casper2

Members
 • Content Count

  118
 • Joined

 • Last visited

About casper2

 • Rank
  Newbie

Recent Profile Visitors

958 profile views
 1. casper2

  Pudla (Caniche FCI: 9.2-172)

  Što mi je poznato to uzimanje papuča, čarapa i sl i spavanje na njima Napisao bih samo za titar test: uradite ga što kasnije jer je onda veća verovatnoća da će biti pozitivan - da se stvori što više antitela. Tako je bar meni rekao veterinar.
 2. casper2

  americka akita

  http://www.puppychart.com/
 3. casper2

  Zlatni retriver

  http://www.puppychart.com/
 4. casper2

  Belgijski Ovcar (Malinoa)2meseca.

  Hranu najbolje da dajete onu koju je odgajivač davao do sad. Ili koju on preporuči. do 6 meseci, koliko ja znam se daje 3 puta dnevno, a posle 2 puta. Šenja i upoznavanje sa drugim psima odmah sa 2 meseca - od 2. do 3. meeca je period socijalizacije sa drugim psima. Druženje a ne napadnaje ili strah. Šetnja i svaka dresura: pa hranom. Pokažeš joj ono što voli da jede i daš joj to kad uradi ono što ti želiš - recimo kad lepo šeta pored noge i ne vuče. Povodac joj ne dajte da grize - odlučno (ali ne grubo). Duško Radović je (čini mi se) rekao: "decu sme da tuče samo onaj ko ih voli." - nešto slično može da se primeni i na pse
 5. casper2

  Pas se plasi drugih pasa

  Nema tu neke velike filozofije. To što želite da postiognete morate da ponavljate. Dakle mora se družiti sa drugim psima. Ali ako se već toliko plaši kad joj se neki približi (pa čak i tako mali), ona druženje treba da bude takvo da su u blizini ali ne u kontaktu. Nikakvo naskakivanje, jurenje i sl. Dok se ne oslobodi i ne navikne. I kad lepo i mirno šeta pored drugog psa onda nagrada... A onda mic po mic, približavanje, njušenje. A možda bi mogli i potražiti neku školu ili profesionalca... Inače to što je neki mali ili veliki, ne znači da se i tako i oseća - čivave misle da su veće od svih A ovaj moj skače na velike bez ikakvog straha (a jedva mu dohvati ledja prednjim nogama), a kad naidju mali ukoči se (osim ako su ženske, naravno )
 6. casper2

  Pas se plasi drugih pasa

  Socijalizacija sa drugim psima se radi od drugog do trećeg meseca. Kad se zakasni onda je teže. ali siguran sam da nije nemoguće. A nije ni tako kasno. Još je mala Napisaću dva svoja iskustva: mi smo našeg šicua uzeli sa 3 meseca. U tom periodu 2-3 meseca je živeo na selu i družio se samo sa mamom i jednim velikim bernskim pastirskim psom. Braća i sestre su u tom periodu, mislim, bili već otišli kuda koji... Da li je to bilo dovoljno za socijalizaciju, ne znam. Mislim da ne, ali ipak nikad nismo imali nikav problem u kontaktu sa drugim psima. Verovatno smo prosto imali sreću, ali smo svejedno ga na početku polako upoznavali sa drugoim psima... Možda je i to nešto doprinelo. Drugo iskustvo: vodili smo ga u školicu i tamo izmedju ostalih je bila jedna čivava koja je bila stara baš tu negde kao ta vaša. Isto se panično plašila i bežala od svih drugih pasa u geupi. Ali na kraju, posle recimo 3 meseca, se prilično promenila: nije se više (mnogo) plašila, čak se i ponekad zaigrala.
 7. Jeste li se obratili odgajivaču možda. Kad je već iz finog legla i proverenog pedigrea... Možda on ima neku ideju zašto ste dobili ono što niste tražili i kako se boriti sa tim malim čudom?
 8. casper2

  Sterilizacija Kastracija

  Šta si hteo(la) reći?
 9. Kad se već niko iskusniji ne javlja... Mi smo išli u školu i tamo su nam rekli da već sa 6 meseci mogu biti kastrirani. Čak su nam to svima toplo preporučili, jer baš sa približno 6 meseci smo završili taj kurs. A jedan prijatelj, veterinar, je rekao isto što i taj vaš, da je možda bolje sačekati do 10og - jer može da se ugoji. Ali meni to i nije neki jak razlog, iskreno. Ali pošto je vaša situacija specifična, ja bih ozbiljno razmislio o kastraciji što pre. Doduše ne znam da li bi/će to rešiti te probleme sa agresivnošću i dominacijom, ali mislim da će bar pomoći da ih lakše rešite. U neku školi ili kod nekog profija bih ga svakako odveo, jer koliko vidim niste previše iskusni, a vaš problem mi deluje komplikovan. Ja sam sigurna da se to može rešiti. Samo je pitanje vremena, volje, upornosti... Do tad bih ga držao strogo povodcu. Kratkom. Da nauči ko je gazda. A grickanje ukućana ne dozvolite nikako. Odmah kazna - recimo vezati ga negde i ignorisati neko vreme. Nema šta da se plašite. Zapravo ne smete. Osetiće on to! To za drzanje loptice i visenje u vazduhu i nije ništa posebno. Mom (ši cu) nije svojstveno da ima jaku vilicu kao terijeri, pa isto to radi. Isto tako, nedavno je dobio vakcinu - i nije ni trepnuo. A nije ni agresivan ni dominantan. Ovo što sam napisao uzmite uslovno, jer ja nemam baš previše iskustva.
 10. casper2

  Lajanje i cuvanje

  Evo ja cu da odgovorim, iako nemam bas neko iskustvo sa psima, a za AST-ove sam skoro potpuni laik - bar ovoliko znam: AST uopšte nije namenjen da bude čuvar. I skoro uopšte ne laje. Možda može da mu se promeni priroda i da se nauči da čuva i laje (to će napiati neko malo iskusniji, ako mu se bude dalo), ali koja je svrha toga? Uživaj ti u druženju sa njim, a za čuvara nabavi, recimo, dobemana.
 11. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Ako želite, mogu ja i napisati svoje skromno iskustvo, ako je od kakve koristi...
 12. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Prvo deo sam razumeo. Hvala na odgovoru. Samo ne razumem nervozu u drugom delu odgovora(?) Gde sam ja napisao da sam veliki ekspert? Ja sam vlasnik psa tek pola godine. Pre nisam imao psa. Dakle moje iskustvo je zanemarivo. Na forumu sam da nešto naučim. Nemam pojma šta da gledam da bih odlučio, da li je neka hrana dobra. Zato sam i postavio pitanje.
 13. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  Nemoj nabrajati hrane. Nema potrebe za tim. Pitam koji kriterijum si uzeo da odlucis da je hrana A dobra a hrana B nije? Da je pas jede sa apetitom ili sta drugo? I, jedna stvar je nelogicn u ovom tvom odgovoru, tj, taktici, da tako kažem: kad si vec utvrdio da je neka hrana ok, zasto si onda trazio drugu i rizikovao da je ta druga losa? Evo recimo nasao si dobru hranu: "Brit care grain free". Zašto si posle menjao i kupio "Carnilove salmon" ili "Carnilove"...?
 14. casper2

  PREMIL hrana za pse - pitanja i odgovori

  al' si ti zahtevan samo nešto zahtevaš i naredjuješ pa za iskustvo te i pitam - objasni to malo... ili da uprostimo: daš mu neku novu hranu i šta onda gledaš da utvrdiš da je ta hrana ok ili ne? i, ako si mene pitao ovo drugo pitanje, preskoči me. ja nemam pojam o premil hrani.