Ja sam par puta trcala kod veterinara zbog toga sto je Gizmo povracao, dva puta dnevno....da bih vama ostalim smanjila brige u vezi ovoga evo par savjeta koje sam pronasla na internetu i osobno cula od veterinara, tako da pocetnici kao sto sam ja se ne brinu previse kada se ovo prvi put desi!!!
Kao prvo znam de je vrlo zalosno vidjeti vaseg dragog psa kako povraca sve sto je pojeo, ali ne treba se brinuti previse jer prvo morate da pogledate par drugih stvari koje su povezane sa povracanjem.
Ako vas pas ima druge simptome kao:
Proljev,
Gubitak apetita,
Povecanu temparaturu,
Krv u povracanju,
Dehidriran
Bol u stomaku
I ako povraca non-stop vec sat vremena ili povraca svakih malo u zadnjih 24 sata, onda je situacija kriticna i treba da posjetite veterinara pod hitno. Isto tako ce te primjetiti da vas pas ne zeli da igra sa vama, da je vrlo tuzan i samo spava, tako ce te znati da nesto nije u redu, i jos ako je praceno sa povracanjem onda stvarno nesto nije u redu!
E sada cu da vam ispricam sta se meni desilo, isto tako je Gizmo posao povracati, povratio je u jutro i onda nije htio da jede i jos plus bio je tuzan da nije htio da izide iz kreveta. Odvela sam ga veterinaru za svaki slucaj i rekli su mi da je vjerovatno nesto lose pojeo....e sada bila je jesen i moj tata je vadio stabiljke paradajiza iz zemlje i Gizmo je naravno bio uz njega non stop....tako da je udisao miris....a procitala sam da psi nemogu da podnesu miris paradajiza, i moze im biti muka.....znaci to je bio razlog..e isto tako je i skoro povratio, a ja sam fino dok sam kupila nered sto je napravio presla preko jedne male plave plastike koja je bila i onome sto je on izbacio. Tako da sada svaki put kada povrati ja cu prvo da pogledam sta je povratio, pa tek onda da razmisljam, brinem se i vodim ja veterinaru. Jer ako on pojede nesto sto ne moze da svari u stomaku on mora da to izbaci iz sebe na jedan nacin, znaci kroz usta, povracanjem. Isto tako ako primjetim da ne zeli da se igra, da nece da jede onda pravac veterinaru, ali zadnji put kada je povratio, kao da se preporodio, kao da mu je bilo drago, jer ga je ta plastika vjerovatno mucila, bio je tako veseo poslije toga, tako da se nisam brinula, i jos jedna stvar jeo je odmah poslije povracanja....
Ima jos jedan mali razlog iz kojeg vas pas bi mogao da povrati...a to je ako se prejede ili pojede svoje jelo prebrzo.....
Dok su vasi psi jos uvijek kucici, oni ce vrlo lako pokupiti bilo sta sa poda i pojesti bez razmisljanja, jer oni neznaju sta je to i da to nece da odgovara njihovom stomaku, i vi isto tako morate biti pazljivi da ne ostavljate neke sitne predmete po podu gdje pas moze da ih pojede. Tako ce te se pitati pa kako sam ja dopustila da Gizmo pojede tu neku plavu plastiku????Pa on ju je nasao napolju, u dvoristu!!!
Inace, ima vremena kada treba da se brinete, sto vas pas povraca a nekad je to samo mali problem koji ce da prode, nadam se da ce vam pomoci.....i ako neko ima nesto da doda, molim vas, jer i ja jos uvijek pokusavam da naucim sta mogu, da bih moj mali ljubimac imao bolji i zdraviji zivot.
pozdrav svima i puno zdravlja vama i vasim ljubimicima