jasmina

Holandski ovcar (Hollandse Herdershond FCI:1.1-223)

Recommended Posts

Kurz06k.jpg

Potice iz Holandije. To je stara rasa koja je srodna dugodlakim ovcarima iz drugih zemalja (puli,bradati koli..) Iako ga jos uvek drze kao ovcara, danas je postao pravi kucni pas i cuvar.

Voli decu i sve domace zivotinje. Njegov urodjeni instikt cuvara uvek ga zadrzava u blizini porodice. Ne lovi i ne divlja, voli svakodnevne setnje po sumi i polju, pri cemu ne obidje ni jedan potok a da se ne osvezi. Ipak vise voli da se brcka nego da pliva. Nije pas za bokseve, cak i dvoriste, koliko god da je veliko-njemu to nece biti dovoljno.

Izvanredan je u psecim sportovima, pre svega u agilitiju. Ali, sa njim treba raditi bez pritiska i sa puno ljubavi i tada ce pokazati prave rezultate. Voli da uci i veoma je inteligentan, ali sve kroz igru.

Nije najpogodniji pas za spasioca zbog svoje duge dlake uprkos brzini i izdrzljivosti. Odlican je u cuvanju porodice ili stada, ali je bez ostrine ili agresivnosti zbog cega nije dobar za policijskog psa. Uprkos njegovom razigranom i klovnovskom ponasanju, stalno ispoljava svoju samostalnost, tipicno obelezje ovcara, sto ne treba da suzbijamo nego da cenimo. To ponekad prelazi u tvrdoglavost, ali doslednim i pravilnim vaspitanjem mozemo da stvorimo od njega vrlo dobrog psa.

Odrzavanje dlake kod Holandskog ovcara ne treba potceniti. Ona je dugacka, gusta i tanka i ostra kao kozja, malo talasasta sa finom podlakom. Odrasle pse treba svake nedelje temeljno iscetkati i pocesljati. U prolece, kada se oslobodi poddlake, trebamu posvetiti jos vise vremena, kako mu se dlaka ne bi ucebala. Da nam odrastao pas ne bi pravio probleme zbog cetkanja potrebno je da ga navikavamo na to dok je jos stene. Najzahtevnije je krzno mladog psa (do 15 meseci) posto je u to vreme vec prilicno duga dlaka, posebno meka i brzo se uceba.

STANDARD:

To je srednje veliki, srednje tezak, dobro misicav pas,s naznog, dobro proporcionalno gradjenog tela. Inteligentnog izraza, zivahnog temperamenta, privrzen, poslusan, pokoran, oprezan,r adostan pri radu, veoma veran i pouzdan, skroman, velike izdrzljivosti, oprezan, aktivan, koga krase osobine pravog ovcarskog psa.

Duzina tela prema visini grebena je priblizno 10:9. Visina muzjaka 57-62cm, a zenki 55-60cm. Na osnovu osobina dlake razlikuju se: kratkodlaki, dugodlaki i ostrodlaki. Kretanje je prirodno i gipko, iskorak ne sme biti krut i usiljen, lebdeci ni daleko ispred.

Velicina glave je u dobroj proporciji prema telu. Oblik je duguljast, ne masivna, bez nabora i suva. Njuska je nesto duza od ravne lobanje. Nosnik je ravan i paralelan sa lobanjom, stop malo izrazen, usne dobro prilezuce. Kod ostrodlakog varijeteta, glava ima vise cetvrtast oblik, ali to je samo opticka varka. Usi su pre male nego velike. U stanju uzbudjenja stoje napeto uspravno i u napred usmerene, visoko su usadjene, oblik im nije kasikast. Oci su tamne, srednje velike, bademaste, postavljene nesto ukoso. Nos je uvek crn. Zubalo je snazno i pravilno razvijeno, makazasto.

Teznja je na vrat koji nije krtak, suv, bez podgusnjaka, koji ravnomerno prelazi u gornju liniju ledja. Telo je snazno, rebra blago zaobljena, duboke grudi, ali ne i uske. Donja linija grudnog kosa ravnomerno prelazi u liniju stomaka.

Ledja su kratka,ravna i snazna. Slabine su snazne, nisu ni duge niti uske, sapi ne smeju biti kratke ni padajuce. Prednje noge su snazne, dobro misicave,solidna gradja kostiju. Zadnje noge snazne, dobro misicave. Koleno srednje uglovano, zbog cega je izbegnuto preterano koso produzenje butine. Kod skocnog zgloba pozeljna je srednja uglovanost, tako da se dosaplje nalazi vertikalno ispod sedne kvrge. Bez zaperaka. Rep je u mirovanju ravan ili opusten i blago zavijen, dopire do skocnog zgloba. U kretanju nosen elegantno, ipak ne postrano ili uvijen.

Tezina je oko 30 kg.

Osobine varijeteta dlake

KRATKODLAKI: Pozeljnaje na celom telu ostra, ne prekratka dlaka sa bogatom poddlakom. Kragna, pantalone i odlakanost repa moraju biti jasno vidljivi. Boja je vise ili manje jasna na braon donjem sloju ili na sivoj osnovnoj boji. Tigrastost se prostire po celom telu, kragni, pantalonama i odlakanom repu. Nepozeljno je puno crne pokrivne dlake. Crna maska je u prednosti.

DUGODLAKI: Na celom telu duga,r avna, polegla,gruba na dodir, bez talasa sa, sa bogatom poddlakom. Glava, usi, sape i zadnje noge ispod skocnog zgloba imaju kratku i gustu dlaku. Na zadnjim stranama prednjih nogu je jako razvijena, na dole usmerena dlaka-zastavice. Rep bogato odlakan, bez resa na usima. Boja kao kod kratkodlakih.

OSTRODLAKI: Na celom telu je pozeljna gusta, ostra, zbunasta dlaka sa izuzetkom glave. Gusta poddlaka. Dlaka mora biti gusto zatvorena. Gornji i donji deo usana bogato odlakani, cupave napred dobro stojece obrve. Na lobanji i gusi dlaka je manje razvijena, rep jako odlakan, pozeljne su jako razvijene pantalone. Boja je plavosiva i biber so, siva i zlatno tigrasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
malo me Ameri nerviraju zbog tendencioznosti,ono je suplje!Sve u svemu,holandezi su,kako je Andrijana lepo rekla,belgijanci sa greskom u boji

Hehe interesantno zapazanje. Mada kako citam gore u opisu rase oko koga se potrudila jasmina pise da im fali ostrine i da zato bas i nisu dobri za policijskog psa...

Evo i link : http://www.youtube.com/watch?v=QKf3Vhh0iWY za prvi video koji sam nasao na strani koju si ti dao. Na samom pocetku ovog videa 0:15 sek. se vidi po meni jako los rad markera, slobodno bih rekao da je po meni katastrofalan i jako opasan po psa! Markirant, jako se lepo vidi, ulece u psa u punom trku koji napada i grize rukav, moze se lepo videti ogroman stres na vrat koji proizvodi ovakav rad markera posebno sto je on jos i prilicno krut!On bi trebao da sto je moguce vise amortizuje nalet psa da ovaj ne bi povredio vrat!

Posebno mi je interesantno sto je ovaj video postavljen u cast rada dobrih markiranata...

Koje je vase misljenje u vezi ovoga?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrijana je Valonka,ne gotivi Fiamance :D :D :D

Po meni onaj rad markera je o.k. jer su ono top the best psi,da kazem zveri koje trpe sve,a hol. i bel. ring su najpriblizniji re

alnim zivotnim situacijama.

Na videu je najvise malinoa,ima i n.o. i h.o. a takmicenje je u Holandiji.To nam govori.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Video je uzet iz NVBK, IPO, Belgijskog Ringa NVBK i Francuskog Ringa.

Da bi se "tacmicio" na utakmicama, marker mora da ima polozen ispit i da zna program u kome radi. Sve su to iskusni markeri, psi su takmicarski te svako zna svoj posao i program. Nazalost svi mi koji to radimo na odredjenom nivou znamo da nasi psi nece moci da se takmice godina, da im stradaju vratni prsljenovi i ledja i da je penzija vec negde oko 7-8 godine.

Moji psi vec od pocetka idu na preglede i manipulacije kod osteopate da bi doziveli sto vecu i bolju starost.

Ali sta je radni pas bez rada...mislim da bi oni svi radje umrli na terenu nego u fotelji!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne sumljam ja da je marker skolovan i profesionalan, samo kazem da po mom misljenju mora da amortizuje takav eksplozivan napad,ulazak i ugriz psa na rukav! Ovo kazem jer se nesto slicno dogodilo na jednom svetskom prvenstvu kada je zbog slicnog rada markera povredjen pas Balabanova iz Amerike, mislim da je to bio Django Ot Vitosha. Nisam 100 posto siguran. Interesovalo me samo da li je po vasem misljenju taj trenutak tj. taj rad koji se na snimku vidi opasan, jako opasan ili je bezbedan!

Bas lepo sto se toliko brines i o preventivi i zdravlju tvojih pasa Adryana!

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Covek uvek moze da pogresi i da se desi nezamisljivo, avijoni padaju nasom greskom...

Neki markeri rade "za" psa neki rade "protiv"...u KNPV program kaze da marker u odredjenim napadima mora da krene ka psu...u Belgijskom Ringu pise da markera uvek mora da radi "za" psa i da mora da amortizuje ali se nesreca desi i pored toga...u Francuskom ringu kao i u IPOu pise da je marker tu da psu uzme maximum poena (En Ring français ou en RCI, l'HA de concours est là pour lui faire perdre le maximum de points.)...

Svi sportovi nose u sebi opasnost, i svaki rad sa psom je opasan...i psi i markeri, a i vodici su ponekad povredjeni.

Od nekih povreda se neko od njih nikad ne povrati.Ali to je lutrija.

Desavalo se u Ringu da pas od prejakog udarca u markera izadje sa terena sa polomljenim sapama, 2 moja psa imaju polomljene zube pa cak i izbijene...

Ali su i takmicari i markeri svega toga svesni, pa svesno ulazimo na teren sa nasim psima.

Opasno je i terati psa da preksoci zid od 2m20 (nekad je to bilo 2m40) pa je to u programu i svi to radimo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na trudu Adryana. Ipak nisi odgovorila da li je onaj rad markera pogresan ili ne. Nema veze... Puno uspeha svima u radu zelim, a malo povreda!

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites
...u KNPV programu kaze da marker u odredjenim napadima mora da krene ka psu......

Mislila sam da ovo odgovara na pitanje...zadatak koji se zove Napad sa palicom (Stok aanval) trazi da marker krene prema psu, sto znaci nema mogusnost da amortizuje psa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala mnogo Andryana sad shvatam! Izgleda mi je potrebno nacrtati :) Pogledao sam ova dva linkovana klipa i tu se dobro vidi ono o cemu govoris! Moram priznati da mi zestoko izgleda ta situacija...

Interesuje me da li radite samo sa belgijskim ovcarima ili imate i holandske? Tacnije, interesuje me da li su holandski ovcari dobri za rad kao i belgijski ovcari, posto vidim da se jako malo pojavljuju na najjacim takmicenjima!

Hvala unapred!

Share this post


Link to post
Share on other sites

E bas steta sto nema holandjana... Mozda ce ih biti uskoro pa cemo videti kako se nose sa dominirajucim belgijancima na raznim takmicenjima. Pozdrav i hvala na iskrenim odgovorima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.