timon

Dogo Argentino 5.deo

Recommended Posts

IlusionDelHuaico-1.jpg

Nacin zivota u Argentini u XIX veku bio je takav da su se gotovo svi bavili lovom. Druzeci se sa psima u lovistima, ljudi su odmeravali snage svojih cetvoronozaca i uskoro je nastala nova zabava. Borbe pasa su uzivale narocitu popularnost medju Argentincima. Oni vise nisu mogli zamisliti ni jedan vikend bez ovog -sporta-. Borbe pasa su narocito bile popularne u gradu Kordoba u kojem je ponikla i lokalna rasa formirana u ovim borbama-kordobski borac. Samo najjaci neustrasivi primerci su sluzili za dalju reprodukciju.

Profesor doktor Antonio Nores Martinez je covek koji se bavio selekcijom pasa i koji se smatra tvorcem argentinskog psa. Uz pomoc svog brata radio je na stvaranju jedne nove snazne i otporne rase lovackog psa.U ovom poduhvatu,temelj njegove ideje cinio je upravo kordobski borac, ali mu je namera bila da stvori cisto belog psa. Smatra se da je ova bela boja dobijena uz pomoc pirinejskog mastifa.

IlusionDelHuaico-3.jpg

Veliki broj razlicitih rasa je ucestvovao u konacnom genetskom sklopu argentinskog psa. Tacan put nastanka ove rase se ne zna, ali smatra se da je u stvaranju ove rase ucestvovao poenter (zbog nacina lova), engleski buldozi, bokseri, harlekini, bordoske doge, spanske doge, irski vucji hrt i pirinejski mastif. Nakon svakog ukrstanja sa odredjenom rasom, pas koji je nastajao posle tog ukrstanja,ponovo je paren sa kordobskim borcem. Tako da je u genetskom sklopu argentinskog psa oko 60% osobins kordobskog borca.

Naravno, nije se odustajalo od namere da se stvori snazan i izdrzljiv lovacki pas, tako da su u uzgoj bili ukljuceni samo najsnazniji i najhrabriji primerci sposobni da se posle duge hajke upuste u borbu sa divljaci. Cilj je bio ostvaren. Argentinski pas je olicenje uspesnog lovca. Odradjuje sam sve faze lova, od potrage do hvatanja javljajuci se samo za vreme borbe obavestavajuci tako svog gazdu da je pronasao divljac. Lovac ga je lako pronalazio i zbog cisto bele boje i jasno ga je mogao razlikovati od divljaci.

20070508200623_205732_3.jpg

Kod nas se ovaj pas pretezno koristi kao pas cuvar za zastitu imovine i lica,iako je odlican i za pronalazenje droge.

STANDARD

Lobanja je masivna, konveksna, u smeru od napred ka nazad i bocno, kao i posmatrana odozgo, na osnovu zaobljenja misica za zvakanje i misica potiljka. Nosnik je iste duzine kao i lobanjski deo, sto znaci da je zamisljena lnija koja spaja unutrasnje ocne uglove jednako udaljena od potiljne kvrge i vrha nosne pecurke.

Oci su tamne i boje lesnika, ivice kapaka su crne ili svetle, rastojanje ociju mora da bude veliko, pogled zivahan i inteligentan, ali u isto vreme tvrd i cvrst.

Zubalo je dobro prilagodjeno, bez prognacije, jako sa dobro usadjenim i velikim zubima.

Nos je crno pigmentisan, na kraju lako podignut, nozdrve su dobro otvorene.

Usi su dobro postavljene, polu ili sasvim podignute, trouglastog oblika.

Potiljna kost ne sme da strci napolje, vec je jaki misici potiljka moraju potpuno pokriti.

Vrat je jak, zaobljen, dobro oblikovan, sa debelom kozom grla, faltana kao kod mastifa, bordoske doge ili buldoga, ne zategnuta kao kod bulterijera.

Grudi su siroke, duboke, sa mnogo mesta zajaka pluca. Odnapred gledano mora dubina grudi da doseze do ispod laktova. Ramena su visoka, vrlo jaka, sa jasno misicavim reljefom. Grudni kos je sirok, bocno gledan svojom donjom ivicom strci preko laktova. Gornja linija je visa u predelu ramena i blago se spusta ka slabinama i sapima.

Prednje noge su ravne, potpuno paralelne, sa kratkim prstima koji leze jedan pored drugog. Slabinski deo je prekriven muskulaturom. Zadnje noge su jake, natkolenica sa jakim misicima, sa kratkom potkolenicom i dobro zatvorenim sapama, bez odstojecih prstiju. Rep je dugacak i jak, ali ne ide preko skocnog zgloba. Normalno nosen viseci, u afektu je podignut i stalno se bocno pomera.

Tezina je od 40-45kg, a visina je od 60-65cm. Dlaka je kratka i gusta, bele boje i ne sme da ima nikakvu mrlju.

DISKVALIFIKACIONE MANE:

Svetlo plave oci ili oci razlicitih boja, nemost, fleke na dlaci, beo ili jako beo flekav nos, predgriz ili podgriz, jako visece usne, hrtovska glava, duge nekupirane usi*, visina ispod 60cm i svaka fizicka disproporcija.

*Danas je u velikom broju zemalja kupiranje usiju zabranjeno, te se nekupirane usi ne uzimaju vise kao diskvalifikaciona mana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jez,ne mogu vise da gledam ovo tvoje pisanje :P

Vamo specijalac,nosi stoljpi svuda sa sobom,ja moram da se majem sa time na izlozbama,opasan baja zajeban tip :D

a ovde pises mi sav kao devojcica neka.... (da se zaljubi) aaaaaaaaaa napisi lepo da zvekne nesto sta se pravis fin tu kao sad :P(police):mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@sonja&boba

Hvala,nadam da ce ispuniti moja ocekivanja

Da postavim i slike roditelja steneta.

Morocho de la Cocha (Tango de la Tarascada X Nina de la Cocha)

2dkxppx.jpg

I majka Milonga de la Cocha (Mielero del Litoral X Luna II de la Cocha)

es21sk.jpg

pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nenade,čestitam ti na izboru,prave, izvorne linije DA i želim ti mnogo uspeha sa ovim štenetom.

Nova krvna linija je uvek dobrodošla pogotovu ovakva !

Pozdrav svima !

Share this post


Link to post
Share on other sites

čestitke Nenade drago mi je da još neko na ovim prostorima ima de la Cocha krvi :), tako da se polako ova fantastična stara krv širi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala svima!Sa kujicom sam prezadovoljan i mislim da ima odlicne predstavnike ove rase u svom rodovniku.Kao sto rekoh,nadam se da ce ispuniti moja ocekivanja,ali vreme je najbolji pokazatelj...videcemo :wink:

pozz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now