jasmina

Jazavicari (Dachshund (Teckel) FCI:4-148)

Recommended Posts

teckel-02.jpg

Otkrice predstave psa veoma slicnog jazavicaru u grobnici jednog faraona staroj oko 4000g.p.n.e. navodi na zakljucak da kratkodlaki jazavicar vodi daleko poreklo iz Egipatskog carstava.Kinolozi,medjutim smatraju verovatnijim da je ovaj pas nastao u Nemackoj,ukrstanjem niskonogog svajcarskog gonica tipa jura sa pincerom.Od kratkodlakog jazavicara nastala su druga dva varijeteta,koji se od svog predka razlikuju samo po krznu.

Dasch%20Pelo%20Duro%20Mini.jpg

Dugodlaki jazavicar nastao je u Nemackoj pocetkom XVI veka,ukrstanjem kratkodlakog jazavicara sa spanskim i nemackim epanijelima.Ostrodlaki jazavicar,zadivljujuce dobro prilagodjen za lov,zahvaljujuci gustoj dlaci koja ga stiti od hladnoce i trnja,nastao je u XIX veku,ukrstanjem izmedju kratkodlakog jazavicara,snaucra,dendi dinmont terijera i verovatno,skotskog terijera.U Francuskoj su jazavicari veoma cenjeni pre svega kao psi za drustvo,dok su u Nemackoj i Britaniji i dalje ostali lovci istancanog njuha.Ovi hrabri,izdrzljivi i krupni psi love lisice,vidre i jazavce.Iako su prvenstveno jamari,takodje mogu biti uspesni u lovu hajkama kao i krvoslednici,jer su posebno nadareni za potragu za ranjenim zivotinjama.

Za isti varijetet prema tipu dlake vaze iste fizicke i psihicke karakteristike bez obzira na visinu.Jazavicari su nezni,posesivni i inteligentni.Ako zive u stanu postaju skloni gojenju i neophodna im je dijeta i fizicka aktivnost.Kad napune 5 godina neki jazavicari obolevaju od paralize zadnjeg dela tela,koja je posledica diskushernije i zahteva slozenu terapiju.Pored ovih problema jazavicari su,zahvaljujuci mnogobrojnim kvalitetima rasprostranjeni sirom sveta,pogotovo nizi varijeteti sa dugom ili kratkom dlakom.Kao sto narodna poslovica kaze-Najjaci otrovi se drze u najmanjim flasicama.-tako se to moze reci i za ove pse.Iako im je telo malo,srce im je ogromno.ZA danasnji izgled jazavicara treba zahvaliti nemackim uzgajivacima koji su ih selekcionisali iz raznih sojeva malih pasa.Pocetke selekcije ka danasnjem tipu nalazimo u uzgojima Von Dakea,Vildmana,Asbeka i Zinzenbrenera.Njihov rad je rezultovao prvim standardom jazavicara.To se desilo 1879.g.da bi prvi upisi jazavicara u Rodovnu knjigu bili datirani samim pocetkom njenog vodjenja u Nemackoj,godinu dana kasnije.

3dackel.jpg

Od jazavicara mozete ocekivati mnogo toga,ali i da sve to u nekom trenutku odbije da uradi kada to smatra besmislenim.U lovu se trudi da maksimalno ucestvuje u partnerstvu i sa lovcem dobro saradjuje.Zahvaljujuci svojoj mudrosti u okrsajima u lovu,radni vek jazavicara moze biti dosta dug.FCI je jazavicarima namenio zasebnu IV grupu.U njoj su razvrstani po velicini i dlaci.Tako imamo jazavicare normalne velicine(do 9 kg),patuljaste(do 4kg) i kunicare(do 3,5kg).Prema dlaci su podeljeni na kratkodlake,dugodlake i ostrodlake.

Kratke noge ne smeju ometati pokrete jazavicara,cija je gradja istovremeno izduzena i zbijena.Ovaj pas ima dugacak,mrsav vrat i finu glavu koja se stanjuje prema nosu.Njuska mu je dugacka i prava,a nos suv,crne ili braon boje u skladu sa bojom dlake.Stop nije uocljiv.Oci su ovalnog oblika,inteligentnog i prijateljskog izraza,crvenkasto smedje ili crno smedje boje.Usi su veoma duge,zaobljene na krajevima,pljosnate i veoma pokretne.Postavljene su visoko i unazad i vise uz obraze.Grudni kos je ovalnog oblika,ledja kratka i kruta,slabine siroke,a sapi dugacke i zaobljene.Misicave prednje noge nisu potpuno paralelne i blago su okrenute ka spolja.Plecka i nadlaktica su iste duzine i obrazuju prav ugao.Podlaktica je kratka,zglob lakta debeo,a podlakticne kosti krupne.Sape su siroke i okrugle.Gledano otpozadi,straznje sape su su paralelne.Snazno misicavo bedro,produzuje se u misicavu nogu,sa sirokim i snaznim skocnim zglobom i izduzenim dosapljem,blago savijenim ka napred.Rep je postavljen u produzetku linije ledja i ne sme biti suvise savijen ili suvise veselo nosen.

Dlaka kratkodlakog jazavicara moze biti jednobojna(ridje,po mogucstvu crvenkasto ridje),dvobojna(crno,smedja,siva ili bela,sa jarkocrvenim obelezjima iznad ociju,na bocnim stranama njuske,donjoj usni,u unutrasnjosti usiju,grudima,donjem delu nogu i repu) ili visebojna.Dlaka je kratka,ravna,veoma gusta i sjajna.Kod ostrodlakog jazavicara,dozvoljene su sve boje,a dlaka je slicno dlaci kratkodlakog jazavicara,samo sto je njegova dlaka gusta i ostra,sa brkovima koji ukrasavaju njusku i bujnim obravama.Dlaka dugodlakog jazavicara moze biti jednobojna,dvobojna i visebojna.Njegova dlaka je meka,duga i svilenkasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

rabbit-hunting_20.jpg

Zbog svog niskog rasta,jazavicari su u lovovima stalno u vlazi.I u letnjim lovovima,jutarnja rosa obilato okupa ove pse.Tokom zimskih lovova,po blatu i snegu jazavicari trpe vise od svojih visljih kolega.Srecom njihova velicina im dozvoljava da ih lovac lako zbrine.Korisno je da lovac ponese u lov i frotirski peskir,pa ako je potrebno njime povremeno prosusi svog pomocnika.Kada se lov oduzi i jazavicar pokaze vidne znake umora,uputno ga je strpati i u ranac i tako ga sacuvati od posledica koje znaju da budu i kobne.Mora se voditi racuna da pas u rancu moze da dise,tako sto mu iz njega viri glava-u protivnom ste ga zbrinuli na vjeki vjekva.Zimi se desava da se na ostrodlakog jazavicara nahvata led koji s vremena na vreme lovac treba da ukloni sa psa.Kao sto vidite,jazavicari imaju i ono sto vecina lovackih pasa nema-uputstvo za upotrebu.Dobro ga je procitati pre nego sto se psic -pokvari-.Bolje je spreciti negp leciti.

teckel3.jpg

Uz lovce i mnoga seoska domacinstva drze ove pse iz cisto racionalnih pobuda.Dvoriste u kome zivi jedan a pogotovo dva jazavicara bezbedno je od mnogih stetocina poput pacova i tvorova.To su prave masine za deratizaciju.U tandemu su ovi psi pouzdani cuvari i poznati su slucajevi kada su se neki lose proveli podcenisi ih.Desava se da zajedno ziveci,jazavicari bez vidnog razloga zamrze jedan drugoga.Ta medjusobna netrpeljivost je opasna po zdravlje i zivot ovih pasa.Ako se susretnete sa takvom situacijom,reagujte primereno-razdvajanjem pasa,pa makar jednog od njih poklonili,sto nije nimalo lako ali...Slicno se desava i sa jazavicarem koji se navadi na domacu zivinu ili kunice.Kada jednom okusi slast ove,po saigrace fatalne igre,teskom mukom cete ga od nje oduciti.Ali ko ima jazavicara zna da bi mu mnogo toga palo daleko teze kada bi bio bez njega.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Amalka

Ja imam dvije kujice ostrodlakog jazavcara i u fazi sam nabavke trece. Jazvcari su vam psi za "cudne" ljude. Oni su izuzetno svojeglavi i tvrdoglavi, ali opet milni i poslusni SAMO KAD ONI TO HOCE!!!!

Moj copor je fantastican. To je prekrasno samo gledati njih dvije kako se zabavljaju u dvoristu. A ja ih volim vise od iceg na svijetu. To su teski penzioneri 11 i 15 godina tako da sam naucena na spore setnje i povlacenja po livadama. Ali ako nesto interesantno spaze ode svih 15 godina u vjetar i kao da iam 15 mjeseci se natjetava i juri.

Nisu ljubitelji vrlo male STRANE (nepoznate) djece, ali zato svoju djecu (iz svoje obitelji) vole vise od icega. MOzete se s njima igrati tako da su knjici koji vuku kola u kojima sjede Barbike na svecane vecere (osim ako ne veide macku jer onda nema ni lutke ni konjica nadugacko i nasiiroko) mogu biti vasi frizeri ( legnete na krevet i prebacite glavu preko ruba a one mrljaju kosu), mozete vjezbati s njima (uzmete ih u ruke, legnete na pod i dizete ih u zrak, moja mladja to posebno voli).

MA to su vam psi za bogove. Jedino nesmiju po stepenicama. Vrlo su izdrzljivi na bol, preko svih granica ikad poznatih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cesto vidim jazavicare ovdje i mogu vam reci da se uvijek dugo okrecem za njima :). Preslatke su mi te kobasicice :). Amalka, bas sam se mnogo puta pitala kako se penju uz stepenice i pretpostavljala sam da im je to problem... Zaista su simpaticni.

Jasmina, hvala za izvrsno predstavljanje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni su jazavcari bili ruzni psi. Nisam ni mislila da bi ga imala.

Sada mi u krili spava mali Jazz i ja ga naprosto obozavam, on mi je naj pas na svijetu. Sada ima 4 mj. i jedva cekam da naraste.

Kan Trace Bad Luck

"Jazz"

jazz230.jpg :heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jazz je sad veliki momak...

jazz-1-big.jpg

i upravo nam je dosla mala curica iz Italije...moram reci da su to divni psi...nazalost ili na srecu... ne jako popularni kao kucni ljubimci :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je mana sto moj zuti jaza ima uglavnom crni rep (sto se vidi na slici)? Ili to spada u one dvobojne?

Ranije sam imao crnog, pa se u zute bas ne razumem.

Poz!

post-272-1146399394_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boja

1. jednobojni

- crvene, crvenkasto Еѕute, Еѕute boje koje mogu imati crne dlake rasprЕЎene po krznu. ДЊista boja je poЕѕeljna, a crvena boja vrednija od crvenkasto Еѕute ili Еѕute. I psi koji imaju puno crnih dlaka rasprЕЎenih po krznu smatraju se jednobojnima. Bijelo nije poЕѕeljno, ali mala bijela toДЌka ne povlaДЌi diskvalifikaciju. Nos i nokti su crni, a crvenkasto smeД‘a boja je dozvoljena, iako ne poЕѕeljna.

2. dvobojni

- zagasito crna i smeД‘a boja s oznakama boje paleЕѕa ili Еѕute boje ("brand" oznake) iznad oДЌiju, sa strane njuЕЎke i donje usnice, po unutarnjem rubu uЕЎiju, na prsima, s unutarnje i straЕѕnje strane nogu, isto po ЕЎapama, ispod korijena repa odakle se pruЕѕaju do 1/3 ili 1/2 repa . Nos i nokti u crnih pasa su crni, a u smeД‘ih su smeД‘e boje. Bijelo nije poЕѕeljno, ali mala bijela toДЌka ne povlaДЌi diskvalifikaciju. Prevelika raЕЎirenost oznaka paleЕѕa ili Еѕute boje nije poЕѕeljna.

3. pjegasti

- (tigrasto prugasti, merle ili harlekin) - osnovna boja je uvijek tamna (crna, crvena ili siva). PoЕѕeljne su nepravilne bjelkaste oznake (velike pjege nisu poЕѕeljne). Ne smije dominirati ni svijetla ni tamna boja. Boja pjegastog jazavДЌara je srvena ili Еѕuta sa tamnim prugama ili pjegama. Nokti isti kao kod ostalih jazavДЌara.

4. ostale boje sve prethodno nespomenute boje

GreЕЎke - dlaka prefine graД‘e, pretanka. BezdlaДЌna podruДЌja na uЕЎima (koЕѕnato uho) ili ostalim podruДЌjima.

Dlaka pregruba ili preobilna. ДЊetkasti rep. Rep djelomiДЌno ili potpuno bez dlake. Crna boja bez oznaka druge boje (brand)

Dakle Nik21, po standardu tvoj pas spada u jednobojne Еѕute jazavДЌare :!:

Share this post


Link to post
Share on other sites

uskoro ću postaviti slikice svojih jazua. Imam 4 kratkodlaka jazavčara 2 su mramorna ( harlekin) i 2 crna sa paležom. Kujica harlekin je Beti Aurelia Colonia Cibale aka Kala, i uparena je nadam se da će biti malaca. Mužjak harlekin je Kan Trace Cookie Monster aka Kuki, i zatvorio je INTER CH, mladi mužjak Kan Trace Fil d Grung aka Vatrek i kujica iz mog uzgoja Celestina El Perro Bianco aka Cindy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nedavno sam nabavio stene kratkodlakog jazavicara.Star je dva meseca,a vec pokazuje sve odlike rase,heh,sto ce reci da bi jos da sisa,ali istovremeno vec podize nogu kod pi,pi,i pokusava da zaskoci "pomajku",am. buldoga starog 4 god (sram ga bilo,nezahvalnik jedan :lol: ).Nekad davno sam kratko imao ostrodlakog jazavicara i znam da su,generalno,ludi kao struja.

Moj problem je housebreaking,tj. navikavanje da nuzdu vrsi napolju.Sa velikom je prilicno ok,samo je jednom to uradio unutra,jer ga ja jako cesto iznosim napolje,ali sa malom je prilicno problematicno.On je toliko aktivan,bolje reci hiperaktivan,da nista ne znaci sto sam ga tek uveo;vec je spreman da napravi baricu.Sreca,to je vise vodica bez mirisa,ali ne zelim ni to da radi u kuci i mislim da je red,posle nedelju dana,da ukapira da se to radi napolju,Sto se tice inteligencije i tu se pokazao kao pravi jaza,sto ce reci da je lukavestina mala koja samo snima onim svojim okicama.

Pomalo me brinu podaci sa neta da,kao rasa,mogu biti prilicno problematicni po ovom pitanju.Svi moji psi do sada su to kapirali u roku od nedelju,dve,sem jednog izuzetka (fr.buldog) kome je trebalo par meseci...

Da li iskusniji vlasnici,koji jaze drze u stanu,imaju neki koristan savet ili trik da se ovaj proces ubrza i da me kod kuce ne cekaju barice?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh,kolega,sta cemo!

Ostaje nam da se tesimo da sve nadomeste svojim nespornim sharmom.Jedino sto nam preostaje je da budemo strpljivi.

U svemu losem ima i dobrog;kad bih inace nedeljom ustajao pre 6,isao u shetnju pre spavanja oko ponoci,trcao uz stepenice gore-dole nebrojeno puta na dan...sve to ce se odraziti na bolju fizicku kondiciju vlasnika,tj, moje malenkosti :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazalost ne mogu vas ohrabriti po pitanju housebreaking-a jazavicara :roll: dosta su komplikovani a po mom iskustvu (imao sam 4 jazavicara do sada) nezgode ce se desavati dok pas ne napuni 5-6meseci... Treba biti uporan! nema druge... Inace sto ste vise kod kuce sa stenetom to cete ga lakse i brze nauciti da nuzdu ne vrsi u stanu (ovo je i logicno, i vazi za sve rase pa i za ludog jazu :) ) jedan savet, cuvajte namestaj :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,slican odgovor sam dobio i od komsije koji je imao jazu.I on mi je rekao da je granica bila nede oko 5-6 meseci :cry: .

Sto se tice namestaja,vec je stradao pod,sada je presao na stolice.Sve bi to bilo razumljivo da je on sam u stanu,a ovako mu drustvvo pravi jos jedan pas i jedan macak,heh.

Nego,pojavio se i drugi problem koji moze potencijalno da bude mnogo ozbiljniji.Malac je izrazito prozdrljiv.Naravno,kod kuce mogu da mu doziram hranu,ali problem je izlazak u setnju,jer on nista drugo ne radi do samo njuska i vreba priliku da nesto zgrabi i proguta.Bez obzira sto je jeo,recimo,par minuta pre toga.Par puta sam ostro reagovao i zabranio mu da to radi,ali vidim da ima kontraefekat i da se povlaci u odnosu na mene,pomalo me se plasi,a to ne bih zeleo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam imao takvih problema,od prvog dana njuskicu u izlucevinu,povisen ton i eto rezultata. Za svaki slucaj drzao sam neko vreme novine na kupatilskim plocicama.Namestaj nije dirao samo cipele probao i povisen ton i hop.. mnogo je dobar i potpuno nepredvidiv..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sad imam leglo kratkodlakih jazeka ali su sa pedigreom i to odličnim, slike postavljam sutra, oštenjeni su 11.12.2008. godine, a imam i prvobirano štene šoko harlekin curu oštenjenu 4.11.2008.g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.