Sava

Members
 • Content Count

  1,383
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Profile Information

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sava

  Digitalni fotoaparat za hobi

  P.S. Koliko da dodam da je Canon vrlo zastupljen i u profesionalnoj tehnici tako da je veliki broj prenosnih tv kamera upravo tog proizvođača.
 2. Sava

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Odavno ne pratim novotarije pa ne mogu da dam najbolji savet. Ono što mogu da kažem je da sam se nekada bavio fotografijom i godinama, ma decenijama znalo se da kod uskoformatnih aparata glavni su Canon i Nikon, ali tu su blizu bili i Pentax, Minolta i još neki. Sve u svemu odlučio bih se za Canon ili Nikon jer su to proizviđači sa velikim iskustvom. Lično imam jedan Nikon "idiot" koji da ne ždere baterije bio bi veoma upotrebljiv. Pre mnogo godina nabavio sam neki Canon koji nema izmenjljive objektive, ali ima digitalni zoom. Naravno, mnogo bolja opcija je optički zoom, ali je to i skuplja varijanta. Predloženi aparati bi trebalo da ispunjavaju uslove. O kvalitetu govori da i dan danas imam mehanički Canon sa tri objektiva, a kupio sam ga početkom 70-tih i nimalo nije bio jeftin. Neki objektivi su koštali i po 1.000 tadašnjih nemačkih maraka (recimo Nikon 50-300) što je pandan bar 1.000 e danas. Takođe i ovaj digitalni Canon imam već dosta godina i nikada nisam imao ni najmanji problem. E sada, unutra je obično elektronika nekog poznatog proizvođača, japanskih najčešće, kod jeftinijih kineskih podrazumevano, ali mehanika bi trebalo da je pouzdanija kod poznatih proizvođača, bar se nadam da sam u pravu !
 3. Sava

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Pa da, ali ja nikada ne bih uzeo nevakcinisano štene ili bi odmah bilo u karantinu. Ovo je tri meseca i upravo treba da primi treću vakcinu pa bih ako uopšte i uzmem to bilo posle nedelju dana od tada. Problem je što ne znam koja vakcina je upotrebljena. Kod obolelog psa su bila dva Vanguarda i završna Canigen. Sumnjam u Vanguard jer je to američka vakcina za koju je pitanje koliko je prilagođena našim uslovima bolesti iako je poslednja uvek najsumnjivija. Što je najgore većina vakcina stiže iz Mađarske i za neko drugo je tržište, a ne naše. To se lako očita iz bar koda. Uvek sam mrzeo Torlak vakcine jer su bile žive pa su se u prošlosti neki psi zarazili iz njih, ali sada bih voleo kada bi Torlak ponovo radio vakcine! Problem može da mi stvori to da ako je vakcinisani Vanguardom ja bih dao još jednu pouzdaniju, ali onda moram da čekam još nedelju dana.
 4. Sava

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Berna, ajde me uputi detaljnije. Znaš, prva informacija koju sam dobio je da je štenećak u pitanju. Zovem veterinara i on kaže "pa ti znaš šta je štenećak"!? Rekoh hvala Bogu pa ne znam! Onda sam saznao da je parvo i malo mi je laknulo jer većina ipak preživi. Svejedno ne znam previše ni o parvu, jeste ga bilo oko mene, ali srećom nikada se lično nisam borio sa tim. Nekada smo koristili Candur vakcine i moja jako mlada keruša je tri dana bila u neposrednom kontaktu sa štenetom koje je ubrzo uginulo od štenećaka, a mojoj nije bilo ništa. Poslednje što sam davao je bio Nobivac, ali više ni toga nema, a kažu da je vrlo pouzdana. Čitajući uputstva proizvođača vakcina treća vakcina ide mnogo ranije od uzrasta koji ti pominješ, oko tri meseca starosti izuzev Canigena ako se ne varam. Mislio sam da uzmem psa nedelju dana posle treće vakcine, tako kažu moja logika i saznanja. Ako ti imaš drukčiju informaciju podeli je samnom i sa ostalima. Ovog trenutka ne znam koje su vakcine korišćene na ciljanom štenetu. Uglavnom danas sam obavio prskanje celog dvorišta, stana, nameštaja pa i odeće i obuće koju sam nosio tog dana. Naprskao sam i posude za hranu i vodu, ali ih neću koristiti. Biće mi žao jer su velike i kvalitetne, ali tu ne bih da reskiram mada ću takve teško da nabavim. Iskreno nije bilo lako kako sam mislio, utrošio sam dobra tri sata neprekidnog rada, ali ako ima efekta onda ne žalim. Planiram sve to da ponovim još jednom.
 5. Sava

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Kerušica je bila pre dve nedelje kod mene, par dana iza toga počeli su jaki simptomi i lečenje. Srećom upravo je počela da se vraća u normalu. Nemam ja vremena da čekam još godinu dana, ovo su moji poslednji trzaji jer već sam se poprilično ohladio i pomirio sa sudbinom jer evo već više od godinu i po nikako ne mogu da pronađem psa koji će da zadovolji moje kriterijume. Trenutno ima nešto vrlo lepo, ali jako gabaritno pa videću... ne znam... verovatno ne zbog gabarita... pa kako bude... svakako moram da pripremim teren makar i ne uzeo psa. Danas prskam sve površine kod mene. Ako uzmem štene ono će biti vakcinisano, ali bitno mi je da znam i kojom vakcinom, američka mi je sumnjiva. Računam vakcine plus dezinfekcija i to je to, ali neki rizik ostaje naravno no moram sa tim da se pomirim.
 6. Ova tema je zaključana, ali meni aktuelna pa je zato ponovo pokrećem. Postoji mogućnost da uzmem štene, a kod mene je bila kerušica koja je jedva isčupana od parva jer je baš, baš ozbiljno zakačilo. U pitanju je jednogodišnja kerušica uredno vakcinisana! Koliko da se zna očigledno je da vakcina može da probije pa je ovim praktično dokazano da nije stopostotna zaštita. No neću sada da ulazim u tu problematiku, to je za neku drugu temu. Uglavnom krenuo sam da se raspitujem kako da dezinfekujem i stan i dvorište jer je kliconoša bila svuda. Došao sam do sredstva koje je "napljuvano" u prethodnoj temi, a ja sam o uspešnosti sredstva dobio povratne informacije od odgajivača i što je najvažnije od azila kroz koji prođe gomila bolesnih životinja! Naravno da je u opticaju bilo i Krkino sredstvo Oxidic S, a i razgovarao sam sa Krkinim stručnjacima. Interesantno da u uputstvu za Krkin preparat nisam našo da se pominje parvo ili sam to prevideo, ali usmeno su mi rekli i oni i veterinar Pet Centra da je to dobro sredstvo. Bilo kako bilo sutra startujem sa dezinfekcijom jer postoji mogućnost da u moje dvorište dođe jedno štene i svakako neću da se igram i rizikujem jer vakcinama ne verujem bezgranično. Domestos niko ne osporava, ali je njegova upotreba ograničena. Znam i za varikinu, ali ovo sredstvo je namenski pravljeno pa sam se odlučio za njega. Još da dodam bitnu stvar, a to je da je kod nas izolovan novi oblik parva. Informacija je sa pravog mesta (izvora), ali je nezvaničana. Uglavnom saznao sam da je u Beogradu mnogo pasa zaraženo parvom. Ono što ne znam pouzdano je koliko vremena treba da prođe od izlečenja te kerušice do momenta kada više nije kliconoša. Saznao sam da je u pitanju mesec dana, ali jednostavno to za sada nisam imao vremena da ispitam. Bilo bi dobro da dopiše neko ko je to istraživao. Lično sam se opremio kao za variolu veru !
 7. Sava

  XD CACIB NOVI SAD 29.09.2019.godine

  Nikada ovo nisam napisao ni na jednom forumu, ali sada moram: vaš komentar je izrazito glup i besmislen! Meni neko da kaže da je moj komentar naručen i zlonameran!? Baš ništa gluplje niste mogli da napišete! Meni koji sam bio veliki izlagač! Stidite se! Ako ste vi glavni organizator onda žalim tu nekada veliku izložbu! Za vašu informaciju nemam psa već godinu i po dana posle 49 punih godina sa njima, a prvi put sam izlagao još 1968.g. Da imam psa ne bih ga izlagao, ne u Novom Sadu već bilo gde jer sam se izložbi zaista zasitio. Komentarisao sam samo jednu glupost javno napisanu od strane organizatora i to vrlo mekano i dobronamerno, ali vi ste suviše uski da to razumete. A to što radite resavsku školu samo govori o kvalitetu današnjih organizatora!
 8. Sava

  Pas i zgrada bez lifta

  Jeste Berna, logično je to što pišeš. Sa druge strane ja sam svojim psima pomagao tako što sam ih malo gurao uz stepenice u starosti. Opet ponavljam, nije bio 5-ti ili ne znam koji sprat već su uvek bile kraće stepenice. Tokom šetnji sam izbegavao stepenice koliko god je to bilo moguće. Najgore mi je bilo kod ulaska i izlaska iz kola jer moji su navikli da uskaču pa mi se dešavalo i u starosti da to odrade na brzinu i ne stignem da im pomognem. Bitno mi je bilo da ne iskaču jer time mnogo opterećuju prednje noge. Nedavno sam imao patuljastog šnaucera u kući i zaista nije bio problem da je podignem i ponesem, ali je mlada pa sam to radio čisto probe radi. Onako mala sama je uskakala u auto i baš mi je palo na pamet kako bi to izgledalo u starosti i kako bih joj lako pomogao. Uvek je starost problem, a posebno kod naših kućnih pasa koji su u satrosti bar broj deblji nego što bi trebalo sa budu. Znači definitivno je primereniji manji-lakši pas u takvoj siruaciji.
 9. Sava

  Nakostresen pas

  Majo, to per voi ili per tu, sa jedne strane uobičajno je da se ljudi na forumima oslovljavaju sa "ti" iako se to meni ne sviđa, a sa druge strane dozvolio sam sebi tu slobodu jer sam dosta stariji, ali priznajem da to nije lepo sa moje strane iako je to kao neka mala privilegija nas matoraca . Kako sam primetio? Pa jednostavno kada decenijama gledaš pse već prema načinima pokreta, reakacijama na nagone možeš sasvim dobro da proceniš kakava je narav psa.
 10. Sava

  XD CACIB NOVI SAD 29.09.2019.godine

  Stara dobra izložba na kojoj sam postizao najveće uspehe sa psima ikada pa sam posebno emotivno i vezan! Takođe i prva izložba na koju su me roditelji vodili još kao klinca, pre nabavke ličnog prvog psa. Takođe volim i grad Novi Sad u kojem sam proveo mnogo lepih trenutaka. Zato mi je zasmetala poslednja rečenica. Molio bih objašnjenje za citirano. Istina, dugo nisam izlagač i napisano je verovatno standard za današnje organizatore, ali meni potpuno strano i nejasno kao kinologu i kao pravniku. Bio sam i u organizaciji nekih beogradskih izložbi i nikada se tako nešto nije ni pominjalo. Pitam se glasno zašto bi izlagači snosili troškove neodržane izložbe ako za to ne snose krivicu!? Vis major nikako ne može da se pripiše uplatiocima! Meni ovo zvuči krajnje nelogično. Jedino je logično da organizator vrati pare uplatiocima ako nije bio u stanju da pruži unapred plaćenu uslugu bez obzira na razlog. Zašto bi mene kao izlagača uopšte zanimao razlog zbog kojeg organizator nije bio u stanju da organizuje manifestaciju!? Nije mi pružio unapred plaćenu uslugu, to je jedino što me zanima. Istina, kada uplatim prijavu prihvatio sam tkzv. ugovor po pristupu i saglasio se sa uslovima, ali čini mi se da ovaj uslov nije pravno održiv.
 11. Sava

  Nakostresen pas

  Majo, je li to pas iz video snimaka (košarka, štap, mačka...)? Ako je to taj pas onda procenjujem da je vrlo pitom i da neće biti nekih problema sa njim. Ono što si poslednje napisala tačno to i govori. Samo opušteno sa njim i uživaj u druženju.
 12. Sava

  Pas i zgrada bez lifta

  Dobro, ovde smo sada prešli na odabir rase . Što se tiče stepenica nemam pojma, rekoh da sam imao setere i kokere i da nisam imao nikakvih problema sa tim. Slušao sam dosta o tome da psi ne bi trebalo da idu uz i niz stepenice, posebno štenci. Ne znam kako bih to zaobišao kada gde god da krenem neke su stepenice, bar ovde u gradu. Pa vojni psi se vežbaju da idu uz merdevine, a ne samo uz stepenice. Doduše ne i šarplaninci koliko mi je poznato, ali njihov zadatak je i drukčiji od ostalih. Nije mi poznato da imaju zbog toga problema, ali istina je da nisam imao povratnu informaciju. Oni generalno žive kraće od naših kućnih pasa jer su ceo život pod stresom pa su tamo verovatno bitniji drugi problemi. Što se veličine tiče ne pravim razliku za stan. Bilo koji da vam legne na sred puta jednako ga preskačete. Veliki umeju lako da spuste glavu na sto pa ako su nevaspitani i da kradu, malima je to mnogo teže. Ne volim male pse zato što kada ih šetate na povocu motaju se po nogama. Ako i male vodite bez povoca kao ja onda ni to nije bitno. Ako pričamo o dlaci ja sam za dugu, ravnu koja se lako skuplja četkom na usisivaču. Kratka, oštra se uvlači svuda pa lako ulazi i u usta (dugu morate da osetite, nećete je progutati), a i teško se čisti. Pudle su generacijski kućni psi, vrlo su inteligentne, ne linjaju se i nemaju miris pa su zahvalne za stan. Patuljasti šnaucer je takođe jako zahvalan za kuću jer se ne linja i nema miris. Skup je u nabavci i skupo je održavanje zbog čestih trimovanja na mesec i po, dva, a to košta oko 25-30 e na jeftinijem mestu, 50 e kod najboljih frizera. Za te pare ja hranim setera ceo mesec junetinom !
 13. Sava

  Kako da dresiram odraslog psa?

  Ako govorimo o malinoa boldovano se odnosi samo na tog vašeg kolegu! Viđam te pse na oglasima za vrlo male pare reda 50-150 e, verovatno toliko i vrede. Postoji par odgajivača koji imaju vrlo lepe primerke proverene naravi, a da li su za profesionalce ne znam. Ako želite vrhunske radne malinoe ima i to kod nas, to je uzeo moj drugar, ali cene su 800 i više euro. Svi štenci neegzotičnih rasa koji zaista vrede i ovde kod nas su od 600 pa i preko 1.000 e. Gledao sam i bordere i moje setere i u tom cenovnom razredu su oni koji zaista vrede, imaju genetske testove itd. U suštini to i nije skupo, ali to znaju samo oni koji odgajaju takve pse, koji znaju šta znači dobro odabrati parnjaka, ići u inostranstvo na parenje, izgurati nosenje keruse uz pojačanu visokokvalitetnu ishranu, suplemente, veterinarske preglede i sve ostalo što to prati i vrhunski podići leglo. Samo oni koji su imali legla znaju koliki je to posao i fizički i materijalno. Recimo da mi je jedna odgajivačica bordera poslala sliku tek oštenjenih pasa i ja sam bio opčinjen jer se već tog prvog dana i to na fotografiji videlo koliko je pažnje posvećeno tom događaju i keruši i štencima. Takvi psi ne mogu da koštaju 50-150 e nikako. Ako imate sreću mogu dobro odgojeni primerci da se nađu po povoljnoj ceni kod ljubitelja koji su slučajni odgajivači da tako kažem. Još nešto, najjeftinije je kupiti psa bez obzira na cenu, ono najskuplje dolazi tek kasnije.
 14. Sava

  Pas i zgrada bez lifta

  Živim u kući koja je visoki parter i ima 12 stepenika do ulaza i u samoj kući još 4 stepenika između dva nivoa. Sve pse sam uzimao u uzrastu od dva meseca i od prvog dana pa dokle god su bili pokretni išli su bezbroj puta gore dole. Svi moji psi su mogli da izađu u dvorište kada god su hteli, a u situaciji kada istrčavaju iz nekog razloga to je bila jurnjava gore dole. To znači da su dnevno bezbroj puta išli tim stepenicama. Nikada nijedan nije imao problema zbog toga. U pitanju su seteri, ali i kokeri, znači rase srednje i manje visine. E sada, ovo kod mene zaista nije peti sprat... opet ne uskraćujete sebi psa samo zbog toga. Ipak znam da uglavnom u starosti može da bude i nekih zdravstvenih problema zbog toga pa budite spremni i na takvu mogućnost.
 15. Sava

  Kako da dresiram odraslog psa?

  Svaki radni pas bilo lovački bilo službeni je preozbiljan pas. To znači da njima mora da se obezbedi prirodno okruženje u dosta dugom vremenskom periodu tokom dana. Tek nakon toga su ispunjeni, poslušni i mirni. Malinoa je preozbiljan pas i preporučio bih ga jedino vrlo iskusnom vodiču koji ima mnogo volje i dosta slobodnog vremena koje može da posveti obuci i držanju takvog psa. Viđam ih i kod početnika i tada obavezno završe na povocu čitav život. Moj drugar ima pola veka iskustva isključivo sa službenim psima, a poslednja dva su mu malinoe. Prethodni je bio odbrambeno nastrojen pa je stalno morao da ga koči tokom običnih šetnji. Ovaj sadašnji je iz izrazito radne selekcije i vrlo skupo plaćen. Sadašnji je toliko željan rada da vas ne pušta na miru ni sekunde. Konstantno mora da ima zadatak, ali konstantno. Prošao je i kvalitetnu profesionalnu obuku, a obučava ga i drugar. Zapitajte se da li ste spremni na sve to? Ono što mene zbunjuje je da hoćete psa iz azila, ali rasnog!? Pitam se onda a što ne napravite izbor među rasnim i raspitate se ko je zaista dobar odgajivač!?