Sava

Members
 • Content Count

  1315
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About Sava

 • Rank
  Hero Member

Informacije o profilu

 • Pol
  Not Telling
 • Lokacija
  Zvezdara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sava

  Upomoć nek mi pomogne neko hitno

  Naravno da ti verujem. Vreme o kojem pričam je jako davno, najverovatnije i pre nego si se ti rodila. Tada nije bilo specijalnih preparata, ako je nešto bilo neophodno dobavljali smo iz inostranstva preko prijatelja, ali ovo je bilo hitno pa nismo imali vremena za to. Znači dvotrećinsko mleko kao za bebe, drugog nije ni bilo. Razlika je u tome što je tada mleko bilo mnogo bolje nego danas. Čim je psić preživeo i napreduje znači da dobro radiš. Samo nastavi tako i pažljivo prati promene na štenetu svakodnevno. Mislim na izmet i mokraću (vreme, količina, boja itd.), prati i kompletan izgled psića, tvrdoću stomaka, izgled i sjaj dlake itd. Samo ako dođe do značajnijih promena konsultuj veterinara. Prisećam se koliko je tu truda i utrošenog vremena bilo, ali sve se vrati kada vidiš naprednog psića. Jako mi je drago da sve tako pozitivno. Držim vam pesnice do kraja!
 2. Sava

  Upomoć nek mi pomogne neko hitno

  Bravo i za vas i za štene!!! Samo se ne opuštajte, ništa još nije gotovo. Dajte mu najbolju zamenu za majčino mleko koju možete da nađete. Još da vam dodam kako sam pomenuo jedno štene koje smo uspeli da izvučemo. Kasnije je bilo možda i najlepše i najbolje štene u leglu!
 3. Sava

  Upomoć nek mi pomogne neko hitno

  Kakva je sitacija?
 4. Sava

  Belissima Rea

  Prođe godina k`o ništa!
 5. Sava

  Upomoć nek mi pomogne neko hitno

  Treba da poslušaš veterinarku. Ono što ja znam je da ne sme mnogo vode odjednom da joj dozvoliš jer će da povrati. Ta situacija traži izuzetno mnogo truda i 24-ro satno nadgledanje. Sve joj daješ po malo u pravilnim razmacima.
 6. Sava

  Upomoć nek mi pomogne neko hitno

  Uf, uf, uf, teška situacija! Od ljudi koje ovde poznajem jedino vidim Kazak koja može da te dobro savetuje, a to je već uradila. Lično sam takvu situaciju iamo samo jednom u životu,,ali i tada mnogo povoljniju od tvoje. Majka je odbacila štene pa smo ga moja tadašnja devojka i ja izvukli. Nije bilo tih modernih preparata već smo davali dvotrećinsko mleko kao bebama. Najvažnije je bilo non stop, neumorno masiranje jer jedino tako pospešuješ rad njegovih unutrašnjih organa. Uspeli smo da štene preživi i ojača i kasnije ga je majka prihvatila sa ostalim štencima. To štene je kasnije bilo možda i najlepši pas u leglu (koker). Želim vam svaku sreću.
 7. Sava

  Granicarski Koli (Border Collie FCI: 1.1-297)

  U istoj smo situaciji! Već dugo pokušavam da nabavim štene, a u mene je ušao veliki strah da li ću moći i dokle još! Međutim, moraću. Bilo mi je jedno štene tri dana u kući i nije mi bilo ništa teško. Upravo sada ću da krenem do mojih unukica koje su dobile štene pre dva dana da se malo poigram sa svima njima zajedno! Samo da dodam još nešto za bordere, a jako mi je žao što se ovde ne pojavljuju vlasnici te rase koji bi mogli mnogo da kažu i da koriguju napisano po potrebi. Uglavnom, nije mi poznato da iko u Srbiji koristi bordera za namenu za koju su stvoreni već isključivo za sport. E sada ko hoće bordera mora da bude vrlo sportski nastrojen i psihički i fizički. Takođe ako imate još pasa morate biti spremni na to da će on konstantno da vas sakuplja na gomilu. Shvatio sam da je sve to za mene veliko opterećenje tako da ako bude biće opet seter kojeg poznajem u dušu.
 8. Sava

  Granicarski Koli (Border Collie FCI: 1.1-297)

  Tvoje pitanje je za mene jako komplikovano pa ti neću na njega ni odgovarati. Međutim, privuklo mi je pažnju ono što si napisala o NKD. Nemoj da se ljutiš, ali to što si napisala govori da blage veze nemaš o ptičarima. Nasuprot napisanom to su jako inteligentni psi. Tvoje mišljenje nije usamljeno i čuo sam ga više puta. Problem je u tome što si se srela sa primerkom koji je u vlasniuštvu nekoga ko i ne zna zašto ga je uzeo. To su radni psi pa jednako kao i službeni radni psi traže da se sa njima radi i to mnogo i svakodnevno. Kada im ne omogućiš taj posao postaju destruktivni i nameću svoju volju. Najkarakterističniji primer za to mi je vajmarski ptičar koji ako ga ispustiš u startu nametne svoju volju zauvek! Takvom psu mora da se omogući okruženje i rad za koji je i stvoren, pre svega sa puno mirisa i prostora za trčanje. To je ono što Tuncay naziva trampom. Ja ću tebi da omogućim tvoje prirodno okruženje, a zauzvrat ti ćeš da mi vratiš poslušnošću. E kada napraviš tu interakciju da vidiš kako im mozak dobro radi! Uradiće i više od onoga što očekuješ! Što se tiče baseta ispričaću mali doživljaj koji sada zvuči kao anegdota. Tamo negde pre jedno 35 godina izložba u Nišu, mali fudbalski teren, mali ringovi okruženi ljudima tako da ne vidiš šta se događa u ringu već samo fragmente. U toj masi u jednom treutku zapazim čoveka koji ulazi u ring, pa onda vidim povodac koji vuče za sobom, pa se onda pojavljuje glava psa pa onda telo pa opet telo i opet telo i tek na kraju zadnji deo psa ! Baset! Od tog dana naziv za tog psa je među ljudima u okruženju bio kobasica!
 9. Sava

  Agresivno stete, potreban savet

  Što se tiče teme sasvim je jasno da dobro ponašanje šteneta treba nagraditi, a loše kazniti. Stepen i način sprovođenja toga je različit i zavisi od situacije, ali i karaktera pa i rase psa. Juše su moje unukice dobile predivnog patuljastog šnaucera (hvala Kazak!) i u stalnom sam kontaktu sa njima. Njihova majka je pre svega jedna vrlo pametna, razumna i odlučna žena, a imala je psa i sve što je do sada uradila i rekla je bilo skroz po mom ukusu, tačnije radi sve ono što bih i ja uradio. Do sada se štenac nije uneredio ni jednom u kući iako je kod njih situacija mnogo komplikovanija nego kod mene zbog dece i 11-og sprata. Želja da se postigne rezultat, mnogo truda i eto pozitivnog rezultata već prvog dana. Biće problem ostavljanja štenca samog, ali i to će polako da se reši uspešno, sasvim sam siguran.
 10. Sava

  Kuja uginula pri okotu

  Najtoplije preporučujem već predloženu sijalicu "kvočku" jer ne verujem da spavate na 33 stepena, a noć je hladna. Tu sijalicu je jednostavno improvizovati iznad kutije u kojoj spava štene, a imaće približno konstantnu temperatur svih 24 sata.
 11. Sava

  Granicarski Koli (Border Collie FCI: 1.1-297)

  Samo malo razjašnjenje. Drugar i ja jednako dugo imamo pse, razlika je u tome što je on imao isključivo tkzv. službene rase, uvek drugu i isključivo mužujake, a ja pa isključivo setere (sa izletom u kokere) oba pola. Prvi put je sada ponovio rasu i ovaj primerak se mnogo razlikuje od prethodnog. Raniji je bio lepši, vrlo radan, ali na drugi, za vlasnika manje naporan način. Prethodni je umeo i da zastane, ovaj nikako. Dobro, video sam i među borderima sličnu gradaciju pa sada šta ti zapadne !
 12. Sava

  Granicarski Koli (Border Collie FCI: 1.1-297)

  @Tucay Setio sam se neki dan tvoje definicije bordera. Tada mi se desilo da sam se sreo sa drugarom koji ima malinoa iz izrazito radne (i vrlo skupe!) linije. Treba da vidiš tog psa i njegov fokus! Ne ostavlja na miru bukvalno ni sekund, ali bukvalno. To je neograničena energija koja se oslobađa u deliću sekunde, a onda odmah iza toga ponovo sabija! Jedna odgajivačica bordera ih je nazvala živčanim, ali ja ne mislim tako. To nije nekontrolisano trošenje energije, naprotiv, vrlo koncentrisano, fokusirano trošenje energije. Drugar koji je moj vršnjak sa 50 godina kučkarskog staža je u jednom momentu sa osmehom prokomentarisao kako bi mu bilo bolje da je uzeo buldoga !
 13. Sava

  Agresivno stete, potreban savet

  @ Guru Tuncay Tvoji stavovi su rezonski i iskustveni i u potpunosti se slažem sa tobom. Šteta što uvek ima i drugih mišljenja pa onda onaj ko nema iskustva ne zna kome da se prikloni. Najčešće kažem neka se odluči za jednoga mada i grešio, jer puno raznoraznih saveta stvara konfuziju. Ako su ti saveti bili pogrešni brzo će to da shvati.
 14. Sava

  Agresivno stete, potreban savet

  Reagujete u pravo vreme jer sa psićem od 11-12 nedelja već može da se radi i veujem da ćete uspeti. Taj psić verovatno vuče sa sobom neku fobiju koju mu sada treba iskoreniti. Nije uvek i u svakoj situaciji agresivan kako pišete. To što kažete da vas je jako ujeo ja posmatram samo kao ugriz šteneta. Oni imaju iglice od zubića pa itekako to može da zaboli. Svi koji smo imali štence u životu ne obaziremo se na to što su nam ruke u ranicama u početku. Brzo to prođe. Udarac po njušci je po meni odlično rešenje. Problem je što za to treba imati prilično iskustva. Udarac mora biti u pravom trenutku, znači isključivo u trenutku kada čini to što želite da iskorenite. Već ste napisali da nije lako pogoditi, pogotovu pravo mesto. Pravo mesto je gornji deo njuške od pečurke prema očima. Tu je splet nerava i tu psa najviše boli. E zato taj udarac treba baš odmeriti da ne bude previše jak ili previše slab. Treba malo da ga zaboli. Mora da bude kratak i oštar, kažem ne prejak jer će ga nepotrebno previše boleti. Ne treba da zaplašite psa već samo da ga opomente, imajte to uvek na umu. Prisetite se ćuške vaših roditelja koju ste zapamtili, ali im nikada niste zamerili. To se traži. Zato to traži dosta iskustva. Ja tako štene od dva meseca učim da ne skače na ljude. Jednom, maksimalno dva puta i nikada više neće skočiti ni na koga. To sam svojevremeno naučio od starih vojnih dresera i primenjivao sa stopostotnim uspehom kod setera koji su hiperaktivni psi. Kažete da će vam doći dreser. Verujem da će on iz razgovora sa vama i posmatranjem psa lako da zakluči koji problem ima vaš psić i da će pravilno da vas usmeri kako dalje. Pomenuli ste izvlačenje iz transportera na primer. Pas očigledno nema još uvek dovoljno poverenja u vas. Jedna od osnovnih stvari je da psić stvori veliko poverenjhe prema vama. Mora da shvati da mu je najbolje kod vas i da ste mu vi najbolji prijatelj. Razgovarajte malo sa dreserom na tu temu. Sve svoje pse sam učio da im je kod mene najsigurnije pa i kad prigusti da krenu ka meni, a ne na drugu stranu. Želim vam uspeh.
 15. Sava

  Agresivno stete, potreban savet

  P.S. Htedoh da kažem kako se sve uči kroz igru i pozitivan odnos uz pohvale i lagane kazne. Seter je sve samo ne agresivan pas. Ja sam svoju još kao štene učio na laganu agresiju jer mi je to bilo zanimljivo. Kasnije tokom celog života je imala jedan bug koji se manifestovao na izgled agresivnim ponašanjem u stilu "grrrr, to je moje". Igre sa drugim psima su joj bile dosta bučne i na izgled agresivne pa se dešavalo da srugi pas zbunjeno zastane i ne ume da proceni mog psa. Nisam se mnogo uzbuđivao zbog ovoga jer znam da seter nije agresivan pas i da manjeg neće da povredi, ali sam zato pazio s kim će tako da se druži jer sam to mogao da predupredim i sprečim. Nisam dozvoljavao da plaši male pse takvim ponašanjem. Ovo je samo potvrda onoga što sam rekao da sve što uradimo u startu ostaje zauvek negde usađeno u mozgu našeg psa.