Dom

Nemacki Kratkodlaki pticar - 17.deo

Recommended Posts

Nemacki Kratkodlaki Pticar
FCI: 7.1.1-232


Iako je poreklo nemackog kratkodlakog pticara veoma kontraverzno, smatra se da je ova rasa potekla od zajednickog pretka svih pticara tzv. psa za mreze. Rasi je kasnije dodavana krv drugih pasa (ukrstanja sa spanskim pticarima, poenterima, italijanskim pticarima...)

Kao presudna podloga za izgradnju i razvoj uzgoja bila je rodovna knjiga nemackog kratkodlakog pticara izdata 1897.g.Princ Albrecth zu Solms-Braunfeld, postavio je pravila za ocenjivanje oblika tela, jednostavna pravila za rad i standard rase. Danas, nemacki kratkodlaki pticar prolazi kroz filter uzgojnih i ispitnih pravilnika. U standardu je predstavljeno kako on treba da bude izrazen. On je sposoban da ispunjava sve zahteve u lovistu do duboke starosti.

To je plemenit, harmonican pas, cija gradja tela omogucava snagu, izdrzljivost i brzinu. Uspravno drzanje, -tecna-spoljna linija, suva glava, dobro nosen rep, sjajna dlaka, harmonicno kretanje sa osvajanjem prostora, podvlace njegovu plemenitost. Duzina tela treba da je nesto veca od visine grebena. Narav je ujednacena, cvrsta, pouzdan je, obuzdanog temperamenta, niti nervozan, niti plasljiv.

Glava je suva, markantna, ni prelaka ni preteska. Snagom i duzinom odgovara polu i obliku tela. Lobanja je ravno zaobljena, slabo izrazena potiljna kvrga, ceona brazda nije duboka, nadocni lukovi primetno vidljivi. Stop je srednje izrazen. Nos je u osnovi braon, samo kod pasa bele boje dozvoljena je nosna pecurka boje mesa ili tackasta. Njuska je siroka, duboka i snazna, psu omogucava pravilno nosenje divljaci. Posmatrano sa strane, nosnik ima blago uzdignuce u svim prelazima od plemenitog -ovnujskog- nosnika, do neznatnog uzvisenja iznad ravne linije. Kod muzjaka je jace izrazen. Prihvatljiv je i potpuno ravan nosnik, dok je ulegnut teska greska. Usne su prilezuce, ne prejako preklapajuce, dobro pigmentisane. Zubalo je makazasto, pri cemu sekutici gornje vilice treba bez razmaka nalezu na donje. Obrazi su snazni, dobro misicavi. Oci su srednje velike, idealna boja je braon. Kapci dobro nalezu. Usi su srednje duge, visoko i siroko usadjene, ravne i bez uvrtanja cvrsto visece uz glavu. Na donjem delu tupo zaobljene, nisu mesnate a ni tanke. Treba da su napred polozene, dopiru priblizno do ugla usana.

Duzina vrata je u harmoniji prema opstem izgledu.Potiljak veoma misicav,blago zaobljen.Gornja linija tela je ravna i blago padajuca. Greben je jasan, ledja cvrsta i dobro misicava. Vrhovi kicmenih prsljenova moraju biti dobro prekriveni misicima. Slabine su kratke, siroke, misicave, ravne ili blago zaobljene. Prelaz od ledja ka slabinama je napet i dobro zatvoren. Sapi su siroke i dovoljno duge, nisu kratko odsecene i blago padaju ka repu. Dobro su misicave. Grudi su vise duge nego siroke, sa dobro izrazenim predprsjem i po mogucstvu daleko unazad pruzenom grudnom kosti. Ona treba da lezi na istoj visini kao i lakat. Rebra dobro zaobljena, ni ravna ni bacvasta,zadnja rebra dobro nadole pruzena.
Postovani, nastavite diskusiju ovde.

Rep je visoko usadjen, snazan u korenu, suzava se, srednje dug. Za upotrebu u lovu skracen na oko polovinu. U mirovanju opusten, u kretanju nosen vodoravno i ne visoko iznad ledjne linije ili ajko savijen.

Prednje noge su ravne i paralelne, plecke koso i unazad ravno prilezuce. Snazna suva muskulatura. Dobar ugao izmedju plecke i nadlaktice. Nadlaktica je po mogucstvu duga, dobro i suvo misicava. Laktovi su prilezuci uz telo, postavljeni daleko unazad. Podlaktica je snazna, misicava, saplje snazno. Sape su okrugle do kasikaste, sa dobro zatvorenim i zaobljenim prstima, nokti snazni. Zadnje noge su paralelne i ravne, dobro uglovane. Butine su duge,misicave i siroke. Dobar ugao izmedju karlice i butine. Dosaplje snazno i vertikalno postavljeno. Skocno zglob snazan.

Dlaka je kratka i gusta, treba da je jedra i cvrsta. Na glavi i usima treba da je deblja i kraca.
Boja: braon bez oznaka, braon sa neznatnim belim ili prskanim oznakama na grudima i nogama, tamno braon melirano sa braon glavom, braon plocama ili tackama, svetlo braon meliran sa braon glavom, braon plocama, tackama ili bez ploca, bela sa braon oznakama na glavi, belim plocama ili tackama, crna boja u istim nijansama kao braon. Dozvoljen je zuti palez, lisa, prskane usne.

Visina grebena muzjaka je 62-66cm, a zenki 58-63cm.


STANDARD RADA NEMACKOG KRATKODLAKOG PTICARA
preuzeto sa sajta KD Stig


--------------------------------------------------------------------------------

Ovo je izvrstan pas, koji u svom radu,u zavisnosti od terena ,spaja i uskladjuje vrednosti engleskih i evropskih pasmina,cuvajuci sopstvenu fizionomiju i karakteristicnu narav.


KRETANJE I TRAZENJE:Odlucan polazak.Bujna akcija.Stalni brzi galop,energican,ali ne i neobuzdan.Snazan potisak zadnjeg dela tela,bez skokova,a pracen lakim "grabljenjem" prednjeg dela:korak je ujednacen,usi su u pokretu,vrat istegnut,glava uzdignuta i u pokretu sto ukazuje na dobar njuh,spreman da oseti i najmanje tragove mirisa:nosni deo horizontalno usmeren.Rep lagano spusten uz stalni ,zivahan horizontalni pokret.Traga vredno i obimno ,po pravim dijagonalama,pokrivajuci citav teren.

KADA TOKOM TRAZENJA IMA POGRESAN UTISAK DA JE NAISAO NA DIVLJAC:Postepeno usporava kretanje do brzine normalnog hoda,usi naculjene,vrat istegnut,vraca se na izvor mirisa uz laku povijenost clanaka,prelazeci preko izvora mirisa napet i veoma pazljiv.Posto prevazidje nesigurnost ,odlucno nastavlja sa uobicajenim kretanjem uz skoro besni pokret.

KADA,POSTO JE STEKAO LAGANI UTISAK O PRISUSTVU DIVLJACI SHVATA O CEMU SE RADI I ZAUSTAVLJA SE:Postepeno usporava hod,iz galopa prelazi u kas,posle nekoliko korakastaje kao ukopan.Glava je uzdignuta,nosni deo horizintalan,usi zabacene,oci sjaje,vrat potpuno istegnut.Telo je napetih uglova uz uglavnom istureniji prednji deo,zadnji deo je nesto nizi vrlo napetih misica.Telo je uspravno,a cesto je jedan od udova podignut.

KADA JE SIGURAN DA POSTOJI PRISUSTVO DIVLJACI:Uz trenutno grcenje,spusta telo na pokretljive udove,glava je uzdignuta,vrat ispruzen:nastavlja da se krece oprezno ali odlucno,udisuci i izdisuci vazduh uz podrhtavanje.Ponekad se naglo zaustavlja.

KADA SE IZNENADA NADJE U BLIZINI DIVLJACI: Zaustavlja se uz besan trzaj,glava se polako,iz horizontalnog polozaja okrece ka divljaci,telo je veoma kruto u iskrivljenom polozaju,rep je iznad ledjne linije.U tome je lepota njegovog zaustavljanja,lepota u kojoj nema preterane teatralnosti,cak i u najneskladnijim pozama,jer je njegov mozak mudri kontrolor.O tome svedoci izraz ociju koji izrazava savrseno vladanje situacijom.

KADA ,POSLE ZAUSTAVLJANJA ,VODI NA DIVLJAC KOJA POKUSAVA DA SE ODALJI:Vodi odlucno uzdignute glave,ali promisljeno i u savrsenoj vezi sa oni ko ga vodi (vodicem):zaustavlja se pri svakom usporavanju divljaci drzeci je na odgovarajucoj razdaljini.Pri svakom kratkom zastajanju rep iz horizontalnog kretanja prelazi u mirovanje.Kontrakcije udova su slicne onima prilikom zaustavljanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedne slicice od ovog proleca, u pokusaju da ulepsamo pocetak novog dela.

 

R a c :arrow: , valjda si shvatio do sada kako ovde funkcionise (granpa) . Inace tvoje pitanje je na mestu (y) .

 

Neznam da li je svetskog kvaliteta, ali je nama jako,jako kvalitetan u svim segmentima (nod) .

 

2m6q3ht.jpg

 

T E D I

Share this post


Link to post
Share on other sites

zorans.... moje misljenje gledajuci ovu fotografiju (mada se ne moze suditi po jednoj fotgrafiji) , bez lose namere, je da taj pas moze da dobije ocenu u eksterijeru DOBAR u jednom realnom sudjenju, Ikona dobra zenka, gledao sam je na derbiju kad je Misa pustao. Mi mladi treba da gledamo i ucimo od vas starijih i iskusnijih, ali izgleda da ljudi koji bas poznaju rasu retko posecuju forum , ili samo kada su utakmice u toku cujemo po koju pametnu rec i komentar. U ovom periodu savetujem mladjima da ne ulaze na forum, iskljucivo neka mu se posvete kada su jesenje utakmice u toku ili prolecne, ovo je mrtava sezona i samo slusamo subjektivne komentare. Budimo malo realni i objektivni, kazimo jedni drugima stvarno sta mislimo, i na taj nacin pomozimo si medjusobno. Veliki pozdrav za sve !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kosanic.... tvoj pas Tedi izgleda veoma ozbiljno, kao i sin njegov, tako mi izgleda na fotografijama, marke mi se svidjaju!!!  

Bonas Kennels.... svidju mi se veoma snimci koje ste postavili, dobri psi a i genetika, nema sta!!! 

pozzzz  (thumbup)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tihomire hvala na komentaru Bronko del Cakic nije namešten za slikanje nitje stao u marku alije bitno da znaš da znaš,da njegovi pretci nisu šampioni u eksterieru ali u radu da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kosanic.... tvoj pas Tedi izgleda veoma ozbiljno, kao i sin njegov, tako mi izgleda na fotografijama, marke mi se svidjaju!!!  

Bonas Kennels.... svidju mi se veoma snimci koje ste postavili, dobri psi a i genetika, nema sta!!! 

pozzzz  (thumbup)

Koliko je ozbiljan procenice se na osnovu onoga sto ostaje od njega. Za mene je to jedino merodavno. Za sada to/ potomstvo/

 

izgleda vise nego ozbiljno. Inace,nema puno potomaka kao neki sampioni na glasu , koji u priplodu izgledaju u najmanju ruku

 

neozbiljno. Meni jedinka sama za sebe ne predstavlja vrednost, sve dok se ne potvrdi u reprodukciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cika Zorane, ja na primer da sam na vasem mestu, postavio bih kada dodje za to vreme video zapis tog psa u terenu, deo nekog turnusa da se vidi da li on ima nesto na te svoje predke koji su sampioni u radu kao sto kazete i opravdao sa tim njegov izgled, a kada vi ubacite sliku i pitate za komentar ocigledno je da hocete da cujete kako on po nama izgleda, mada verujem da i sami najbolje znate! Ne sporim to da taj pas moze i da nece biti sampion u radu... Ja tezim i lepom i radnom, kao i svi sto bi mi voleli, samo se tesimo sa onim bas me briga na staa lici bitno da idee, a sa tim razmisljanjem samo mozemo rasu da unazadimo, nemac je nemac i znamo kako bi trebao da izgleda. 

Kosanicu u pravu si, dzabe mu sve ako ne daje nista, ali opet kazem krecemo od njega kao jedinke da bude lep i radan, pa onda ako u priplodu se pokaze da daje takve pse to je onda vrhunski pas. 

Obecavam vise necu komentarisati  :X , osecam se previsee mlad da bih davao ovakve komentare, ali sta da se radi kada ne zeli niko iskusniji da kaze nesto kontra, cisto zbog te ravnoteze koju moramo odrzavati ovde... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šampioni na glasu su marketing, biznis plan, često samo dok se prvi rezultati akcijske prodaje prezentuju u svim svojim vrlim manam. U Srbiji ima toliko šampiona po svim kategorijama koji su zdrastveni bogalji, karakterno idioti i lovački neupotrebljivi da je to čudo jedno. Kinologija je globalni biznis, pogledajte samo pet šopove kakve se stvari nude za pse, hiperprodukcija kinoloških manifestacija, na kojima čitavi timovi uniformisanih ljudi biju bitku za tržište, itd.itd. čiji je osnovni cilj novac, a psi su koletelarna šteta. 

Zato se u potpunosti slažem sa gospodinom Kosanićem da pas vredi samo ako svoje vrline, ili vrline svojih predaka  prenosi na potomke. Sve biva, pa prodje, ostaće samo ono što vredi, kada se razočarani otarase škartova, samo treba vremena da euforija prodje. I nemojmo biti razočarani sa svim rasama je isto nije samo NKP došao u crveno tj. crno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedne slicice od ovog proleca, u pokusaju da ulepsamo pocetak novog dela.

 

R a c :arrow: , valjda si shvatio do sada kako ovde funkcionise (granpa) . Inace tvoje pitanje je na mestu (y) .

 

Neznam da li je svetskog kvaliteta, ali je nama jako,jako kvalitetan u svim segmentima (nod) .

 

2m6q3ht.jpg

 

T E D I

 

 

Nisam skoro video kompletnijeg Nemca u marci !   PAS JE ZA POZELETI, SVAKA CAST !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lux je od iste kuje kao ovaj keric samo iz kombinacije sa Cikom del RS. Kuja daje odlicne kerove samo mislim da je bolje ovo leglo sa Bestom a vreme ce pokazati. Zato sam i ja moju kuju upario sa Bestom :-)! Sa 8 meseci je pokazao odlican nos, stil i volju a cekamo jesen i prve lovove da vidimo kakve su mu mogucnosti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jedne slicice od ovog proleca, u pokusaju da ulepsamo pocetak novog dela.

 

R a c :arrow: , valjda si shvatio do sada kako ovde funkcionise (granpa) . Inace tvoje pitanje je na mestu (y) .

 

Neznam da li je svetskog kvaliteta, ali je nama jako,jako kvalitetan u svim segmentima (nod) .                                     Pozdrav za vas,shvatam ja kako to funkcioniše zato me to i nervira. Kao i za vas moj pas je za mene najbolji a tuđe mišljenje baš neinteresuje.Želim vam samo lepe trenutke u drzženju sa vašim ljubimcem,pozdrav......

 

2m6q3ht.jpg

 

T E D I

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijave za specijalku pticara u Valjevu koja se odrzava 02.06.2013,

primamo i sutra ceo dan.

Mejl: kdvaljevo@verat.net;

 telefoni: 060/0247-596; 062/82-63524 ; 065/55-96647

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izveo sam pse da posle skoro dvomesecne pauze malo "protegnu noge",na terenu na kom nisam ocekivao da ima divljaci!Ipak se nasla po neka prepelica!

 

mt70o0.jpg

Marka na prepelicu Xara del Cakic (Vegas del Cakic x Cuba del Cakic)!Pino del Cakic (Uno del Cakic x Visa del Cakic),sekundira!

 

Pa je onda Pino prisao i markirali su zajedno1

312baqs.jpg

 

Idolo del Cakic (Dream del Cuore Grande x Karma del Cakic),je imao solo akciju,takodje na prepelicu!

315zjwg.jpg

Edited by sasa cakic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polako dobijamo potvrdu onoga sto ostaje iza Tedija. D e c o , /Tedi x Rea/ najlepsi muzjak NKD na

 

specijalizovanoj izlozbi  7  grupe u Valjevu. Sudija A. Mijailovic

 

2rmntq0.jpg

 

14b6z7.jpg

 

 Fotografije su snimljene od strane slucajnog posmatraca mob. telefonom i odatle ovi kadrovi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.