snatch

Members
 • Content Count

  346
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About snatch

 • Rank
  Member

Profile Information

 • Pol
  Female
 • Lokacija
  Beograd

Recent Profile Visitors

1,325 profile views
 1. snatch

  Govedji zelatin

  Kolagen je sastavni deo hrskavice. Glukozamin se prirodno sintetiše u telu (od glukoze i glutamina). Telo uz pomoć glukozamina ugradjuje gradivne elemente u hrskavicu, najprostije rečeno.
 2. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Mislim da je to ta. Davno sam čitala i nemam tu knjigu više pa se sadržaja sećam kroz maglu. Ne sećam se izložbe, sećam se da klinac stalno ide sa tim psom kroz šumu kad ide u lov, da je pas spasio klinca od neke životinje, da je pas bio povredjen, al da se na kraju sve dobro završilo. Napisao je Džim Kjelgard i ovu knjigu koju sam ja imala izdala je Prosveta u okviru biblioteke Plava ptica. Preteče me Savo. Ja sam dobila tu knjigu na poklon početkom 80-ih i mislim da je tih godina i izašla.
 3. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Lepa... Kao mala zavolela sam irske setere, obožavala sam knjigu "Crvenko".
 4. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  @Berna22 Hvala na savetima
 5. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  E da, zaboravila sam da kažem da koristim auto fokus, a ne manuelni iako može da se prebaci i na manuelno. Autofokus radi tako što "nanišaniš" na ono što želiš da fokusiraš, pritisneš okidač do pola, pa kad objektiv odradi fokusiranje onda okineš do kraja. Ima još nekih forica, ali to je osnovno autofokusiranje.
 6. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Ja samo na manuelnom i slikam jer hoću da učim, a ne da mi aparat odredjuje, tako nikad neću naučiti. Jedino ovo kad sam slikala Kvini stavila sam na poluautomatsko - otvor blende na manuelno, a brzinu zatvarača da mi odredi optimalno brzo u zavisnosti od otvora blende. Mada mogla sam i to na manuelno da stavim bar 1/100, pa ako bude mutno još da ubrzam, ali rekla sam već, nisam imala vremena za podešavanje da bih stigla da je slikam. Da, tako sam i radila kad sam slikala ovu sliku gde mi je uspelo. Pratila sam neka uputstva sa interneta. Blenda što otvorenija, što veća žižna daljina, znači kod mene 55mm, što više se približiti subjektu, a pozadina što je dalja od subjekta to je veće zamućenje. Naravno ne treba ovo bukvalno pratiti, ali kod ovog mog objektiva koji je početnički mislim da mora da bi se dobilo dobro zamućenje.
 7. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  @Sava Za ovu razdaljinu sa koje sam slikala trebao bi mi objektiv od 200mm da dobro ispadne. Ova slika je 3-4 puta veća nego sam je ja isekla. Ali nije objektiv kriv nego je model bio mnogo razigran i rastrčan, pa nisam uspela sa manje distance da je navatam. Ali što kažeš bitan je trenutak, da sam čekala da bude blizu ne bih ništa uslikala. Ima vremena za bolje slike, ovu sam okačila čisto da bih javila da je stigao aparat. Uspeo mi je taj efekat sa jednom slikom, ali pošto nije pas na njoj, nisam je okačila ovde.
 8. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Stig'o! Uzela sam Nikon d3300 sa af-p 18-55 VR objektivom. Objektiv 18-105 je bio duplo skuplji pa sam odustala od njega. Pale su i neke slike. Juče sam slikala Kvini. Toliko je jurcala da sam sve slike uhvatila sa veće udaljenosti. Nisu neki kvalitet, al pošto je moj ljubimac na njima meni su dobre. A i tek učim... Isekla sam deo pozadine da bi se bolje videlo na forumu: Ček okačiću malo kasnije nisam do sada kačila preko ovog hosta....
 9. snatch

  Govedji zelatin

  Stavila je Berna22 link gore u postu. Evo opet: https://adventuresofacookie.wordpress.com/2019/04/20/arthritis-in-dogs-our-experience/
 10. snatch

  Govedji zelatin

  @Berna22 Mislim da u hrskavici ima kolagena, hondroitina i hijaluronske, ali da glukozamina nema. Kolagen tip II i hondroitin se za suplemente ekstrahuju iz hrskavice, ali se glukozamin dobija iz ljuskara i školjki pa mi i to govori da ga nema u hrskavici. A sad, da se vratim na temu. I ja sam čula da želatin ne sme da se daje duže od mesec dana zbog holesterola, ali ne znam koliko puta godišnje po mesec dana sme da se daje tj. kolika pauza treba da se napravi pre sledećeg davanja. Mi nismo probali želatin pošto moj pas ima alergiju na hranu pa sme da uzima samo suplemente jer su u čistijem obliku.
 11. Ipak ste na kraju uzeli stafordskog bulterijera (ako dobro zaključujem na osnovu fotografije). Baš mi je drago da se pokazao kao dobar izbor
 12. snatch

  Govedji zelatin

  @Berna22 Zar želatin nije prvenstveno kolagen tip II, a ne glukozamin? By the way, svaka čast za članak o artritisu, Kukijevom sajtu, a i slike su odlične Ko nema pare za suplement, bolje i da daje mesec dana želatin nego ništa. Veterinar koji je mojoj Kvini operisao koleno mi je rekao da ako krenem da joj dajem suplemente glukozamina da ili da joj dajem bez pauze ili da joj ne dajem uopšte jer mu dugo treba da se ugradi, a u pauzama se jako brzo potroši. Ja sam odlučila da joj dajem i evo pije suplement sa glukozaminom i hondroitinom 4 godine bez prestanka i da kucnem u drvo super je s obzirom na to da ima osetljive zglobove i jedno koleno operisano. Jedno vreme sam joj davala suplement sa kolagenom tip II , ali bilo je pogoršanja, pa smo se vratili na glukozamin i hondroitin. Usput, skoro sam se bila odsekla, počela da hramlje na levu zadnju nogu, ovu operisanu, ja reko gotovo, koleno opet otišlo, kad ono kad sam je odvela kod veterinara kaže istegla skočni zglob . Prošlo tri nedelje od tada i dobro je.
 13. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Mislim da nemaju digitalni zoom. Digitalni zoom mogu dobiti sečenjem slike u photo editoru uz gubitak kvaliteta slike. Ovi noviji objektivi imaju tehnologiju stabilizacije slike koja kompenzuje nestabilnost ruke (VR kod Nikona i IS kod Canona). Čitala sam da za objektive do 300mm sa ugradjenom stabilizacijom ne treba stalak. U svakom slučaju prvo ću uzeti početnički objektiv 18-55 ili 18-105 (još nisam odlučila), a za kasnije ću da vidim.
 14. snatch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Većina ovih entry level DSLR fotoaparata dolazi sa 18-55mm kit objektivom, a poneki i sa 18-105mm. To su početnički objektivi i nisu skupi. Razmišljam da uzmem ovaj 18-105 zbog većeg dometa u odnosu na 18-55, a da kasnije kad naučim uzmem objektiv sa još većim dometom npr. 70-300mm. Ovaj 18-105 mislim da bi me pokrio u slikanju prirode, recimo šume (ne privlače me veliki pejzaži, mada okinula bi i njih ponekad), slikanju pasa i drugih životinja na ne prevelikoj daljini i slikanju portreta (ljudi, psi). Ovaj 70-300 bih koristila za foto safari: ptice, veverice, ostale živuljke, a i psi bi se tu opet našli... Za ptice znam da treba i veći domet, ali za moje početničke amaterske potrebe mislim da je dovoljno ovih 300mm. Valjda su se i ove naše ptice navikle na ljude pa se nadam da neće bežati sa neke distance od 5-7 metara. Ovo su sve razmišljanja i pretpostavke, a da li su tačne znaću kad nabavim aparat i počnem da slikam.