Sign in to follow this  
Tjara

Ardenski govedar (Bouvier des Ardennes, Ardennes Cattle Dog)

Recommended Posts

Visina: mužjak: 56 - 62 cm; ženka: 52 - 56 cm.

Težina: mužjak: 28 - 35 kg; ženka: 22 - 28 kg.

Životna doba: do 13 godina.

 

Kratka istorija rase:

Ova rasa potiče iz Belgije i  bio je odgojen za čuvanje goveda, konja, ovaca. Razvoj ovog psa narekovali su oštre vremenske (ne)prilike i skroman život. U 19. stoleću upotrebljavali su jih za lov na divlje svinje. Priljubljen je bio kaj čuvar imanja. Prvi put rasa je bila prisutna na izložbi u Liegu, 1903. godine. Njegov je standard potvrđen 1963. Broj pasa se je puno smanjio u zadnje vreme.

 

O rasi:

Izgleda čvrsto, jako i elegantno. Njegovo telo je pokriveno jakim mišićima, ima vrlo jake kosti. Dlaka je oštra, duga 5 cm, duža je na bradi, ima takođe i duge brkove. Na glavi i nogama dlaka je veoma kratka. Poddlaka mu je gusta i vunena. Dozvoljene su sve boje osim bele, u beloj boji dozvoljene su samo fleke na prstima, ali nisu poželjne.

 

Karakter rase:

Ardenski govedar je temperamentan, veoma izdržljiv, prilagodljiv, hrabar i pomalo tvrdoglav pas. Pas je opušten u svakoj situaciji, zna se snaći i veoma je pažljiv. Dobar je čuvar, veoma je zaštitnički do vlasnika i ostalih članova. Treba mu puno trčanja, zato ga ne treba imati u stanu. Dobro mu je u zagrađenom vrtu. Nema posebnih zdravstvenih problema.

 

chiens-Bouvier-des-Ardennes-1c9620a4-4bb

 

ardenskij-buve7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this