Sava

Members
 • Content Count

  1,379
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Profile Information

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sava

  XD CACIB NOVI SAD 29.09.2019.godine

  Nikada ovo nisam napisao ni na jednom forumu, ali sada moram: vaš komentar je izrazito glup i besmislen! Meni neko da kaže da je moj komentar naručen i zlonameran!? Baš ništa gluplje niste mogli da napišete! Meni koji sam bio veliki izlagač! Stidite se! Ako ste vi glavni organizator onda žalim tu nekada veliku izložbu! Za vašu informaciju nemam psa već godinu i po dana posle 49 punih godina sa njima, a prvi put sam izlagao još 1968.g. Da imam psa ne bih ga izlagao, ne u Novom Sadu već bilo gde jer sam se izložbi zaista zasitio. Komentarisao sam samo jednu glupost javno napisanu od strane organizatora i to vrlo mekano i dobronamerno, ali vi ste suviše uski da to razumete. A to što radite resavsku školu samo govori o kvalitetu današnjih organizatora!
 2. Sava

  Pas i zgrada bez lifta

  Jeste Berna, logično je to što pišeš. Sa druge strane ja sam svojim psima pomagao tako što sam ih malo gurao uz stepenice u starosti. Opet ponavljam, nije bio 5-ti ili ne znam koji sprat već su uvek bile kraće stepenice. Tokom šetnji sam izbegavao stepenice koliko god je to bilo moguće. Najgore mi je bilo kod ulaska i izlaska iz kola jer moji su navikli da uskaču pa mi se dešavalo i u starosti da to odrade na brzinu i ne stignem da im pomognem. Bitno mi je bilo da ne iskaču jer time mnogo opterećuju prednje noge. Nedavno sam imao patuljastog šnaucera u kući i zaista nije bio problem da je podignem i ponesem, ali je mlada pa sam to radio čisto probe radi. Onako mala sama je uskakala u auto i baš mi je palo na pamet kako bi to izgledalo u starosti i kako bih joj lako pomogao. Uvek je starost problem, a posebno kod naših kućnih pasa koji su u satrosti bar broj deblji nego što bi trebalo sa budu. Znači definitivno je primereniji manji-lakši pas u takvoj siruaciji.
 3. Sava

  Nakostresen pas

  Majo, to per voi ili per tu, sa jedne strane uobičajno je da se ljudi na forumima oslovljavaju sa "ti" iako se to meni ne sviđa, a sa druge strane dozvolio sam sebi tu slobodu jer sam dosta stariji, ali priznajem da to nije lepo sa moje strane iako je to kao neka mala privilegija nas matoraca . Kako sam primetio? Pa jednostavno kada decenijama gledaš pse već prema načinima pokreta, reakacijama na nagone možeš sasvim dobro da proceniš kakava je narav psa.
 4. Sava

  XD CACIB NOVI SAD 29.09.2019.godine

  Stara dobra izložba na kojoj sam postizao najveće uspehe sa psima ikada pa sam posebno emotivno i vezan! Takođe i prva izložba na koju su me roditelji vodili još kao klinca, pre nabavke ličnog prvog psa. Takođe volim i grad Novi Sad u kojem sam proveo mnogo lepih trenutaka. Zato mi je zasmetala poslednja rečenica. Molio bih objašnjenje za citirano. Istina, dugo nisam izlagač i napisano je verovatno standard za današnje organizatore, ali meni potpuno strano i nejasno kao kinologu i kao pravniku. Bio sam i u organizaciji nekih beogradskih izložbi i nikada se tako nešto nije ni pominjalo. Pitam se glasno zašto bi izlagači snosili troškove neodržane izložbe ako za to ne snose krivicu!? Vis major nikako ne može da se pripiše uplatiocima! Meni ovo zvuči krajnje nelogično. Jedino je logično da organizator vrati pare uplatiocima ako nije bio u stanju da pruži unapred plaćenu uslugu bez obzira na razlog. Zašto bi mene kao izlagača uopšte zanimao razlog zbog kojeg organizator nije bio u stanju da organizuje manifestaciju!? Nije mi pružio unapred plaćenu uslugu, to je jedino što me zanima. Istina, kada uplatim prijavu prihvatio sam tkzv. ugovor po pristupu i saglasio se sa uslovima, ali čini mi se da ovaj uslov nije pravno održiv.
 5. Sava

  Nakostresen pas

  Majo, je li to pas iz video snimaka (košarka, štap, mačka...)? Ako je to taj pas onda procenjujem da je vrlo pitom i da neće biti nekih problema sa njim. Ono što si poslednje napisala tačno to i govori. Samo opušteno sa njim i uživaj u druženju.
 6. Sava

  Pas i zgrada bez lifta

  Dobro, ovde smo sada prešli na odabir rase . Što se tiče stepenica nemam pojma, rekoh da sam imao setere i kokere i da nisam imao nikakvih problema sa tim. Slušao sam dosta o tome da psi ne bi trebalo da idu uz i niz stepenice, posebno štenci. Ne znam kako bih to zaobišao kada gde god da krenem neke su stepenice, bar ovde u gradu. Pa vojni psi se vežbaju da idu uz merdevine, a ne samo uz stepenice. Doduše ne i šarplaninci koliko mi je poznato, ali njihov zadatak je i drukčiji od ostalih. Nije mi poznato da imaju zbog toga problema, ali istina je da nisam imao povratnu informaciju. Oni generalno žive kraće od naših kućnih pasa jer su ceo život pod stresom pa su tamo verovatno bitniji drugi problemi. Što se veličine tiče ne pravim razliku za stan. Bilo koji da vam legne na sred puta jednako ga preskačete. Veliki umeju lako da spuste glavu na sto pa ako su nevaspitani i da kradu, malima je to mnogo teže. Ne volim male pse zato što kada ih šetate na povocu motaju se po nogama. Ako i male vodite bez povoca kao ja onda ni to nije bitno. Ako pričamo o dlaci ja sam za dugu, ravnu koja se lako skuplja četkom na usisivaču. Kratka, oštra se uvlači svuda pa lako ulazi i u usta (dugu morate da osetite, nećete je progutati), a i teško se čisti. Pudle su generacijski kućni psi, vrlo su inteligentne, ne linjaju se i nemaju miris pa su zahvalne za stan. Patuljasti šnaucer je takođe jako zahvalan za kuću jer se ne linja i nema miris. Skup je u nabavci i skupo je održavanje zbog čestih trimovanja na mesec i po, dva, a to košta oko 25-30 e na jeftinijem mestu, 50 e kod najboljih frizera. Za te pare ja hranim setera ceo mesec junetinom !
 7. Sava

  Kako da dresiram odraslog psa?

  Ako govorimo o malinoa boldovano se odnosi samo na tog vašeg kolegu! Viđam te pse na oglasima za vrlo male pare reda 50-150 e, verovatno toliko i vrede. Postoji par odgajivača koji imaju vrlo lepe primerke proverene naravi, a da li su za profesionalce ne znam. Ako želite vrhunske radne malinoe ima i to kod nas, to je uzeo moj drugar, ali cene su 800 i više euro. Svi štenci neegzotičnih rasa koji zaista vrede i ovde kod nas su od 600 pa i preko 1.000 e. Gledao sam i bordere i moje setere i u tom cenovnom razredu su oni koji zaista vrede, imaju genetske testove itd. U suštini to i nije skupo, ali to znaju samo oni koji odgajaju takve pse, koji znaju šta znači dobro odabrati parnjaka, ići u inostranstvo na parenje, izgurati nosenje keruse uz pojačanu visokokvalitetnu ishranu, suplemente, veterinarske preglede i sve ostalo što to prati i vrhunski podići leglo. Samo oni koji su imali legla znaju koliki je to posao i fizički i materijalno. Recimo da mi je jedna odgajivačica bordera poslala sliku tek oštenjenih pasa i ja sam bio opčinjen jer se već tog prvog dana i to na fotografiji videlo koliko je pažnje posvećeno tom događaju i keruši i štencima. Takvi psi ne mogu da koštaju 50-150 e nikako. Ako imate sreću mogu dobro odgojeni primerci da se nađu po povoljnoj ceni kod ljubitelja koji su slučajni odgajivači da tako kažem. Još nešto, najjeftinije je kupiti psa bez obzira na cenu, ono najskuplje dolazi tek kasnije.
 8. Sava

  Pas i zgrada bez lifta

  Živim u kući koja je visoki parter i ima 12 stepenika do ulaza i u samoj kući još 4 stepenika između dva nivoa. Sve pse sam uzimao u uzrastu od dva meseca i od prvog dana pa dokle god su bili pokretni išli su bezbroj puta gore dole. Svi moji psi su mogli da izađu u dvorište kada god su hteli, a u situaciji kada istrčavaju iz nekog razloga to je bila jurnjava gore dole. To znači da su dnevno bezbroj puta išli tim stepenicama. Nikada nijedan nije imao problema zbog toga. U pitanju su seteri, ali i kokeri, znači rase srednje i manje visine. E sada, ovo kod mene zaista nije peti sprat... opet ne uskraćujete sebi psa samo zbog toga. Ipak znam da uglavnom u starosti može da bude i nekih zdravstvenih problema zbog toga pa budite spremni i na takvu mogućnost.
 9. Sava

  Kako da dresiram odraslog psa?

  Svaki radni pas bilo lovački bilo službeni je preozbiljan pas. To znači da njima mora da se obezbedi prirodno okruženje u dosta dugom vremenskom periodu tokom dana. Tek nakon toga su ispunjeni, poslušni i mirni. Malinoa je preozbiljan pas i preporučio bih ga jedino vrlo iskusnom vodiču koji ima mnogo volje i dosta slobodnog vremena koje može da posveti obuci i držanju takvog psa. Viđam ih i kod početnika i tada obavezno završe na povocu čitav život. Moj drugar ima pola veka iskustva isključivo sa službenim psima, a poslednja dva su mu malinoe. Prethodni je bio odbrambeno nastrojen pa je stalno morao da ga koči tokom običnih šetnji. Ovaj sadašnji je iz izrazito radne selekcije i vrlo skupo plaćen. Sadašnji je toliko željan rada da vas ne pušta na miru ni sekunde. Konstantno mora da ima zadatak, ali konstantno. Prošao je i kvalitetnu profesionalnu obuku, a obučava ga i drugar. Zapitajte se da li ste spremni na sve to? Ono što mene zbunjuje je da hoćete psa iz azila, ali rasnog!? Pitam se onda a što ne napravite izbor među rasnim i raspitate se ko je zaista dobar odgajivač!?
 10. Sava

  Pas presatao da jede

  Nisam veterinar, ali prema ličnom iskustvu deluje mi da mu je jetra jako oštećena i po meni treba startovati sa aminokiselinama i infuzijom i tako pokušati da se povrati ako nije prekasno. Možda da ovo predložite veterinarima. Od hrane probati neku recovery hranu, ali jako malo više puta na dan.
 11. Sava

  mjesanac ili rasni

  Kada sam poćinjao da se bavim psima vreme je bilo takvo da je nekako bilo sramota da kažeš da imaš džukelu što je bio uobičajan naziv za nerasne pse. Imati rasnog psa je bilo nekako "nobles". Danas je situacija potpuno obrnuta i danas je "in" imati psa iz azila. I tada i danas govorim da je pas pas i svejedno je kakvo mu je poreklo. To generalno, ali nije baš tako. Ako uzmete psa sa ulice ne znate prvo u šta će fizički da izraste, mislim na veličinu, oblik, dlaku itd. Zatim ne znate da li je paren u srodstvu, ne znate da li nosi nasledne bolesti i tako dalje. Tako gledano je bolje uzeti rasnog psa kod kojeg unapred znate šta ćete dobiti. Ako imate sreću i nabodete dobrog "džukca" imaćete sjajnog psa i po pravilu vrlo zdravog jer su dugovečniji od rasnih. Bio sam i na nekoliko izložbi nerasnih pasa, ima ih predivnih. Lično sam uvek imao rasnog.
 12. Sava

  Tablete za parazite i gliste

  Čiato da pomenem kako je slučajno otkriveno da je nextgard koristan u lečenju demodexa. Zapravo demodex se samo zalečuje koliko sam shvatio.
 13. Sava

  Tablete za parazite i gliste

  Ne osporavam. Već godinu i po nemam psa pa i ne razmišljam o tome. Dok sam šetao kerušu sa Forestom znao sam da nije zaštićena od komaraca, ali sam pazio kako i gde vodim pa nije bilo problema. Trenutno šetam šnaucerku na istim stazama i vlasnicu sam samo pitao da li je zaštićena i rekla mi je da jeste. Sreća je da komaraca i nema u vreme kada ja idem, a to je po najvećoj vrućini.
 14. Sava

  Tablete za parazite i gliste

  Foresto štiti psa od buva i krpelja, nije mi poznato da štiti i od komaraca. Poslednjih nekoliko godina na mom psu je bio Foresto, dva puta je proveravana na srčanog crva i sve je bilo u redu. Veterinar mi je rekao da sam imao sreću, ali ne delim njegovo mišljenje i mislim da je ogrlica uz moju pažnju odradila posao. Psa sam inače svakodnevno šetao po šumi u kojoj ima dosta komaraca.
 15. Sava

  Rasa

  Nisam neki poznavalavc rase staford, ali moja iskustva sa njima su vrlo pozitivna. Posebno jednu kerušu obožavam. Ona se družila sa mojom kerušom i u početku sam se bojao da moja eventualno ne strada pa sam bio oprezan. Kada sam shvatio da su vlasnici normalni i da je pas normalan druženje je bilo maksimalno pozitivno. Moja keruša setera se bezbroj puta istresla na staforda i ova je samo jednom pkazala zube i ništa više od toga. Sada ima 7 godina i malo sam se pribojavao kako će da prihvati pomalo dosadnu 9-mesećnu patuljastu šnaucerku, ali bilo je sve savršeno. Shvatila je u trenutku da je taj pas samnom i besomučno se igrala sa mnogo manjom i mlađom kerušom. Otprilike takva su moja iskustava i sa drugim stafordima koje sam sretao, ali ni sa jednim nismo bili tako bliski kao sa tom kerušom. Što se bulova tiče pisao sam na forumu o prvom donetom u Beograd i Srbiju i da je to uradio čovek koji je vodio pse u borbu. Osim tog primerka svi ostali koje sam sretao su flegme i dobrice, a jedan mužijak mi je u komšiluku i nikada nije imao ni jedan eksces, a sada ima već popriličan broj godina. Nadam se da je ovaj mešanac (mix na srpskom = mešanje, mešavina) poprimio pozitivne karakteristike oba roditelja.