lycan

Members
 • Content Count

  696
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by lycan


 1. Prevešću ja, iz poštovanja prema tebi Vinko. Ovo je insert iz serijala filmova "Lica smrti" (Faces of death), neki su scenirani, a neki realni.

   

  Narator: "Ove završne snimke nazivam Bog čitano unazad (prim.prev. Lycana - igra reči "god" i "dog")."

   

  Policajac: "O, moj Bože, uzimaj oružje, brzo. Otvaraj kapiju."

  Vlasnik: "Ne pucajte, o Bože upucao mi je pse..."

   

  Narator: "Ako je pas najbolji čovekov prijatelj, on je i čovekov najbolji zaštitinik. Psi čuvari su i dalje jedan od najboljih načina zaštite od kriminala. Marvin Džekobs je vlasnik auto radionice 10 godina. Nakon nekoliko krađa, ugradio je kameru i kao dodatnu zaštitu od krađe uzeo 2 psa čuvara. U toku noći, 14. marta 1980., dva muškarca su ušla na posed Marvina Džekobsa, nesvesna opasnosti koja preti. Jedan pljačkaš je pobegao, međutim drugi je surovo ubijen od strane pasa. Policija nije imala drugog izbora nego da ih upuca. 2 nemačka ovčara koja čuvaju posed su lice smrti za svakoga ko se usudi da uđe nedozvoljeno na posed. Tužno, morali su da umru jer su radili svoj posao posvećeno, jer ljudski život, čak i kriminalca koji krši zakon je bitniji od životinjskog. Snimak je napravila sigurnosna kamera.

   

  Svet koji se stalno menja i društvo koje postaje sve nasilnije, strah od smrti postaje kuga 20. veka."


 2. Najbolje kombinacije ima za priliku, zavisi šta hoćeš.

   

  Ovo je moje mišljenje:

   

  Za brze, udarne pse - pit x ovčar

  Za bodigardove - pastirac x mastif

   

  Mnogo je tu faktora, rasu ne pominjem, jer to zavisi od jedinke. Video sam dobre pse iz iste grupe (amreički buldog x tosa i sl.), ali između 2 sveta mnogo je bitniji kakvi su psi, nego odakle su. Meni je koncept bandoga mnogo širi od Swinforda i 2,3 kombinacije - za mene je on široka genetika pasa zarad zdravlja i karaktera.


 3. Ja nemam svoje dete, niti svog pita, ali sam u ovo nešto rada često imao prilike da pitovi budu okruženi malom decom (od godinu dana pa naviše). Sve su reakcije pozitivne.

  Ali, zlu ne trebalo, slažem se sa vama po pitanju opreza: čak i da pas nema lošu nameru, bebe su baš male. Najbolje je da shvati da je to nov član i da uvek budete tu. Ne ostavljejte psa i dete dok ne ojača.

   

  Još nešto - drugi spektar ponašanja - primetio sam da pitovi mogu da odreaguju zaštitnički kada su deca u pitanju, upravo na njihov plač. Znam 2 pita kojima su uzimali hranu, činiju, na sve reaguju mahanjem i maženjem, osim kada deca njihove kuće plaču. Jedan je u toku plakanja bebe izglavio vrata i režao na tetku deteta (prestao je čim se odmakla metar od bebe), a drugi je napao komšiju, oba su bila klasično zaštitnički nastrojena.


 4. Onda se izvinjavam, Tea, za burnu reakciju, mislio sam da je opet neko kupio štene sa mesec dana...

   

  1.Stene je iz legla moje kuje tako da je uz majku.

   

  Kako majka reaguje na njega? Da li mu više ili manje pažnje posvećuje u odnosu na druge štence?


  2.Prvu vakcinu je primilo.

   

  Koju vakcinu? Da nije otok noge na mestu ili oko uboda vakcine i da li je lekar razmotrio mogućnost reakcije na vakcinu? Da nije psu povređena kost tokom vakcinisanja (meni se ovo desilo, veterinar je psa povredio tokom vakcinacije, pas je danima ćopao)?


  3.Jede granule natopljene vodom ili jogurtom (Royal Canin starter) po preporuci veterinara.Trenutno isto to jede,veterinar je rekao da mu ne menjam ishranu.

   

  Ja bih mu dao neku čorbicu/supicu sa piletinom/junetinom iz više razloga. Lakše će da nadoknadi vodu, elektrolite... Granule neka ostanu za sada, mada ja njih ne preferiram.

   

  4.Sad uopse ne hoda vec samo lezi a sve je pocelo hramljanjem zadnje leve noge na kojoj se na snimku i vidi da postoji otok. Pre toga je svebilo ok...nista od navedenog nisam primetila.


  5.Nagnjecenje te nogice tj misica.Opet kazem nisam primetila da se bilo kako povredilo...danju sam uglavnom uz njega jedino je moglo nocu posto spava u kutijii i stalno je pokusavalo da iskoci (mozda se u tom skakanju nekako prevrnulo ili lose stalo,ne znam).Sapice su preegledane takodje nema nista.


  6.Nije radjena krvna slika,veterinar rekao da nema potrebe.Mozda sam trebala da insistiram?

  Vodu mu stalno dajem spricem i pije bez problema.Pomalo i rucka...dok prvog dana nije nista od toga htelo.

   

  Da li štene stupalo u kontakt sa starijim psima? Da li je kuja redovno izvođena napolje? Moguće da je pokupila virus i prenela ga štenetu. Razmotrite mogućnost ujeda insekta. Ja bih uradio krvnu sliku, jer svaka upala ili otok su odbrambena reakcija i treba znati - zašto je došlo do toga.


 5. Dobro, majku mu jebem, hoće li neko od vas novih vlasnika da kupi psa sa najmanje 2 meseca starosti, a ne da ih odvajate od majki pre vremena i da se pitate posle šta je sve i šta se dešava.

   

  1. Da li je štene zdravo stiglo? Koliko je dugo kod vas?
  2. Da li je vakcinisano?
  3. Čime je hranjeno? Čime ga sada hranite dok je na terapiji?
  4. Na koju nogu hramlje, da li je samo hramalo ili je imalo još neki čudan oblik ponašanja (žvakanje u prazno, trzanje glavom, iznenadno cviljenje...)?
  5. Kakvo nagnječenje? Da li ste bili tu kada je pas nagnječen? Da li je provereno da štene nema neki strani predmet u šapi, između prstiju ili u jastučićima?
  6. Da li je psu rađena krvna slika?

  Obavezno neka dobija vodu, makar preko šprica i na sili - dehidriranje po ovoh vrućini može štene da ubije za 24časa.


 6. Годинама сам се питао да ли да пишем о мом познаству са овим изузетним човеком, мислим да је сада време, јер сам сада већ сазрео да дам свој мали допринос.

  Анђелка сам упознао на кинолошкој секцији 2008. године. Таква енергија и харизма у оноликом човеку су нешто што се ретко среће. Дочекао нас је осмехом и прешао одмах на рад.

  То је било моје прво предавање о разликама између изложбених, спорстких и службених паса. Сви су пратили, без дисања, када се малиноа бацио на рукав први пут. Стручно нам је објашњавао рад са различитим типовима паса, почецима обуке, како увек треба неговати у псу инстинкт на прави начин. Не ломити псу карактер...

   

  Ред је дошао на нас да пробамо рукав. Пријавио сам се трећи по реду и сама силина угриза је невероватна. Пас је био спортски, али је у тренутку подигао шапе и докачио ме испод мајице ноктима. "То је цена рада" шаљиво ми је одговорио Анђелко и наставио са демонстрацијом. Било је још много анегдота - "Немој да се расправљаш са човеком од 100 кила." рекао је неком момку из публике који није ућутао на време.

  Таман смо договорили наставак сарадње после летњих одмора (ми бруцоши смо ишли да трошимо прво заслужено лето после јунског рока), требало је да радимо основе послушности...

   

  У читаоници, августа месеца, узимам новокупљени број "Зов", окрећем га пре учења хемије и на некој страни видим наслов. Следио сам се. Мој ум, очи и руке нису могли да координирају на тренутак.

  У паници, излећем на врата, окрећем телефон мог пријатеља и питам да ли је истина - "Јесте. Нико још не верује." било је све што је рекао.

   

  Знам да смо се видели једном, да је он само кратко био у животима нас из те генерације кинолога, али је у мом сећању оставио нешто. Темељ идеје правог кинолога, кинофила и тренера.

  Хвала му на томе.


 7. Nicola cane corso, pitadžijsko-stafordaška terminologija. "Sušenje" se odnosi na smanjenje procenta masnoće u telu. Kao i kod ljudi, gleda se odnos mišićne mase u odnosu na telesnu masnoću.

   

  Kada psa treba osušiti, znači da je odlično mišićav, ali da ima višak masti. Kad smo kod toga, i ja treba da idem na sušenje... I to dobro sušenje, haha.


 8. Da je to za rep tačno, svaki kengur bi imao displaziju kukova.

   

  DIsplazija kuka je nipta drugo nego poremećaj da se butna kost i zglobna čaura ne poklapaju pravilno. Nastaje usled kombinacije genetskog i faktora odrastanja - najčešće je genetika, ali ako je loša ishrana ili pogrešno kretanje pas može da ošteti hrskavicu zgloba.

   

  Evo jednostavne slikenemackiovcardisplazija.jpgSečenje repa je stari običaj, totalna glupost, recimo za bobtejla se priča da su im sekli repove, jer se porez plaćao po repu, a ne psu, pa su ljudi sekli, da manje plate. Mnogim lovačkim rasama rep ne smeta ni najmanje, barem naših goniča što se tiče.

  Čista estetika. Na čast tim ljudima što se pravdaju. Bolje te pare dati na trening ili izradu pecaljke, pas je srećniji kada je u kondiciji, sa ušima i repom.


 9. Ne mislim, ali sam isto svestan da rep treba iseći zbog zdravstvenih razloga kasnije.

  Razgovarao sam sa 10ak veterinara prije zahvata i vecina je rekla da nije problem ni cak sa 7 mjeseci npr. da se radi

  Jednom sam cula da je bolje da se sece rep iz razloga jer je tezak te moze da utice na displaziju kukova.

   

  Ko vama govori ovakve stvari?!?!?! Kojih zdravstvenih razloga? Kakva displazija zbog repa, 'aloooo, to su bapske priče!!!!


 10. Prvo, svaka čast na učinjenom radu; naučiti sve komande, a posebno obučiti psa da se vraća na komandu je izuzetan podvig. To donošenje može da se  sredi, ali to ostavljamo za drugi put.

   

  Ovo je tema gde se dreseri dele u 2 tabora - fizičke i emotivne. Nije stvar ispravnog ili pogrešnog, već pristupa.

   

  Prvi tip će koristiti fizičku kaznu za posesivnost, jer u čoporu kada neko izazazove vođu, dobije vrlo glasnu opomenu, a ko ne prestane, pada obračun.

   

  Drugi tip će koristiti emotivnu reakciju, jer je sama posesivnost emotivna i lišiće psa, tj. kazna će biti oduzimanje hrane, ignorisanje. Isto se to dešava u prirodi, kada mlađi preteraju sa grubostima ili tvrdoglavošću.

   

  Koji pristup koristiti? Zavisi od psa. Ti kao vlasnik poznaješ psa.

   

  Generalno, ako je nađen sa mesec dana, nije ni dobio lekcije lepog vaspitavanja od majke i zato je tako neartikulisan. Spusti mu nivo energije oko drugih ljudi. Dovedeš ga pored drugih, na 5m i čim pogleda tebe - klik i nagrada. Usadi mu naviku da su drugi prijatelji, ali ti i dalje vođa. I kaži prijateljima kada se igraju sa njim, da ga ne pale previše. Ako skoči, ogrebe, ujede i slično - odmah prekid igre.

   

  E, sad, samo režanje. U igri nije toliko problem (iako smo pisali da ne treba paliti neke pse). Moje iskustvo je da je najstrašnije režanje tokom igre ispuštala kuja od 5kg, ljudi moji, da znate kakav zvuk. Ali, to je bio čist lovački nagon i prestajala je čim ja završim igru.

   

  Za posesivnost - testira te, upravo sve kako je Wroy rekao. Tinejdžer je, proverava gde prolazi. Utvrdi da ga neko od tvojih ukućana nije hranio i da je ovaj zarežao, pa su ga ostavili na miru, tako je naučio da komunicira režanjem.

   

  Sledećeg puta mu daj hranu, komandu, sve po starom i stavi kost pored sebe. Prati reakciju. Ako gleda kost dok jede ili mu je interesantnija od hrane - to je. Uvedi mu hranjenje iz ruke. Staviš činiju pored sebe, pozoveš ga i daješ mu komad po komad. Sve ovo bez uzbuđenja. Neka to i drugi rade, da se navikne.

   

  Ako sve to prođe kako treba, časti ga kostima i ostavite ga da na miru uživa. Ja ne tolerišem da pas sa mnom komunicira režanjem, ali mu dajem prostora da bude sam, ako mu to treba.


 11. Pa, majku im jebem medicinsku, nemaju otoskop u 21. veku!!?!?!?!?!?!!??!

   

  E, sad, ako je u kući samo tako, onda je neki alergen. Da nemaš neki osveživač koji prska automatski kada uđeš u kuću, pa da ga to iritira? Promeni deterdžent, omekšivač, nešto što dlazi u kontakt s njim. I promeni ishranu, kao što ti rekoh, ako već nisi. Postoji li neko cveće sa cvetovima u kući na čiji polen može da reaguje?


 12. Čekaj, bre, jeste li ti i veterinar proverili da li on nešto ima u uhu, neki strani predmet?

   

  Ja nisam mešanac "Šerlok Holmes x vračara" da pogađam. Ja iznosim biološko-logičko-iskustvene stavove da bismo rešili problem.

   

  Moj ortak je tvrdio da njegovom psu nešto nije u redu sa nogom genetski, dok ja nisam izvadio popino prase između šapa. Ovaj drugi je mislio da mu doberman ima problema sa bešikom, dok nije shvatio da namerno piša po njegovim cipelama, jer ga je naglo ostavio samog (sa 5 sati samoće na 9 sati).

   

  Kada namešta glavu, da li namešta kao da ima nešto u uhu ili namešta kao da ga češkaš? Otkud znaš da te nije izmanipulisao da ga češkaš kada hoće, time što se folira? Može i to da bude. Ja znam pse koji zavijaju kao da ih kolješ, kada hoće pažnju. Ili se upišaju po sred stana i izigravaju da im se strašno ide napolje, kada je neko drugi tu. Posesivci teški, zbog lošeg odgoja.

   

  Ti kao vlasnik najbolje znaš svog psa ili bi trebalo tako.


 13. Imam pitanje, Krile - zašto?

   

  Šta pas dobija kupiranjem? Da bude "lepši"? Neće postati zajebaniji, opasniji, plašiće se samo seljačine malo više, jer misle da sečene uši išta znače.

   

  Moje mišljenje strogo ide protiv kupiranja repa sada. Prekasno je. Rep je već formiran. Sada je funkcionalni deo kičme. Pas je navikao da ga koristi u komunikaciji.

   

  Za kupiranje ušiju takođe sam protiv, ali tu ne mogu da ti iznesem argumente, previše pisanja, bilo je na temi zašto ne treba kupirati.


 14. Hmm, nije. Ovde treba razgraničiti da li je češanje posledica svraba. Treba razmotriti opciju da je nešto u kući što psa izaziva češanje. Ili pas možda pokazuje psihosomatsko oboljenje, tj. da je češanje reakcija na neku frustraciju.


 15. Za sada, ovako iz mojih podataka, mogu da vam dostavim istraživanje moje koleginice.

   

  Za druge ne mogu da garantujem, to je nadležnost ministarstva zdravlja, a ja sam sa njima imao mnogo nesuglasica profesionalne prirode. Broj bolesti je sigurno povećan posle bombardovanja 1999.g. jer su izbacivani zaraženi krplji zarad onesposobljavnja naše vojske.

   

  Evo podataka - jasno je kao dan. Ja ako nekome treba da objašnjavam da je 20% zaraženosti veliko udeo...

   

  https://www.sendspace.com/file/1ja7af


 16. Spava u dnevnom boravku, na krevetu.

  Hranim ga brit premium hranom, uz dodatak kuvanog svinjsokg srca, sira, jogurta i malo ulja, ponekad mu jos nesto dodam.

  Nisu mu dostupne nikakve hemikalije

  NIje imao nikakvu povredu uha, rez mu izgleda najnormalnije, lepo zarastao. On se cese unutar uha, rez ga ne svrbi.

  Uglavnom ga vodim dva puta u setnju po oko sat vremena i pustam ga ispred kuce po dvoristu da se istrci.

  Nema nekog pravila kada mu se javlja svrab, uglavnom uvek kada ga uvedem u kucu, mozda najvise uvece pred spavanje.

   

  Pošto nemaš vremena, zbog stanja psa, da gađaš jednu po jednu varijablu, moj ti je savet:

  promeni mu to na čemu spava; obrati pažnju koji deterdžent koristiš, pre pranja stavi u asepsol da odstoji, pa onda samo operi toplom vodom i dobro osuši; promeni granule, hrani ga samo mesom i pirinčem 2 nedelje, prati da li se smanjuje svarb, povećava ili je isto;

   

  da li postoje promene unutar uha? Plikovi, tamne fleke, kraste ili slično?

  da li se ikada češe napolju ili samo u kući?