Sign in to follow this  
Tjara

Hamiltönstovare (Hamiltön Hound, Swedish Foxhound)

Recommended Posts

IME: Hamiltönstovare/Hamilton Hound/Swedish Foxhound

FCI: 6. grupa, sekcija 1.2

 

hamiltonstovare.jpg

 

KRATKA ISTORIJA:
Ovaj divan pas potiče sa Švedske. Lov sa psima je u 16. stoleću bio privilegij bogatih rodbina. Kinolozi tvrde, da je Hamiltönstovare nastao ukrštenjem Harriera, različitih Foxhounda i lovačkih pasa iz Nemačke. Osnivač ove rase je Adolf Patrik Hamiltön, koji se je sa ovom rasom prvi put pojavio na izložbi u 1886 godini. Tad je bio sa svojim parom, mužjakom sa imenom Pang i ženkom Stellom. Rasa je u prošlosti upotrebljena kao lovac na lisice, a danas je prava redkost. Ime Hamiltönstovare ovaj je pas dobio u 1921 godini po svom osnivaču.

 

tumblr_m3z2dvgxzS1rngxdto1_500.jpg

 

GENERALNI IZGLED:

Ova je rasa tipični predstavnik svoje grupe. Moćan, dobro građen lovac i veoma izdržljiv što mu se vidi i na telu. Njegova glava je dugačka, telo stoji na visokim i krupnim nogama. Uši moraju se slagati uz njegovu glavu, grudi su duboke, a rep visoko nošen. Mužjaci su visoki od 53 do 61 cm, a ženke od 49 do 57 cm.

 

BOJA I DLAKA:
Krovna dlaka je gruba, a poddlaka je mekana i ne propušta vodu i prljavštinu. Dlaka mora biti tesno uz kožu. Ovog psa možemo naći u trikolor varijanti (bela-crna-kafena). Bele mrlje moraju biti dobro vidne.

 

hamiltonstovare_0006.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja kažem, da je baš šteta što je nepoznat izvan svoje zemlje. Kod nas poznajem porodicu u kojoj je "gazdica" jedan divan predstavnik ove rase. :) Oduševljena sam njime!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this