BugA

TITULE i POJMOVI (hijerarhija, nazivi i objasnjenja)

Recommended Posts

Evo jedne teme koja bi dosta mogla da pomogne mladim (ili "mladim" :) )izlagacima, tj. svima onima koji su novi na izlozbama i jos uvek nisu sasvim upoznati sa terminologijom koja se na njima koristi. Ovo je sazeta verzija teme sa starog foruma (balkancinology.com), u njoj su sudelovali (po redu post-ovanja - in order of appearance :D ): BugA, aki, Petite, kazak (koja je i najvise pomogla :) ), Bratislav Milosevic, Jelena Jovanovic, Daniela, Bella i Anela. U ovom postu je koriscen i tekst koji je pisao Nikola TS.

Uglavnom, ovo je ono bitno...

Psi se ocenjuju po sledecem pravilu (uvek su odvojeni po polu, sve do titule BOB):

NAPOMENA: Treceplasirani, cetvoro... psi ne dobijaju titule, ali oznake za njih postoje, npr. V3 (ocenjen odlican, plasiran na 3. mesto u razredu), ali to se npr. ne upisuje u rodovnike.

razred NAJMLADjIH ( 6 - 9 meseci ) - opisna ocena : vrlo perspektivan (mogu dobiti svi psi iz razreda a zatim se rangirati u razredu), perspektivan i neperspektivan.

razred MLADIH ( 9 - 18 meseci ) - titula PRM, samo prvi pas u razredu, tj. samo jedan pas po polu, psi se dalje rangiraju i to se moze obeleziti sa V2, V3, V4 (ako su ocenjeni odlicnom ocenom)...

razred INTERMEDIA (medjurazred - mogu samo vec ocenjeni psi na nekoj CAC izlozbi) ( 15 - 24 meseca ) - titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC (drugoplasirani odlicno ocenjen), treci je V3...

razred ZRELIH (OTVORENI razred) ( 18 meseci - 8 godina ) - titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC ( drugoplasirani odlicno ocenjen), treci je V3...

razred SAMPIONA (psi sa vec osvojenim nekim od nacionalnih ili internacionalnim sampionatom) - titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC (drugoplasirani odlicno ocenjen) , treci je V3...

razred RADNIH pasa (ovaj razred postoji za rase koji polazu ispit u radu, za pse koji imaju polozen ispit) - titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC (drugoplasirani odlicno ocenjen) , treci je V3...

razred VETERANA ( od 8 godina ) - opisna ocena : odlican (5), vrlo dobar (4), dobar (3), nedovoljan (ne zadovoljava) (1).

Sudija treba da izabere i najlepseg mladog psa od dva PRM psa, jer na mnogim izlozbama samo jedan od dva PRM psa (PRM muzjaka i PRM zenke) ide posle u BIS mladih izlozbe. Isto je i za veterane i za najmladje pse. (ovo je retko u mnogim rasama jer je broj prijavljenih pasa smesan, ali uvek vazi ako je broj pasa takav da se ovaj izbor moze vrsiti, zatim na specijalkama...)

Na CAC IZLOZBAMA : Svi psi iz svih razreda, oba pola, sa titulom PRM, zatim titulom CAC, kao i prvoplasirani iz razreda veterana ucestvuju u izboru za prvaka rase - BOB (samo jedan pas postaje BOB).

Sudija moze da izabere i najlepseg psa suprotnog pola, znaci pola koji nije dobio BOB, a titula je BOS (npr. BOB je muzjak, sad se izmedju zenki sa titulama CAC, zatim titulom PRM, kao i prvoplasiranom iz razreda veterana bira BOS pas) (ovo je retko na nasim izlobama, cesto je na npr. specijalkama...)

Na CACIB IZLOZBAMA : Svi psi, iz svih razreda, sa titulom CAC, ucestvuju u izboru za CACIB i R.CACIB titulu (muzjaci i zenke su i dalje posebno). Po pravilu prvo se dodeljuje CACIB titula (najlepsi zreo pas po polu), znaci to je najlepsi pas od svih dodeljenih CAC-eva. Kad se odabere CACIB pas, sudija treba da pozove i R.CAC psa iz njegovog razreda (npr. CACIB je bio pas iz razreda sampiona, za dodelu R.CACIB-a sudija uvodi i R.CAC psa iz razreda sampiona koji takodje konkurise za R.CACIB titulu - ali kod nasih sudija to nije uvek tako, tj. malo se zaborave...), znaci od tih pasa se bira drugoplasirani pas po polu - R.CACIB pas.

Na CACIB IZLOZBAMA : Svi psi, oba pola, sa titulom CACIB, zatim titulom PRM, kao i prvoplasirani iz razreda veterana ucestvuju u izboru za prvaka rase - BOB (samo jedan pas postaje BOB).

Sudija moze da izabere i najlepseg psa suprotnog pola, BOS psa.

Na svim i CAC i CACIB izlozbama BOB psi idu u dalju konkurenciju u BIS-u, ali takodje idu i PRM psi - za najboljeg mladog psa grupe, i najboljeg mladog psa izlozbe. Isto vazi i za veterane, i za najmladje pse. (mada ovo zavisi od organizatora, tj. organizator izlozbe odredjuje program BIS-a)

Titule u BISu su - po grupama BOG (prvoplasirani u grupi), R. BOG (drugoplasirani), BOG III (treceplasirani), moze i BOG IV (ako sudija koji bira tako odluci)...

Kod mladih je isto (ali na mnogim izlozbama ovo ne postoji), samo sa prefiksom - J.BOG, J.r.BOG, J.BOGIII...

Na kraju izlzobe, od svih pobednika grupa (BOG pasa) bira se BIS (prvoplasirani na izlozbi - najlepsi pas izlozbe), R. BIS (drugoplasirani), BIS III (treceplasirani), moze i BIS IV (ako sudija koji bira tako odluci)...

Kod mladih je isto, samo sa prefiksom J.BIS, J.r.BIS, J.BISIII...

Na mnogim izlozbama (npr. u inostranstvu, uvek se bira, a kod nas retko, ali uobicajeno na specijalkama) i najlepsi veteran, najlepsi najmladji pas... Pise se VeteranBIS, VeteranR.BIS, BabyBIS, BabyR.BIS...

Objasnjenje naziva termina:

PRM - prima junior / prvak razreda mladih

CAC - (Certificat d'aptitude au Championnat (national)) - sertifikat drzavnog (nacionalnog) sampiona (sampionata), tj. potvrda osvojene kandidature za nacionalnog sampiona

Na izloЕѕbama (de beaute - u lepoti) - CACB

Na utakmicama (de travail - u radu) - CACT

CACIB - (Certificat d'aptitude au Championnat International de Beaute) - internacionalni sertifikat prvaka u lepoti, tj. potvrda osvojene kandidature za internacionalnog sampiona u lepoti

CACIT - (Certificat dВґaptitude au Championnat International de Travail) - internacionalni sertifikat prvaka u radu, tj. potvrda osvojene kandidature za internacionalnog sampiona u radu.

BOB - (Best of Breed) - prvak rase (najlepsi pas rase, nevezano za pol)

BOS - (Best of Oposite Sex) - najlepsi pas rase suprotnog pola psa koji je dobio titulu BOB

BOG / BIG - (Best of/in Group) - najlepsi pas svoje FCI grupe, prvak grupe

BIS - (Best in Show) - najlepsi pas na izlozbi

R - (reserve) - rezerva, drugoplasirani

Baby - oznaka za bebe, najmladje pse

J - (junior) - oznaka za juniore

Veteran - oznaka za veterane

ClubSieger / Club Winner - pobednik na specijalizovanoj izlozbi, klubski pobednik

EW - (Europian Winner) - evropski sampion

WW - (World Winner) - svetski sampion

CH - (Champion) - sampion (nacionalni, drzavni)

INT.CH - (International Champion) - internacionalni sampion

Nadam se da ce ovo pomoci mnogima koji su, kao i ja nekada :wink: , zbunjeni terminologijom i hijerarhijom desavanja.

Pozdrav, BugA 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buga,odlican tekst samo bih dodao jos ovo.

Kod nas se obicno na CAC I CACIB izlozbama psu koji je treci u razredu intermedia,zrelih,radnih,sampiona i retko veterana,dodeljuje Pocasni naziv

PRVAK SRBIJE a cetvrtoplasiranom psu Pocasni naziv PRVAK... zavisi od mesta gde se odrzava izlozba.Na primer ako je izlozba u Kragujevcu dodeljuje se pocasni naziv PRVAK KRAGUJEVCA a ima i gde se dodeljuje naziv po oblasti gde se nalazi odredjeno mesto.Kao npr. u Smederevskoj Palanci gde pas koji je cetvrti dobije naziv PRVAK JASENICE.

Ove nazive retko ko upisuje ali ako upisete Prvak Srbije kasnije u rodovniku potomka vaseg psa stoji PRS.

PRM je pocasni naziv a ne titula.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma tekst je uglavnom postavila kazak na starom forumu, ja sam ga sad samo malko "nasminkao" (i tu i tamo malo pogresio :D )

E, vidis... Dobro da si napisao ovo za PRVAK-e, bas sam se uvek pitao zasto to postoji u ocenskim listama, kada to nigde nismo dobili, a uglavnom stalno pobedjujemo (skromnost :lol: ) i dobijamo PRM (pre), CAC (sad), BOB, a ponekad se omakne i BOG :wink: Znaci i bolje je sto to ne dobijamo :)

Da, mislim da mi je jos jednom neko rekao da je PRM pocasni naziv a ne titula, ali sam sad to prevideo. Hvala na ispravci u svakom slucaju.

I jos nesto - BOS znaci (pise se) Best of Opposite Sex (sa dva "p" u "opposite"). To sam video, da sam napravio pravopisni lapsus, ali kad poruka ne moze da se edituje... :)

Ko zna jos neki bitan termin, slobodno neka dopise. Ipak sam ja jos u svemu ovome "stariji pocetnik" :)

Pozdrav, BugA 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
MoЕѕe li neko da mi odgovori ЕЎta predstavlja termin multi ЕЎampion ?

U principu nista, a inace je prihvaceno da je to pas sampion 3 i vise drzava

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nesto me kopka vec duze vreme. Titula BOS se nigde ne upisuje zar ne?

Moj pas je imao vec 4 BOS-a, ali nigde nije upisano, a ja i ne pominjem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nesto me kopka vec duze vreme. Titula BOS se nigde ne upisuje zar ne?

Moj pas je imao vec 4 BOS-a, ali nigde nije upisano, a ja i ne pominjem.

Jel` ste bas dobili titulu BOS, kao sudija rekao "Cestitam, BOS pas!", ili si to ti zakljucila kao na osnovu tvoj pas je npr. jedini predstavnik svog pola, a predstavnik drugog pola je dobio rasu? BOS se ne dobija automatski, koliko sam ja shvatio, nego samo ako sudija naglasi. Mozes BOS upisati tamo gde se upisuje prvak rase (BOB), s tim sto napises da je to BOS, i das sudiji da overi (i overis u kancelariji izlozbe). Mada, sve je to samo za tebe, ta eksterijerno-radna knjizica nije gotovo nikakav dokaz za bilo sta, gledaju se ocenske liste uglavnom. Mozes da ih teras da ti upisu i u listu BOS, ako si to dobila, samo moras biti mnooooogo uporna :wink: Ali bas mnogo :)

Prvak razreda Prvaka ????

Jel` ovo pitanje, ili sta? :) Kontam da je to pas koji je pobedio u razredu sampiona (prvaka), tj. osvojio je CAC u tom razredu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa BugA nemoj se ljutiti jeste mozda dvosmisleno, ali to je bilo pitanje.

To je verovatno pocasni naziv, a ne titula. Kao i BOS.

Interesovalo me samo jer negde to dobijemo a posle nemaju pecat za to da stave u ocenski list.

Niti znam treba li to navoditi prilikom predstavljanja psa (web i tako to).

Milan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma taman posla da se ljutim, nego mi bejase smesni onoliki znakovi pitanja.

Verovatno, ne znam, nije ni meni to bas najjasnije, a jos ga u ocenskim listam stavljaju obicno izmedju Prvaka razreda mladih (PRM) i Prvaka rase (BOB)... Koji bi bio naziv za Prvaka razreda prvaka - PRP? :D I koliko je PRP-ova potrebno da pas dobije zvanje NajPrvak? :wink:

Bre, mozes i to navesti, ipak nije mala stvar dobiti CAC u razredu prvaka. Mada, kod nas, kada neko prijavi psa u taj razred, obicno nema konkurenciju :roll: , a koliko izlozbi imamo (tj. prilika za osvajanje sampionata), trebalo bi da na svakoj izlozbi taj razred bude popunjen :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valjda se pravilno kaze Prvak razreda sampiona? :roll:

Ako se razred zove razred sampiona, onda bi ovako trebalo pravilno nazivati pobednika tog razreda, kao sto se svuda u Evropi i naziva.

Inace, u ocenskoj listi u Evropi bi pisalo samo V1, Champion class, a mi obicno na prezentaciji psa ili reklami pisemo "V1 - Champion class winner".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovao ili ne ima prolican broj doga koje su sampioni Srbije.

Nekima medju njima cak fale i zubi, no svejedno, sudije znaju da izbroje do 2 u svakom slucaju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam zakljucila, jer je 4 puta ostao sa zenkom u izboru za BOB, svi drugi bi bili eliminisani. Ma, meni to nista ne znaci, nego me cisto zanimalo da li bi trebalo da se upisuje i kako se zvanicno dobija. Hvala BuGa :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Valjda se pravilno kaze Prvak razreda sampiona? :roll:

Ako se razred zove razred sampiona, onda bi ovako trebalo pravilno nazivati pobednika tog razreda, kao sto se svuda u Evropi i naziva.

Inace, u ocenskoj listi u Evropi bi pisalo samo V1, Champion class, a mi obicno na prezentaciji psa ili reklami pisemo "V1 - Champion class winner".

Evo sad bas pogledah na ocenskom listu i pise Prvak razreda prvaka (to su sampioni).

A nigde to nisu upisali jer nemaju takav pecat :) :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dinchi, sto se mene tice, slobodno :) Samo mozda ne bi bilo lose da navedes odakle su informacije, a mozda i da pitas i administratore foruma...? Ne verujem da ce neko imati nesto protiv, ali cisto reda radi.

Poz, BugA

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Francuskoj ,

PRM tj prvak razreda mladih NE ULAZI u kvalifikacije za CAC/CACIB, samo se bira najljepsi mladi muzjak i najljepsa mlada zenka i onda se bira najljepsi mladi pas rase - meilleur jeune de la race, koji ide u Junior BIS. Titula se u rodovnik/knjizicu upisuje kao PRM :D

BOS - tj best of opposite sex - najljepsi po polu se dodjeljuje, ali samo u ocjenskoj listi, ne upisuje se u rodovnik, tj knjizicu. :D

Izuzetak su specijalke organizovane od strane zvanicnih pasminskih klubova gdje se ove titule upisuju u rodovnik/knjizicu i ovjerava pecatom kluba i potpisom sudije

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

'ajde da malo obnovimo temu, ako hoće neko da se javi.

Da li u razredu intermedia postoji šampionat i ako da šta treba da se ima od titula,

kao što recimo postoji za razred mladih (3xBOB od dvojice različitih sudija) ili u razredu zrelih (4xCAC, za pse koji ne podležu ispitu o radu, od trojice različitih sudija)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

CAC u intermedija razredu ima istu tezinu i vaznost kao u razredu zrelih . Za odrasli sampionat pas moze npr. da osvoji dva Caca u razredu intermedija i 2 Caca u razredu zrelih .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now