Sava

Members
 • Content Count

  1,424
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Sava

 1. Zaboravih da dodam i rastvor borne kiseline kao fantastično sredstvo za ispiranje i lečenje lakših infekcija oka.
 2. Na početku bih samo napomenuo da sva sredstva ne deluju jednako na sve pse pa treba naći optimalno sredstvo za svog psa. Za Fiprontix nemam pojma kako deluje na buve. Ja ga koristim isključivo za krpelje u prelaznom periodu recimo do aprila kada stavljam neku dugoročniju zaštitu, lično sam se opredelio za Foresto. To vreme se približno poklapa i sa vremenom najezde buva, a Foresto taj posao odlično obavlja. Lično se ne bih zaletao sa antibiotikom za oči, posebno ne kod štenca. Išao bih recimo na jednoktratno čišćenje onom jeftinom Nestomosan ampulom koja se rastvara u 0.75 l vode, a onda primenio neki bolji preparat. Istovremeno bih ispirao oči psu fiziološkim rastvorom i to više puta dnevno. Sa ispiranjem treba biti uporan, neće se rešiti u roku od odmah, ali ako se uklone uzroci infekcije trebalo bi sve da se sredi u relativno kratkom roku. P.S. Pošto je štenac od oko 4 meseca u pitanju za svako sredstvo prethodno treba pogledati uputstvo i da li može da se koristi u tom uzrastu.
 3. Ne kažnjavaj psa, popravi žicu! Pametniji popušta 😉! Ova moja ima 9 meseci i još uvek voli da prekopa neke saksije od plastike pa da ih nosa i kida. Ako je ne uhvatiš na delu i istog trenutka ne opomeneš slaba vajda. Proći će, bar bi trebalo. Prisećam se jedne moje keruše od pre nekih +35 godina. Zasadim predivnu ružu. Vratim se sa posla ruža iskopana. Sledećeg dana ružu zaštitim drvenim letvama ukopanim u zemlju. Vratim se sa posla iskopane i letve i ruža. Ponovo vratim ružu, opkolim je drvenim štapovima i ciglama. Vratim se sa posla i sve iskopano i trazbacano. Onda dohvatim ružu i bacim je u đubre i više nije bilo protesta!
 4. Sve je super, sviđa mi se i podržavam, samo mi je malo nejasno zašto belance? Baš je ono problem kod jaja mada iskreno za 2-3 puta nedeljno teško da je problem. Ipak, ja belance bacan i dajem samo žumance.
 5. Berna, jedine grupe koje pratim na fb su o patuljastim šnaucerima i engleskim seterima Neše Miloševića. To ispratim onako usput jer, ponavljam, to su dnevne novine, informacija dođe i prođe. Recimo da sam na toj grupi o šnaucerima dobio savet čime se pas pere kada se uvalj u crkotinu ribe, ali ja tu informaciju više ne mogu da pronađem. Mahom su tu slike da se pohvalim šta je to moj pas od juče do danas novo uradio (to i ja radim), retko je nešto baš edukativno. Starovremen sam i meni fb za tu namenu nije potreban.
 6. Da forum ima problema to svi vidimo. Koliko shvatam sada se sve svelo na Petite, a ona pretpostavljam ne može sve da postigne da isprati i popravi. Opet, ovo je koliko znam jedini forum ovog tipa na ovim prostorima i ne bi trebalo da umre. Sa druge strane meni forum nije u senci fb-a. Na Instagramu nemam pojma šta se dešava niti znam da postoji neka razvijena tema o psima. Na forumu teme ostaju trajno i čovek uvek može da se vrati i podseti se nekih stvari. FB je nekako dnevna novina, retko ko sačuva neke teme. Pokušao sam primera radi na svom profilu da pokrenem temu o seterima i ona živi, ali skromno. Kao i svuda i tu se vidi da su neki ljudi sukobljeni, neki su pa opet (neopravdano) podcenjivački nastrojeni pa i oni koji bi možda imali šta da kažu ne pišu. Ako neko i želi da se podseti na napisano ili nešto doda treba da se pomuči da pronađe temu ako je nije sačuvao.
 7. Forum nije mrtav, ali je zamro 😉. Verovatno sam prvi pisao od kada je ponovo stasao i nisam primetio nikakve probleme. nadam se da će forum ponovo da oživi.
 8. U vezi usisisvača. Nekakvo mnoje iskustvo govori da to popilično zavisi i od vrste usisivača. Mislim da je njima glavni problem sa visinom tona, odnosno frekvencijom oscilovanja motora koja se verovatno poklapa sa frekvencijom osetljivosti uva. Naravno, ne raguje svako uvo isto pa je ta frekvencija pika osetljivosti različita od psa do psa, samo navodim mogućnost koju sam lično zapazio. Recimo da sadašnja keruša sa novim vrlo jakom usisivačem nema nikakvih problema.
 9. Evo ovako je bilo. Prvo sam sve prskao sa Parvo-Virucide, ali baš sve. Znači kompletnu kuću i dvorište i to dva puta. Kasnije sam radio i delimičnu dezinfekciju sa 30% hidrogenom uključujući i posude kao što rade i mlekare. Na kraju sam ponovo sve preprskao sa Oxidic-S. Koliko da znate da Parvo-Virucide ne ostavlja nikakav trag, a Oxidic-S ostavlja beli trag na glatkim površinama, naročito staklu. Štene je došlo kod mene sa tačno dva meseca i imalo je dve Nobivac vakcine. Kasnije je dobila i treću Nobivac kod mene. Da kucnem u drvo nikakvih ni naznaka bilo kakve bolesti nije bilo za sve ovo vreme tako da procenjujem da je dezinfekcija uspela.
 10. Gorane, verujem da ste u međuvremenu to lako savladali. Ja sa ovom kerušicom nikad lakše. Nisam je maltretirao sa povocem do prvog izvođenja napolje, a bili smo skoro mesec dana u karantinu i upoznala je jedino dvorište. Samo prvih nekoliko metara je bilo malo opiranja, a onda joj je sve drugo zaokupilo pažnju jer joj je baš sve bilo novo. Nakon toga puštanje i trčanje tako da je odmah shvatila da kada je na povocu ide na nešto lepo. Sada ima već 4,5 meseca, mnogo je porasla i ojačala i sada već razmišljam o učenju dobrog hodanja bez vučenja.
 11. Ova tema je zaključana, ali meni aktuelna pa je zato ponovo pokrećem. Postoji mogućnost da uzmem štene, a kod mene je bila kerušica koja je jedva isčupana od parva jer je baš, baš ozbiljno zakačilo. U pitanju je jednogodišnja kerušica uredno vakcinisana! Koliko da se zna očigledno je da vakcina može da probije pa je ovim praktično dokazano da nije stopostotna zaštita. No neću sada da ulazim u tu problematiku, to je za neku drugu temu. Uglavnom krenuo sam da se raspitujem kako da dezinfekujem i stan i dvorište jer je kliconoša bila svuda. Došao sam do sredstva koje je "napljuvano" u prethodnoj temi, a ja sam o uspešnosti sredstva dobio povratne informacije od odgajivača i što je najvažnije od azila kroz koji prođe gomila bolesnih životinja! Naravno da je u opticaju bilo i Krkino sredstvo Oxidic S, a i razgovarao sam sa Krkinim stručnjacima. Interesantno da u uputstvu za Krkin preparat nisam našo da se pominje parvo ili sam to prevideo, ali usmeno su mi rekli i oni i veterinar Pet Centra da je to dobro sredstvo. Bilo kako bilo sutra startujem sa dezinfekcijom jer postoji mogućnost da u moje dvorište dođe jedno štene i svakako neću da se igram i rizikujem jer vakcinama ne verujem bezgranično. Domestos niko ne osporava, ali je njegova upotreba ograničena. Znam i za varikinu, ali ovo sredstvo je namenski pravljeno pa sam se odlučio za njega. Još da dodam bitnu stvar, a to je da je kod nas izolovan novi oblik parva. Informacija je sa pravog mesta (izvora), ali je nezvaničana. Uglavnom saznao sam da je u Beogradu mnogo pasa zaraženo parvom. Ono što ne znam pouzdano je koliko vremena treba da prođe od izlečenja te kerušice do momenta kada više nije kliconoša. Saznao sam da je u pitanju mesec dana, ali jednostavno to za sada nisam imao vremena da ispitam. Bilo bi dobro da dopiše neko ko je to istraživao. Lično sam se opremio kao za variolu veru !