Sign in to follow this  
Tjara

Otterhound

Recommended Posts

Otterhound je velik, mišičast i vrlo snalažljiv pas, naučen da radi po cele dane. Ime je dobio po lovu na vidre (vidra=otter). Kinolozi se slažu, da je u nekim točkama ova rasa vrlo blizu airedale terijeru.
 
TEŽINA: mužjaci: 41-50kg, ženke: 30-41kg.
VISINA: mužjaci: 69cm, ženke: 61cm.
ŽIVOTNA DOBA: 10-13 godina.
VELIČINA LEGLA: 2-14 mladunaca.
UPOTREBA: nekad za lov na vidre, danas za lov i spremstvo.
 
KRATKA ISTORIJA:
Neki kinolozi tvrde, da je ovaj pas nastao zapravo u Francuskoj, i ne Engleskoj. Otterhound mogao bi nastati ukrštenjem bloodhounda (pas sv. huberta), harriera i različitih grifona. Njihov je njuh toliko odličan, da mogu nanjušiti vidre ujutru, a one su prelazile teren noć pre. U 1979 godini morske vidre zaštićene su zakonom, zato je populacija ove rase naglo pala. Postali su ugroženi. Grupa ljubitelja ove rase odlučila je spasiti je od nestanka. Počeli su jih upotrebljavati za lov na rakune i medvede. Rasa više nije ugrožena, ali je ipak još redka i nepoznata.
 
OPIS:
Zanimljivost ove rase je to, da jim je dužina brade jednaka dužini glave. Ovo su veliki i moćni psi sa vrlo puno energije. Velika u dugačka glava završiti se mora sa dobro pigmentiranim nosom. Ugriz mora biti makazast, a grudi duboke. Uši moraju biti dugačke i prikladne uz glavu. Telo je dugačko, pomalo "aerodinamično", sa visoko nasađenim repom. Ovaj pas stoji na dugim nogama, a kosti zadnje nogu su mu težke i obdane jakim mišićima. Ima dvoslojnu dlaku - krovna dlaka je pomalo gruba i dugačka, a poddlaka je mekana i ne prepušta vodu.
 
BOJA:
Ovog psa možemo pronaći u različitim bojama. Nije dozvoljena boja pšenice sa crnim flekama.
 
TEMPERAMENT:
Dobri su sa decom, i vrlo su odani svojoj porodici. Vrlo su darežljivi i veseli psi, zato su dobro društvo. Dobro se slažu sa životinjama i ostalim ljudima, ukoliko su sa njima upoznati i tako učeni. Može doći do lova na malene životinje, zato ako ne želimo ovog psa za lovački posao, moramo ga navikavati da ostale životinje. Inteligentni su, ali treba jim čvrsta ruka, ovo nije pas za početnike, jer vole da iskoriste pa rade svojom voljom. Moraju se istrčavati, sa njima treba raditi više sati tokom dana, obožavaju vodu a pogotovo hladnu. 
 
PROBLEMI SA ZDRAVLJEM:
Ne smeju se prenajedati, brzo se udebljaju. Mogu imati probleme sa displazijom kukova, trombocytopenijom, hemofilijom i zaokretom želuca. Takođe može jih doleteti i displazija laktova.
 
Early%20Morning.JPG
 
ŽIVOTNI USLOVI:
Nisu baš psi za stan; ako se njihova energija ne troši, mogu postati nervozni i mogu uništavati stvari po stanu. Ukoliko jim se omogući dovoljno rada, mogu biti u stanu. Za njih je najbolja velika ograda sa kućicom i da mogu trčati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this