cm, debeo u korenu, tanak na vrhu, u mirovanju dopire do ispod skocnog zgloba, sa zavijenim krajem. Velicina muzjaka je od 25-32cm, a zenki 22-28cm. Tezina muzjaka je od 4-6kg, a zenki od 3,5-5kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma on je meni shega prava - on meni nije pas - toliko je razlika od ovih velikih -

kada nesto nije kako on hoce - duri se satima, nece ni u koga da gleda

cirkus zivi

trazila sam onu s papuchom, nisam nasla jos, dok pronadjem, stavit cu je

:-)

:baby:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svim ljubiteljima kotona pozdrav. Sada kotona ima i u SCG,psi su uvezeni iz Hrvatske iz odgajivacnice gospodje GORDANE VUK. Vlasnici odgajivacnice u SCG su LJUBISA I MARIJA TOSIN iz Radojeva. NJIHOVA odgajivacnica registrovana je od strane FCI pod rednim brojem 4397 i

pod imenom "HOME WHITE DOGS"

Sva dalja obavestenja mozete dobiti na tel: (+381) 023/ 819-125

i 063/8012884 ili ljubisamarija@yahoo.com

EVO I JEDNE SLIKE.

HPIM2586.jpg

.

JOS SLIKA MOZETE VIDETI NA OVOM FORUMU U RUBRICI "PREDSTAVLJAMO" I U MALIM OGLASIMA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo!

Ja imam štene Coton de Tuleara, ženkica je u pitanju. Još je jako mala, ima 2,5 meseca. Međutim primetila sam da joj donja vilica, tj. donji sekutići prelaze preko gornjih. Pa me zanima da li neko ima iskustva sa tim i da li zna koliko je to loše za nju (da li će joj smetati) i kako je to ako bi išla sa njom na izložbe (da li mogu da idem uopšte na izložbe ili bi nas odma diskvalifikovali?), jer ovde sam pročitala da je moguće da kuca ima tako postavljenu vilicu, ali ne znam da li je to i dozvoljeno na izložbama.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ivana...

Radim na tome da kupim stene ove rase.Odusevljena sam njegovim karakteristikama.Interesuje me koliko ste platili stene?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja vec neko vreme aktivno trazim stene. Da li bi neko od vas ko ima Coton de Tulear ili zna nekog ko ima ili ima bilo kakvu informaciju bio ljubazan da mi kaze gde je uzeo svog stenca, i koliko ga je platio?

Za sad sam samo na jednom mestu nasla i traze 700e. Znam da je to cena stenaca sa pedigreom, ali meni nije toliko bitno da bude sampion, samo da bude moj :) Zato molim vas svaka informacija bi mi bila korisna, ocajna sam :/

Hvala svima u napred i pozdrav svim ljubiteljima cupavih kuca :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žoži, na žalost to ti je mana koja nije dozvoljena na izložbama, odnosno "predgriz" i takvi psi ne bi smelo da se pare. Samo, budući da je ona još mlada, ukoliko to nije jako izraženo, možda joj se u toku rasta produži donja vilica ( to zna da se desi) i da stalni zubi izrastu kako treba. Gornji lagano moraju ići preko donjih dodirujući ih, ne smeju biti odvojeni. Dozvoljava se da e vrhovima dodiruju gornji i donji zubi - takozvana "klješta", ali ovo o čemu ti pišeš definitivno nije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdravo!

Ja imam štene Coton de Tuleara, ženkica je u pitanju. Još je jako mala, ima 2,5 meseca. Međutim primetila sam da joj donja vilica, tj. donji sekutići prelaze preko gornjih. Pa me zanima da li neko ima iskustva sa tim i da li zna koliko je to loše za nju (da li će joj smetati) i kako je to ako bi išla sa njom na izložbe (da li mogu da idem uopšte na izložbe ili bi nas odma diskvalifikovali?), jer ovde sam pročitala da je moguće da kuca ima tako postavljenu vilicu, ali ne znam da li je to i dozvoljeno na izložbama.

Zubalo: Potpuni, mali beli zubi. Donji sekutići leže ispred, iza ili su u istom nivou sa gornjim sekutićima.

Po ovom izvodu iz standarada se vidi da je dozvoljen predgriz kod Kotona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žoži, evo ti citat iz standarda FCI-a o Cotonima

"Scissor bite, pincer bite or inverted bite without losing contact."

Znači, donji sjekutići mogu biti preko gornjih, ali se MORAJU dodirivati. Ako je kod tvog psa donja vilica duža od gornje i ima mjesta između zubala, onda je to pravi predgriz i to se ne dozvoljava.

SAMO TI PONAVLJAM - pas ti je jako mlad, čekaj dok mu ne izađu pravi, stalni zubi, i onda ćeš vidjeti. Oni znaju jako čudno rasti, kao djece u pubertetu. Puno puta se bojimo da nešto ne valja, ja isto tako buljim u zube kada su novi a znam da ne treba nego da treba sačekati. Zato ti kažem, ne sjekiraj se unaprijed.

Sretno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozivamo sve vlasnike, odgajivace i ljubitelje pasa da svojim potpisom doprinesu da se ne izglasa novi Zakon o dobrobiti zivotinja, koji nekim svojim clanovima direktno ugrozava ustavna prava gradjana Republike Srbije i ugrozava kinologiju u Srbiji.

Peticija:

http://www.petitiononline.com/g322g80/petition.html

Vise o svemu ovome pisali smo na temi:

viewtopic.php?f=1&t=9393

Tekst peticije:

To: Vladi Republike Srbije

- Predsedniku Republike Srbije, gosp. Borisu Tadiću

- Vladi Republike Srbije, gosp. Mirku Cvetkoviću

- Ministarstvu Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministru Saši Draginu

- Direktoru Uprave za veterinu, gosp. Zoranu Mićoviću

Mi dole potpisani građani Republike Srbije se zalažemo za ukidanje dole navedenih tačaka, a koji se nalaze u predlogu nacrta dobrobiti životinja.

Mi se zalažemo za poštovanje prava svih građana kojima je Ustavom Republike Srbije zagarantovano pravo na izbor i opredeljenje, te stoga iznosimo naš stav koji glasi:

Ukoliko se donese nacrt o dobrobiti životinja sa dole pomenutim članovima koji su predloženi biće štetan i kršiće naša ustavna prava.

Molimo sve državne institucije da uvaže naše zahteve za ukidanje i izmene sledećih članova zakona nacrta o dobrobiti životinja:

- Član zakona koji dozvoljava lišavanje života (eutanaziju) zdravih jedinki.

- Član zakona koji ograničava odgajivače na brojnost jedinki. ( kućni ljubimci )

- Član zakona koji ograničava vremensko uslovljavanje izvođenje životinje (šetnja).

- Član zakona koji komercijalizuje odgajivačnice i držaoce životinja.(kućni ljubimci)

- Član zakona koji zabranjuje korektivno ulepšavanje.(kućni ljubimci)

S postovanjem,

dole potpisani

Neophodno je da se peticija potpise u sto vecem broju sto pre,

jer ce se nacrt zakona naci u Skupstini vec u cetvrtak, 20.11.'08.

O svemu obavesten je Kinoloski savez Srbije, i zatrazicemo njihovu pomoc i podrsku vec u ponedeljak.

Jos jednom, link za potpisivanje peticije nalazi se na stranici

http://www.petitiononline.com/g322g80/petition.html

Ocekujemo kako Vas potpis, tako i da peticiju posaljete na sto vise adresa gradjana kojih se ova problematika tice i direktno moze uticati na njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iris...Ja imam muzijaka cotona...Uzela sam ga u Senti,nzn tacno kako se zove odgajivacnica...Kad nadjem link,dacu ti ga...Ali sam ga platila 800 eura...Roditelji su mu sampioni...a i da nisu,svakako ne znam da li bi ih mogla naci za manje od 700,600...Zato sto je ovo izuzetna rasa,ne toliko rasprostranjena...Imaju najduzi zivotni vijek,ne osjecaju se,a jos se sa ovolikom dlakom i ne linjaju...Svakako gledajuci,mislim da vrijedi te pare...Ali,ako nadjem nesto za manju cijenu,javljam ti...Ja trazim zenku da ga parim,ali u Crnoj Gori,ja sam jedina koja ga ima...Pa ako zelis da sacekas kad njegova curica ,sa kojom ga budem parila ,dobije stence,dacu ti ga po jeftinijoj cijeni:)

Veliki pozdrav,Nelly!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nelly koliko je star tvoj pas?

Ako je iz legla avgust 2008 (Senta) onda ima brata na primorju i sestricu u Budvi mislim. :D

Negdje sam davno procitala da kod nas ima odgajivacnica kotona ali dalje od te informacije nijesam otisla tj. svi koji se bolje razumiju u tu tematiku su rekli da nikad nijesu culi za nju.Mislim da na nasim prostorima ima 5-6 kotoncica ali da su nazalost od istih roditelja.

Moj sledeci mjesec puni godinu i najveci je mangup u kraju :wink:

Pozzz za sve ljubitelje kotona

Share this post


Link to post
Share on other sites
ma on je meni shega prava - on meni nije pas - toliko je razlika od ovih velikih -

kada nesto nije kako on hoce - duri se satima, nece ni u koga da gleda

cirkus zivi

trazila sam onu s papuchom, nisam nasla jos, dok pronadjem, stavit cu je

:-)

:baby:

Imal neko lavove za prodaju za Petite?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imal neko lavove za prodaju za Petite?

Ako ces ti da mi ga kupis, pa da sponzoriras hranu poslije, pristajem bez prigovora :D

Ja cu da ga mazim, pazim i zovem Djole, dosta od mene :wink: :wink:

Vidim da cu morati opet da potrazim fotografije Niko-a (otisao je preko duge :cry: ).

Nije valjda da na forumu nema vlasnika Coton Tulear-a :| :| :|

Share this post


Link to post
Share on other sites

mozete li da napisete malo vise o svojem iskustvu sa cotonima, pogotovo o prvim danima u porodici, ucenju osnovnih stvari i sl.? da znam sta me ceka za par meseci :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

cao svima.. Biljo, izvini, dugo nas nije bilo :))) Da, iz istog su leglaaa.. :) Moj Charlie ima 3 godine, i jaaaaako je razmazen :) evo i par slikica :)))

kbuis.jpg

ovo je kada sam jos bio maji :)

2nlxpg0.jpg

i ovdeeee :)

21c5zxu.jpg

oko mojeee :)

2hqflmx.jpg

ovde sam veelikiii vec.. i imam besnu friziruu :P

2n7e99l.jpg

igram se sa loptivom...mmm :)

qzen0y.jpg

buuuu :)

dusa mojaaaa cupava :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this