witch

Members
 • Content Count

  265
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by witch


 1. Kao da si pitao da li je dobro da dvanaestogodišnja devojčica ostane trudna!

  Ni male rase ne završavaju razvoj do godinu dana a niko normalan ne pari kuju pre nego što napuni 2 godine. Nakon toga se svakako ne preporučuje parenje na svako teranje već je idealno na svako treće, eventualno na svako drugo ako je kuja vrhunska i u vrhunskim uslovima pa donekle postoji opravdanje što se želi više potomaka. Sve ostalo je štanc. 


 2. Možda da baciš pogled i ovde https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en

  Pronašla sam i ovo:

  "Ako životinje unosite u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu, moraju se cijepiti protiv trakavice Echinococcus na sljedeći način:

  cijepljenje mora obaviti veterinar u roku od najviše 120 sati i ne manje od 24 sata prije predviđenog datuma ulaska u Finsku, Irsku, Maltu ili Ujedinjenu Kraljevinu

  veterinar koji obavlja cijepljenje upisuje ga na mjesto predviđenom za to u putovnici"

   

  Čip nam je u standardu koliko sam upućena. 

   


 3. Da li ste nakon izlečenja srčanog crva koristili neku preventivu? Kad je pas izlečen i da li je ima kontrolne testove? Milprazon se koristi u preventivi srčanog crva pa ako je test negativan ne vidim razloga da ga ne koristite. Inače i pored preventive neki veterinari preporučuju testiranje jednom godišnje


 4. Zavisi kakve šetnje, one po gradu, par km u krug ili priroda i duže aktivnije šetnje? 
  Moj prijatelj ima ženkicu am buldoga ali mislim da je ona scott tip (više podseća na pita nego na mastifa, nema okrugle grudi) i fantastična je u kući, sa klincem je super (trogodišnjak) i odlično izdržava planinarske šetnje po prirodi (stara planina) ali se takođe odlično snalazi i po gradu i uredno prolaze knezom (vlasnik na biciklu) bez ikakvih problema ili incidenata. 
  Takav tempo ne verujem da bi izdržao bulmastif. Trenutno je kod svih molosa moderno gajiti teške primerke (daleko teže nego propisano), bačvaste, preborane, kratke njuške, pa treba povesti računa da se uzima pas koji je u standardu ne radi standarda samog po sebi već što te krajnosti utiču na zdravlje psa (primer bordoška doga).
  Spadaju u još jednu od rasa kojima je u relativno skorije vreme menjan standard radi definisanja nekih stvari koji bi trebalo da budu normalne tipa "otvorene nozdrve".
  Ako ste iz BG uskoro će CACIB (8. mart) na sajmu pa je to super prilika da očijuknete malo rase, ponašanje, kretanje, porazgovarate sa vlasnicima oko nekih specifičnosti


 5. 40 kg je skroz OK za taj uzrast, gledaj da ti uvek pas bude na donjoj granici sa težinom, neka naginje ka mršavosti. Na slikama mi ne deluje pretovljeno mada je ugao nezahvalan, kad odraste skroz treba bi da ima oko 45-50kg (na 64-68cm u grebenu koliko propisuje standard)
   

  On 2/5/2020 at 12:08 PM, Stefan788 said:

  jede meso jednom dnevno zajedno sa granulama i to je to..Dobija kalcijum kao dodatak i to

  Podeli mu to na dva obroka, jedan mesni, drugi granule em se različito skroz vare em nema potrebe da odjednom natrpava u želudac sve. Ako mu daješ kvalitetne granule nema potrebe da dodaješ kalcijum, možeš napraviti više štete nego koristi, sad ti je bitniji vitamin D pa gledaj da pas svakodnevno dobjia svoju dozu sunca. Možeš u ishranu da mu dodaš jaja (ja davala sa ljuskom), jogurt, bele neslane sireve, ribu (papaline, glave lososa), iznutrice nisu loše ali ne preterivati (one nisu meso). Sirovo može da jede sve osim svinjetine koja uvek mora biti termički obrađena (zbog Aujeckijeve bolesti-lažno besnilo).
  Posle obroka ga nemoj šetati jedno sat vremena, neka ne jurca i ne skače, veliki psi dugačkog i bačvastog trupa su skloni torziji želuca.
   

  On 2/5/2020 at 6:28 PM, Sava said:

  Kako ja imam lovačkog psa mom oku su hrtastiji u principu lepši :giggle:!

  Zapravo im i standard propisuje da budu "hrtastiji" (a ne da liče na bordoške doge), bez viška kože, mišićavi ali suvlji, okretni.
  Sećam se prvih koje sam videla pre nekih 15 godina, par taaamno sive (skoro crne) boje istrčavao se u terazijskom parku, prvo su me podsetili na baš masivne dobermane bez paleža. Mišićavi, elegantni, izuzetno poslušni i nezainteresovani prema strancima a dlaka im se presijavala, lepe kockaste njuške, ma sve na svom mestu. Neki koje viđam u današnje vreme više liče na napuljce nego na CC, visi im koža, truntavi i teški sa bokserskom njuškom, visećim žvalama, naboranim glavama, sve to u standardu uredno navedeno kao mana ali džaba.


 6. Am za šetnju? Ne vidim što bi mu škodilo ako ne vuče na njemu ali ne vidim ni potrebu da se koristi am umesto ogrlice i povoca. Teže je i izabrati veličinu ama, nije svakom psu ista dubina grudnog koša, obim grudi. Viđala sam pse koje šire laktove u ne prirodan položaj jer ih am žulja ispod miške. 

  Šta znam, meni je uvek bilo lakše da psa kontrolišem i usmeravam ogrlicom. 


 7. Pronađoh značenja nekih skraćenica, nadam se ispravno :giggle:

  PLL (već spomenula @snatch) Primary lens luxation, genetski test. Pas može biti clear (nema bolest, nije nosioc), nosioc (mala šansa da oboli, ako se pari sa drugim nosiocem 25% štenaca će oboleti 50% biti nosioc, 25%biti clear) i affected (oboljeva). Evo stare teme (iz 2008) ali info može bit korisna (https://balkankinology.net/forums/topic/1430-pll-primary-lens-luxation/https://www.genomia.cz/en/test/pll/

  LP larynx paralysis - otkriven gen koji utiče na sklonost, odnosno da li će pas imati sklonost ka paralizi grklana ili ne.
  To znači da će nosioci gena imati veću šansu da dođe do paralize ali ne mora da znali da će dobiti a oni koji ne nose gen manju šansu ali ne znači da neće dobiti.
  (https://www.genetics.unibe.ch/unibe/portal/fak_vetmedizin/c_dept_dcr-vph/h_inst_genetics/content/e20922/e20923/e563931/e563935/Allgemeine_Information_LP_e_eng.pdf).

  LAD Lethal Acrodermatitis kožno oboljenje, naslednost važi kao i za PPL(clear, carrier, affected) (https://www.genomia.cz/en/test/lad/) Bolest je primetna kod "affected" štenaca vrlo rano ali se ne može znati da li su nosioci.

  Nađoh i ovo BTPKD https://www.genomia.cz/en/test/btpkd/ test za policističnu bolest bubrega, (pretpostavljam da zato snatch pominje da roditelji treba da imaju ultrazvuk bubrega i UPC test) nasleđuje se recesivno te nosioci oboljevaju, pretpostavljam da ako roditelji nemaju problem sa bubrezima onda nisu nosioci (pretpostavljam). Nigde ne piše da je jedini uzrok te da ako ne nose ovaj gen neće oboleti zbog nekih drugih faktora tj nosioc oboljeva a onaj koji nije nosioc možda.
  Test važi za obične bull terijere (nije navedeno za mini)

  PPL? nisam našla ništa


 8. “Chipping" se pretpostavljam odnosi na mikročipovanje, kod nas obavezno sa tri meseca starosti šteneta i obavezno je ako se pas uvozi. Ako izlazi iz države Srbije onda uz čip treba još papirologije.
  ADD-ako čitaš američke sajtove onda će biti da se odnosi na "Attention deficit disorder" ali je to uglavom ljudski poremećaj. Teško je proceniti značenje reči ako je izvučena iz konteksta, možda da kopirate rečenicu ili link ka tekstu.
  Da ne bi nagađali napišite značenja navedenih skraćenica.


 9. Nisam nikad videla mini bula kod nas... 

  Sa u martu je CACIB izložba u Bg pa vam je to možda jedina prilika da nekog i sretnete. 

  Pažnju bi trebalo da obratite više kad birate štene nego kad dođe kući. Pročitajte standard, raspitajte se o odgavijaču, pogledajte roditelje, ne pristaje na varijante papir naknadno, tražite potvrde o vakcinaciji itd. 

  Ostalo pretpostavljam važi kao i za svakog bula, obratite pažnju na gluvoću, beli primerci su skloniji alergijama itd. 

  Zaobiđite štancere I nakupce tipa "jovica dog best" i slične, dve teme na forumu postoje o nakupcima


 10. Na žalost zbog takvih psi stradaju, i taj sa oružjem sigurno ne bi na gazdu pucao nego na psa.

  A pas kao pas, uradio je šta mu je naređeno i šta mu je prirodno.... Ako su ih stalno čopori oblajavali onda je pas već bio i razdražen i dovoljno je bilo da ga pusti sa lanca pa da on zaštiti svoje "stado" (vlasnika). 

  Mojim psima su mogli čopori da laju bukvalno ispred njuške, samo bi ih gledale onako u stilu "da li ste svesni svoje nesvesti" i nikad nisu odreagovale ALI da sam ja neki kreten i da sam im naredila bilo bi haosa. Ja sam se potrudila da lokalne čopore koji su nam na trasi upoznam, bacim im pomalo klope, pomazim, posle kad sam prolazila sa psima samo im se onako "javim" pa ili ostanu tamo negde da laju bez da nas saleću ili se iskuliraju skroz. 


 11. Imam NO, na avatar je slika moje prve keruše koja je bila izuzetno radna i praštala sve moje greške u obuci (nisam imala ni 14 kad sam je nabavila), izuzetno stabilna, odlično je procenjivala situacije, uginula je 2007 od raka. Malinoe isto obožavam ali s obzirom na to da sam van kuće od 6:30-16:30 + bebac u kući čisto sumnjam da bi mogla da mu posvetim vremena koliko mislim da bi takvom psu trebalo te sam ostala (i ovaj put) na malo manje zahtevnim NO. Msm možda i potcenjujem sebe ali bolje i tako nego da se precenim. 

  Ako taj kanal kojeg ste sretali nije ima nikakve reakcije prema vama možda je samo njegov vlasnik oprezan. Ako pas nije kidisao na vas i otimao se vlasniku koji ga sklanja onda bi pre rekla da je pas OK. Vlasnici velikih pasa i pitova i staforda uglavnom budu oprezni, po sistemu bolje sprečiti neko lečiti. U gradu isuviše često se dešavaju situacije da mali kevtavi i ne vaspitani psi prilaze bez ikakve kontrole izazivajući većeg psa a velikom je dovoljan sekund da napravi nepopravljivu štetu. Ne mora biti ni nevaapitan ni agresivan, jednostavno da je tog dana ustao na levu nogu... 

  Dolazila sam u situaciju da svoju kerušu sklanjam tako. Već je bila u godinama a dešavalo se da je saleću mlađi psi sa pozivom na igru i ignorišu njeno otvoreno negodovanje, brundanje i sve ostale znakove upozorenja koje psi uglavnom lako prepoznaju i sklone se. Kad je zakačim na povodac da je sklonim dok situacija ne eskalira (a eskalirala bi, znam joj sistem, dva žuta pa crveni karton) uglavnom sam od takvih vlasnika dobijala komentare tipa "što je sklanjate, moj neće". Verovatno ima čovek loša iskustva. 

  Da se razumemo, šetanje kanala, i ostalih rasa koje mogu da naprave veliku štetu nije baš opuštencija, mora se stalno biti na oprezu pa sam i ja sa NO stalno promatrala okolinu.


 12. Pa sad krvoločni.....
  Pastirci bi trebalo da imaju prilično stabilan karakter a to znači da ne bi trebalo da idu okolo i kidišu bez razloga na sve što vide naročito kada nisu na svojoj teritoriji.
  Problem je u tome što se retko gde može naleteti na normalnog odgajivača koji je pri uzgoju vodio računa o tome da pas bude u standardu i stabilnog karaktera nego sad svaka druga seoska kuća drži po jednog azijata/kangala/kavkazca ili mešavinu istog a pri odabiru psa za ostavljanje potomstva biraju se veliki, što veći, ako peni bez razloka i kidiše sa metar lanca onda super. Takav odabir se kroz par generacija ispoljio tako što sada ljudi po dvorištima imaju ogromne, preteške azijate/kangale/kavkazce koji nisu čisti u glavi. Takvi psi jesu pogodni da divljaju po dvorištu i kidišu na kapiju ali ni za šta više pa i na planinarske šetnje možeš da zaboraviš ako kupiš psa "predimenzionisanog porekla" koji je pretežak.

  Ako pričamo o pravom, rasnom kangalu u standardu, zdrave pastirske glave (što bi rekla @Tuncay) onda socijalizacija od malena, šetnja kroz ljude, upoznavanje sa drugim psima da bi naučio pseći bonton, privikavanje na razne situacije/zvukove i ne bi trebalo da bude problema. Ovo bi podrazumevalo da obiđeš par odgajivača, onih ozbiljnih koji vode računa o karakteru koliko i o standardu i izgledu.
  Ovi psi su samostalni (oni što mi nazivamo tvrdoglavi) u smislu da neće odmah poslušati bespogovorno kao što to rade recimo službene rase kojima možeš da naređuješ da skaču preko prepreke ceo dan (kangal će prepreku zaobići (rofl) ) već će pomalo i sam proceniti da li ta tvoja naredba ima ili nema smisla.
  Oni koje pas ne šljivi baš ni 2% se nisu potrudili (ili nisu umeli) da ga obuče pa onda tupe kako su psi onakvi ili ovakvi.
  Kangali izvorno u postojbini rade u parovima ili čoporima te nema ni govora sa su prirodno netrpeljivi prema drugim psima (mada sigurno nisu druželjubivi kao zlatni retriveri) i u svojoj postojbini itekako moraju da slušaju pastira, sreću se sa drugim stadima, drugim psima (isto pastirskim).

  Standard po pitanju karaktera kaže BEHAVIOUR/TEMPERAMENT: Steady and bold without aggression, naturally independent, very intelligent and tractable. Proud and confident. Loyal and affectionate to owners, but wary of strangers when on duty. 
  Iliti u prevodu: Stabilan i odvažan bez znakova agresije, prirodno nezavisan, veoma inteligentan i vodljiv. Ponosan i samouveren. Veran i prijateljski nastrojen prema vlasnicima ali oprezan prema strancima kada je na zadatku (staži).

  Jedino što je retka rasa kod nas, nemaš nekog izbora niti mogućnosti da obiđeš puno odgajivača i vidiš uživo kako se psi ponašaju. 
  Svakako ako ipak planiraš nabavku bilo koje od tih pastirskih rasa obiđi ozbiljne odgajivače, poseti specijalizovane izložbe ili neku veću CACIB gde ćeđ moći da ih sretneš i razbereš uživo kako se ponašaju stabilni psi a kako nestabilni. Zaobiđi u širokom luku "odgajivače" (one dvorišne u nedostatku boljeg opisa) kojima je woooow ako je pas ogroman, previsok i predebeo i kidiše okolo.

  Standard na engleskom: http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/331g02-en.pdf

   


 13. Liči a da li jeste ili nije zavisi od toga da li ima rodovnik odnosno da li roditelji imaju rodovnik. Inače je tepko proceniti sa slike naročito kad je štene u pitanju jer svi oni kad su mali liče na nešteo.
  Ono što se definitivno vidi sa slike su slabi i pomalo krivi prednji zglobovi osnosno početni rahitis. Česta pojava kod zimskih štenaca kod kojih se nije vodilo računa o izbalansirnoj ishrani i pristupu suncu. 
  Nemoj samo da van neko savetuje da štenetu dodajete kalcijum napamet već povedite računa o ishrani, dozvoljavajte štenetu da se slobodno kreće, omogućite mu da se sunča i ne pretovljavajte ga tj držite ga na donjoj granici sa težinom (neka deluje mršavo). Možete i sa veterinarom da se posavetujete oko svega, čišćenja od glista, vakcina itd.


 14. I ja sam saznala kad sam dobila bebu pa mi isto bilo čudno što sam svuda naletala na savet da se ne daje med do godinu dana. Pošto spadam u one koje ne prihvataju "zato" bez "Zašto" morala sam da istražim jer isto tako niko nije mogao da mi objasni zašto ne bi trebala beba da jede med a recimo može šećer. 

  Kad sam imala jedno leglo pre 15 godina davala sam im med kad su počeli da jedu ali tad nije bilo govora o tome da ne bi trebalo. 

  Za bebe je pisalo da treba biti oprezan i zbog razvijanja alergija, naročito ako postoje genetske sklonosti jer u medu ima i polena


 15. Ne znam za štence ali znam za bebe... 

  Bebama dok ne napune godinu dana se ne daje med zbog mogućnosti da se u medu nalaze spore bakterije koja izaziva botulizam. Kod beba se bakterija može razmnožiti u crevima jer je nedovoljno razvijena crvena flora (domaće bakterije koje inače žive u crevima) a koje kada dete odraste sprečavaju da se bakterija namnoži. Te bakterije otpuštaju toksin koji izaziva paralizu mišića. I odrasli mogu da dobiju botulizam ali ako unesu toksin, kod odraslih se bakterija ne razmnožava u crevima. 

  E sad, da li sve to važi za štence ne znam, verovatno postoji mogućnost ali i kod ljudi je to retko. 

   


 16. Možda liže iz dosade dok je u boksu/kućici. Ako nema buve i ostala čudesa p r ostaju kao varijante demodeks što ne verujem jer bi tada opadala dlaka, perutalo bi se i ne bi bio samo jedan pečat a i češala bi se. Možda neka gljivica, bakterija ili samo dosada. Ako se nastavi ja bi uradila bris (ako si u bg mogu da ti preporučim par mesta). Za sad bi možda samo isprala taj deo jako blagim rastvorom jabukovog sirćeta posle kupanja ili održavala čistim krpom natopljenom u taj rastvor. 

  Je l' ona to malo i na butini ima problem ili slika vara? 

  Šta ja znam, ako je skotna možda i bolje bris da ne razmišljaš. 


 17. Super je što su vam rekli šta da očekujete. Na žalost znam neke koji nisu upozoreni (pitanje i koliko su oni iz udruženja umeli da procene) pa su se mučili, istraumirali i sebe i psa još više. Pri vraćanju psa udruženju su etiketirani kao zlikovci koji se igraju sa sudbinom psa a oni sami se razočarali toliko (prvi put su pokušali da imaju psa) da im je dugo trebalo da se ponovo odluče na tako nešto.
  Super je što imate dvorište pa možete da vežbate i komande dođi i da se slobodno igrate sa lopticom itd dok se ne budu stekli uslovi da ide u šetnju.
  Prve šetnje na koje sam vodila NO (te prve od po par stotina metara) sam je vodila samu, kasnije je mešanka išla sa nama i to samo ako je išao i moj suprug. Bilo mi je nekako lakše da se skoncentrišem na nju dok smo same a i da ona više obraća pažnju na mene. Možda sam pogrešila ali ispalo je OK. Posle par meseci sam ih već bez problema šetala obe sama.
  Pošto imate dvorište okačite joj povodac ili taj kanap (super ideja, lakši, kraći, ne zvecka, nema saplitanja) dok šetka po dvorištu, posle dan dva možete da je umete za povodac ali da je ne vodite već da idetete uz nju držeći povodac (ali ne dozvoljavajte da vas ona vuče za isti već samo lagano pratite njen korak) posle probajte da je preusmerite da skrene u nekom drugom pravcu, lopticom/igračkom/poslasticom + blagim povlačenjem povoca

  Javljajte kako napredujete :call:


 18. Psi koji su tako imali nesrećan početak u životu su često takvi... Ne mogu da kažem plašljivi već suviše oprezni i sve što im je novo je razlog za ukopavanje. Kad se navikne na am ostavi joj i povodac da vuče po kući, probaj posle dan-dva da šetate po kući sa povocem. 

  Da li imate dvorište i kakva je u odnosu sa drugim psima koje imate? 

  Moja NO, uzeta sa godinu dana iz šinteraja u Staroj Pazovi se slično ponašala. Shvatili smo da je nju strah da je neko vuče na povocu + je mislila da izlazak iz dvorišta znači da ćemo je ostaviti tamo negde jer je zapravo svaki put kad je stavljanja na povodac (i u auto) odvođena i ostavljena negde na nepoznatom mestu (prvi vlasnik-šinteraj-pansion-vet stacionar-drugi pansion-kod nas). Prve dve tri šetnje van dvorišta su bile jako kratke, bukvalno 100m pa nazad i polako smo produžavali pravac uvek se vraćajući istim putem. Tek posle jedno 2 meseca smo obišli "krug" tj vratili se drugim ulicama. Brzo je shvatila da su šetnje super stvar, da tu ima svašta da se onjuši, da je nećemo ostaviti negde, da vožnja autom znači odlazak na reku i ubrzo je skakala od sreće kad zazvecka povodac. U prvih par šetnji ne forsira puno, prati kako reaguje i polako. 

  Zanima me da li vas je udruženje upozorio da pas nije socijalizovan ii da nije šetan? Da li su vam ponudili da ih pozovete ako naiđete na problem? Ja sam iz sličnih uslova uzela tu jednu kujicu ali mi je devojka rekla gde je bila i da nije baš vaspitana. Upozorila je i na probleme sa vožnjom, šetnjom, zamolila je mene jer je znala da će retko ko da se uhvati u koštac sa odraslim NO koji je imao pored nabrojanih još mnoge druge probleme.