Berna22

Members
 • Content Count

  2,091
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Berna22

 1. Berna22

  Govedji zelatin

  @snatch moguće da si u pravu, mada su i kolagen i glukozamin sastojci hrskavice pa možda ima i jednog i drugog, ali nisam sigurna. Sajt (blog) sam zapostavila nažalost ali potrudiću se da ga održavam malo redovnije Ma Kvini je zmaj, samo napred
 2. Berna22

  Govedji zelatin

  Eto me :) Moje pitanje je pre svega: razlog davanja? U par navrata sam davala goveđi želatin, ali mom psu nije pomoglo. Sa artritisom je neko nepisano pravilo da kao prvo ne pomaže sve svakome, a drugo uvek treba da se napravi kombinacija više različitih preparata odnosno sastojaka. Razlika između goveđeg želatina i nekog kupovnog preparata je u tome što goveđi želatin sadrži samo glukozamin, dok preparat sadrži glukozamin, hondroitin, MSM ili vitamin C ili hijaluronsku kiselinu i tako dalje. Ako rešiš da daješ goveđi želatin, da, treba da odstoji dok se bukvalno ne pretvori u "gel". Takođe se daje mesec dana maksimum pa se pravi pauza, jer je pun holesterola. Ako pas ima artritis pa si zbog toga rešio da mu daješ goveđi želatin, a čitaš engleski, pogledaj ovde (ja sam napisala ovaj post šta sve kombinujem "u borbi" sa artritisom): https://adventuresofacookie.wordpress.com/2019/04/20/arthritis-in-dogs-our-experience/ Ako ti pas nema artritis, batali i nemoj ni da daješ.
 3. Berna22

  Digitalni fotoaparat za hobi

  @witch Svi moji aparati su bili polovni, i 350D i sad 7D i ako uzmem 5D biće opet polovan. Objektivi takođe svi polovni, samo je 50mm 1.4 kupljen nov. Ništa me do sad nije izdalo, jedino je 350D pred kraj svoje karijere odbijao da radi po velikoj hladnoći (minus dvocifren broj). Ali je do tad mnogo godina lepo služio i odradio svoj deo, ionako je bilo vreme za apgrejd.
 4. Berna22

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Uh Savo, pre mnogo godina sam ja imala štene, 13 i kusur da budemo tačni, ne mogu da se setim kad štene prima poslednju revakcinu protiv infektivnih, da li je treći, četvrti, peti mesec, uopšte nisam sigurna. I od te poslednje treba da prođe još 10 dana da bi štene bilo "imuno". Srećom nemam ni ja ličnog iskustva sa parvom, ali ono što znam je da uprkos dezinfekciji, čak i u veterinarskim ambulantama ne dopuštaju nevakcinisano štene da spustiš na pod.
 5. Berna22

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Ajde pa javi kad stigne novi ljubimac
 6. Berna22

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Štene mora da bude i vakcinisano i još i revakcinisano, znači pre 4og-5og meseca ja štene tu dovela ne bih. U 99% slučajeva nisu krive vakcine nego što mi ne poštujemo protokole, a u 1% slučajeva loš imunološki odgovor na vakcinu.
 7. Berna22

  Dezinfekcija od parvovirusa

  Ne znam kad je bila ta kerušica kod tebe, ali ja bih sačekala godinu dana pre nego što dovedem štene tu. Prosto ne bih rizikovala. Ili bih držala štene negde drugde dok ne prođe ciklus od prve vakcine i 2 revakcine..
 8. Berna22

  Kijanje i krv iz nosa

  Slažem se sa witch, s tim što je pas u godinama gde postoji malo veći rizik od komplikacija vezanih za anesteziju, pred operaciju obavezno ponovo uradite krvnu sliku i biohemiju. Sve najbolje i javite kako je prošlo.
 9. Berna22

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Ćaos Ne mogu da ti preporučim nekog određenog proizvođača, ja sam sticajem okolnosti počela i ostala sa Canon-om i nemam baš nikakvog iskustva sa drugim proizvođačima. Neki ga hvale, neki ga kude, meni je za moje potrebe odličan. Nisam profesionalni fotograf, fotografija mi je samo hobi, a svoj prvi DSLR sam kupila 2011. godine, polovan Canon 350D sa kit objektivom. Onda sam kupila dva nova objektiva, 50mm 1.4 koji mi je i dalje omiljeni, i jedan zoom koji sam kasnije prodala jer mi je bio višak (pošto kad sam 2015. kupila 7D - takođe polovan - bio je u kompletu za zoom objektivom i sa Sigmom macro). I dalje imam 7D i ta 3 objektiva, 350D sa kit objektivom sam poklonila, a sad šmekam 5D (full frame) ali o tom potom. Mislim da je pitanje u nijansama i da za početnika - hobistu nije toliko bitno za kojeg će se proizvođača odlučiti. Takođe smatram da je objektiv mnogo bitniji od samog tela, moj 350D je imao recimo samo 8 megapiksela, očajni fokus u odnosu na 7D, o sporoći da ne pričamo, a neke od mojih najlepših fotografija napravila sam baš sa tim aparatom. Torbica ti ne treba, ja nemam torbicu. Ubacim u ranac aparat, objektive, vodu i sve ostale potrepštine i krenem u šetnju po gradu, šumi, na kampovanje...
 10. Berna22

  Digitalni fotoaparat za hobi

  Kupiš jedan polovan DSLR sa kit objektivom za početak, pa ako se nađeš u tome uvek možeš da kupiš neki malo kvalitetniji objektiv. Polovni DSLR-ovi se mogu naći za male pare (i mnogo manje nego ovaj "idiot"-čić odnosno kompakt aparatić.
 11. Berna22

  operacija katarakte kod pasa

  Komšinica je imala kokerku kojoj je počela da se formira kataratka na oba oka. Pas je već bio u godinama. Opcija je bila ili operacija, ili će pas oslepeti. Operacija je bolesno skupa, pas je bio stariji, i odlučili su da ne urade ništa. Kokerka je živela još 5-6 godina potpuno slepa, što joj nije smetalo da šnjufa po parkiću. Uginula je u poznoj starosti.
 12. Berna22

  moguci problem sa bubrezima

  Držim fige. Javljajte šta se dešava i ako otkrijete koji je uzrok.
 13. Berna22

  moguci problem sa bubrezima

  I parametri bubrega i jetre su dosta povišeni, kao i leukociti (ukazuje na potencijalnu infekciju). Vet će vam reći kako šta dalje ali bih ja na vašem mestu tražila da se uradi 4D test (srčani crv, erlihija, borelioza i anaplazmoza). Nažalost transplataciju bubrega kod pasa ne znam da li neko kod nas uopšte radi...
 14. Berna22

  Kijanje i krv iz nosa

  To što je rekla witch. Ili strano telo, ili neki tumor u nosu, ja bih rekla. Čudi me da vet nije ozbiljnije pogledao nos.
 15. Berna22

  Pas i zgrada bez lifta

  Živim na 6. spratu i zaista ne znam kako bih sa ovim mojim matorim 13-godišnjakom bez lifta. Prvo što ima 30kg i ne mogu da ga nosim, drugo što mu je zaista naporno da se penje i silazi niz stepenice. Desi se ponekad da nestane struja i da moramo "peške" ali svaki dan po 3-4 puta dnevno?! Nema šanse. Da sticajem okolnosti živim na višim spratovima bez lifta, najverovatnije bih odabrala manjeg psa, baš iz tog razloga. Pretpostavićemo da će pas ostariti, a velikog psa je zaista teško nositi.
 16. Berna22

  Tablete za parazite i gliste

  Nisi živeo u Borči i Zemunu. Nikako ovakve stvari ne preporučujem!!! Sad već gde god da živite u Beogradu, bolest se polako širi i u ostale delove grada. Ova bolest se toliko lako prevenira a toliko teško leči, zašto rizikovati?!
 17. Berna22

  Tablete za parazite i gliste

  Ogrlica odbija komarce, ali nije 100%. Tablete ubijaju mikrofilarije, dakle 100%. Uradite bar test jednom godisnje, ne znam u kom ste kraju i koliko je srcani crv zastupljen tu.
 18. Berna22

  Tablete za parazite i gliste

  Ja to ne praktikujem odavno, mada s obzirom da u letnjem periodu dobija Milprazon preventivno za srcanog crva, u sezoni komaraca je redovno ciscen U zimskom periodu, samo ako primetim gliste (nije se desavalo).
 19. Berna22

  Kravlji stav

  Koliko ja znam "kravlji stav" je stvar genetike i nema tu nekog sredjivanja, a osim što je minus na izložbama nema apsolutno nikakav uticaj niti na život psa niti na život vlasnika
 20. Berna22

  Pomoc Bordiska Doga Senior? Koja suha?

  Ne moraš da kupuješ gotove BARF-ove koji zaista jesu preskupi, možeš da kupuješ meso i da spremaš sam. Iskreno zapanjila sam se kad sam prošetala Pet Centrom koliko koštaju džakovi "kvalitetnijih" granula. Mene kućni BARF izađe pola te cene mesečno.
 21. Berna22

  Agresivnost kod mužjaka labradora

  Nije da se može ponoviti, nego će se 100% ponoviti. Bespotreban stres za sve, a toliko toga može da se radi sa psom a da ne bude "druženje" sa nepoznatim mužjacima koje za psa nije ni prirodno.
 22. Berna22

  Izrasline u predelu usiju i njuske

  Pravac veterinar.
 23. Berna22

  Agresivnost kod mužjaka labradora

  Vreme je da polako počnete da izbegavate mužjake koje ne poznajete. Kad tad će se ponoviti.
 24. Berna22

  Iskustvo sa veterinarima

  Nažalost za tu Spinu sam čula sa više strana loša iskustva. Ne volim da preporučujem veterinare, ali da imam psa sa takvim problemom ja bih lično otišla kod Andrije u Braće Jerković, VetPlanet. Nazovite ih i raspitajte se kako šta.
 25. Berna22

  Problemi sa kozom.

  Kod veterinara da uradi bris.