Sign in to follow this  
Ta'veren

Pas odbija hranu

Recommended Posts

Pozdrav ljudi, imam psa vec 3 godina i ovih dana mu se desava nesto cudno pa rekoh da vidim da li je neko ovde imao slicna iskustva.

Naime, imam lagota koji je pre 10-15 dana slucajno dobio gliste te sam mu dao 2 tablete protiv unutrasnjih parazita i on je sve to izbacio (jos je sve to bilo u pocetnoj fazi na srecu). Medjutim, vec 4 dana odbija da jede (ustvari jede bas malo, zalogaj-dva na dan). Bio je veterinar juce i dao mi je neke 3 inekcije. Pas je veseo, njuskica mu je vlazna i normalne temerature. Doduse malo se vise izlezava ovih dana (verovatno zbog povecane temperature napolju), ali i dalje odbija da jede. Da li je neko imao slicno iskustvo? Ili mozda neki savet? 

Edited by Ta'veren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam imao, ali bio je pankreatitis. Ne daj boze, mada je izlecivo ako se pocne na vreme sa terapijama i ishranom. Nije to valjda.

Jel vet uradio sve analize, sta kaze? Kakve injekcije daje i na osnovu cega? Jel povraca pas? 

Ne moze preko foruma, mora vet odmah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Resio sam problem, hvala na odgovoru, moze kljuc na temu. 

Cisto ako neko ima problem slican, dao sam mu antibiotik pentraksil koji je resio zeludac. Izgleda da tablete protiv unutrasnjih parazita nisu dobro odradile posao, posto sam mu dao dve, a on je 22kg tezak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentraksil nema nikakve veze sa glistama a davanje antibiotika na slepo tek nije preporučljivo (mnoge humane lekove pas ni ne sme da pije a doze su svakako drugačije).
Čišćenje od glista se savetuje preventivno par puta godišnje (neko savetuje na svaka 3 meseca a neko na 6 pa i više zavisi od veterinara i uslova u kojima pas živi).

Ako neko ima sličan problem ja bi mu ipak savetovala da ode do veterinara koji će uraditi neophodne analize i na osnovu analiza prepisati terapiju (msm nije dobro ni kad veterinar daje lekove na slepo). Vlasnike savetujem da traže od veterinara da budu upućeni u dijagnozu i terapiju koju im pas dobija.

Pas može da odbija hranu iz milion i jednog razloga, što bezazlenih što ozbilljnih. Stomačne smetnje, trenutna razmaženost (moja kad par dana jede kuvano danima odbija granule), virus, babezija, pankreatitis, strano telo u crevima.....
Ozbiljan veterinar će svakako pitati za povraćanje, raspoloženost, unos vode, vršenje nužde, izmeriće temperaturu (toplomerom od pozadi je l' te, odokativne metode nisu važeće), na osnovu svega će proceniti da li treba krvna slika i makar će opipati želudac ako nema mogućnost da uradi rendgen ili UZ. Ovo je savet za sve one koji se nađu u sličnoj situaciji da znaju šta da očekuju od veterinara.

Vašem psu je veterinar dao neku terapiju u ponedeljak (nisam razumela da li je sve tri injekcije dobio u ponedeljak ili vam je vet ostavio da sami dajete par dana) a pas od srede jede pa je moguće da mu i jeste bolje od prepisane terapije. Par sati je svakako malo da deluje antibiotik koji se sa razlogom prepisuje nekoliko dana kada je potreban.

Drago mi je da je pas dobro ali zaista nikome ne preporučujem da psa leči na svoju ruku.

22kg lagoto? Mašala, mislila sam da su lakši psi (dog6)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam davao nista na svoju ruku, veterinar je preporucio da mu sam dam jedan ili dva antibiotika (pentraksil) ako mu stanje i dalje bude isto. Mucio ga je zeludac posle ciscenja od unutrasnjih parazita i nije jeo 5-6 dana. Posle terapije od 3 injekcije stanje se popravilo malo, bio je veseo ali nije i dalje nista jeo. Posle konsultacija veterinar je rekao da mu dam antibiotik pomenuti. Posto sam mu dao antibiotik, posle 2-3h poceo je da jede kao lud. Inace tih 5-6 dana nije jeo nista, a davao sam mu i skuvano meso i granule i svu njegovu omiljenu hranu ali nista. 

I da, psu mozete davati ljudske lekove, uz konsultaciju veterinara radi prilagodjavanja velicine. Nekoliko veterinara mi je to reklo...

Inace je prosecna tezina za lagota 18kg, mada moj pas nikada nije vezan, pusten je u dvoristu stalno i non-stop je aktivan, a hrana ne manjka za njega, pa je zato toliki...

Edited by Ta'veren

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvini, iz tvog posta je delovalo da si "sam svoj majstor" i da još protom i druge savetuješ da tako postupaju. U svakom slučaju nemoj davati davete za lečenje preko foruma (to uostalom ni veterinari ne rade) jer drugi psi mogi imati slične simptome ali sasvim razlilite probleme.

Psima (mačkama i ostalim životinjama) se mogu davati NEKI humani lekovi (većina čak) ali drugi mogu biti jako opasni. Mnogi se recimo ispale misleći ako dete pije dozu toliku i toliku nekog leka onda sigurno može i pas (približno su iste težine recimo) a lek je zapravo toksičan za psa.

Svakako savet svima: NIKAD ne lečite psa sami (uostalom ni sami sebi ne popravljate zube) a pre davanja bilo kakvog leka predhodno se konsultujte sa veterinarom (ovo pročitati jako brzo :giggle: )

Ipak me nije varao utisak što se tiče težine. Smanji mu malo hranu, lako mu je sad dok je mlad ali trpe zglobovi i sve ostalo. +22% kilograma ima viška, to mu dođe kao da čovek od 80kg nabaci još 18kg na sebe, nije to malo. Imam i ja jednog alavca, nije lako smanjiti im porciju a oni traže li traže ali tako mora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Registruj novi nalog

Prijavite se

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this