dragoljub

Nemacki Ovcar (Deutscher Schäferhund) - 13. deo

Recommended Posts

FCI KLASIFIKACIJA
GRUPA I - Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
Sekcija: 1 - Ovčarski psi
Sa radnim ispitom.
POREKLO NEMAČKOG OVČARA:

Nemački ovčar relativno je mlada pasmina .Prvi puta u istoriji spominje se pas Hafwacher 1704.godine na dvoru kralja Leopolda I i smatra se da od njega potiče nemački ovčar.Konačan oblik nemačkom ovčaru dao je konjanički kapetan Max von Stephanitz.Prvi klub za nemačke ovčare osniva se 1899.godine - erein fur Deutsche Schaferhunde, a osnivači su već spomenuti von Stephanitz i Arthur Mayer. Pri uzgoju su pre svega davali prednost karakteru nad izgledom i nemačkog ovčara preporučivali za službu u vojsci i policiji. Te iste godine von Stephanitz kupuje psa namenjenog za čuvanje stada , crveno - sive boje i srednje veličine pod imenom Hector von Linkstein. Preimenovao ga je u HORAND VON GRAFRATH , te dobio broj SZ 1 i postao temelj danas opšte poznate rase nemački ovar. Von Stephanitz je napisao knjigu "Nemački ovčar u reči i slici" koja je prevedena na mnoge svetske jezike i dugo je vremena bila "sveto pismo" za uzgajivače.
Karakteristike
Opšti izgled: Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suve i celokupna građa je čvrsta.

Važne mere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%
Karakter: Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabilan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.

Glava: Glava je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a izmeu ušiju je umereno široka. čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine cele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.

Nos: Nos mora da bude crn.

Zubalo: Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima makazasto zubalo, tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.

Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.

Uši: Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.

Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi oko 45 stepeni.

Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišiav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.

Grudi: Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.

Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni ko je teška mana, kao i suviše ravan.

Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stepeni. Laktovi ne smeju biti istureni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišiave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso postavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdžrljivost. Šape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.

Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano od pozadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.

Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.

Kretanje: Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako uglovane i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago napred isturenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomernom i mirnom kasu, ima se utisak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago talasasta neprekinuta leđna linija.

Koža: Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore.
Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.

Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim,ž utim do svetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima, kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.

Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.

N.B. Mužjaci moraju da imaju dva potpuno razvijena testisa spuštena u skrotum.

Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom, čija ocena mora biti u pravilnom odnosu sa stepenom odstupanja. Teške mane: Odstupanje od prethodno opisanih rasnih odlika koje utiču na upotrebljivost.

Greške ušiju: široko nošene, suvšie nisko usađene, ovalnog oblika i nedovoljno čvrste uši. Izrazite greške u pigmentu, ukupna slabost tela.

Greške zubala: sva odstupanja od makazastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalifikacionim manama.

Diskvalifikacione mane: Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utvrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljalim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatku 1XP3 i neki dalji zub, ili 1XC (očnjak) ili 1XP4 ili 1XM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba i više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena, više od l cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa podlakom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez podlake, većinom podeljena na sredini leđa, zastavice na ušima, nogama i repu.

Kosti i regije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Goran,
Mrzi me da te citiram sada.... Sve u svemu ironija u tvom slucaju nije zanimljiva. Niti sam se ja hvalio rezultatima, niti sam pametovao ovde nesto da bi ti poredio moje rezultate sa onim o cemu ti pricas...
Ti pre 3 meseca nisi znao sta je kerung i ipo a prodajes pamet ovde kao da si izmislio rasu.. Neko ti je napunio glavu, no proci ce te to, kada formiras svoje misljenje, ako si u mogucnosti...
Kada neko ko ima rezultate napise nesto sto je protivno tvojim shvatanjima, tvoj odgovor je u kontekstu, svaka tebi cast ti imas rezultate u radu ali ja ovde pricam o... pa opet svoju pricu... Onda kada te svi ostali uguse argumentima (KAO KADA NISI ZNAO STA JE IPO A STA KERUNG), pojave se 3 tvoja pajtosa koji stanu na tvoju stranu jer su ti dali kuju, ili ti njima, ili eto sanjate isti san da se pojavite u Nemackoj na postolju ili ste zajedno u kombinaciji za lovu....
TO je tako i to svaki normalan, pismeni clan foruma moze da vidi.
Ako je neko ko nema rezultate, onda je kriv google....  pa opet spin na tri reci koje si naucio gepruft, ring i pun rodovnik..
Eto to je tako kako jeste, nema sta vise ti da mi pises i spinujes  tipa, ti nemas iskustva, pas ti je los, psi su ti ovakvi, koliko izlozba si ti video tralalala. Sve je to mozda tako ALI...
Kerung i ipo (a odgajivac si)

nhf

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cija je glava napunjena to ce vreme pokazati .... a sto se tice rezultata to je jako bitna stavka ... ako tvrdis da znas nesto onda mora da postoji neki rezultat iza tebe zar ne ? ... pa daj majka mu stara napisi neke rezultate koje ti napravi sa svojim NO kad vec vise znas od mene ... uzgred ja ne znam nista pa ce i najmanji rezultat koji ti napravi sa svojim psom biti odlican ...

 

I da citiram sebe : 

 

Drugi momenat je ljubomora ... ljubomora je mislim najgora od svega ... pljuvanje po drugima a da pri tom oni koji pljuju druge ( ili druge pse koji imaju neke rezultate iza sebe ) opet isto kao i u prvoj grupi nemaju nista iza sebe sto se tice bilo kakvih rezultata ...

Iskren da budem ne mislim da u tvom pisanju ima ljubomore ali duboko verujem da spadas u ono boldovano

 

Sve u svemu uzivaj u svom ljubimcu, a kada napravis neki rezultat sa istim mozemo da razgovaramo jer tada cu verovati da znas nesto vise od pljuvanja drugih i da gajis ne samo kucnog ljubimca vec pravog i kompletnog NO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goran je stvarno legenda!!!O kakvim rezultatima pričaš?Ovakav rad(izložbe i "specijalke")verovatno sele NO u 5.grupu sa psima za vuču sanki........Samo napred!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja samo da se upišem i da kažem da bi neko znao nešto o bilo kojoj rasi ne mora imati neki rezultat,to jednostavno nije mjerilo,znam milion ljudi,zaista jesu u drugim rasama,ali nemaju nikakve rezultate sa psima,a znaju o toj rasi mnogo više nego kao neki što imaju dobre rezultate. Danas smo svjedoci da svako može postati odgajivač,da svako može ostvariti neki rezultat,a za sve to,prvenstveno za izložbe i specijalke je potreban novac. Ja najviše poštujem one vlasnike koji svoje pse sami obučavaju,koji svoje pse sami pripremaju za izložbu,e ti ljudi/odgajivači,znaju nešta o rasi.I takvi odgajivači znaju kakav mukotrpan rad i trud treba.  A što se neki javljaju sa rezultatima,a sve platili,kupili psa,platili mu obuku,platili hendlera i na kraju se hvale rezultatima,te rezultate je postigao novac,a ne  znanje vlasnika o toj rasi. I na kraju se uhvate tih rezultata kao pijan plota,xaxaxaxa....

 

Ljudi,oni klipovi koje Milan postavlja sa svojim psima koje je on obučavao imaju neprocjenjivu vrijednost,dok na drugoj strani imamo masu primjera gdje vlasnici samo plaćaju,plaćaju,plaćaju i hvale se na kraju tim rezultatima. Nije ni to loše i nemam ništa protiv toga,samo ne treba misliti da rezultati određuju ko koliko zna o nekoj rasi. Određuje jedino znanje i samo znanje,a rezultat je samo produkt svega toga. 

 

Pozdrav i u ovom novom 13 djelu,neće nam valjda biti baksuzan ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goran je stvarno legenda!!!O kakvim rezultatima pričaš?Ovakav rad(izložbe i "specijalke")verovatno sele NO u 5.grupu sa psima za vuču sanki........Samo napred!!!!!

Izmedju ostalog mislim i na specijalke jer ako nije za njih onda nije kompletan NO kakav zeli da bude njegova maticna zemlja, a drugi deo se odnosi na rezultate na takmicenjima u radu kakve ima clan ovog foruma Dejan. ili Srdjan V. ili makar polozene ispite ...

Na kraju krajeva ti gajis Malinoe ( ako se ne varam to je Belgiski ovcar ) a ovo je tema za NO ... ili mozda gresim ? ... ili si ti ovde da nam objasnis kako je Malinoa bolja od NO ?

 

P.S. Necu te vise pitati za volontiranje slobodno pljuj po onima sto zaradjuju :wink:

 

 

 

Psi za pratnju i razonodu su dosta verovatnija kategorija, verujem da i oni imaju vise hrabrosti i rezultata u radu od pojedinih "pravih" Nemackih ovcara...

Jel to iz tebe govori licno iskustvo sa NO ili google ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Legenda!!!Lepo napisah da imam NO,ali džaba...A mislim da matična zemlja više želi i pse kao Black -Jack von der Teufelskehle ili Sentinel Pike ili ,Witz Eqidius.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda si u pravu ... videcemo ove godine na siegeru sta zele (wasntme)  ... nego gde rece da dolazi toliko posetioca iz celoga sveta kao sto dolaze na sieger da gleda te pse koje navodis ?

P.S. Ni za rezultate necu vise da te pitam ... dosta je tri puta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorane brukas odgajivacnince i prave ljubitelje NO.

Drago mi je da im ti svojim primerom kako se i sta radi sa NO osvetla obraz (thumbup)  ... ili imas samo kucnog ljubimca ?

 

Aj jos jednom da se citiram posto verujem da se pronalazis u tom delu : pljuvanje po drugima a da pri tom oni koji pljuju druge ( ili druge pse koji imaju neke rezultate iza sebe ) opet isto kao i u prvoj grupi nemaju nista iza sebe sto se tice bilo kakvih rezultata ...

Verovatno neprocita prva dva puta (thinking)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovde se radi i trenira i ovi psi dolaze da rade i spremaju se za polaganje svih ispita koji treba da ima jedan Nemacki ovcar,medju njima je i pas Goran011. (nod)

p9i7.jpg

Veoma pohvalno, nadam se da cemo uskoro moci videti i po koji snimak od sve tri discipline ...pozdravite Trenera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.