Sava

Members
  • Content Count

    1269
  • Joined

  • Last visited

4 Followers

About Sava

  • Rank
    Hero Member

Informacije o profilu

  • Pol
    Not Telling
  • Lokacija
    Zvezdara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Da ste malo povezali činjenice shvatili bi napisano. U celoj zemlji je bilo malo velikih izložbi, ali su zato bile zaista velike, a stranci koji su dolazili nisu bili samo diplomatski kor. U vreme krajem 60-tih u celoj Srbiji je bilo samo oko 60-ak komada irskih setera recimo, a ukupan broj pasa značajno manji nego danas. Mogli ste sa fotografije da zapazite i JR broj mog psa iz 68-me (pazite, jugoslovenski redni broj!) pa bi kada sve to povežete shvatili odnos koji sam potencirao. Procentualno u odnosu na broj stanovnika pasa je danas znatno više jer između ostalog to je postalo i moda. Titar test niko nije radio jer je vakcinacija i u to vreme bila obavezna. Ne znam zašto pominjete procenat izvornih Beograđana u to doba jer tačno je da nas je tada bilo oko 15-20% kako se govorilo, danas niko ne zna tačan podatak, a procene su minimalne. Ako vam to nešto znači izvorni sam Beograđanin, moji preci su došli u Beograd još krajem 19. veka i ma koliko da sam ponosan na svoje poreklo ne mogu to nikako da povežem sa brojem pasa na kučkarskoj izložbi! P.S. Bilo je malo međunarodnih izložbi, ali je zauzvrat bilo jako mnogo smotri koje su bile brojnije od mnogih izložbi danas. Prvi posleratni katalog koji sam ja video bio je sa beogradske izložbe iz 1949. godine.
  2. Ma dobro sam ja protumačio, konotacija je bila sasvim jasna. Poražen sam padom ugleda novosadske izložbe koja je decenijama bila jedna od 5 najcenjenijih u bivšoj Jugoslaviji.
  3. Ovi podaci nisu sasvim tačni pa zato sa oprezom primam i ostale vaše informacije. Novi Sad je imao manje od 500, ali Beograd nešto oko 900. Sada Beograd ima preko 1.000 prijava. Turija je za mene novo izložbeno mesto, a Topola nekada nije bila u grupi najvećih izložbi, ali nije bila ni beznačajna. Kada stavim prst na čelo s obzirom na brojnost manifestacija ne bi ni trebalo da se čudim relativno malim brojem prijava i na najpoznatijim izložbama. Možda mala društva i treba da nestanu, ostali da se ukrupne i tako povećaju značaj svog rada. Doduše uvek je najveća "tuča" oko inostranih lovaca jer tu je najveća para. Čisto da pomenem da je prva CACIB izložba na kojoj sam učestvovao bila IV međunarodna izložba u Beogradu 1971.g. i da je bilo prijavljeno oko 1.000 pasa. Ne zaboravite da je tada Beograd imao manje od 600.000 stanovnika!
  4. Sava

    Opet javno krivično delo!

    Upravo ovih dana sam se "sporio" sa jednom odgajivačicom bordera od koje ga nisam kupio zato što me je uslovila da ne može da ide u dalji priplod, a što je meni kao starom kinologu potpuno strano. Sada vidim da je poprilično u pravu, nije ni čudo da su neke rase maksimalno upropašćene. Da ne pričam koliko je samo podmetanja pedigrea u praksi!
  5. Prodaje čovek rodovnik za 30 e i baš ga briga za ceo svet!!! Što je najgore već je pregledalo 100 ljudi, a ima i pratioce!
  6. Zar je moguće da Novi Sad ima samo 500 prijava!? Prosto ne mogu da verujem! Dugo je to bila jedna od pet najprestižnijih izložbi u Jugoslaviji! Pa u Inđiji je bilo oko 500 pasa kada sam ja poslednjiput izlagao pre nekoliko godina, a to sam ocenio kao malu izložbu jer za mene to i jeste bila.
  7. Sava

    Barf

    Svi pokušaji ovog tipa za koje znam su propali u prošlosti. Možda su ljudi nepoverljivi, ne znam. Hrana je kvarljiva roba pa je možda i u tome suština. Za mene je recimo bitna konzistentnost. Ne može nešto jednog dana da ima, sutra da nema, ja tada kažem ćao i to se ne odnosi samo na pse. Bilo je pokušaja i sa kuvanom hranom sa razvoženjem po Beogradu pa je i to vrlo brzo propalo. Još je najbolje bilo kada je na Krstu postojao pet shop koji je prodavao i nešto sirovog mesa, ali takođe nije dugo potrajao. Nisam siguran da danas pet shopovi imaju mogućnost u registracijai da drže sirovu hranu, verovatno nemaju, mnogo toga rade na crno. Sve u svemu mislim da ta ideja ne pije vodu.
  8. Sava

    Granicarski Koli (Border Collie FCI: 1.1-297)

    Dakle, malo sam ušao u materiju i saznao da postoje samo dve ozbiljne odgajivačnice kod nas pa takve sajtove i imaju.
  9. Sava

    Barf

    Ako ste meni replicirali u ovom delu vašeg teksta onda da vas poodsetim kako sam napisao da svinjsko meso nisam davao svojim psima zbog holesterola, nema drugog razloga. Davao sam samo hrskavice koje su relativno tanke i sasvim se dobro zagreju po svim delovima držanjem u toploj vodi. Ako već tražite idealan način za ubijanje tog virusa lažnog besnila onda je možda najpraktičnije i najbže upotrebiti mikrotalasnu rernu koja greje iznutra ka spolja na onom području za odmrzavanje. Samo mi je sada palo na pamet, nisam imao potrebu to da koristim. U svakom slučaju kada sam bio sumnjičav po bilo kom pitanju meso sam kuvao u ekspres loncu.
  10. Sava

    Barf

    Ovo što si napisala zvuči logično. Ja sam se raspitivao na više strana i nigde nisam dobio baš pouzdanu informaciju koliko dugo treba termički obrađivati. Ja sam to propuštao kroz vodu iz bojlera što bi bilo nešto oko 60-70 stepeni jer nisam hteo da se kuva već samo da ubijem eventualni virus. Ne znam koliko dugo, ali više minuta svakako. Govorim o Beogradu, konkretno Zvezdara je u pitanju i jedna kasapnica u pijaci gde sam ja mušterija već kojih 25 godina. Agropapuk imaš na više lokacija, pogledaj na netu.
  11. Sava

    Barf

    Ne znam, pitaću moje kasape za burag. Oni inače imaju u redovnoj ponudi ono jezike, repove, grkljane i te stvari, ali ja sam kupovao samo čistu junetinu, juneća srca i teleću džigericu. Znam recimo da (svinjske) hrskavice imaju samo oni koji prave slaninu, a ovi moji to rade pa meni i još jednome ostave povremeno, toga nema u redovnom asortimanu, a to je bio fantastičan desert mojim psima. Ja sam veći problem imao sa povrćem jer sam se uglavnom sveo na carsku mešavinu, drugo se nisam snalazio da nađem što bi bilo interesantno za pse. Imaš juneće srce po meni poslednjoj poznatoj ceni (trenutnoi nemam psa) od 220 din. kod Agropapuka. Retko se dešavalo da ga nemaju, ali ga nema tokom čitavog dana. Prema mom iskustvu kasapnice na pijacama imaju bolji izbor toga što je nama zanimljivo.
  12. Sava

    Barf

    Očigledno sam kuvar boli glava, a još više stomak! Baš ću da pitam moje kasape da li to može da se nabavi. Doduše od iznutrica sam poslednjoj keruši davao samo juneće srce i teleću džigericu. Jako je dobro dati i malo slezine, ali od toga i bubrega moja je dobijala proliv pa sam to sasvim izbacio iz upotrebe.
  13. Sava

    Barf

    E da, moju sam hranio izrazito kvalitetno do poslednjeg dana, ali je ipak dobijala previše. Uglavnom me je zavaravalo to što je bila prilično aktivna bukvalno do poslednje sekunde života!!! Ovo za škembić nisam imao pojma da se zove burag ! Pa čovek uvek nešto novo nauči do god je živ! Ali čekaj, to je onda svinjsko meso, zar ne!? Ako je tako kako se rešava problem virusa lažnog besnila? Ja nisam davao svinjsko meso nikada, ne ne znam zašto, to je kvalitetno meso, nego samo zbog holesterola. Davao sam jedino svinjske hrskavice kao desert, ali propištene kroz vrelu vodu zbog tog virusa, a ubija ga 37 stepeni.
  14. Sava

    Barf

    Isti povodi su i mene vodili da hranim psa prirodno. Opet, izgleda da ne umem dobro da hranim pse u starosti jer su svi moji u tom uzrastu bili deblji nego što treba (ne predebeli), a poslednja je na kraju imala i nekakav problem sa jetrom što doduše može da bude i posledica nekog virusa, ali to nije sa sigurnošću utvrđeno i više verujem da je posledica prejake ishrane, sa previše proteina. Taj burag i ne znam šta je da budem iskren. U lokalnoj kasapnici gde me poznaju ima grkljana, ali samo svinjskih i to nisu više oni kao nekada sa dosta mesa već skroz ogoljeni pa je to praktično samo hrskavica. Ako tražim mleveno onda tražim komad mesa koji samelju predamnom. Mlevenu piletinu nikada nisam davao, samo komade. Sve u svemu na kraju sam se sveo na sirovu junetinu u raznim oblicima. Nažalost moja poslednja keruša nije htela sirove papaline kao prethodni, ali je i činjenica da su ove koje mogu da se kupe neke ko zna odakle, iz Vijetnama itd. i da očigledno nisu tako jestive kao nekada. Hermanbarf nisma ni video ni probao. Ako znaš gde može da se pročita detaljan sastav napiši mi jer sam lenčuga pa da ne pretražujem net !
  15. Sava

    Pas danima ne moze sa hoda

    Ovo je jedna od prvih stvari koju sam primetio, ali nisam veterinar pa nisam hteo da komentarišem. Debelo bih se posavetovao pre nego što bih odobrio da moj pas dobije tu grupu lekova. Što se prevoza tiče Niš nije mali grad i verujem da taxi vozi pse. U Beogradu je ranije postojao taxi za životinje, ali mislim da to više ne postoji. Trenutno je dovoljno da kod zakazivanja kažete kakvog psa imate i ako je mali najčešće prihvate bez doplate, ako je srednji naplate dodatno 200 dinara. Pozovite neki taxi pa pitajte. Moj savet vam je da zovete taxi, obično to bude jeftinije nego nekoga da moljakate pa budete dužni itd. E sada, ako je to prečesta potreba onda ne znam, svako mora da nađe svoju računicu.