Berna22

Members
 • Content Count

  2,100
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Berna22


 1. 6 hours ago, Sava said:

  Primera radi dolazio je u šumu čovek sa žestokim kavkascem kojeg je kroz šumu šetao na povocu što je meni bilo naravno suludo. 

  Suludo je što taj pas nije šetao na najkraćem mogućem povodcu sa korpetinom na njušci jer ga je šetala najobičnija krembilčina, one sorte zbog kojih u džepu nosim biber sprej gde god da krenem. Trebalo je da ga prijaviš ne samo čoveku koji se starao o jadnim lutalicama nego i policiji jer je opasan po okolinu i nije podoban ni za šetanje pudlice a kamoli takvog psa.


 2. Teško da neko u Srbiji ima iskustva sa tim...

  Treba uraditi krvnu sliku i biohemiju i videti u kakvom su stanju bubrezi. Ono što znam jeste da treba konstantno pratiti titar antitela, ukoliko je došlo do otećenja bubrega treba uvesti terapiju i za bubrege, u svakom slučaju ako ste u podneblju gde je bolest prisutna a veterinar "ne zna", menjajte veterinara jer neko mora da zna. Psi sa lajšmaniozom mogu da žive sasvim normalan život i da dočekaju duboku starost ako su pod terapijom i ako se stanje prati. 


 3. Čestitam i samo napred! (clap) Moja preporuka je da odeš na Flickr, učlaniš se u neku grupu (npr Dogs! Dogs! Dogs!) i zevaš u slike. Vremenom ćeš izgraditi neki svoj stil. 

  Fokus stavi na AI Servo i okidanje na Continuous i uspećeš da dobiješ solidne akcione fotke čak i sa tim objektivom ;) Manuelni fokus kod slikanja pasa nema pojma. Ko pse slika manuelnim fokusom je mazohista :D


 4. On 11/22/2019 at 9:05 AM, snatch said:

  @Berna22 Mislim da u hrskavici ima kolagena, hondroitina i hijaluronske, ali da glukozamina nema. Kolagen tip II i hondroitin se za suplemente ekstrahuju iz hrskavice, ali se glukozamin dobija iz ljuskara i školjki pa mi i to govori da ga nema u hrskavici.

  A sad, da se vratim na temu. I ja sam čula da želatin ne sme da se daje duže od mesec dana zbog holesterola, ali ne znam koliko puta godišnje po mesec dana sme da se daje tj. kolika pauza treba da se napravi pre sledećeg davanja.

  Mi nismo probali želatin pošto moj pas ima alergiju na hranu pa sme da uzima samo suplemente jer su u čistijem obliku.

  Verovatno si u pravu :)

  Što se pauze tiče, 3 meseca treba da traje, tako je meni bilo rečeno. 


 5. Eto me :)

  Moje pitanje je pre svega: razlog davanja?

  U par navrata sam davala goveđi želatin, ali mom psu nije pomoglo. Sa artritisom je neko nepisano pravilo da kao prvo ne pomaže sve svakome, a drugo uvek treba da se napravi kombinacija više različitih preparata odnosno sastojaka. Razlika između goveđeg želatina i nekog kupovnog preparata je u tome što goveđi želatin sadrži samo glukozamin, dok preparat sadrži glukozamin, hondroitin, MSM ili vitamin C ili hijaluronsku kiselinu i tako dalje.

  Ako rešiš da daješ goveđi želatin, da, treba da odstoji dok se bukvalno ne pretvori u "gel". Takođe se daje mesec dana maksimum pa se pravi pauza, jer je pun holesterola. 

  Ako pas ima artritis pa si zbog toga rešio da mu daješ goveđi želatin, a čitaš engleski, pogledaj ovde (ja sam napisala ovaj post šta sve kombinujem "u borbi" sa artritisom):

  https://adventuresofacookie.wordpress.com/2019/04/20/arthritis-in-dogs-our-experience/

   

  Ako ti pas nema artritis, batali i nemoj ni da daješ.


 6. @witch

  Svi moji aparati su bili polovni, i 350D i sad 7D i ako uzmem 5D biće opet polovan. Objektivi takođe svi polovni, samo je 50mm 1.4 kupljen nov. Ništa me do sad nije izdalo, jedino je 350D pred kraj svoje karijere odbijao da radi po velikoj hladnoći (minus dvocifren broj). Ali je do tad mnogo godina lepo služio i odradio svoj deo, ionako je bilo vreme za apgrejd.


 7. Uh Savo, pre mnogo godina sam ja imala štene, 13 i kusur da budemo tačni, ne mogu da se setim kad štene prima poslednju revakcinu protiv infektivnih, da li je treći, četvrti, peti mesec, uopšte nisam sigurna. I od te poslednje treba da prođe još 10 dana da bi štene bilo "imuno". Srećom nemam ni ja ličnog iskustva sa parvom, ali ono što znam je da uprkos dezinfekciji, čak i u veterinarskim ambulantama ne dopuštaju nevakcinisano štene da spustiš na pod. 


 8. On 11/9/2019 at 12:46 PM, snatch said:

  @Berna22 Hvala na iscrpnom odgovoru. Uzeću onda entry level DSLR Nikon ili Canon, a vidim da obično dolaze sa objektivom 18-55mm.

  Što se nošenja tiče, generalno ne volim ništa da nosim u rukama, zato stalno kupujem pantalone sa džepovima. Ranac mogu da podnesem, jedino što ovo moje kuče bulče je puno energije, pa kad šetamo više trčim nego što hodam, ranac skače gore-dole, a sa njim i sve što je u njemu. Snaći ću se već nekako kad budem kupila fotoaparat da ga obezbedim u rancu, a i ranac da obezbedim da manje skače.

  Ajde pa javi kad stigne novi ljubimac :) 


 9. On 11/6/2019 at 8:23 AM, snatch said:

  Ej Berna... I ja već neko vreme planiram da nabavim fotoaparat, ali uvek pare odu na nešto drugo. Da li preferiraš nekog proizvodjača? Koji proizvodjač ima najbolje entry level DSLRove ili ne mogu da pogrešim sa bilo kojom od najpoznatijih marki (Canon, Nikon, Fuji).

  I ja sam kao i zozon htela da nabavim neki nov prosumer, ali evo sad si me razuverila. Jedino što me kod DSLRa smara što moram da vucaram torbicu.

  Ćaos :) Ne mogu da ti preporučim nekog određenog proizvođača, ja sam sticajem okolnosti počela i ostala sa Canon-om i nemam baš nikakvog iskustva sa drugim proizvođačima. Neki ga hvale, neki ga kude, meni je za moje potrebe odličan. Nisam profesionalni fotograf, fotografija mi je samo hobi, a svoj prvi DSLR sam kupila 2011. godine, polovan Canon 350D sa kit objektivom. Onda sam kupila dva nova objektiva, 50mm 1.4 koji mi je i dalje omiljeni, i jedan zoom koji sam kasnije prodala jer mi je bio višak (pošto kad sam 2015. kupila 7D - takođe polovan - bio je u kompletu za zoom objektivom i sa Sigmom macro). I dalje imam 7D i ta 3 objektiva, 350D sa kit objektivom sam poklonila, a sad šmekam 5D (full frame) ali o tom potom.

  Mislim da je pitanje u nijansama i da za početnika - hobistu nije toliko bitno za kojeg će se proizvođača odlučiti. Takođe smatram da je objektiv mnogo bitniji od samog tela, moj 350D je imao recimo samo 8 megapiksela, očajni fokus u odnosu na 7D, o sporoći da ne pričamo, a neke od mojih najlepših fotografija napravila sam baš sa tim aparatom. 

   

  Torbica ti ne treba, ja nemam torbicu. Ubacim u ranac aparat, objektive, vodu i sve ostale potrepštine i krenem u šetnju po gradu, šumi, na kampovanje... :) 


 10. Komšinica je imala kokerku kojoj je počela da se formira kataratka na oba oka. Pas je već bio u godinama. Opcija je bila ili operacija, ili će pas oslepeti. Operacija je bolesno skupa, pas je bio stariji, i odlučili su da ne urade ništa. Kokerka je živela još 5-6 godina potpuno slepa, što joj nije smetalo da šnjufa po parkiću. Uginula je u poznoj starosti.


 11. I parametri bubrega i jetre su dosta povišeni, kao i leukociti (ukazuje na potencijalnu infekciju). Vet će vam reći kako šta dalje ali bih ja na vašem mestu tražila da se uradi 4D test (srčani crv, erlihija, borelioza i anaplazmoza). 

  Nažalost transplataciju bubrega kod pasa ne znam da li neko kod nas uopšte radi... 


 12. Živim na 6. spratu i zaista ne znam kako bih sa ovim mojim matorim 13-godišnjakom bez lifta. Prvo što ima 30kg i ne mogu da ga nosim, drugo što mu je zaista naporno da se penje i silazi niz stepenice. Desi se ponekad da nestane struja i da moramo "peške" ali svaki dan po 3-4 puta dnevno?! Nema šanse. 

  Da sticajem okolnosti živim na višim spratovima bez lifta, najverovatnije bih odabrala manjeg psa, baš iz tog razloga. Pretpostavićemo da će pas ostariti, a velikog psa je zaista teško nositi.