All Activity

This stream auto-updates     

 1. Earlier
 2. Pozdrav svima, Mojoj Zuzi je pre mesec dana oko iznenada pocrvenelo i počelo da suzi. Nije bilo promene boje krmelja, samo čiste suze i iritacija, kao da se ogrebala ili ima strano telo. Odvela sam je kod veta, urađen je bris (čist), nema očnog crva, kapci su uredu, nije ulcer, nema mehaničkog oštećenja rožnjače. Veterinarka je sumnjala na suvo oko pa smo počeli terapiju Kornere gelom i krvnim serumom. Bilo je poboljšanja ali u poslednjih nedelju dana se pojavila vrlo uočljiva bela fleka sa crvenim pečatom. Oko izgleda natečeno, kao da je čir koji treba da pukne. Zakazala sam pregled u beogradskoj ordinaciji Oculus, idemo u petak, pa ćemo valjda saznati više. Zuzu je mešanka pulina stara 8,5 godina, zdrava, živahna, nikad nije imala bilo kakvih zdravstvenih problema do sad. Štvaiše ima energije ko da je šestomesečno štene. Moje pitanje je - ima li neko slično iskustvo i da li imate preporuku za dobrog oftamologa koji bi preuzeo lečenje? Iz Novog Sada sam, nije mi problem da idem za Bg (išla bih i na Mesec ako treba), ali ako ima neka bliža ambulanta svakako znači. Prilažem sliku gde se lepo vidi promena na oku. Hvala!
 3. Pozdrav svima, Mojoj Zuzi je pre mesec dana oko iznenada pocrvenelo i počelo da suzi. Nije bilo promene boje krmelja, samo čiste suze i iritacija, kao da se ogrebala ili ima strano telo. Odvela sam je kod veta, urađen je bris (čist), nema očnog crva, kapci su uredu, nije ulcer, nema mehaničkog oštećenja rožnjače. Veterinarka je sumnjala na suvo oko pa smo počeli terapiju Kornere gelom i krvnim serumom. Bilo je poboljšanja ali u poslednjih nedelju dana se pojavila vrlo uočljiva bela fleka sa crvenim pečatom. Oko izgleda natečeno, kao da je čir koji treba da pukne. Zakazala sam pregled u beogradskoj ordinaciji Oculus, idemo u petak, pa ćemo valjda saznati više. Zuzu je mešanka pulina stara 8,5 godina, zdrava, živahna, nikad nije imala bilo kakvih zdravstvenih problema do sad. Štvaiše ima energije ko da je šestomesečno štene. Moje pitanje je - ima li neko slično iskustvo i da li imate preporuku za dobrog oftamologa koji bi preuzeo lečenje? Iz Novog Sada sam, nije mi problem da idem za Bg (išla bih i na Mesec ako treba), ali ako ima neka bliža ambulanta svakako znači. Prilažem sliku gde se lepo vidi promena na oku. Hvala!
 4. Pozdrav svima, Mojoj Zuzi je pre mesec dana oko iznenada pocrvenelo i počelo da suzi. Nije bilo promene boje krmelja, samo čiste suze i iritacija, kao da se ogrebala ili ima strano telo. Odvela sam je kod veta, urađen je bris (čist), nema očnog crva, kapci su uredu, nije ulcer, nema mehaničkog oštećenja rožnjače. Veterinarka je sumnjala na suvo oko pa smo počeli terapiju Kornere gelom i krvnim serumom. Bilo je poboljšanja ali u poslednjih nedelju dana se pojavila vrlo uočljiva bela fleka sa crvenim pečatom. Oko izgleda natečeno, kao da je čir koji treba da pukne. Zakazala sam pregled u beogradskoj ordinaciji Oculus, idemo u petak, pa ćemo valjda saznati više. Zuzu je mešanka pulina stara 8,5 godina, zdrava, živahna, nikad nije imala bilo kakvih zdravstvenih problema do sad. Štvaiše ima energije ko da je šestomesečno štene. Moje pitanje je - ima li neko slično iskustvo i da li imate preporuku za dobrog oftamologa koji bi preuzeo lečenje? Iz Novog Sada sam, nije mi problem da idem za Bg (išla bih i na Mesec ako treba), ali ako ima neka bliža ambulanta svakako znači. Prilažem sliku gde se lepo vidi promena na oku. Hvala!
 5. Pozdrav svima, Mojoj Zuzi je pre mesec dana oko iznenada pocrvenelo i počelo da suzi. Nije bilo promene boje krmelja, samo čiste suze i iritacija, kao da se ogrebala ili ima strano telo. Odvela sam je kod veta, urađen je bris (čist), nema očnog crva, kapci su uredu, nije ulcer, nema mehaničkog oštećenja rožnjače. Veterinarka je sumnjala na suvo oko pa smo počeli terapiju Kornere gelom i krvnim serumom. Bilo je poboljšanja ali u poslednjih nedelju dana se pojavila vrlo uočljiva bela fleka sa crvenim pečatom. Oko izgleda natečeno, kao da je čir koji treba da pukne. Zakazala sam pregled u beogradskoj ordinaciji Oculus, idemo u petak, pa ćemo valjda saznati više. Zuzu je mešanka pulina stara 8,5 godina, zdrava, živahna, nikad nije imala bilo kakvih zdravstvenih problema do sad. Štvaiše ima energije ko da je šestomesečno štene. Moje pitanje je - ima li neko slično iskustvo i da li imate preporuku za dobrog oftamologa koji bi preuzeo lečenje? Iz Novog Sada sam, nije mi problem da idem za Bg (išla bih i na Mesec ako treba), ali ako ima neka bliža ambulanta svakako znači. Prilažem sliku gde se lepo vidi promena na oku. Hvala!
 6. Zaboravih da dodam i rastvor borne kiseline kao fantastično sredstvo za ispiranje i lečenje lakših infekcija oka.
 7. Na početku bih samo napomenuo da sva sredstva ne deluju jednako na sve pse pa treba naći optimalno sredstvo za svog psa. Za Fiprontix nemam pojma kako deluje na buve. Ja ga koristim isključivo za krpelje u prelaznom periodu recimo do aprila kada stavljam neku dugoročniju zaštitu, lično sam se opredelio za Foresto. To vreme se približno poklapa i sa vremenom najezde buva, a Foresto taj posao odlično obavlja. Lično se ne bih zaletao sa antibiotikom za oči, posebno ne kod štenca. Išao bih recimo na jednoktratno čišćenje onom jeftinom Nestomosan ampulom koja se rastvara u 0.75 l vode, a onda primenio neki bolji preparat. Istovremeno bih ispirao oči psu fiziološkim rastvorom i to više puta dnevno. Sa ispiranjem treba biti uporan, neće se rešiti u roku od odmah, ali ako se uklone uzroci infekcije trebalo bi sve da se sredi u relativno kratkom roku. P.S. Pošto je štenac od oko 4 meseca u pitanju za svako sredstvo prethodno treba pogledati uputstvo i da li može da se koristi u tom uzrastu.
 8. Primetio sam da Fyprontix ne deluje zadovoljavajuće na buve. Krpelja kuče nema al buve dobija redovno u malom broju, tek poneka ali je tu. I naravno počeli su i problemi. Dobila je konjuktivitis,za sad je zahvaćeno samo desno oko.Počeo sam sa chloramphenicolom. Takodje zubi rastu, dobila je zadnje kutnjake, neverovatno da ceo ogroman zub onoliki izbije i izraste u dva dana. Ima 8 očnjaka trenutno, izgleda kao neki mutant😁Za donje ne brinem jel se klate, samo što nisu ispali, ali gornji ne misle skoro napolje. Čvrsto stoje. Sačekaću i nadgledati, nadam se da će sami bez posete vetu.
 9. Ja čitam mislim biće na kraju zazidam ružu😁 Možda me nisi razumeo, ne kažnjavam je, nego da sprečim da ide. Al neka ta struja ostane kao poslednja opcija, probaću s nekim armaturama, čudima, il da poslažem 15 metara drva sad za zimu baš uz žicu
 10. Ne kažnjavaj psa, popravi žicu! Pametniji popušta 😉! Ova moja ima 9 meseci i još uvek voli da prekopa neke saksije od plastike pa da ih nosa i kida. Ako je ne uhvatiš na delu i istog trenutka ne opomeneš slaba vajda. Proći će, bar bi trebalo. Prisećam se jedne moje keruše od pre nekih +35 godina. Zasadim predivnu ružu. Vratim se sa posla ruža iskopana. Sledećeg dana ružu zaštitim drvenim letvama ukopanim u zemlju. Vratim se sa posla iskopane i letve i ruža. Ponovo vratim ružu, opkolim je drvenim štapovima i ciglama. Vratim se sa posla i sve iskopano i trazbacano. Onda dohvatim ružu i bacim je u đubre i više nije bilo protesta!
 11. Da, permutovao sam pri pisanju. I ja ga bacam, dajem žumance🤗 Greška, ne dajte belance psu. Imam problem što ova mala ide kod komšije, komšije je vole, ne smeta im i zivkali je i ona se naučila. Ogradu je uništila i prolazi sad kad joj se ćefne. Problem je što komšiji ostane otvorena kapija i eto nje na ulici. A 4 kanarske prese u susednom dvorištu čekaju prvu naivčinu da proturi njušku kroz njihovu ogradu.Pre par dana im je uredno ispraznila par saksija sa cvećem i donela kod mene te saksije. Da napravim zid ili coklu dole je poveća investicija koju sad ne mogu da priuštim.Ogromna je dužina. Da je kaznim, od toga nema ništa. Ne mogu je kazniti dok je kod njih, kad se vrati besmisleno je. Misliće da je kažnjavam što je došla i da sam mentol siledzija. Razmišljam se o onoj ovčarki-žici al za pse. Pošto primećujem da postaje mala svaki dan sve odvažnija prema drugim psima,a i popila je po njušci od mačke.Ne želim da upadne u nevolju i nastrada. Ima li ko iskustva sa tom žicom, mali su naponi za pse je...
 12. Sve je super, sviđa mi se i podržavam, samo mi je malo nejasno zašto belance? Baš je ono problem kod jaja mada iskreno za 2-3 puta nedeljno teško da je problem. Ipak, ja belance bacan i dajem samo žumance.
 13. Inače, hranim je isključivo sirovom hranom. Granulu mi neće videti.Protivnik sam te junk hrane kad je u pitanju moj pas. Šta drugi rade i kako hrane me ne zanima. Hranu pravim sam, sve sameljem u velikoj mašini za meso na remenicu i trofazni motor. Sve je iz mesare i prodavnice, sveže za ljude. Ubacim i malo povrća(njega obarim) , napravim neki recept, dime začin, zgotovio sam 50 i nešto kila, vakumirao u porcije po pola kg i kilo, zaledio. Taj dan se razbijem od posla, radim na tome i po 10h,al sam kasnije miran. Uz to uvek dodam neko belance, 2-3 puta nedeljno, sir, ma svašta. Voće neko. Voli sve. Banane, lubenice, jabuke, breskve... Jede sve kao prase. Papaline isto žive, skušu odvojim kosti itd. Povremeno dam malo zeolita, uzima cal de phos po meri...
 14. Problem je što nemam mogućnosti da je socijalizujem s drugim psima. Sve odrasli ili neke agresivne lutalice. Ja ono nilad nisam video. Da odrasli psi tako prema štenetu. Ukočeni, direkt pogled, ukočeno kretanje prema njoj. Koji to pas hoće napasti štene, i to ženku? Morao sam je braniti jednom od uporne lutalice. A ja nju posmatram stalno, kao njen lični psiholog. Vidim da se menja, opustila se sa jednim Dzek Raselom, al samo preko ograde, jer njeni vlasnici padaju u fras ako izadje ili čak pridje ogradi da trčkaju tako uzduž jadni.Odma je hvataju i vezuju na lanac. Baš nemam prilika da je pustim da se poigra sa nekim psom. Šteta. Od velikih beži, sklanja se. Vuče povodac prema kući, u bekstvo bi se dala. Psi koji ne laju na nju kroz ogradu, e tad želi da ih njušne, da se igra. Skače ko jare. Ako zalaju, zareže, beži, spusti uši... Počela je i da se osamostaljuje, što podržavam. Do neki dan je išla za mnom i u wc, ispred kade dok se tuširam. Kuka ako zatvorim vrata. Sad je to prestalo,ne libi se provesti neko vreme sama, odspavati negde a da nije uz mene. Tako da to smatram zdravim ponašanjem, bolje je za nju tako da malo stiče samođouzdanja.
 15. Prije će biti da je taj krokodilski zagriz odlika pitova ja mislim. Pripazi da ti kako odrasta, ne 'odčepi' na nekom psu, onda bi moglo biti problema. Samo je drzi pod kontrolo, Bice je interesantno pratiti.
 16. Berna, jedine grupe koje pratim na fb su o patuljastim šnaucerima i engleskim seterima Neše Miloševića. To ispratim onako usput jer, ponavljam, to su dnevne novine, informacija dođe i prođe. Recimo da sam na toj grupi o šnaucerima dobio savet čime se pas pere kada se uvalj u crkotinu ribe, ali ja tu informaciju više ne mogu da pronađem. Mahom su tu slike da se pohvalim šta je to moj pas od juče do danas novo uradio (to i ja radim), retko je nešto baš edukativno. Starovremen sam i meni fb za tu namenu nije potreban.
 17. Mislim i da je sa usponom mobilnih telefona PC uveliko prestao da se koristi za surf netom. A ova platforma nije prilagodjena baš najsrećnije za mob. Dugo godina sam član bajkerskog foruma, platforma je drugačija, optimizovana, ovde su slova jako sitna, red kada kucaš odlazi van ekrana, nije formatizovano za android. Moram odzumirati skroz i onda se slova jedva vide. Čitanje tekstova je naporno i zamara.I osipa se članstvo. Aktivnih članova jedan, guestova stotine. Recite mi ako ja nisam video neko podešavanje za mobilni telefon. Onda je i Tapatalk postao popularan za forumašenje... Drugo, slike koje postavljamo su bolno slabašne. Do par stotina kb.Mora se koristiti neki program za smanjivanje slika, to nekog odbija, zamara, nije vičan.
 18. Pa iskreno mislim da je sad kasno. To je učinjeno pre dosta vremena i dosta ljudi koji su tad aktivno učestvovali u diskusijama više i ne dolaze na forum. Iskreno taj potez mi ni tad nije bio jasan jer to zaista ni na jednom forumu nisam nikada videla, a bila sam aktivan član na dosta njih. Savo, verovao ili ne, sve je u senci FB-a. Gde su otišli svi oni aktivni članovi koji su nekada ovde dolazili svaki dan i pisali? Ajde da kažeš da se određenom % desio "život", ali gde su kinolozi i odgajivači koji se i dalje aktivno bave kinološkim temama? Eno ih, po FB grupama.
 19. Biće izgleda velika cura. Zavisi i šta se umešalo. Sigurno kod nekog ko je zbog toga pobacao štence, jer nisu rasni. Bella zna neke osnovne stvari, pre nedelju dana sam krenuo clickerom.Da vrši nuždu napolju smo prošli. Za sad zna sedi, ustani, daj šapu, dodje na poziv(ne uvek), zna fuj to, pusti, i jako lepo šeta na povodcu, bez zatezanja. Imam i ja neka iskustva oko pasa, nisam sad neki dreser, al eto, pomalo poznajem neke principe, ponešto moram i pitati. Ima i nekih nepoznatih koje bih da rasvetlim. Naime, malo je nezgodna sa decom, preigra se i grize ih za odeću, ruke, noge, tu mora da se pazi i prekine igra na vreme. Plaši se drugih pasa, velikih, odmah bi da klisne nekud, često i nakostreši dlaku na ledjima,ne pokazuje zube i sl. Ako neko negde ispali vatromet paniči jako, trči kao luda po placu, oko kuće.Cvika od automobila, kako koji prodje ona sedne i dok auto ne odmakne čeka i posmatra ga, ali to polako lečimo pa je manje učestalo. Autobus traktor i kamion su joj posebno strašni. Još jedna meni čudna pojava, kad se nadvlačimo, zagrize i baci se na ledja i okreće se kao krokodil.Ameri to kažu "death roll" Par puta je to uradila onako baš jako, 3-4 brza okreta oko svoje uzdužne ose. Pokušala je i na mojoj ruci al kad jauknem ona prekine i samo pokaže stomak, i tako se ukoči na kratko. Inače jako bolno i ako je njen stisak nežan, jer uz rotaciju to dobija sasvim drugu dimenziju.Da li je to neka genetska odlika tih AST pasa? Ne znam odakle joj ta ideja uopšte, to moj doberman u životu nije radio... I tako☺️Svašta nešto. Zaboravio sam stvarno ta šteneća ponašanja, prošlo je puno vremena od Donovog štenećeg doba.
 20. Ne bih ja rekla da ona ima preko pola godine. Meni liči da ima AST u sebi. Liči. 18 kg, nije malo 🤨🙂
 21. Inače nije podnosila vodu, al je prelomila gledajući nas kako uživamo u bazenu. Sada ostavim li kakav veći sud sa vodom, ona gura glavu, ulazi unutra.
 22. Donje nema šanse, padnu usne ili jezik. Evo slika gornje vilice, koja je koliko vidim ista kao donja. Sad sam je izvagao, ima 18kg i nešto preko. Pokušavam da proniknem koje je dobi, neku procenu šta da očekujem što se tiče veličine samog psa, i ako mi možete reći koja je rasa učestvovala u genetici, jer očigledno da je neka tu.
 23. Na ovoj slici je sa ogrlicom Scalibor. Nažalost,bačene pare, mala je dobila reakciju,crvenilo kože, uši se upalile. Češanje ušiju i vrata. Bile su baš vruće uši. Po skidanju ogrlice vratilo se sve u normalu vrlo brzo. Onda sam joj stavio fyprontix, domaći proizvod, i sad već ističe. Nije imala krpelja, nalazio sam poneku tek buvu. Pošto zna napolju da legne gde su mačke neke, one imaju buva pa pretpostavljam da je tu malo napadnu dok ne uginu. Pokušavam da joj odredim starost. Pa ako neko zna po zubima. Promenila je donje sekutiće, očnjaci i kutnjaci su mlečni, Ima dosta prostora izmedju očnjaka i poslednjeg kutnjaka, tu tek kreću zubići. Koliko može biti meseci? Pretpostavljam 5-6?
 1. Load more activity