Sign in to follow this  
AZTECY

Hepatitis, nephritis i kortikosteroidi

Recommended Posts

U redu Nensi, sad cu ukratko da ti odgovorim na pitanja koja si postavila;

Odgovoricu u kratkim crtama, jer opsirniji odgovor ce biti prezentiran na link “veterinar pise”.

Upala jetra (Hepatitis)

Zbog toga sto je jetra relativno veliki organ, prvi simptomi da postoji oboljenje ovog organa se uglavnom javljaju kad bude ostecena vecina njenog tkiva. Zbog kompleksnosti jetrene funkcije, postavljanje tacne dijagnoze je daleko teze nego dijagnostikovanje, recimo, jednog bronhita, gastritisa. ili srcanu manu.

Bolesti jetre cesto puta nastaju kao posledica razlicitih oboljenja koji uzrokuju ostecenje njenog funkcionalnog tkiva, ali ima i takve koje nastaju zbog toga sto uzrocnik deluje direktno na hepatocite (funkcionalne jetrine celije).

Sledi prikaz najcescih direktnih uzrocnika hepatitisa:

Paraziti, kao sto su: Capillaria i Stephanurus spp.

Toksini, najcesce trovanje bakrom, arsenikom i fosfornim preparatima

Bakterije, kao Actinobacillus, Bacillus, Leptospira, Pasteurella, Salmonella, Corynebacterium itd.

Virusi, herpesvirus, parvovirus, virus zaraznog hepatita, i td.

Mikotoksini, Aspergillus, Blastomyces, Penicilium…

U ovu listu se mogu svrstiti i neka metabolicka poremecenja, nedostatci makro i mikro elemenata, opstrukcije jetrenih kanala, tumorozne proliferacije.

Kad je jetra oboljena nastaju poremecaji u metabolizmu masti, proteina, ugljenih hidrata, poremecaji u njenu detoksikacionu ulogu, poremecaj u ekskrecionih funkcija, i u bilansu vitamina, zatim poremecaji u metabolizmu hormona i sintetiziranju faktora koagulacije krvi. Poremecaji metabolizma ugljenih hidrata remete procese glukogeneze i deponovanje glikogena. Time hepatociti i organizam gube izvor bioenergije.

Kako sto sam i pre istakao, zbog toga sto jetra obavjla puno funkcija, klinicki znaci jednog hepatitisa su veoma razliciti i sarenoliki. Najcesce se javljaju: Icterus, Ascites (nakupljanje tekucina u trbusnu suplinu), promena jetrene dimenzije, svrab…

Za preciznu dijagnostiku, neophodan je laboratoriski test, gde se u mokraci utvrdjuju vece kolicine bilirubina i sterkobilinogena, ultrazvucna dijgnostika, rentgen, a neki cak vrse i biopsija jetre sto je veoma rizican metod dijagnostikovanja.

To je bilo u kratkim crtama o oboljenju jetre.

Bubrezi

Generalno, upala bubrega (Nephritis), moze da bude akutna i hronicna. Ima jos nekoliko podela, ali opsirnije u "vet.pise".

Akutna upala bubrega nastaje usled ostecenja bubrega u toku akutnih infektivnih bolesti , viroze, sepsa, bakterijske infekcije strepto i stafilokokama ili neka trovanja. Kao posledica akutne upale bubrega dolazi do promene u urinu, otoke po telu, naorcito donjim delovima tela, cesto puta krvni pritisak je poremecen, a u krvi dolazi do povecanje koncentracije ureje, sto ima daljih negativnih posledica po organizmu. Najcesce su zafatena oba bubrega. Pocetak bolesti, moze da prodje i bez vidlivih klinickih simptoma, a nekad bolest moze da pocne sa naglo, sa ocitim promenama u mokraci (promena boje ka crvena), bol u predelu bubrega, povisenu telesnu temperaturu. Kad god se posumlja na akutni nefritis, najbolje je odmah da se napravi laboratoriska analiza krvi i mokrace. Rezultati ce biti: nalaz krvnih elemenata u mokraci, nalaz proteina u mokraci, vrednost kreatinina je pokacena, a kao dokaz da se radi o upalu u organizmu, neke laboratorije kontrolisu i koncentraciju C-3 komplemenata u krvnom serumu.

Poremecaj u funkciju bubrega uzrokuje poremecaj u cirkulaciju krvi i samom srcu, a cim je srcani rad poremecen, pluca je takodje pogodjena zbog povecana propuslivost krvnih sudova u plucnom tkivu. Zbog povecano zadrzavanje vode i soli u cirkulaciju, dolazi do pojave srcane slabosti.

Sto se hronicnog nefritisa tice, on moze nastati kod lose tretirani akutni nefritis, hronicnim trovanjem teskim metalima, (olovo, bakar…), a registrovani su slucaevi pojave chr.nefritisa kao posledica mokracnog kamenje.

Kod ovog nefritisa, dolazi do veoma teska ostecenja bubreznih funkcionalnih jedinica i atrofiju bubreznog epitela.

Klinicki, dolazi do pogorsanja opsteg zdravstvenog stanja, otoci po telu, retencija azotnih materija, anemija krvi…bolest najcesce zavrsava sa smrt organizma usled hronicne uremije i srcane smetnje.

Prognoza je povoljnija kod akutnog nefritisa, dok kod pojave hronicne upale bubrega, prognoza nije povoljna.

Dakle, pri sumnju na upalu bubrega, obavezna je poseta vetreinarnog doktora, koji ce da uradi laboratoriske testove i da ordinira navremenu terapiju.

Sto se dexametazona tice, to je preparat koji spada u grupu steroidnih anti inflamatornih medikamenata. On, kao i vecina antiinflamatornih preparata se prepisuje kad su u pitanju upale organa, tkiva i organskih sistema, radi prevenciju samog upalnog procesa. Kad se primenjuju u terapiju treba se uzeti u obzir da ovi preparati smanjuju otpornost organizma t.j. deluju imunosupresivno, a takodje prolongiraju zarastanje rana. Svaki doktor zna da su oni palijativni preparati, a ne kurativni. Takodje, ako se ne doziraju pazljivo, nakon duzu upotrebu mogu da uzrokuju odredjeni stepen adrenalne insuficiencije. Trebaju se izbegavati kod pacijente koji imaju dijabetes i naravno, mora se paziti sa njihovu upotrebu kod zivotinje koje su u zadnjim mesecima bremenosti i svakako, veoma mladih zivotinja.

Korisne su kod tretmanu plucnih upala, reumatskih artritisa, a se preporucuju kod tretiranju shock-a.

Nensi, ako nisi zadovoljna odgovorom ili ako zelis da ti nesto vise objasnim, samo reci. U zurbi nista nije cudno da sam nesto i propustio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aztecy!!!

Ti si genije! Niko mi ova oboljenja nije tako lepo i detaljno opisao!!! A vodila sam bivsu (pokojnu) kerusu dve godine kod veterinara zbog bolesne jetre! Sta vise, smatram da je dvogodisnja terapija kortikosteroidima predugacka, te je vec pred njen kraj prouzrokovala mnostvo drugih komplikacija (kao sto si mi ti lepo objasnio).

Takodje imam da uputim kritiku ovdasnjim veterinarima (iz mog grada), koji nisu znali cak ni da mi nabroje mogucnosti, usled cega dolazi do oboljenja jetre. Dobila sam za dve godine neprekidnog lecenja (verovatno pogresnog), vrlo mizeran odgovor...:"Pa eto desava se....mozda je od krpelja...".

Ti si mi Aztecy vrlo pojasnio stvari i dao mi niz mogucnosti. Zaista ti mnogo hvala na trudu i vremenu. Iako je za tu moju kerusu odavno kasno...zelim da te stvari budu jasnije i meni i bilo kome drugom (za ne daj Boze).

Jos jednom puno hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aztecy!

Please, samo jos jedno pitanje......Koja je terapija kod oboljenja jetre? Da li se leci samo simtomatologija...ili postoji nesto drugo?

Aztecy...evo ti svih njenih nalaza:

jetra za 3X uvecana...gledano ultrazvukom i pipano.....

Analize krvi 18.02.2002.

Erci 4,79

Lkci 10,2

Hb 124

Hct 0,40

MCH 26

S-ALT 80

S-AST 22

S-GLU 5,82

S-Cholest. 5,54

S-TOT BILIRUBIN 2,6

S-TRIG 0,93

S-CREA 90

S-ALP 261

S-GGT 13,80

S-AMY 13,8 U/I

S-UREA 6,43

LIMFO 44

SEG 56

ANALIZE KRVI MESEC DANA KASNIJE 27.03.2002.

Erci 5,30

Lkci 5,0

Hb 137

Hct 0,48

MCH 26

S-ALT 40

S-AST 30

S-GLU 5,24

S-CHOLEST. 3,35

S-TOT BILIRUBIN 2,3 nanomol/l

S-TRIG 0,51

S-CREA 110 nanomol

S-ALP 140

S-GGT 6,3

S-AMY 4523 U/L

S-UREA 14,7 mmol/L

MONO 4

EOSINO 4

LIMFO 42

SEG 50

S-LDH 116

S-DIR.BILIRUBIN 0,8

I ANALIZE SAMO 10 DANA KASNIJE:

Erci 3,95

Lkci 9,0

Hb 93

Hct 0,28

MCH 24

S-ALT 12

S-AST 14

S-GLU 21,2mmol/L

S-CHOLEST. 3,38

S-TOT>BILIRUBIN 3,0

S-TRIG 0,60

S-CREA 215nanomola/L

S-ALP 158

S-GGT 8,7U/L

S-AMY 1582 U/L

S-UREA 17,6mmol/L

LIMFO 32

SEG 62

STAP 4

EOSINO 2

S-DIR.BILIRUBIN 0,5 nanomola/L

Dakle Aztecy, eto preleti malo ove krvne slike, pa...sta bi ti rekao kad bi video ovakve analize? Necu da te gnjavim samo ako imas vremena, pozabavi se ovom tematikom.

Hvala puno jos jednom, Veliki pozdrav, Nensi!

PS> Jedino sam strasno bila razocarana. sto niko pune dve godine nije mogao nisat zasigurno da mi kaze....:-(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragi prijatelji, drago mi je da ste zadovoljni od moji tekst, rekao sam vam jos na pocetku da cu napraviti sve sto je u mojoj moci, da bi ste vi bili zadovolni.

Nensi, ja sam iznenadjen i stvarno bih hteo da prokomentarisem one rezultate koje si mi pratila. Samo molim te reci mi sto si ti primetila da bi odnjela cuku kod veterinara, onda, kolko je cuka imala godina i kolko je dana zivela nakon zadnju analizu krvi?

AZTECY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aztecy!

Hvala ti mnogo sto si se zainteresovao za temu! Kuca je imala 4 godine kada sam je odvela kod veterinara zbog obilnog povracanja i odbijanja hrane i vode. Cak se i tresla. Kad sam je odvela, zakljucili su da ima manju temperaturu od normalne, te su joj davali tople infuzije i neke injekcije. To se sve kao smirilo na 24h, medjutim nastavilo se isto. Tad joj je uradjena prva analiza krvi. Tada su mi dijagnostifikovali svasta (obzirom da su joj uradili ultrazvuk i ustanovili uvecanje jetre). Na pipanje je reagovala, pa su zakljucili dajoj je bolna jetra. Od macije kuge (iako je uredno vakcinisana pa do posledice krpelja....eto sve su nagadjali). Davali su joj gomilu injekcija i opet joj je bilo kao bolje. To stanje je trajalo oko 3 sedmice i ponovo joj je pozlilo. A onda opet povracanje. Veterinar je tad odlucio da joj napravi drugu analizu krvi i odlucio je da ce da joj otvori zeludac. Bila sam van sebe. Operisana je (zapravo samo joj je otvoren zeludac), medjutim nista nisu nasli i zatvorili su je. Davali su joj opet gomilu injekcija (ne znam zaista sta). Osim sto se jadnica oporavljala od ove "nepoznate" bolesti, oporavljala se i od operacije. medjutim opet joj je bilo bolje. Pocela je da jede i prestala da povraca, medjutim mestimicno su joj se na kozi pocele pojavljivati malene krastice gde nije bilo dlake (a nije se cesala nigde).

Posle mesec dana isto. Povracanje i sve iz pocetka. Infuzije, injekcije.....

Veterinar je tad vec samo slegnuo ramenima bez ikakve ideje i rekao da ce probati da joj da eventualno jos kortikosteroide, pa cemo da vidimo. Ona je iznenadjujuce dobro reagovala na kortikosterodide. Bilo joj je naprasno bolje. Cim smo prestali da joj dajemo Pronison, opet bi povracala. Tako je ona ostala na terapiji Pronisona, s tim da je veterinar rekao da ne zna koliko ce ziveti....moze mesec, a moze i par godina. Nije imao pretstavu sta joj je. Zbog tih koznih promena, cak je tipovao i na lupus, ili neku drugu bolest pada imuniteta. Moja Anci je izvukla jos godinu i po dana na svakodnevnoj terapiji Pronisonom. Bila je svih godinu i po dana dremkava i ne narocito raspolozena, ali je bar normalno jela i nije povracala. A posle toga joj se naglo slosilo. Pocela je obimno da povraca (samo neku vodicu i penu, a kasnije cistu krv...UZAS). Posle dvanaest sati je zapala u neki vid kome i do jutra je izdahnula. Tad je vec bila puna vode.

Mozda je bitno jos da ti napomenem, da svaki put kad su joj vadili krv, krv je bila jako gusta i bas su se namucili.

Prica je grozna, znam, ali jedino ovako ces Aztecy imati pravu sliku o simptomima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cao,

Nensi, ja se izvinjavam sto si cekala, ali zbog dezurstva na klinici, nemam puno vremena za interneta. Razgledao sam krvne slike koje si mi poslala, kao i zadnji osvrt situacije. Pa, recicu ti kako ja gledam na slucaj tvoje Anci.

Pre svega, oko mi je zapelo na vrednosti Leukocita u krvnim nalazima. Oni su odbrambena tela u organizmu ciji se broj povecava kad su u organismu prisutni infektivni agensi, upale ili nekroze tkiva. U analize koje si mi pratila, vrednosti ovih krvnih elemenata su nepromenjena ili cak ispod normalu!? Dakle, imuni sistem organizma je bio poremecen. Uzroci su brojni, uglavnom su podeljena na probleme u stvaranje i sazrevanje ovih elemenata i probleme u smislu njihove kratkovecnosti.

Sa eritrocitima stvar je slicna. Dakle zapazuje se anemija krvi u odredjenom stepenu. Prosecne vrednosti hemoglobina nisu promenjeni, ali je broj eritrocita smanjen. Opet se to moze svesti na njihovo problematicno sazrevanje ili njihova kratkovecnost. Sada primecujem da leukociti nisu stvarno u malom broju. Imeno, broj limfocita je promenjen-povecan. Organizam ispoljava odbrambenu funkciju, ali od cega se on brani?

Mene zbunjuje zasto je veterinar odlucio da otvara zeludac kad je dijagnostificirao da ima povecanje obima jetre? Strana tela u zelucu bi se otkrila rentgenskom dijagnostikom ili, ako su veca, ultrazvukom. Nikako nemogu da povezem na sta je on to posumljao. Licno se ne bih slozio da je macja kuga bila posredi. Ipak, kuca je bila stara 4 godina, na vreme vakcinisana, a visoka telesna temperatura i krvavi i izrazito smrdljivi proljev su znaci koji kao sjena prate to oboljenje. Kod Anci je temperatura bila cak ispod normale, a proljeva nije bilo. Krv koja se javila u povracenom sadrzaju je bila od pregolemog nadrazaja zeluca, a fakat da je krv bila toliko gusta da su imali probleme sa uzimanje njenog uzoraka za analizu, jasno upucuje na veliku dehidrataciju organizma. Verovatno je krv bila i tamnije boje nego obicno. Sa druge strane, koncentracija ureje ukazuje da su patoloskim promenama bili zahvaceni i bubrezi. Na kraju, gle, dlaka je pocela da opada, pa kraste i tako to. Pretpostavljam kako je bilo tvom veterinaru kad je sve ovo otkrio. Pronasao je citavu specijalnu patologiju u tvoju Anci. Postavlja se veliki znak pitanja, STO JE BILO UZROK OVIH PROMENA? Sasvim je jasno da terapija antibioticima sirokog spektra nije dala rezultate, a stanje je i na dalje bilo kriticno.

Mislim da je tvoj veterinar bio potpuno u pravu, kad je rekao, da je u pitanju bio LUPUS, ili kako se strucno naziva SYSTEMIC LUPUS ERITHEMATOSUS (SLE-sindrom), samo je dijagnoza malo kasnila. S obzirom da su testovi ovog oboljenja veoma delikatni, promene na kozi mislim da su bili veoma vazni znaci u pomoci postavljanju konacne dijagnoze. Pretpostavljam da ti je doktor objasnio sta je to, ali i ja cu ti reci veoma ukratko, jer me vreme zuri. To je auto-imuno oboljenje koje se veoma retko javlja, ali zna biti veoma opasno. Organizam deluje sami protiv sebe. Svoje celije prepoznaje kako da su strane i deluje protiv njih. Kao rezultat toga, pojedini organi pretpuju patoloske promene. Moze biti akutnog ili hronicnog toka (hronicni je bio u tvom slucaju). Znaci najbolje znas sama, anemija, leukopenija, glomerulonefritis, uvecanje jetre i slezine, a nekad se mogu javiti i srcane probleme. Fakat da je Anci reagovala na kortikosteroide, koji, naucili smo, smanjuju imunitet organizma, potvrdjuje da se najverovatno radi o SLE-sindrom.

Na kraju, verojatno je Anci umrla usled uremicmog shock-a.

AZTECY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cao,

Nensi, ja se izvinjavam sto si cekala, ali zbog dezurstva na klinici, nemam puno vremena za interneta. Razgledao sam krvne slike koje si mi poslala, kao i zadnji osvrt situacije. Pa, recicu ti kako ja gledam na slucaj tvoje Anci.

Pre svega, oko mi je zapelo na vrednosti Leukocita u krvnim nalazima. Oni su odbrambena tela u organizmu ciji se broj povecava kad su u organismu prisutni infektivni agensi, upale ili nekroze tkiva. U analize koje si mi pratila, vrednosti ovih krvnih elemenata su nepromenjena ili cak ispod normalu!? Dakle, imuni sistem organizma je bio poremecen. Uzroci su brojni, uglavnom su podeljena na probleme u stvaranje i sazrevanje ovih elemenata i probleme u smislu njihove kratkovecnosti.

Sa eritrocitima stvar je slicna. Dakle zapazuje se anemija krvi u odredjenom stepenu. Prosecne vrednosti hemoglobina nisu promenjeni, ali je broj eritrocita smanjen. Opet se to moze svesti na njihovo problematicno sazrevanje ili njihova kratkovecnost. Sada primecujem da leukociti nisu stvarno u malom broju. Imeno, broj limfocita je promenjen-povecan. Organizam ispoljava odbrambenu funkciju, ali od cega se on brani?

Mene zbunjuje zasto je veterinar odlucio da otvara zeludac kad je dijagnostificirao da ima povecanje obima jetre? Strana tela u zelucu bi se otkrila rentgenskom dijagnostikom ili, ako su veca, ultrazvukom. Nikako nemogu da povezem na sta je on to posumljao. Licno se ne bih slozio da je macja kuga bila posredi. Ipak, kuca je bila stara 4 godina, na vreme vakcinisana, a visoka telesna temperatura i krvavi i izrazito smrdljivi proljev su znaci koji kao sjena prate to oboljenje. Kod Anci je temperatura bila cak ispod normale, a proljeva nije bilo. Krv koja se javila u povracenom sadrzaju je bila od pregolemog nadrazaja zeluca, a fakat da je krv bila toliko gusta da su imali probleme sa uzimanje njenog uzoraka za analizu, jasno upucuje na veliku dehidrataciju organizma. Verovatno je krv bila i tamnije boje nego obicno. Sa druge strane, koncentracija ureje ukazuje da su patoloskim promenama bili zahvaceni i bubrezi. Na kraju, gle, dlaka je pocela da opada, pa kraste i tako to. Pretpostavljam kako je bilo tvom veterinaru kad je sve ovo otkrio. Pronasao je citavu specijalnu patologiju u tvoju Anci. Postavlja se veliki znak pitanja, STO JE BILO UZROK OVIH PROMENA? Sasvim je jasno da terapija antibioticima sirokog spektra nije dala rezultate, a stanje je i na dalje bilo kriticno.

Mislim da je tvoj veterinar bio potpuno u pravu, kad je rekao, da je u pitanju bio LUPUS, ili kako se strucno naziva SYSTEMIC LUPUS ERITHEMATOSUS (SLE-sindrom), samo je dijagnoza malo kasnila. S obzirom da su testovi ovog oboljenja veoma delikatni, promene na kozi mislim da su bili veoma vazni znaci u pomoci postavljanju konacne dijagnoze. Pretpostavljam da ti je doktor objasnio sta je to, ali i ja cu ti reci veoma ukratko, jer me vreme zuri. To je auto-imuno oboljenje koje se veoma retko javlja, ali zna biti veoma opasno. Organizam deluje sami protiv sebe. Svoje celije prepoznaje kako da su strane i deluje protiv njih. Kao rezultat toga, pojedini organi pretpuju patoloske promene. Moze biti akutnog ili hronicnog toka (hronicni je bio u tvom slucaju). Znaci najbolje znas sama, anemija, leukopenija, glomerulonefritis, uvecanje jetre i slezine, a nekad se mogu javiti i srcane probleme. Fakat da je Anci reagovala na kortikosteroide, koji, naucili smo, smanjuju imunitet organizma, potvrdjuje da se najverovatno radi o SLE-sindrom.

Na kraju, verojatno je Anci umrla usled uremicmog shock-a.

AZTECY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aztecy!!!

Thanx hiljadu puta sto se bakces ovom simptomatologijom. Mene samo jos jedno pitanje zanima i necu vise biti dosadna. Interesuje me usled cega dolazi do ovog oboljenja?

Da li je u pitanju neka viroza, infekcija, genetska predispozicija (majka Sara joj je uginula sa 8,5 godina od kancera dojki), mozda neki sastojci iz granula kojima se ona hranila konstantno (aditivi, emulgatori...)...? Dakle da li je ikako moguce spreciti ovu retku i opaku bolest i postoji li bilo kakava efikasna terapija?

Nekako znas, jos uvek je nisam u potpunosti prebolela, iako je decembra bilo godinu dana kako je nema, iako od aprila prosle godine imam novu zenkicu labradorku, koja je predivna i koja je hvala Bogu za sada vrlo zivahna, zdrava i vesela.

Mislim ne treba ni da ti pricam da su sa Anci to bile ogromne traume za mene. Skoro dve godine smo neprekidno visile kod veterinara na infuzijama od 12h-19h. Vec sam se i salila sa veterinarom da cu poceti da staziram koliko sam vremena provodila u ordinaciji.

S druge strane nisam imala snage da dozvolim da je uspavaju, iako nisam bila posve sigurna koliko se ona muci. Htela sam sve da probam i da se nadam do kraja da ce uspeti da ozdravi. Sta je po tvom misljenju humanije uciniti u ovakvoj situaciji?

Puno te pozdravljam i hvala jos jednom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo Nensi, meni uopste ne zamaraju tvoja pitanja, mozes me pitati sta god hoces, ali znas, po neki put odgovor kasni zbog mojiograniceni internet pristup.

Sto se uzroke tice, tu je stvar prilicno slozena. Dakle, genetika ima uticaj. Nije jedini faktor genetika, ali i ona ima veoma vazan uticaj. Nemoze se tvrditi da neki Anciev daleki predak nije imala ovakve predispozicije. Njena mama nije projavila nista slicno, ali je mozda bila nosolac tog gena. Dalje, teoretski u obzir dolazi i nepravilna imunizacija (sto mislim da nije slucaj kod Anci), a takodje i virusni agensi su sposobni da prouzrokuji promene u imunom sistemu. Postoji posebna grupa virusa, takozvana Tip C ili poznati jos i kako retrovirusi. Kad se ustanovi da su u organizmu prisatna ovakve viruse, onda se mora obratiti paznja i biti spreman na autoimuna oboljenja nakon oporavka od primarne bolesti. Dalje, kao uzrok pojave autoimune bolesti moze se nabrojati i poremecenje u imunom sistemu u smislu spontanog povecanja produkcije odredjenih grupa imunoglobulina.

Nensi, ako te zanima jos nesto, slobodno me pitaj.

AZTECY

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gost
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this