Igor Report post Posted February 10, 2004 Odgajivac sam ove rase i vlasnik sam odgajivacnice Epanjel Bretona DEL NERO, ciju internet prezentaciju mozete pogledati na http://delnero.users.cg.yu. Odgojem ove rase se bavim vec deset godina i najkrace a najbolje sto bih vam mogao reci o epanjel bretonu je recenica kojom ga je okarakterisao utemeljitelj rase g-din Gaston Pouchen "UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN" (maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini). Epanjel Breton je zivahan, inteligentan, izdrzljiv pas, izuzetnih lovackih sposobnosti i kvaliteta. U poslednjih deset godina mozemo reci da je dozivio ekspanziju i postao nezamjenjiv pratilac vecine lovaca i kinologa.OFICIJELNI STANDARD 2001.god.STANDARD O PORIJEKLU KOJI VAŽI OD: 13.03.2001.GOD.Klasifikacija FCI:Grupa 7: ptičarSekcija 1.2 kontinentalni ptičar, tip Epanjel, sa radnim ispitom.KRATAK ISTORIJSKI PREGLED:Porijeklo Francusko, tačnije centar Bretanje. Sada brojčano prva rasa ptičara u Francuskoj. Vjerovatno jedna od najstarijih rasa tipa Epanjel, poboljšana do kraja 20-tog vijeka različitim ukrštanjima i selekcijama. Prvi projekat o standardu rase izrađen je u Nantu 1907.god., predstavljen je i prihvaćen za vrijeme prve plenarne skupštine kluba u Ludeaku (bivša Sjeverna obala) 7. juna 1908.god. To je bio prvi standard “kluba epanjel bretona sa prirodno kratkim repom”.OPŠTI ASPEKT:Najmanji od svih ptičara epanjel breton je lovački pas sa kratkim repom ili bez repa. Skladno građen sa čvrstim ali ne suviše krupnim skeletom. U cjelini jak i plećat ali ne i zdepast, dovoljno elegantan. To je snažan pas živahnog i inteligentnog pogleda. Izgleda kao mali “cob breviligne-kratka građa”, pun energije koju čuva još iz svoje evolucije, model “breviligne” je željen i ustaljen od strane reformatora rase.VAŽNE PROPORCIJE:Lobanja je duža od nosnika u proporciji 3:2. U cjelini glava je proporcionalna sa tijelom.-dubina grudi je blago manja od polovine visine grebena-dužina skapulo-išijalnog (plećno-butnog) dijela jednaka je visini grebena.PONAŠANJE/KARAKTER:Pas koji se uklapa u svaku socijalnu sredinu, inteligentan, oprezan, mentalno uravnotežen. Polivalentan (višenamjenski) pas ptičar namijenjen za svu divljač i na svim terenima. Značajan je po traženju, načinu hoda, čulu vida, pretraživanju, spontanosti i načinu držanja, podesnosti u dresuri.GLAVA:Predstavlja dobro izrezbarenu površinu.Koža je dobro prirasla.LOBANJSKI DIO:Blago zaobljen lobanjski dio gledano odozgo kao i iz profila. Bočne strane lica su blago ispupčene. Lobanjsko-facijalne linije su pararelne. Širina lobanje uzeta između jagodica je manja u odnosu na njenu ukupnu dužinu. Arkade nisu ispupčene, ali obrazuju blago zaobljenu krivu. Frontalni dio lobanje je naglašen ali ne previše i pregrubo izražen. Vratni dio je pod blagim nagibom. Potiljak, kao i jagodice, osrednje je izražen.FACIJALNI DIO:nosna pečurka: velika, sa velikim nozdrvama, vlažnim i dosta otvorenim, boje u skladu sa dlakom, obodom kapaka i usana.nosnik: pravolinijski(ravan), bočne strane nosnika su skoro paralelne.usne: nisu labave, male širine, veoma osjetljive i dobro pripijene. Donja je diskretno prekrivena gornjom čija se kontura postepeno savija sve do njihovog sklopa malo vidljivog i dobro zatvorenog. U cjelini, bez depigmentacija.vilica/zubi: zubalo dobro usađeno, kompletno i zdravo sastavljeno u makazast zagriz.obrazi: manje ispupčeni, koža dobro pripijena.oči: blago zakošene, inteligentne, blage, blago ovalne, ne loptaste, sa osjetljivim kapcima i dobro postavljene, dobro pigmentisane. Boja rožnjače je u skladu sa bojom dlake, prvenstveno tamna. Izraz očiju je povezan sa pokretom uva, od osnove pa sve do vrha(cijelom dužinom), tako da time stiču pravi “bretonski izgled”.uvo: visoko usađeno, trouglasto, dovoljno veliko, više kratko,(povučeno naprijed vrhom doseže do stopa). Parcijalno prekriveno talasastim dlakama, naročito u gornjem dijelu, dok je vrh prekriven kratkim ravnim dlakama. Uvijek je pokretno u slučaju opreznosti ili u akciji.VRAT: srednje je dužine, veoma mišićav, konusan i blago zaobljen, ali nikada okrugao. Dobro drži ramena, bez fanona.TIJELO: gledano odozgo: pravolinijsko sve do krstiju i do kraja sapi.greben: dobro pokretan, blago uočljiv, naglašen, ali ne prenaglašen.leđa: pravolinijska, kratka i kruta, prisno vezana za krsti(slabinski dio).krsti(slabinski dio): kratka, široka, mišićava.sapi: lagano nagnute, široke i mišićave.grudi: spuštaju se sve do nivoa vrha lakata, široke, sa strane dovoljno zaobljene, ali ne i cilindrične. Grudna kost široka i pozadi lagano podignuta. Zadnji bokovi dugi i vitki.stomak: blago podignutslabine: malo uzdignute i pomalo istegnute.rep: usađen visoko, stoji horizontalno ili blago oboren, često vrlo pokretan u slučaju opreza ili kada je pas u akciji. Epanjel breton može da se rodi bez ili sa kratkim repom.PREDNJI UDOVI:Vertikalno postavljeni zglobovi, gipki i jaki.ramena: pokretno, dugo(30% od visine grebena), sa gusto raspoređenim mišićima. Njegova kosina je kao kod svih trkača, obuhvata između 55° i 60° horizontalno. Vrhovo lopatica su udaljeni oko 5 cm. rameni dio (predio od pleći do podlaktice): duga, sa gustim i izbočenim mišićima. Njegova dužina je malo veća od dužine ramena. Ugao plećno-nadlaktičnog dijela obuhvata između 115° i 120°.podlaktica: mišićava i puna nerava. Njena dužina je malo veća od dužine ramenog dijela. Njen pravac mora biti skoro vertikalan.grana šape: jaka, čuvajući izvjesnu gipkost, blago zaobljena (njena oblina obuhvata između 10° i 15° vertikalno.prednja šapa: skoro okrugla, prsti spojeni, jastučići jaki, nokti kratki.ZADNJI UDOVI:Perfektno paralelni gledano od pozadi.butina:duga sa gustim i izbočenim mišićima. Njena kosina u odnosu na horizontalu iznosi izme|u 70° i 75°.noge (od butne kosti do potkoljenice): dužina malo veća od dužine butine, sa gustim i tvrdim mišićima. Širina njenog većeg dijela se postepeno stanjuje prema zglobu potkoljenice. Ugao butno-potkoljeničnog dijela iznosi oko 130°.potkoljenica: tvrda sa izraženim tetivama.skočni zglob: jak, gledajući iz profila njegov položaj skoro da je vertikalan.zadnje šape: duže od prednjih čuvajući iste karakteristike.KRETANJE:različiti načini hoda, lagani ali snažni, pravilni( ujednačeni ) i živahni. Udovi se pomjeraju u jednu liniju bez vertikalnih oscilacija tijela i bez njihanja, leđa ostaju čvrsta. Galop je najvažniji način hoda na terenu. Koraci su brzi amplituda osrednja. Zadnje noge se pri galopu ne izbacuju unazad.KOŽA: nježna, priljubljena i dobro pigmentisana.DLAKA:može da bude nježna, ali ne svilenkasta, ravna ili veoma blago talasasta. Nikada kovrdžava. Ravna na glavi i prednjoj strani udova. Zadnji udovi su otpozadi obilno prekriveni dlakom(zastavicama) koja postepeno umanjuje svoju dužinu prostirući se sve do korijena šape i nožnog spleta pa čak i ispod ( odozdo ).BOJA:dlaka je oranž-bijela, crno bijela, braon bijela, sa šarama koje zauzimaju neravnomjerne oblasti. Mogu biti čistih boja ili pjegavi na nosniku usnama i udovima. Sa jednakim vatrenim šarama oranž ili tamno oranž na prednjem dijelu glave, na usnama, oko očiju, na udovima, po grudima, iznad vrha repa kod trobojnih pasa. Mala šara na čelu je prihvatljiva kod svih boja. Jednobojna dlaka nije prihvatljiva.VISINA:mužjaci:minimalna visina: 48cm sa tolerancijom -1cmmaksimalna visina: 51cm sa tolerancijom +1cmženke:minimalna visina: 47cm sa tolerancijom – 1cmmaksimalna visina: 50 sa tolerancijom +1cmidealna visina:mužjaci: 49-50cmženke:48-49cmMANE (NEDOSTACI):svako odstupanje u odnosu na ono što je prethodno navedeno, može se smatrati nedostatkom koji će biti kažnjen u zavisnosti od njegove ozbiljnosti.karakter: plašljivost, plahovit pogled.linije glave: blago se razilaze(divergentne)nosnik: uzak i klinastnosna pečurka: unutrašnjost nozdrva depigmentisane.zubalo: sastavljeno u kliješta. Zubi slabo usađeni.usne: debele, suviše opuštene, pretjerano labave.oči: loptaste, bademaste ili okrugle.uši: nisko usađene, uzane na početnom dijelu.Leđa: sjedlasta ili lučna.sapi: suviše uske ili veoma opušteneabdomen(stomak, zadnji dio tijela): ogroman, jako pripijen (hrtast).šape: spljoštene, suviše duge ili okrugle.vrat: suviše kratak i naboran, blagi fanonkrsti: duga, uska, slababokovi: udubljeni, često povezani sa slabom krstima kojima nedostaje širina.udovi: tanke kosti, izbačeni laktovi, izvijene noge prema spolja ( O noge ) ili prema unutra (X noge).dlaka: srasla sa tijelom. Suviše kratka.OZBILJNE MANE:ponašanje: ravnodušan temperament.lobanja: jagodice veoma izražene, fanon veoma istaknut, arkade veoma uočljive, stop previše izražen.oči: svijetle, pogled zao kao kod ptice grabljivice.vrat: pretjerano dugačak, fanon izražen.način hoda: poteškoće prilikom hoda.ELIMINATORNI NEDOSTACI:- sve karakterne mane: pas koji ujeda, agresivan prema psima ili ljudima ili plašljiv pas.- nedostatak kod ovog tipa: nedostatak karakteristika rase, pas koji u svojoj rasi više na liči na druge pse iste vrste.- veličina: van granica standarda.- linija(forma) glave: konvergencija- nenormalna(neprirodna) šara: bijela šara na ušima, oko uokvireno bijelom bojom.- oči: veoma svijetle, različitih boja, razrokost, entropija i ektropija.- vilica: prognatizam (predgriz).- zubalo: PM1 isto kao i M3 se smatraju nebitnim. Samo se može prihvatiti odsustvo 2PM2 ili 1PM2 i 1PM3. Ostali nedostaci su eliminatorni kod zuba(PM2 i PM3). Svaki drugi nedostatak zuba povlačiće za sobom eliminaciju.- pigmentacija: nedostatak pigmenta na nosnoj pečurci i očnim kapcima.- prisustvo zadnjeg nokta, zakržljalog.- ozbiljne morfološke anomalije.N.B. mužjaci moraju imati dva testisa spuštena u skrotum. Share this post Link to post Share on other sites
jasmina Report post Posted October 8, 2004 Rasa potice iz Spanije .U XIV veku donet je na Bretanju,gde je i dobio ime.Nije bio narocito poznat kao pticar,sve do zadnje cetvrtine proslog veka.Englezi su u to doba dolazili na Bretanju radi lova na jerebice i sljuke.Zbog slabih saobracajnih veza u to doba,Englezi su ostavljali svoje pse na Bretanji u toku sezone lova.To je bila prilika da se nekontrolisano pare sa Bretonom.Prvi mesanci su se lovno pokazali izvanredni,sto je bio povod da Francuzi pristupe organizovanom dodavanju krvi,Prvenstveno E ngleskog setera,koji je po tipu i odlakanosti najblizi Bretonu.Zbog efikasnosti u lovu potomaka,fond je brzo narastao a kakao su se pokazali stabilnim u tipu i karakteru,rasa je priznata 1907g. U oplemenjenom Bretonu srecno su se spojile sve najbolje karakteristike obe rase.Breton je ostao malog rasta,kratak,zdepast,cvrst,robustan,preduzimljiv,inteligentan,hrabar i sa puno lovacke trasti,a od Setera je usvojio oranz belu boju,finese nosa,cvrstinu stajanja i metodicnost rada.U proslom veku vrsene su neznatne izmene.Prvo,neke jedinke su pokazivale vecu duzinu i visinu od predvidjenog standardom,uticajem krvi Setera,zbog cega su Francuzi pristupili infuziji krvi,sada iskljucivo Bretona.Koristeci Englesku formulu-in breding-,sto im je sasvim uspelo.Ta tzv.vertikalna formual,po kojoj su parili dedu sa unukom i babu sa unukom,pokazala se dobrom.Ona je jace fiksirala karakter,kvalitete i mane familije,sto je Bretona vratilo u regionalni tip.Rasa se ustalila na visini oko 50cm,crno bela boja usvojena je prvim standardom,zatim su je ukinuli i ponovo je uneli u standard 1956.g. po ugledu na Engleze koji priznaju sve boje za svoje rase.Standardom FCI sada je priznata belo oranz,belo braon,belo crni i trobojni.Priznali su i stence koji se kote sa repom s tim da se skracuje do duzine 2cm.U toku celog veka vrsena je stroga selekcija kako eksterijera na izlozbama,tako i na utakmicama u radu prolecnim i jesenjim sa odstrelom.U Bretonu su sazeti svi lovacki kvaliteti. Uravnotezenost mu omogucuje da u potpunosti vlada sredstvima sa kojimaga je priroda obdarila i da ih u savrsenoj harmoniji prilagodjava uslovima terena i vremena.Lovacka strast je kod njega veoma izrazena.Brzinom rada se priblizava engleskim pticarima.Na utakmicama Field-trials brzina rada je cenjena kao i kvalitet nosa.Veca brzina uslovljava i visoko drzanje glave pri radu,sto je takodje uslov na utakmicaam.Uz to,brzi galop ne omogucuje rad niskim nosom,jer bi trpeo povrede glave.Ali,svaki inteligentan pas,zavisno od potrebe,koristi i visok i nizak nos,kao sto smenjuje kas i galop,ako ga uslovi terena na to prisiljavaju.Bretna ne treba podsticati na aktivnost.Radi jednako na temperaturi plus ili minus 30C.Ako je bezvodan teren narocito leti,treba za njega nositi vodu. Izdrzljiviji je od bilo koje rase pticara,sto mu omogucuje kvadratna gradja tela.Jednako je aktivan na pocetku i na kraju lova.Voli rad u vodi u koju ulazi najcesce prvim kontaktom.Takodje je hrabriji od ostalih pticara.Breton je tvrdoglav pas sa jace ispoljenom teznjom za nezavisnoscu,ali i pored toga lako prihvata dresuru.Ljubitelji ove rase ga opisuju kao maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini. Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted July 12, 2006 Evo slike psa koji je bio najlepsi pas izlozbe u Cacku i Natalincima. Pas se takmici i u radu, i ima odlicne plasmane... Magnum del Coure Grande Share this post Link to post Share on other sites
ZivoMir Report post Posted July 23, 2006 Vrlo lijep pas.Bas mi je zao sto se ljubitelji ove divne rase ne javljaju na forum.Dok sam zivio u Dalmaciji bavio sam se lovom i drzao sam bretone.Pokazali su se odlicnim na teskim terenima u polju i u vodi.Pouzdani su aporteri i tragaci po krvi za ranjenom divljaci.Veoma su privrzeni vlasniku i ne ispoljavaju agresivnost prema ljudima. Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted July 25, 2006 Evo da okacim sliku jedne zenke koja mi se jako svidja. Unik (Speed Alesandro&Nicola-Indy d'Saint Iacupo). Trenutno ima leglo, pa otuda vime... Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted July 25, 2006 Evo ga njen brat Uran, vec su ga osacovali Grci, ali...i sestra Uliss Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted September 15, 2007 TangoNajlepsi pticar na CAC Varvarin ( sudija Djordje Tosovic), PRM CAC Krusevac (Neno Jagodic) Share this post Link to post Share on other sites
Luca Report post Posted September 24, 2007 Imam vrlo dobra iskustva s bretoncima i najdraza su mi pasmina-evo moje Jane:http://i229.photobucket.com/albums/ee52/minjomin/jana009.jpg Share this post Link to post Share on other sites
Saba Report post Posted October 3, 2007 :D :D :D Ima nas jos koji mnogo volimo bretone Share this post Link to post Share on other sites
Luca Report post Posted October 5, 2007 I meni je isto drago...Meni se neki bretonci bas i ne sidaju po izgledu-zbog njuske,glave...Ali po karakteru je svaki za 5! Share this post Link to post Share on other sites
Saba Report post Posted October 6, 2007 :D Luco imas li jos nekog bretona? Evo jos jedne slicice moje Nine ja imam samo nju od bretona i trazimo "divnog radnog i eksterijerno lepog muza" Share this post Link to post Share on other sites
Guest milli Report post Posted October 7, 2007 D: 02.avimila mobslike318-04-07_1918.jpgovo je Arci, ima 11 godina ali se dobro drzi i dalje!!! ne ume da lovi, na izlozbe ga nismo vodili jer ima depigmentisanu njusku a i slabo lici na bretonca nekako, iako ima rodovnik i roditelji mu izgledaju normalno :D naravno ja ga volim najvise na svetu i nema iskrenije ljubavi od njegove :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Saba Report post Posted October 7, 2007 :oops: mili nisam uspela da otvorim sliku, pa ako mozes ponovi, a znas kako se kaze "ljubav ne zna za granice" sa cime se slazem totalno. :wink: Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted October 7, 2007 U okviru CAC Cacak odrzana je specijalka epanjel bretona, a sudio je Zika Mitrovic. Svaka odluka je ispracena aplauzom, i ako je sudjenje bilo dosta strogo.Da se pohvalim, Tango osvaja (skoro) sve sto moze!Prvak razreda mladih, najlepsi mladi pas, najlepsi muzjak a kasnije i prvak rase, prvak 7.grupe (najlepsi pticar) i na kraju drugi pas cele izlozbe! Share this post Link to post Share on other sites
Guest milli Report post Posted October 7, 2007 ma hocu ja da ubacim sliku, mnogo je dobra, nego ili ne umem to da uradim ili nesto nece! :cry: je l' moze neko da mi pomogne i da mi objasnim posto nisam bas sa racunarima najbolja, sta da radim :oops: Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted October 7, 2007 mili, imas objasnjenje ovde http://balkankinology.net/pricaonica/vi ... php?t=3939 Share this post Link to post Share on other sites
Guest milli Report post Posted October 7, 2007 hvala puno na pomoci, ali moracu ja da se bolje skoncentrisem na to!!! salim se, nadam se da ce mi uspeti posto nije bas lako (za mene :lol: ) jer bih bas volela da vidite moju ludu kucu. drago mi je sto sam naisla na ovaj forum jer stvarno obozavam pse a bretonce pogotovo! ove slike koje sam ovde videla su stvarno prelepe, i svi su mnogo slatki :D :D :D Share this post Link to post Share on other sites
Profi Report post Posted October 13, 2007 Urani sestra Uliss Share this post Link to post Share on other sites
misa-sikac Report post Posted October 18, 2007 pozdrav svima imam lepog bretona za prodaju cetri ipo godine star 1 cac.1rcac polozen ispit u radu-marka,aport,aport iz vode i td... proba obavetna .sajem slike Share this post Link to post Share on other sites
misa-sikac Report post Posted October 18, 2007 bilo bi vise titula ali nisam stalno kuci Share this post Link to post Share on other sites
Luca Report post Posted October 19, 2007 Ja takoder trazim dobrog radnog muzjaka iz okolice Zadra...http://i234.photobucket.com/albums/ee310/lucajana/jana3.jpg?t=1192776803http://i234.photobucket.com/albums/ee310/lucajana/jana-1.jpg?t=1192776873 Share this post Link to post Share on other sites
Odgajivacnica Velaro Report post Posted December 5, 2007 Evo i mojih pasa iz Odgajivacnice VelaroLora Alessandro&Nicola 1xCAC,1XBOBNjen sin(otac Speed Alessandro&Nicola) star 6 meseciSin Farex-a Alessandro&Nicola star 6 meseci Share this post Link to post Share on other sites
Odgajivacnica Velaro Report post Posted December 5, 2007 Farex Alessandro&Nicola(Ovako treba da izgleda pravi breton,kompaktan,spakovan,ma savrsenstvo) Share this post Link to post Share on other sites