witch

Members
 • Content Count

  209
 • Joined

 • Last visited

2 Followers

About witch

 • Rank
  Member

Profile Information

 • Pol
  Not Telling

Recent Profile Visitors

1,663 profile views
 1. witch

  Civava

  Nema kujica sad upalu pa da treba da je vodi kod veta. Piometra je ozbiljna upala i lečenje se uglavnom svodi na "sterilizaciju" tj uklanjanje upaljene materice a sami lekovi slabo tu mogu biti od pomoći. @Eleven neznatno je smanjena šansa da će dobiti piometru ako bude skotna "samo" jednom. Negde sam naišla na podatak da su kuje koje su korišćene u priplodu (dakle rađale više puta) kačile piometru u starosti u 19% slučajeva a one koje nisu 25%. Šansa za upalom postoji posle svakog teranja. U toku teranja je grlić otvoren, postoje šanse da se usele bakterije u matericu koje se posle namnože kada se grlić nakon teranja zatvori. Ovo može da se desi pri svakom teranju, bez obzira da li je kuja prednodno rađala. Dakle parenjem/rađanjem nećete nešto posebno doprineti sprečavanju piometre. Sterilizacija ima svoje benefite u smislu da je vlasniku lagodnije, kuja ne može dobiti upalu materice (može dobiti upalu "patrljka" koji ostaje nakon sterilizacije, ovo je jaaako retko ali jednako opasno naročito što niko ne posumnja na to jer je kuja sterilisana), nema teranja pa se ne "gnjavite" u toku tih dana itd. Ja ipak smatram da su psu (kao i nama ljudima) hormoni koji proizvode jajnici/testisi potrebni organizmu i razmlišljala bi o eventualnoj sterilizaciji možda u nekim poznijim godinama (ovo je moje lično mišljenje, nisam vet) a o piometri bi vodila računa tj pročitala bi malo o njoj, upoznala se sa simptomima i psa na prvi znak malaksalosti vodila kod veta. Svakako pročitajte i o sterilizaciji, razlozima za i protiv (ni vet struka se tu baš ne slaže), uglavnom ameri su za (i to što ranije) dok su evropski veterinari malo drugačijeg mišljenja. Popričajte i sa veterinarom od poverenja pa odlučite.
 2. witch

  Tablete za parazite i gliste

  Crevni paraziti (narodski gliste i pantljičare) nisu toliko problematični i ni ja ne praktikujem da čistim pse svaka tri meseca (kao što je nekad davno bila preporuka). Dajem im povremeno, kad se setim, recimo svakih 6-8 meseci. Protiv njih su tablete uglavnom na bazi prazikvantela (neke imaju i kombinaciju sastojaka). Srčani crv o kojem @Berna22 priča je sasvim druga priča, prenose ga komarci i jako je gadan kad se pokupi, teško se leči i oštećuje srčani mišić. Milprazon tablete o kojima ona priča sadrže milbemicin oksim koji ubija mikrofilarije (početni oblik srčanog crva, mali crvići u krvi) i tako štiti psa, tj. nikad se neće razviti odrasli oblik crva ako se redovno daje a to je jednom mesečno. Ove tablete sadrže i prazikvantel pa htela-ne htela davanjem ovih tableta se pas čisti i od crevnih parazita. Spoljni paraziti (buve, krpelji ali i demodikoza, šuga itd...) od njih štite ogrlice kao što je foresto koju je koristio @Sava ili scalibor, ampule tipa frontline, fypryst ili tablete tipa nextgard i bravecto. Razne ampule, ogrlice i tablete imaju i različite sastojke, nekima su jedni efikasni a drugi nisu. E sad postoje razne kombinacije tipa nextgard spectra (buve+srčani crv), ili već pomenuti milprazon (srčani+crevni paraziti) itd... Koliko često, koju zaštitu i protiv kojih parazita će te davati morate da odlučite u skladu sa vašim uslovima, recimo ja od glista ne čistim pse često, psi su u dvorištu su, ulaze u kuću, u šetnji ne gutaju sve što vide ali da imam "ekonomsko dvorište", stoku, živinu i terijere koji ćapaju miševe i pacove na dnevnoj bazi itekako bi im redovno davala tablete za gliste. Tako i za buve i krpelje štitim redovno ampulama (nešto ne volim tablete)+prskam dvorište jer komšije oko mene ne vode puno računa, njihovi psi su često pušteni, dolaze nam pred dvorište buva i krpelja ima na izvoz ali ovaj moj sistem nije zakazivao do sada. Što se tiče srčanog crva u području sam neke srednje ugroženosti, tablete ne dajem jednom mesečno ali redovno testiram ali što kaže Berna, da sam u Borči drugu bi pesmu pevala i psi bi mi gutali milprazon svakog meseca. Tablete koji sadrže neki sastojak protiv srčanog crva NIKAKO ne davati pre nego što se odradi test jer ako je pas zaražen odraslim jedinkama može biti baš gadno. Dakle test (uglavnom na proleće) pa se daju tablete tokom leta pa se na zimu prekida (ili ne zavisi kako vam odgovara) pa test na proleće pa opet tablete. Ako se nije prekidalo tokom zime sa tabletama test ne mora da se radi. Niste nigde naglasili za koje tablete protiv kojih parazita pitate da li da dajete svaka tri meseca pa mislim da nastaje zabuna. Bitno je i naravno koji je pas kratke/duge dlake, gde je unutra/napolju, gde živite, da li ste pored reke, šetate li kroz šumu...
 3. witch

  Civava

  Ne moraš da je pariš, ne vidim ni zašto bi morao. Ako želiš da je pariš onda bi to trebao biti proveren pas, priplodanjak, zdrav, ocenjen pozitivno, uporediš pedigre tvoje kuje i mužjaka a ne da se dovodi redom nekoliko pasa. Generealno kuje mogu dobiti piometriju (upalu materice) ali se ovo dešava i kod kuja koje su parene ali u neznatno manjem procentu. Jedini način da se spreči piometrija je sterilizacija (jer ako nema matericu nema ni šta da se upali). Moja kuja NO je dobila upalu sa 11 godina, srećom uočeno je na vreme (+ ja nisam neko ko čeka par dana da vidi da li će psu biti bolje pa da tek onda idem kod veta) pa je tad sterilisana i doživela je 13-tu godinu. Neko praktikuje da kuje steriliše sa 8-9 godina jer što su starije veće su šanse za dobijanje upale (mada je dobijaju i mlade kuje). Svakako je izlažete većem zdravstvenom riziku dovođenjem raznih mužjaka (ako su neproverenog zdravstvenog stanja, tj nemaju urađene briseve) na parenje nego da je ne parite.
 4. witch

  labrador prvo teranje, sta raditi?

  Onda je to baš bilo kratko, nema mesta brizi. Ja razumela da je ona bila tamo negde, pa dok si ti dotrčao itd... Gaćice u nisu toliko zgodne jer pas treba da vrši nuždu kad je izvedeš mada su praktične u slučaju da recimo imaš u komšiluku hudini jazavičara (kao ja) a želiš kuju da pustiš malo u dvorište bez da strepiš kao na iglama. Mada verujem da se neki psi snađu i to da skinu. Skrati malo šetnje i istrpite taj period, znam kako ti je, ceo život ženke imam pa dok su u teranju
 5. witch

  Kravlji stav

  Nisi baš trebao čekati tri meseca, kod šteneta od 4 meseca se to lako moglo ispravizii a sad... Vežbe za ispravljanje ne postoje, čak trebalo bi da se pas ne forsira (nikakvo istrčavanje, skakanje i ostale aktivnosti koje opterećuju zglob). Plivanje se uvek preporučuje "tablete" (verovatno misliš na kalcijum) ne bi trebao da daješ ni doziraš na svoju ruku, može biti i nedostatak vitsmina D ili fosfora ili.... nisi naveo ni čime se hrani pas (što je jako bitno) Najbolje bi bilo da ga odvedeš kod vet-a, ortopeda po mogućustvu. ima ovde na forumu dosta ispisanog o rahitisu i krivim nogama pa preptresi po temama, ima pametnih saveta.
 6. witch

  labrador prvo teranje, sta raditi?

  Ne treba da šetaš ženku koja je u teranju, ako si u stanu onda samo malo ispred zgrade da obavi nuždu, ne puštaš je sa povoca a još manje da je ne gledaš. Em stvaraš sebi probleme em može doći i do tuča mužjaka koje osete njen miris. Postoje i "gaćice" za ženke u teranju ali kao što rekoh najbolje je da je ne izvodite napolje. Ako je u dvorištu vodite računa da ograda bude doooobro obezbeđena jer su mužjaci (i ženke vala) krajnje maštoviti kada je preskakanje ograde radi parenja u pitanju. Ja sam moje u tim danima držala u kući a u dvorište su izlazile samo pod strogim nadzorom. A psi se nisu "slepili" ako si ih odvojio (logično), mogućnost naravno uvek postoji, valjda znaš da ni kod ljudi metoda "prekida odnosa" nije nikako pouzdana Psa možeš odvesti kod veta za jedno 4 nedelje na kontrolu.
 7. witch

  Tvrdoglav cane corso

  Zvuči mi kao da imate zdravog, pravog i normalanog šestomesečnog cane corsa. Generalno mastifi i nisu nešto voljni da trčeći izvršavaju komande i da se dodvoravaju, procenju da li je neophodno, ipak su malo samovoljni. Probajte kao nagrade i pohvale, maženje, igračka a kada ga nagrađujete hranom trudite se da je ne vidi unapred. Vežbajte sa povocem (dužim), pustite ga da dobro onjuška okolinu itd, da ne bi bio zaokupljen drugim stvarima a onda mu recite da dođe, ako vas iskulira korigujte povocem, ne cimanjem ili drekom nego onako blago povlačenje/usmeravanje. Ulazi polako i u pubertet pa malo postaje blentav, a tek će da postane i željan dokazivanje itd. Trudite se da ga socijalizujete što više a kad još malo poraste budite oprezni sa prilakom nepoznatim mužjacima.
 8. Uhhh, kad sam videla Arisovu temu na vrhu pretpostavila sam. Jako mi je žao. Puno dobrih pasa sa BK je otišlo u poslednjih godinu dana.
 9. witch

  Agresivnost kod mužjaka labradora

  Mislim da je sasvim korektno problem rešiti "izbegavanjem". Pod tim ne mislim na to da psu sad ne treba dozvoliti da prilazi drugim psima već samo oprezno prilaziti nepoznatim mužjacima, na povocu, kontrolisati situaciju i ne puštati ih da se slobodno igraju ako nisu 100% sigurni sa su se "skontali". Kao što rekoh odrede psi sami čije im društvo prija a čije ne. Pa ni mi se ne družimo sa celim komšilukom, poneko nam nije ni simpatičan eto onako, bez posebnog razloga. Sigurna sam da po parkićima i livadicama ima sasvim dovoljno pasa za druženje na raspolaganju da glatko može da izbegava nepoznate mužjake a da ipak ima naširoko pseće društvo. Ne vidim razlog da sami sebe dovode u situaciju gde moraju da intervenišu i razdvajaju pse koji su se pokačili a samim tim i od svog psa pravili većeg šibadžiju nego što bi bio bez tog "iskustva".
 10. witch

  Amstaf Maza,pomoc

  Pa čuj, neće granule hoće meso.... nije nimalo naivna Čini mi se i da je fino izrasla i nije ostala sitna. Možda bi mogla malo i na dijetu. Lep pigment na usnama.
 11. witch

  Otoci na zadnjim nogama kod chihuahua

  Nisam sigurna ali mislim da su @SaltNPepa i @Nade iz MK. Možda vas mogu uputiti u opremljeniju ambulantu/ordinaciju. Svakako mogu dati bolji savet od mene
 12. witch

  Otoci na zadnjim nogama kod chihuahua

  Meki otoci kao skupljanje tečnosti u tkivu ili tvrdi kao ciste/tumori? Prvo uradite krvnu sliku, biohemiju, elektrolite, kreatinin, ureu, enzime jetre bubrega itd.. Ako nešto pokaže problem onda se može korigovati ishrana. Trebalo bi uraditi rtg nogu, otoci mogu biti i od nekih upalnih procesa. Dakle pravac vet, pozovite, najavite dolazak, nije ni Skoplje na kraj sveta.
 13. witch

  bakterija u mleku

  Koje bakterije? Kako se manifestuje taj problem? Šta je rekao veterinar?
 14. Pretpostaviću da ih nije baš napao već je naleteo na njih u strahu i panici. Da li je pas šetan? Da li je socijalizovan? Da li se ostali psi šetaju? I moj psi laju na nepoznate ljude koje prilaze kapiji kao i na motore (jer je klinac iz komšiluka prilazio na skuteru, turirao ispred kapije i gađao ih praćkom, dok sam ga navatala na delu šteta je napravljena) ali na ulici ne laju ni na ljude ni na vozila (svakako su na povocu osim na livadama), tj teritorijalan su psi, brane dvorište, oglašavaju kad neko prilazi dvorištu ali to ne znači da su agresivni i da bi napali bez razloga, ljudi na ulicu mogu da nam priđu bez problema pa i da uđu u dvorište i pomaze ih Da li ste ga tetošile kad vidite da počinje da se plaši? Pas vidi da i vi menjate ponašanje tokom gmrljavine što u njegovoj glavi znači da je u pravu što se plaši i pojačava strah. Obzirom da to traje već 4 godine biće teško baš rešiti se straha ali možete možda malo umanjiti paniku. Probajte kad se bliži oluja da mu na primer stavite povodac i da obavljate sa njim neku njegovu omiljenu aktivnost odnosno probajte da mu nekako skrenete pažnju sa grmljavine. Na primer ako jako voli lopticu, povodac će poslužiti da mu skrenete pažnju na sebe (bez cimanja naglog već samo kao način da se održi kontakt), pokazujte mu lopticu, poslasticu, tražite od njega da sedne. Da li ste probali da ga uvedete unutra za vreme grmljavine? Možda ne bi bilo loše da par dana uvedete novu aktivnost, neku na primer igru u hodniku, recimo "daj šapu" pa mu date poslasticu (nešto omiljeno, parče džigerice) npr i tako nekih 10-20 min, a onda sledeći put kad se bliži oluja vi sa njim u hodnik i igrate se dok grmi. Kasnije kada se malo primiri u toku grmljavine se igra može premestiti i napolju, u početku kad manje grmi itd. Obzirom da u incidentu niko nije provređen, vaša majka ga je čak i vezala bez da je on napao ne bi rekla da on postaje baš agresivan (treba biti oprezan ali ne smete da dozvolite da pas preuzme kontrolu). Nadam se i da je mera vezivanja bila trenutna, tj da pas sad nije stalno vezan.
 15. witch

  Pas uporno laje?

  Da li radite nešto sa psom ili on samo sedi u tom "koliko-tolikom" dvorištu. Ne šetate ga? Zašto? Da li se igrate sa njim, da li ima neku zanimaciju, igraćku? Da li ste ga učili da obavlja nuždu na određenom mestu? Normalno je da obavlja nuždu gde stigne, to je pas. Bitno je koje je rase, čak i da je mešanac bitno je da li podseća na terijera ili na ovčara. Pas laje jer mu je dosadno, nema druga posla nego da gleda kroz ogradu. Kao da čoveka smestite u prostoriju sa TV-om danima, a onda se čudite kako samo pevuši reklame. Napisah malopre na jednom postu: "psi su životinje koje vole ljudsko društvo, sa njima treba raditi, šetati ih, igrati se sa njima. Ne služe da džedže u boksu ceo dan a uveče budu eto kao pušteni ali opet sami, bez ljudske interakcije" u ovom slučaju pas nije u boksu ali mi se čini da je ceo dan sam samcijat u dvorištu a ljudski kontakt dobija samo onda kad laje a vi izađete napolje da ga opomenete. U suštini što je inteligentniji pas to je skloniji tome da luduje kad mu je dosadno. Možda je i shvatio da će lajanjem da vas dozove. Probajte da provodite vremena sa psom, kvalitetno, šetajte ga, igrajte se, zadajte mu nege komande i nagrađujte poslušnost a za lajanje ga opominjite recimo kuckanjem na prozor. Kuckanje je mojima dovoljno ali oni u toku dana imaju svoje zanimacije, lajanje im ne služi za lečenje frustracija.