Sava

Members
 • Content Count

  1,369
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Profile Information

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sava

  mjesanac ili rasni

  Kada sam poćinjao da se bavim psima vreme je bilo takvo da je nekako bilo sramota da kažeš da imaš džukelu što je bio uobičajan naziv za nerasne pse. Imati rasnog psa je bilo nekako "nobles". Danas je situacija potpuno obrnuta i danas je "in" imati psa iz azila. I tada i danas govorim da je pas pas i svejedno je kakvo mu je poreklo. To generalno, ali nije baš tako. Ako uzmete psa sa ulice ne znate prvo u šta će fizički da izraste, mislim na veličinu, oblik, dlaku itd. Zatim ne znate da li je paren u srodstvu, ne znate da li nosi nasledne bolesti i tako dalje. Tako gledano je bolje uzeti rasnog psa kod kojeg unapred znate šta ćete dobiti. Ako imate sreću i nabodete dobrog "džukca" imaćete sjajnog psa i po pravilu vrlo zdravog jer su dugovečniji od rasnih. Bio sam i na nekoliko izložbi nerasnih pasa, ima ih predivnih. Lično sam uvek imao rasnog.
 2. Sava

  Tablete za parazite i gliste

  Čiato da pomenem kako je slučajno otkriveno da je nextgard koristan u lečenju demodexa. Zapravo demodex se samo zalečuje koliko sam shvatio.
 3. Sava

  Tablete za parazite i gliste

  Ne osporavam. Već godinu i po nemam psa pa i ne razmišljam o tome. Dok sam šetao kerušu sa Forestom znao sam da nije zaštićena od komaraca, ali sam pazio kako i gde vodim pa nije bilo problema. Trenutno šetam šnaucerku na istim stazama i vlasnicu sam samo pitao da li je zaštićena i rekla mi je da jeste. Sreća je da komaraca i nema u vreme kada ja idem, a to je po najvećoj vrućini.
 4. Sava

  Tablete za parazite i gliste

  Foresto štiti psa od buva i krpelja, nije mi poznato da štiti i od komaraca. Poslednjih nekoliko godina na mom psu je bio Foresto, dva puta je proveravana na srčanog crva i sve je bilo u redu. Veterinar mi je rekao da sam imao sreću, ali ne delim njegovo mišljenje i mislim da je ogrlica uz moju pažnju odradila posao. Psa sam inače svakodnevno šetao po šumi u kojoj ima dosta komaraca.
 5. Sava

  Rasa

  Nisam neki poznavalavc rase staford, ali moja iskustva sa njima su vrlo pozitivna. Posebno jednu kerušu obožavam. Ona se družila sa mojom kerušom i u početku sam se bojao da moja eventualno ne strada pa sam bio oprezan. Kada sam shvatio da su vlasnici normalni i da je pas normalan druženje je bilo maksimalno pozitivno. Moja keruša setera se bezbroj puta istresla na staforda i ova je samo jednom pkazala zube i ništa više od toga. Sada ima 7 godina i malo sam se pribojavao kako će da prihvati pomalo dosadnu 9-mesećnu patuljastu šnaucerku, ali bilo je sve savršeno. Shvatila je u trenutku da je taj pas samnom i besomučno se igrala sa mnogo manjom i mlađom kerušom. Otprilike takva su moja iskustava i sa drugim stafordima koje sam sretao, ali ni sa jednim nismo bili tako bliski kao sa tom kerušom. Što se bulova tiče pisao sam na forumu o prvom donetom u Beograd i Srbiju i da je to uradio čovek koji je vodio pse u borbu. Osim tog primerka svi ostali koje sam sretao su flegme i dobrice, a jedan mužijak mi je u komšiluku i nikada nije imao ni jedan eksces, a sada ima već popriličan broj godina. Nadam se da je ovaj mešanac (mix na srpskom = mešanje, mešavina) poprimio pozitivne karakteristike oba roditelja.
 6. Pas moje bratanice i unukica. Ženka, 9 meseci via Kazak! Kod mene na čuvanju dve nedelje. Moja bratanica je odlično odradila domaći zadatak i kerušica je sjajna i odlično vaspitana, bez primedbi! Jedini problem sam imao prvih par dana jer je mnogo patila, a mene gotovo i da ne poznaje pa me se i plašila. Sluša maksimalno od prvog momenta, potpuno sam opušten pored nje, nemamo problema ni sa ulaskom u čopore u obližnjoj šumi gde smo svakodnevno. Naravno da svuda idemo bez povoca. Jedino je još nisam čuo da laje, a za njih baš stoji da su lajavi! Moji seteri su bili lajavi i na to sam navikao i da ih stalno krotim i smirujem , ovde ništa. Kuvam joj i imam problem jer uglavnom samo meso izvuče. Nema problema, za dve nedelje sve će biti dobro. Ono što je užasno to je dlaka. Iako je ošišana ima strasno mnogo sitnog cicka, posebno što su ovih dana navalili da šišaju travu, a ona niska i bude prepuna. Najveći deo joj skinem, nešto i ona sama, jedan deo i ostane da je ne bih previše čupao jer već predveče pa sutra itd. će opet da bude isto. Ceo život sam imao dugodlake pse i tamo postoje drugi problemi, ali ovo je baš zeznuto jer je dlaka jako gusta. Ovo najviše pišem kao čovek koji je pola veka imao isključivo setere i kokere pa sada upoznajem rasu izbliza. Gabarit mi ne odgovara, nisam navikao, a i temperamenta bi moglo da bude više. Sve u svemu divan kerić koji me je brzo zavoleo i koji mi ne zadaje probleme. Biće mi jako žao kada se vrati u svoju porodicu jer mije već ušla pod kožu!
 7. Sava

  Agresivnost kod mužjaka labradora

  Za početak opustite se! Tako napeti i u strahu da će pas nekoga da napadne nećete uspeti da opustite psa, a to je suština cele priče. Ovo što čitam ne procenjujem kao agresiju već kao normalno ponašanje mužijaka u odrastanju koji postaje svestan svoje muškosti i hoće da pokaže i dominaciju. To da veći psi često ne vole male sam viđao mnogo puta pa procenjujem kao normalno. Pokušajte male da izbegavate ako ikako možete i time ćete znatno smanjiti mogućnost sukoba. Ako ne možete odmah kočite psa komandom i smirivanjem glasom i maženjem recimo. Veći je problem što mali uporno prilazte velikima i tako i h iritiraju, a nisu svesni svoje veličine. Sa ostalim psima na vreme procenjujte sa kojim može, a sa kojima ne da bude blizak. Ako se nađe isti takav mužijak sa istom željom normalno je da će doći do sukoba. Ako procenite da nekog psa treba zaobići to i uradite, bolje sprečiti nego lečiti. Opet, moja poslednje keruša je tokom odrastanja imala veliki broj drugara labradora i retrivera, nekako je njih bilo ubedljivo najviše. Bar 4-10 komada je bilo svakodnevno na livadi gde sam šetao svoju kerušu. Ne sećam se da je ijedan komad pravio neke probleme i svi su se lepo družili i igrali bez obzira da li su mužijaci ili ženke. Svi vlasnici su bili opušteni i mirno smo se međusobno družili jednako kao i psi. To su dobri psi, veoma snažni koji to ne zloupotrebljavaju. Mnogi od njih vole lopticu i hoće da se pobiju zbog toga jer to je njihov plen. Zato kada idete u šetnju ne nosite igračke ili ih bar sklonite. Mislim da gotovo svaki primerak labradora može da se dovede u red pažljivim ponašanjem vlasnika, smirivanjem psa maženjem ili na drugi način i pravovremenim izbegavanjem potencijalne opasnosti.
 8. Bravo za tebe, baš si imala sreću! Svako dobro sa prinovom! Ja nisam te sreće. Juče sam išao da gledam jedno lepo leglo, ali samo mužijaci, a ja neću mužijaka.
 9. Sava

  Čudno ponašanje psa

  Besnilo konkretno u Beogradu nije zabeleženo nekih 100 godina. U širem regionu ga ima povremeno, recimo u Lipovičkoj šumi ga je bilo. Meni je opasnije tkzv. lažno besnilo jer psu nema spasa, a može da ga dobije iz svinjskog mesa za ljudsku upotrebu.
 10. Sava

  Sarplaninac - 107.deo

  Danas sam razgovarao sa čovekom vlasnikom kasapnice inače veterinarom po obrazovanju, ima dva šatplaninca, a i otac mu je držao šarplanince. Pse nisam video, samo smo pričali. Uglavnom kaže kako mu jedan pas ima 100 kila. Meni to zvuči preterano, ali ipak da pitam da li je to moguće!?
 11. Sava

  Cau cau

  Na Sabu sam i mislio! To je naša tuga, prekratko žive. Zapravo svi naši mili žive prekratko! Zar ne beše da imaš i jednog mladog ili sam ja pomešao lampe i tranzistore u mojoj glavi!
 12. Sava

  Cau cau

  Nisam znao! Baš mi je žao!