Sign in to follow this  
ywanho

Ring dresura

Recommended Posts

Hallo,

ponosni sam vlasnik amstaffa i zanima me ring dresura. Sta podrazumeva ring dresura, kako nauciti psa da stane u stav, kako ga nauciti da ne reaguje negativno na pregled zuba, kao i sve sto ide uz to.

Hvala unapred i nadam se da cu dobiti neke odgovore ! ! !

Pisite ! ! !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ring dresura ili dresura za takmičenje u lepoti je poseban vid dresure koji treba da se odradi pre prvog izvođenja na izložbu, a kasnije, pre svake izložbe treba da se „ponovi gradivo“.

Evo nekih pravila (ili bolje reДЌi saveta) koji mogu da vam pomognu da na prvu izloЕѕbu ne odete nespremni.

Psa vodite tako da vam hoda uz levu nogu. Vodite ga na kratkom povodcu ali ne zatežite previše. Možete da ga vodite i uz desnu nogu ako to sudija zahteva. Uglavnom, pravilo je da pas bude sa strane sa koje ga Vi (vodič) ne zaklanjate tako da sudija može da ga vidi u potpunosti. Psa ćete da vodite u krug, po ograđenoj stazi, korakom ili trkom, u zavisnosti šta sudija bude tražio. Sudije ovom prilikom gleda kako pas hoda, trči, uglove nogu. Psi novajlije su često zbunjeni drugim psima koji su ispred ili iza njih. Često se ukopaju i neće da krenu. U takvim prilikama ćete morati malo da cimnete povodac. Pre nego što počne takmičenje ring je obično prazan. Iskoristite ga da napravite par krugova sa psom, tako će najbolje da shvate šta od njih želite.

Potrebno je nauДЌiti psa da pokaЕѕe zube kad se to od njega traЕѕi (ne, ne da iskezi zube na sudiju ). Kad sudija bude to traЕѕio levom i desnom rukom Д‡ete psu da otvorite usta tako da sudija moЕѕe da pogleda celo zubalo. Psi se u poДЌetku obiДЌno protive ovome i pokuЕЎavaju da izvuku glavu. Zgodno je da psa opkoraДЌite i malo stegnete nogama. Psa umirujte priДЌom i milovanjem.

Sudija Д‡e da traЕѕi od vas i da pas zauzme stav. ДЊuДЌnite pored psa (pas je boДЌno okrenut ka sudiji) i namestite ga da pravilno stoji (prednje i zadnje noge u istim linijama, pogled napred), moЕѕete da postavite ruke ispod stomaka i kod donjeg dela kragne. Da bi psa naterali da pogleda pravo ispred sebe upotrebite (Vi ili neki pomagaДЌ iz publike) neku plastiДЌnu Еѕivotinju koja piЕЎti. Pas Д‡e da pogleda u pravcu piЕЎtanja i da podigne uЕЎi.

Psa treba da obuzdavate, ne sme da bude nemiran, da skače, da napada druge pse (škotski ovčari po prirodi nisu agresivni ali treba da ih čuvate od drugih pasa). Ne ostavljatje ih same, ne ispuštajte ih sa povodca. U slučaju da morate da ostavite psa samog preporučujem vam žičani sklopivi kavez (možete da ih kupite na samim izložbama) što je malo veće investicija, ili da povedete još nekog ko će da Vam pričuva psa. Žičani kavezi su zgodni i pri transportu psa.

Dok ДЌekate da vaЕЎ pas bude prozvan u ring moЕѕete da joЕЎ jednom proД‘ete ДЌetkom kroz dlaku. Ovo takoД‘e smiruje psa jer oseДЌa VaЕЎu blizinu meД‘u svim tim nepoznatim psima.

Iskoristite ove manifestacije kinologije da upoznate druge ljubitelje pasa. Od njih moЕѕete da saznate mnogo stvari o psima. Za to vreme Д‡e i VaЕЎ pas da prilazi drugim psima i njegova zbunjenost, razdraЕѕenost i strah Д‡e da splasnu. Pri tome vodite raДЌuna da se psi razliДЌitih polova bolje slaЕѕu.

preuzeto sa :

http://kucalesi.awardspace.com

p.s. GOOGLE IS YOUR FRIEND !!!

http://justfuckinggoogleit.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala Charlse :D

a ja mislio, ti crk'o '94. Bas sada citam jednu tvoju knjigu (Beleske matorog pokvarenjaka) :D

Salim se. Hvala jos jednom ! ! !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this