witch

Members
 • Content Count

  233
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About witch

 • Rank
  Member

Profile Information

 • Pol
  Not Telling

Recent Profile Visitors

1,788 profile views
 1. witch

  Srpski

  Stalno podavi štence? Koji joj je ovo okot po redu? I kako podavi, zubima ih udavi ili legne na njih pa ih uguši? Koji je pas? Koje je veličine? Da li je inače u kući sa vama?
 2. witch

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Pobeže mi vreme za edit: taj pentakalijum bis (peroksimo sulfata) bis (sulfata) bi trebao u prevodu sa hemijskog jezika na prostiji da bude kalijum peroksimonosulfat (valjda). Znam i ja da ima u apotekama, oni ga dalje razređuju na "normalne" komercijalne vrednosti 3/6/9/12 samo kad sam ja to jurila bila sam baš mlađa, verovatno delovala jako neozbiljno pa su me iskulirali, ko zna šta su mislili da mi je na pameti. Morao otac da ide da kupi
 3. witch

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Jeste, "dama" sam Elektrotehničar računarstva (ETŠ Tesla) pa studije: inženjer računarstva, otač elektroničar/automatičar, i ja sam nagrizala pločice, mahom za pojačala i ispravljače
 4. witch

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Ja imam fuji FinePix3300, kupila sam ga isto sa ciljem da "učim" a kao da ne kupim DSLR polovan, ne razumem se itd, kupim nov prosumer i kajem se. Elem.. 1. Jede baterije (verovatno zbog zooma) a koristi 4xAA pa gde god krenem vučem njega + 4 rezervne + punjač koji je glomazan. Bolji su po meni oni sa fabričkom baterijom i manjim punjačima. Dobre, kvalitetne punjive baterije veće (mili)amperaže nisu jeftine a promenila sam za sada ihaj kompleta jer propadnu. 2. Svakako ga vučem u torbici, možda samo malo manjoj nego neki DSLR 3. Kada koristim blic baca senku od objektiva ispred sebe (ovo možda samo ima veze sa ovim konkretnim modelom, možda ostali prosumeri nikon i canon nemaju taj problem) tako da ako slikam nekoga blizu (2-3 metra) noge su mu u "senci". 4. Nema dobre manuelne opcije. Nema manuelni fokus pa mi se često desi da AF omane naročito kad pokušavam da fotkam moju crnu mešanku. I na "manual" programu mi ne dozvoljava da podesim otvorenost blende tako da ništa od učenja tj igranja sa ovom opcijom. 5. Spor je nekako na okidaču (i photoburst je spor tj dosta vremena prođe između dva frejma bez obzira što je stavljena brza memorijska kartica klase 10) i ovo je možda samo do fuji-ja možda je neki nikon ili canon prosumer bolji. 6. Što se tiče stabilizacije slike zaista je odličan i desi se i da na velikom zoomu (>x20) mogu iz ruke da uhvatim prilično izoštrenu sliku (nikako idealnu) a na x10 već sasvim solidnu pod uslovom da je dan i da je lepo osvetljeno tj da je ekspozicija kratka (vreme otvorenosti blende, valjda se dobro izražavam ) ali mislim da nijedan aprat ne može da stabilizuje sliku pri velikim zoom-ovima ili "dugim" ekspozicijama. Uglavnom sve je ovo možda i do marke a ne do toga da li je prosumer ili ne ali zbog svega nabrojanog ja ga više ni ne nosim često sa sobom a često mi se dešava da idiot Nikon coolpix S31 (podvodni) na "auto" režimu napravi bolju fotku (nekako prirodnije boje, bolje prilagođava osvetljenost, fokus itd) nego fuji. Brži mu je i photoburst a zauzima mesta koliko i veći novčanik. Uglavnom za šta god se odlučiš bar možeš da imaš u vidu šta mene (jako)nervira kod mog prosumera kojeg sad imam pa mi nekako glupo da sad kupujem i još jedan DSLR mada bi posle ovoliko godina konačno mogla da prebolim pare i priznam da sam grdno pogrešila jer "neću polovno".
 5. witch

  Zdravo

  Pupčana kila? Ako je mala lako je moguće da će se zatvoriti sama kada psu ojačaju trbušni mišići. Česta je to pojava čak i kod ljudi. Jedna moja kuja NO je to imala ceo život (nije se zatvorila kad je odrasla, veličine kovanice od 2€) Samo ako je veća potrebno je da se sredi hiruški. Nemojte joj davati previše da jede u jednom obroku, podelite hranu na više malih obroka. Štene je prilično rano odvojeno od majke (sada ima tek 5 nedelja), vodite računa da je vakcinišete i revakcinišete na vreme. Ako ikako može da provede još vremena sa majkom to bi bilo idealno radi učenja nekih psećih pravila ponašanja. Nemojte je pretovljavati, bolje da bude malo mršavija da ne opterećuje kosti i zglobove u razvoju. Takođe vodite računa da provodi dovoljno vremena na suncu, zima je a sunčevi zraci su potrebni radi sintetisanja D vitamina i sprečavanja rahitisa.
 6. witch

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Na prošloj temi sam čini mi se našla da je upravo oxicid (krkin, valjda se sad zove Ecocid S) u svom sastavu ima kalijum peroksimonosulfat za koji sam pročitala da je dobar kao dezinficijens. Pretpostavljam da na pakovanju ne nabrajaju sve viruse pojedinačno već samo one "bitne" poljoprivrednicima jer su im oni ciljna grupa prodaje. Ne verujem da je hidrogen dobro rešenje, on je i prilično agresivan prema "bojama" pa se može desiti da vam izblede površine. Ja sam ga koristila kao katalizator u kombinaciji sa kiselinom za nagrizanje metala na štampanim pločama, jedna nađoh taj od 30% Za dvorište možete dan posle prskanja obilno zalivati jer je poenta smanjiti broj virusa (razrediti ih). Sunce takođe uništava viruse (UV zraci) dok hladnoća štiti virus parva. Neke ambulante sada nude i test iz krvi da bi se proverilo da li je vakcina bila efikasna odnosno da li se u krvi psa stvorio dovoljan broj antitela da bi se smatrao zaštićenim. Ovo nije značajno ako zaista kruži mutirani soj virusa koji ima drugačije antigene mada bi ja možda proverila. Što se tiče četvrte vakcine eventualno bi razmislila o tome da dam vakcinu koja sadrži drugačiji soj od one koja je već data, npr vanguard sadži CVP2 (soj NL-35-D) dok versican sadrži CVP-2b (soj Bio 12/B) mada mislim da je nepotrebno ako se uradi test i utvrdi da je dovoljno antitela stvoreno vakcinom (mada ajd budi pametan). Padoše mi na pamet i UV germicidne lampe (videla sam ih danas u domu zdravlja) ali pretpostavljam da one prave koje zaista vrše funciju koštaju a ja se baš i ne razumem koliko bi trebalo da ima snage ili talasnu dužinu da uopšte mogu da se upuštam u pretragu. Možda jedino pozajmiti ako je neko već ima.
 7. witch

  Zdravo

  Štene ne bi trebalo odvajati od majke najmanje 8 nedelja. Kila se nalazi gde? Koliki je pas, kolika je kila? Da li je psa do sada pregledao veterinar, da li je očišćeno od parazita?
 8. witch

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Trenutno je preporučena šema vakcinacije 8nedelja/12nedelja/16nedelja (dve revakcine) sa napomenom da prva vakcina može u izuzetnim slučajevima data sa 6 nedelja/10 nedleja/14nedelja. Fora je u tome što vakcina ne bi trebalo da se daje prerano jer štene još uvek nosi imunitet od majke i njegov imuni sistem neće reagovati na vakcinu ako je količina majčinih antitela u krvi "previsoka" a ako se čeka predugo a količina majčinih antitela opadne štenac se može razboleti. Pošto ne postoji strogo pravilo kad se ova antitela spuštaju ispod dređene granice onda su revakcine kompromis. Ako je prva data "prerano" onda bi ona druga trebala da izazove imunološku reakciju a ipak je tu i treća. Parvo je jako aktivan zadnjih par godina i trenutne varijante su CVP-2a CVP-2b i najsvežija CVP-2c za koju nema vakcina ali kao tvrde da vakcine koje sadrže varijantu CVP2 ili CVP-2b pružaju zaštitu iako ispoljavaju drugačije antigene. Interesantno da je i panleukopenija (mačija varijanta parvo virusa) zadnjih godina isto jako aktivna. Postoje istaživanja koja dokazuju da ti razni sojevi korišćeni u trenutnim vakcinama pružaju zaštitu (ako neko baš bude želeo okačiću) od trenutnih b2 i c2 sojeva. Parvo jeste izlečiv u većini slučajeva ako se otkrije na vreme tj čim štene postane letargično. Problem je što mnogi te prve simptome ignorišu pa čak i kad dođe do povraćanja odvedu psa kod vet-a tek sutradan (jer je to samo povraćanje pa ne prave paniku). Leka nema (jer je virus), virus napada ćelije koje se najbrže dele tj najbrže obnavljaju (creva, koštanu srž) pa otud povraćanje, krvavi proliv i pad belih krvih zranaca. Pošto se oštećuju creva a imunitet pada lako dolazi do bakterijskih infekcija koje kroz oštećena creva lako dospevaju u krvotok i izazivaju sepsu pa se "lečenje" svodi na sprečavanje dehidratacije infuzijama (glokoza, b vit) i sprečavanje infekcije antibiotikom širokog sprektra a neko daje i transfuziju. I pored strogog tretmana ipak 20-30% ne preživi (pričam o štencima). Ja pih pak naprskala i sa oxicidom, kad već prskate dva puta neka to budu dva sredstva. Koji je sastav "parvo virucid"-a? Prošli put sam pokušala da iskopam sastav i nisam nigde uspela da nađem na net-u o čemu se radi. Nadam se da će ipak štenac stići i da će sve biti ok. Jedva čekam da obelodanite dolazak novog člana
 9. witch

  Kijanje i krv iz nosa

  Rinoskopiju (endoskopski pregled nosa) znam da rade u jednoj privatnoj vet ambulanti u bg pa pretpostavljam da rade i operacije a možete se i raspitati na vet fakultetu. Poslata vam je preporuka u PP. Labrador može da poživi i 13-14 godina, ne vidim zašto bi ste psa mučili ili mu skraćivali život.
 10. Da li si se povlačio kada on reži? Dali pas "zarađuje" svoj obrok? Da li mu samo daš onako da jede ili recimo mora da izvrši neku komandu (uglavnom se traži da sedne i bude miran) pa mu onda daš činiju? Kakav je kad mu se oduzima igračka? Da li reži u igri, gricka ruke? Zna li neke komande?
 11. witch

  Kašalj kod haskija

  Da li je za štićena od srčanog crva i da li su rađeni testovi za isti? Najverovatnije da jeste obična prehlada i ako vam kašljanje deluje normalno (a ne kao da se nešto zaglavilo) a ona i dalje nastavlja d se ponaša normalno, jede i nema temperaturu najverovatnije će proći za jedno 5 dana. Ja sam moje varala da popiju čaj sa medom kad su bile bolesne. Sipam med po dnu činije (onako, iskapljem po celom dnu) pa kad krenu da lizuckaju dodam mlak čaj preko i one su samo nastavile da piju. Naravno činilo mi se da im je sutradan odmah bilo bolje ali moguće i da je prošlo samo od sebe. Svakako im škodilo nije Ako se nastavi naravno posetite vet-a koji će pregledati grlo, srce i šta već smatra da treba na osnovu simptoma. Javljajte kako ste
 12. witch

  operacija katarakte kod pasa

  Nije to loša preporuka. Čini mi se da je u Zagrebu na vet fakultetu prvi put i operisao "ljudski" oftalmolog. Nađoh negde da su po u Danskoj 2000€ oba oka. Cena je i kod njih fina ali u odnosu na standard neuporedivo jeftinija nego ovih naših domaćih 4000€. Svakako ništa ne košta pitati. Pretpostavljam da su veće šanse ako se obratite direktno hirurgu/oftalmologu nego da recimo zvrcnu telefonom kontakt klinike jer će ih u tom slučaju sestra ili sekretarica koja se javlja na telefon otkačiti a ima možda onih koji vole pse i želeli bi da se oprobaju samo u tom slučaju mora da ide veretinarski anesteziolog + drugi dodatni troškovi. Cena za ljude je oko 900€. U Sloveniji rade veterinari. Psi daleko lakše "podnose" slepilo. Oni se oslanjaju najviše na njuh i sluh i pritom psi nemaju onaj psihološki momenat upadanja u depresiju jer ne vide i invalidi su (taj momenat imaju vlasnici), prilagode se i nastave sa životom uživajući u drugim radostima.
 13. witch

  POMOC OKO DOBERMANA

  Nije problem da ona leži na dvosedu ali to mora da bude kad vama odgovara, ili nagrada za poslušnost a vi ste dopustili da bude nagrada za divljanje. Ako sam dobro shvatila ona krene da skače i jurca po kući a vi joj u u takvim slučajevima date da sedne gore. Ona je shvatila to ovako "uh baš super, kad krenem da jurcam okolo dobijem kauč". A da li joj i onda uslišite želju tj da li je izvedete kad ona tako traži? Griženje i grickanje nikad ne treba dozvoljavati, ona odavno nije štenac-bebac pa da gricka jer istražuje. Nema potrebe za nekim kaznama ali opomena i nakon toga ignorisanje tj opet je poenta da grickanje ne bude nagrađena, u ovom slučaju igrom ili šetnjom (bilo kakvom pažnjom) Kopiraću sa jednog posta na FB (ne mog) "Stranci to odavno rade u sklopu PC programa a kod nas jos nije ni u povoju: ucite stene da sedne, sta god da hoce. Hoce da jede-neka sedne, hoce da se mazi-neka sedne, hoce da joj bacate igracku-neka sedne, kad prilazi ljudima-neka sedne,... SVE sto hoce neka prvo sedne. Nije tu stvar u polozaju tela vec u energiji i psihi. A ljudi skroz drugacije dozivljavaju kada pas pritrcava i skace a skroz drugacije kada pas pridje i sedne. Odlicna je stvar a ne treba vam puno truda oko toga, garant seda vec na keks sad samo prosirite to, neka ucestvuju i komsije, familija, sta god da gospodjica hoce, moze, al kad sedne. Videcete promenu jako brzo. Da skace po ljudima nije lepo a ni bezbedno, tako ce sutra skociti na dete i povrediti ga. A grickanje mora da preraste..." Ja sam na primer učila kuju da ako je bez povoca i dođe do ćoška sedne i čeka mene da pređemo ulicu. Da li bi vam ovako nešto odgovaralo kao rešenje? Ne znam u kojim situacijama puštate psa sa povoca ali znajte da u urbanim sredinama to nije baš prihvatljivo, mnogi ljudi se plaše. Moj pas je meni uvek išao tik u nogu, nikad nikog gledala okolo ali vidim kada idem ka nekome da se plaši sklanja. Imajte obzira prema takvim ljudima. I vodote računa o deci. Nažalost kod nas mnogo dece ne zna i ne ume da priđe psu, lako dotrče ili iskoče odnekud pred psa a onda može da nastane belaj. Na ovoj temi "Kučkarski bonton" postoje razni primeri i predlozi kako sprećiti nemile situacije. @sava123 Tek sad videh tvoj odgovor... I za vas maltene isto važi na osnovu ovih situacija koje opisuješ. Pas vam dobija nagradu za cvilenje. Preko dana je navikao da nete vremene ili niste tu i da mu je džaba ako cvili pa ode gospodin da spava a popodne i uveče ste vi tu. On zacvili vi izađete, pustite ga, obraćate mu se. Biva nagrađen za cviljenje. Svaki pas će tražiti da mu posvećujete 100% vremena, na vama je da psa naučite da to nije moguće. Kad kažu da dobermanu treba pažnja ne misle na to da treba provoditi sa njimceo dan već da mu treba "mentalno razgibavanje" vežbe, sedi, lezi, idi uz nogu. I malo podignite samopouzdanje (sebi), ne delujete mi baš kao nesposobni da odgajite psa a prva greška vas pokolebala. Moj prvi pas je cvileo 5 noći u hodniku dok nije prihvatila da joj nije mesto kod mene u spavaćoj sobi, baš je bandoglava bila ali sam ipak ja bila tvrdoglavija. Jedino rešenje je da njegovo cviljenje ignorišete. Da li u boksu ima kućicu? Da li zna komandu "kućica" (različite komande za boks i kućicu mogu biti zgodne). Recimo pas krene da cvili, opomenite ga sa jednim oštrim "ne!", ne prilazite boksu, ne obraćate mu se nikakvim drugim rečima i vratite se unutra ili mu date komandu "kućica" i ako uđe u kućicu vi ga pohvalite i uđite unutra. Ako koristite komandu kućica budite oprezni da vas ne prevari tako što će stalno izlaziti iz kućice, cvileti i onda ražiti pohvalu što ode u kućicu. Ako ovo počne da radi onda dobija samo "ne!". Morate biti dosledni i potpuno ignorisati cviljenje ako je bez ikakvog razloga (tj znate da je pas napojen, sit, bio je da vrši nuždu) i ovog pravila morate da se držite SVI.
 14. witch

  operacija katarakte kod pasa

  Gde živite? Da li ste bili na vet fakultetu? Pretpostavljam da je ovo cena za ugradnju sočiva. Pretpostavljam da su svi pregledi obavljeni (u smislu merenja pritiska oka, sačuvana je funcija retine itd). Da li je pas zdrav i kakva mu je krvna slika i biohemija (šećer i kalcijum). Cena je onako prilično nerealna obzirom da u USA može da se odradi na oba oka sa sočivima za oko $3500 a cena operacije za ljude oko 1500€.
 15. witch

  POMOC OKO DOBERMANA

  Koliko je dugo pas sa vama? Da li radite nešto sa njim, učite ga komande, da ide uz nogu, donosi li lopticu ili ga samo prošetate i ostavite samog u dvorištu? Neće biti da su ti roditelji "strogi" prema psu ako je on razmažen. Pas je štene i već su vam svi rekli da su se i njihovi štenci slično ponašali a vi razmišljate negde da ga prosledite dalje (uglavnom psi u takvim situacijama jako loše završe jer ljudi ne gledaju kome će ga dati već samo gledaju da se reše "problema"). Generalno se svako razmaženo štene tako ponaša a pažnju i posvećenost zahtevaju svi psi a ne samo dobermani naročito u uzrastu do godinu dana dok traje obuka socijalizacija itd.. Da li ste nešto pročitali o psima, njihovom ponašanju, obuci? Da li imate u okolini nekoga ko se bavi psima da može da vas usmeri kako da se ophodite prema psu? (pod uslovom da taj neko ne smatra da je batina iz raja izašla jer-NIJE) Prelistajte malo teme: PSIHOLOSKI RAZVOJ STENETA PO FAZAMA - I DEO PSIHOLOSKI RAZVOJ STENETA PO FAZAMA - II DEO RAD SA ŠTENETOM Rad sa stenetom 2. deo